'Sony wil Idris Elba als donkere James Bond'

Filmstudio Sony overweegt acteur Idris Elba als de volgende James Bond. Dat blijkt volgens de Amerikaanse nieuwswebsite The Daily Beast uit e-mailcorrespondentie van studiobaas Amy Pascal die op straat is komen te liggen door de Sony-hack.

Al in januari stuurde Pascal een mail naar de grote baas van Columbia, het bedrijf dat mede de Bond-film distribueert, waarin zij schrijft dat Idris de nieuwe Bond moet zijn. Het zou een bijzondere stap zijn in de James Bond-franchise, waarin de Britse spion altijd als blanke man is geportretteerd. Acteur Daniel Craig (nu 46) tekende een paar jaar terug een contract dat hem verplicht in principe nog één Bond-film te doen na Spectre, die volgend jaar uitkomt.

Idris Elba is bij het grote publiek vooral bekend dankzij zijn rol als de meedogenloze Britse detective John Luther in de gelijknamige BBC-serie, en zijn rol in de HBO-reeks The Wire. Ook was hij te zien in films als Mandela: Long Walk to Freedom, Pacific Rim en Thor: The Dark World. Elba is net 42 geworden. De gemiddelde leeftijd van de acteurs die Bond in de films vertolkten de afgelopen vijftig jaar was 43.

Het is niet de eerste informatie over James Bond die door de Sony-hack op straat komt te liggen. CNN ontdekte, ook in correspondentie van Pascal, dat de nieuwe 007-film Spectre nu al over zijn astronomische budget van 300 miljoen dollar blijkt heen te gaan. Acteur Chiwetel Ejiofor (12 Years a Slave) blijkt te zijn afgevallen bij de casting omdat hij te duur was. Ook wordt er gesproken over een lesbische schurk en bevestigen de mails dat grote Schurk Blofeld terugkeert.

Of Sony de film uitbrengt hangt af van de mening van Noord-Korea.