Hoofdredacteur Turkse oppositiekrant vrijgelaten

De Turkse rechter heeft vrijdag de vrijlating bevolen van de hoofdredacteur van Zaman, een grote krant die is verbonden met een rivaal van premier Recep Tayyip Erdogan. Maar hij gelastte tegelijkertijd de formele aanhouding van vier mensen die zijn opgepakt bij de recente invallen bij de krant en een geestverwante televisiezender.

Zaman-hoofdredacteur Ekrem Dumanli komt dus op vrije voeten, maar mag in afwachting van mogelijke vervolging niet reizen. De vier mannen die voorlopig achter de tralies blijven zijn directeur Hidayet Karaca van de Samanyolu Media Group, Tufan Erguder, voormalig hoofd van de antiterreureenheid van de politie van Istanbul, en twee andere politiemannen.

Het onderzoek naar de met moslimgeestelijke Fethullah Gülen verbonden media heeft in binnen- en buitenland een storm van verontwaardiging ontketend. De Europese Unie en de Verenigde Staten toonden zich bezorgd over de persvrijheid in Turkije. Die kritiek ontlokte de regering in Ankara dan weer een stekelige reactie.

Gülen, die in de VS in zelfverkozen ballingschap leeft, was ooit een bondgenoot van Erdogan, maar de twee zijn gebrouilleerd geraakt. De premier beticht de Gülenbeweging van een samenzwering tegen de regering en het infiltreren van de politie en rechterlijke macht. Handlangers van Gülen zouden de hand hebben gehad in de corruptieonderzoeken die vorig jaar vier ministers tot aftreden dwongen.