Handbalteams Bahrein en VAE zwaar beboet uitgesloten van WK

De internationale handbalbond IHF heeft de nationale bonden van Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten uitgesloten van deelname aan het WK voor mannen in 2015, gepland voor januari. De twee landen lieten onlangs weten niet naar het WK te gaan vanwege politieke spanningen met het gastland, Qatar.

Woensdag kwamen de landen op hun besluit terug, maar daar moest de IHF niks van hebben. De brieven waarin Bahrein en de VAE zich terugtrekken worden door de IHF gezien als definitief, waardoor het alle volgende correspondentie van de twee nationale bonden niet meer mee laat wegen. De handbalbonden van Bahrein en de VAE kregen bovendien allebei een boete van ruim 80.000 euro opgelegd.

De raad van de IHF besloot om de twee vrijgekomen plaatsen aan Azië en Europa toe te wijzen. Azië gaf het ticket verrassend genoeg aan Saoedi-Arabië. Tijdens het Aziatisch kampioenschap eerder dit jaar, het Aziatische kwalificatiemoment voor het WK, werden zij zesde, achter Zuid-Korea. Ook op de Asian Games waren de Koreanen veel beter: Zij verloren pas in de finale, terwijl de Saoedi's slechts zevende werden. Waarom Zuid-Korea niet uitgenodigd is, is niet bekendgemaakt.

Het Europese ticket werd aan IJsland vergeven. Zij werden eerder dit jaar vijfde op het EK, maar gingen in de laatste ronde van de WK-kwalificatie verrassend onderuit tegen Bosnië & Herzegovina. De IJslanders kwamen in eigen huis slechts één punt tekort, maar mogen nu dus alsnog naar het WK.