Arts Egypte vrijuit na fatale vrouwenbesnijdenis

Een Egyptische arts die een fatale vrouwenbesnijdenis uitvoerde bij een 13-jarig meisje gaat vrijuit. Hij werd donderdag vrijgesproken door een rechter, die zijn beslissing verder niet toelichtte. Egypte kent een verbod op vrouwenbesnijdenis, maar mensenrechtengroepen zijn bang dat die door deze uitspraak op losse schroeven komt te staan.

De familie van het slachtoffer deed in eerste instantie aangifte, nadat het meisje was overleden. Daarin zei de familie zelf dat er sprake was geweest van genitale verminking. Ze kwam daar echter van terug omdat er een schikking met de arts was getroffen. De familie wordt gecompenseerd met omgerekend zo'n 6700 euro. De arts werd daarom niet alleen vrijgesproken van het schenden van het verbod op vrouwenbesnijdenis, maar ook van doodslag.

Omdat de familie de aanklacht introk kwam het pas tot een rechtszaak toen mensenrechtengroepen druk uitoefenden. Een van de advocaten die betrokken was bij het aanhangig maken van de zaak zegt in beroep te gaan. "Ik ben persoonlijk geschokt", aldus Reda el-Danbouki. Volgens de advocaat heeft de rechter niet alleen het geldende verbod, maar ook alle medische rapporten over de kwestie genegeerd.

Het ministerie van volksgezondheid besloot naar aanleiding van de zaak dat de praktijk van de arts dicht moet. Ook dit werd door de rechter genegeerd, aldus El-Danbouki. Verslaggevers van persbureau AP brachten eerder deze maand een bezoek aan de praktijk van de arts, in een dorpje in de provincie Nijldelta, en constateerden dat de arts nog gewoon aan het werk is.

Naar schatting ondergaan meer dan negentig procent van alle Egyptische vrouwen een besnijdenis, waarbij een deel van of zelfs de gehele clitoris wordt weggesneden. Soms worden ook de schaamlippen verwijderd. De redenering achter de verminking is dat het nodig is om het libido van vrouwen te bedwingen.