Duric (44) sluit bijzondere en zeer doelpuntrijke loopbaan af

De Singaporese voetballer Aleksandar Duric heeft vrijdag de laatste wedstrijd uit zijn bijzondere loopbaan gespeeld. De 44-jarige geboren Joegoslaaf sloot de S-League in Singapore af door met zijn Tampine Rovers met 2-1 te winnen van DPMM FC.

Duric heeft een ongewone carrière achter de rug. Hij begon al vroeg met voetballen, maar ging op zijn twaalfde ook kayakken. Dit werd hem aangeraden door een arts, om zo een groeistoornis tegen te gaan. Dit ging prima, want al op zijn zeventiende stond hij achtste op de wereldranglijst. Duric moest echter het leger in, maar met de Bosnische Burgeroorlog in aankomst werd hij door zijn vader het land uitgestuurd om de familielijn te bewaren.

"Mijn vader en broer vochten jaren in de oorlog, mijn moeder werd door het moslimleger vermoord. Tijdens een bombardement kwam een hele grote bom op ons huis terecht, waardoor ze direct dood was", vertelt Duric. Hij vertrok met een klein beetje geld naar Servië, waar hij in de tweede divisie ging spelen. Een jaar later kwam hij terecht in Zweden, trainde hij mee met AIK Solna en werd hem een vluchtelingenstatus aangeboden, wat Duric weigerde. 

De jonge sporter kwam vervolgens in Hongarije, maar door het opslitsen van Joegoslavië had hij geen geldig paspoort meer. Hij sleet zijn tijd in de café's en restaurants van Szeged, tot een lokale familie hem onderdak bood en een kans om bij de lokale club te spelen - op het tweede niveau in Hongarije.

Een nieuwe kans kwam er in 1992, toen Duric door het nieuw opgerichte Bosnisch Olympisch Comité (BOC) werd uitgenodigd om als een van de tien sporters het nieuwe land te vertegenwoordigen op de Spelen van Barcelona. Hij gaf natuurlijk gehoor, maar er kwam nog wel even wat bij kijken - naast het feit dat hij als etnisch Serviër misschien niet de meest voor de hand liggende keuze voor Bosnië was.

Zijn reis kon niet betaald worden, dus moest Duric 1500 kilometer door Europa liften om in Barcelona te komen. Een paspoort had hij niet, alleen een brief van het Olympisch Comité. Hij mocht in eerste instantie de Oostenrijkse grens niet over, maar nadat de immigratiedienst zijn identiteit bij het BOC bevestigd kreeg kon hij toch door. De dienst hielp Duric zelfs om iemand zover te krijgen hem halverwege Slovenië te brengen, waar hij - na nog een lift - op het vliegtuig naar Barcelona stapte. 

Het mag geen verrassing heten dat Duric ook geen geld had voor fatsoenlijk kayakmateriaal, hij had zelfs al twee jaar niet getraind. De Italiaanse en Spaanse teams staken hem de helpende hand toe, waardoor hij mee kon doen. In de klasse C-1 werd hij op de 500 meter kansloos laatste in zijn heat, maar hij had wel geschiedenis geschreven.

Interview met de, voor voetballers, bejaarde Duric (Bron: YouTube)

Na Barcelona ging Duric weer terug naar Szeged, waarna hij vervolgens jaren in Australië voetbalde. Echt doorbreken lukte nooit, maar zijn belangrijkste move kwam in 2000: Hij verkaste naar Home United in Singapore. Een jaar later ging hij naar Geylang United en vanaf dat moment nam zijn loopbaan een enorme vlucht omhoog.

In vier seizoenen bij Geylang kwam hij tot 97 goals in 126 wedstrijden in de S-League, vaak door samen een gouden duo te vormen met spits Mohd Noor Ali. In 2005 vertrokken ze gebroederlijk naar Singapore Armed Forces, waar Duric in 150 wedstrijden liefst 129 treffers liet noteren. In 2010 stapte Duric over naar zijn huidige club, Tampine Rovers, waar hij 78 keer tot scoren kwam.

Totaal wist Duric 330 keer te scoren in de S-League, een wereldrecord. Geen enkele andere speler heeft zo veel goals gemaakt in dezelfde professionele competitie. De Singaporese competitie werd maar liefst acht keer gewonnen door de club waar Duric op dat moment speelde, waaronder elk jaar vanaf 2006 behalve 2010 en dit jaar.

Duric slaagde er in 2007 na drie pogingen eindelijk in om Singaporees burger te worden en het duurde dan ook niet lang voordat hij opgeroepen werd om voor zijn nieuwe land uit te komen. Op 37-jarige leeftijd maakte hij zijn debuut in een WK-kwalificatiewedstrijd tegen Tajikistan, waarin hij met twee treffers eigenhandig de eindstand op 2-0 bepaalde. Duric zou ondanks zijn hoge debuutleeftijd uiteindelijk tot 53 interlands komen en scoorde daarin 24 keer.