Winstdaling Samsung door slechtere telefoonverkopen

De winst van Samsung is in het derde kwartaal met 49 procent ingezakt omdat de verkoop van smartphones niet aan de verwachtingen voldeed. Het Zuid-Koreaanse elektronicabedrijf verdiende 4,2 biljoen won (3,2 miljard euro), waarmee de winst op het laagste peil sinds 2012 stond. Dat bleek donderdag uit de kwartaalcijfers van de Aziatische aartsrivaal van Apple.

Vorig jaar had Samsung nog 8,2 biljoen won winst gedraaid in het derde kwartaal. Wel is de winst in de verslagperiode wel iets hoger dan de 3,7 biljoen won die door Factset gepolste analisten hadden verwacht. De omzet zakte ook, met twintig procent naar 47,4 biljoen won.

De Galaxy S5 smartphone werd het afgelopen kwartaal minder goed verkocht dan de Koreanen hadden gehoopt. De telefoon werd in april gelanceerd, maar veel consumenten besloten op de nieuwe iPhone-toestellen te wachten. Samsung verscheepte 78,1 miljoen smartphones, acht procent minder dan vorig jaar. Het marktaandeel op de smartphonemarkt kromp naar 24 procent, tegenover 33 procent een jaar eerder.