Guardiola: "Ik walg van tiki-taka"

Pep Guardiola liet Barcelona snel combinatiespel spelen, maar de term 'tiki-taka' gebruikt hij liever niet. Dat zegt hij in zijn autobiografie, die onlangs is verschenen. Het boek, geschreven door journalist Marti Perarnau, gaat over het eerste jaar van Guardiola bij Bayern München.

Na een moeizame zege op 1. FC Nürnberg vertelde de trainer zijn spelers: "Ik walg van al dat passen om het passen, het zogenaamde tiki-taka. Het is zo'n onzin en het heeft geen enkel doel. Je moet de bal passen met een duidelijke intentie, met de bedoeling om uiteindelijk een doelpunt te maken", aldus de succesvolle Spaanse trainer. "Het gaat er niet om dat je zomaar de bal rondspeelt."

De volgende dag ging hij er tijdens een bespreking met zijn spelers nog dieper op in. "Jullie moeten in jullie eigen DNA graven. Ik haat tiki-taka. Dat betekent namelijk dat je de bal zonder een duidelijke intentie rondspeelt. En dat is zinloos."

"Barcelona speelde geen tiki-taka, dat is gewoon verzonnen. Jullie moeten daar geen woord van geloven. Bij alle teamsporten gaat het erom dat je één kant van het veld overbelast, zodat de andere kant van de opponent zwakker wordt. Als we dat hebben gedaan, vallen we aan en scoren we vanaf de andere kant."