"Africa Cup nog niet definitief buiten Marokko door ebola"

De Africa Cup 2015 zal over enkele maanden toch niet gehouden worden in Marokko. De regering van het Noord-Afrikaanse land heeft besloten dat Marokko zich terug zal trekken om te voorkomen dat ebola ook daar terechtkomt. Het toernooi stond gepland van 17 januari tot en met 8 februari.

De Marokkaanse overheid had enkele mogelijkheden neergelegd bij de Afrikaanse voetbalbond CAF. Zo wilde Marokko de Africa Cup in 2017 wel organiseren of het toernooi van 2015 uit laten stellen tot 2016. Een andere optie was om zich volledig terug te trekken van de organisatie en de eventuele straffen van CAF te accepteren.

CAF heeft niet op de suggesties gereagerd en dus heeft de Marokkaanse regering donderdag bekendgemaakt dat de Africa Cup daar niet gehouden zal worden. "We zien ons genoodzaakt om deze stap te nemen om de veiligheid van onze burgers te waarborgen. We zijn bereid om elke consequentie die hierop volgt te aanvaarden", aldus een anonieme bron binnen het Marokkaanse ministerie van sport.

Het is nog niet duidelijk of en waar het toernooi nu plaats zal vinden. De president van de Zuid-Afrikaanse voetbalbond, Danny Jordan, sprak eerder al over de situatie met CAF-president Issa Hayatou. Zuid-Afrika zou het toernooi in 2017 organiseren, maar door de burgeroorlog in Libië - wat in 2013 gastland zou zijn - werd er met de Libiërs geruild. Sudan heeft ook aangegeven interesse te hebben in het toernooi van volgend jaar, terwijl Egypte benadrukt heeft dat het in staat is om op zo'n korte termijn de Africa Cup te organiseren.

Update 19.15 uur

De Marokkaanse minister van informatie heeft ontkend dat zijn land zich al definitief heeft teruggetrokken als organisator van de Africa Cup 2015. Mustapha Khalfi, die tevens woordvoerder is van de regering, heeft echter wel gezegd dat het nog altijd de bedoeling van Marokko is om het toernooi uit te stellen. CAF heeft in een statement tegen AP gemeld dat het er nog altijd op staat dat het toernooi gewoon zoals gepland gehouden wordt.

Er zijn wel twee landen benaderd om de taken van Marokko over te nemen, mocht dat land toch besluiten om de organisatie definitief terug te geven. De Ghanese minister van sport meldde donderdag dat Ghana een van die landen is, terwijl in Zuid-Afrikaanse media een brief van CAF aan de nationale voetbalbond verscheen waarin ook Zuid-Afrika gevraagd is om standby te staan. 

"We kunnen absoluut niet zachtzinnig omgaan met de gezondheid en veiligheid van onze Marokkaanse burgers", benadrukte Khalfi tijdens een media-bijeenkomst. Hij herhaalde nogmaals dat Marokko de Africa Cup graag uitgesteld ziet worden, maar een mogelijke nieuwe datum noemde Khalfi niet. Issa Hayatou, de president van CAF, reist volgende maand naar Marokko om over de situatie te overleggen.