EK en Rio 2016 ver weg voor Jong Oranje na thuisnederlaag

Jong Oranje kan deelname aan het EK voor spelers onder 21 jaar volgend jaar in Tsjechië hoogstwaarschijnlijk vergeten. De ploeg van coach Adrie Koster begon donderdag in Alkmaar aan de play-offs met een 2-0 nederlaag tegen Jong Portugal. Alleen een ruime overwinning woensdag bij de return in Paços de Ferreira kan Nederland nog verder helpen.

Als Jong Oranje het EK misloopt, kan er ook een streep worden gezet door deelname aan de Olympische Spelen. Alleen de vier landen die volgend jaar juni in Tsjechië de halve finale halen mogen namens Europa in 2016 naar Rio de Janeiro.

Op de overwinning van Portugal in Alkmaar viel niets af te dingen. Feyenoorder Elvis Manu raakte weliswaar vroeg in de wedstrijd de lat, maar daarna namen de bezoekers het heft in handen. Vlak voor rust leverde een overtreding van Sven van Beek op Bernardo Silva de Portugezen een penalty op die werd benut door Sergio Oliveira.

Ook na rust zag het publiek in het stadion van AZ dat Portugal heer en meester was. Ondanks kleine kansjes voor Manu en Adam Maher op de gelijkmaker, deelde de ploeg van coach Rui Jorge aan de andere kant de genadeklap uit. Het doelpunt kwam na een goed uitgevoerde counter op naam van invaller Carlos Mané.

Jong Oranje is onder de nieuwe trainer Koster bezig aan een belabberde serie. Onder de opvolger van de naar Manchester United vertrokken Albert Stuivenberg werd eerder thuis verloren van Jong Slowakije en Jong Georgië. Door die nederlagen was Nederland niet geplaatst bij de loting voor de play-offs en kwam er met Portugal een van de sterkste tegenstanders uit de koker.