Melkboeren klagen over onkruid van buren

Melkboeren willen dat beheerders van natuurterreinen en bermen vaker onkruid wieden. Dat moet ervoor zorgen dat de graslanden voor koeien minder worden 'vervuild' met ongenode gasten als distels, berenklauw en het giftige jacobskruiskruid. De Nederlandse Melkveehouders Vakbond heeft provincies, waterschappen en terreinbeheerders als Prorail hierover een brief gestuurd.

Het onkruid zorgt ervoor dat het gras minder oplevert. Jacobskruiskruid is zelfs een gevaar voor de gezondheid van de koeien. De boeren zijn naar eigen zeggen veel geld kwijt aan het weghalen van het onkruid dat komt aanwaaien van de buren. Ook moeten ze hierdoor onnodig veel bestrijdingsmiddelen gebruiken op hun weilanden.

Volgens de boeren is het maaien van natuurterreinen, bermen en taluds van sporen en wegen voldoende als dat gebeurt voordat planten in bloei komen. Handmatig uitsteken van de planten, omploegen of inzaaien met andere gewassen kan ook helpen. De vakbond hoopt met de brief dat de partijen die de terreinen beheren het probleem van de melkboeren erkennen en actie ondernemen.