Cheerleaders N-Korea niet naar Zuiden

Voor het eerst sinds 2005 zouden er in september Noord-Koreaanse cheerleaders naar de Aziatische Spelen gestuurd worden. Daar komt het land nu op terug: de meisjes mogen niet naar het Zuiden, schrijft de BBC.

Volgens een bericht van het Noord-Koreaanse persbureau KCNA is de beslissing om ze toch maar niet te sturen, genomen vanwege 'ontevredenheid' bij de zuiderburen. "Het Zuiden had problemen met het aantal cheerleaders en met de grootte van de Noord-Koreaanse vlag."

De Noord-Koreanen sneren verder dat ze zelf niet over de kosten van de afvaardiging begonnen, maar het Zuiden plots wel: "Het Zuiden kwam plots zelfs met vragen over de kosten van het alles, waar het Noorden niet eens over was begonnen." Daarmee kwamen de gesprekken over de cheerleaders vroegtijdig ten einde.

Het Noorden beschuldigt het Zuiden van zeuren over details en stelt dat Zuid-Korea de cheerleaders als een middel van politieke propaganda ziet. Zuid-Korea heeft gereageerd 'teleurgesteld' te zijn door deze 'eenzijdige beslissing.'

De afvaardiging die in 2005 gestuurd werd bestond uit liefst 101 meisjes, waaronder Ri Sol-Ju, die later met Kim Jong-Un zou trouwen. Hoewel er geen cheerleaders gestuurd worden dit keer, gaan er overigens wel 150 Noord-Koreaanse sporters naar de Aziatische Spelen. 

 Helaas pindakaas: het gaat dus niet door.