Vierdaagse Nijmegen van start

Icoon Binnenlands Om klokslag vier uur vanmorgen ging de Nijmeegse Vierdaagse voor de negentigste keer van start. De ruim 44.000 wandelaars lopen allemaal een route van dertig, veertig of vijftig kilometer per dag door de omgeving van Nijmegen.

Maandag haalden precies 44.015 mensen hun startkaart op in Nijmegen. Het recordaantal lopers is het nog niet, in 2003 liepen er 44.812 wandelaars de tocht der tochten. Van de lopers dit jaar komen er ongeveer 7.000 uit het buitenland. Bij elkaar doen er 66 verschillende nationaliteiten mee. De Vierdaagse is gisteren traditioneel van start gegaan met de Vlaggenparade. Tijdens deze offciële opening werd marsleider Wim Janssen benoemd tot Ridder in de Orde van Nassau voor zijn bijdrage in de wandelsport.

Vrijdag zullen de lopers de tocht voltooien met de binnenkomst op de Via Gladiola. De marsleiding waarschuwt voor het warme weer en adviseert de lopers dan ook zich goed in te smeren tegen de zon en vooral veel water te drinken. Vooralsnog heeft de leiding nog geen extra maatregelen genomen. In het verleden werden vanwege de hitte de routes nog wel eens ingekort, en mochten de militairen minder bepakking dragen.

Tot en met vrijdag aanstaande vinden in Nijmegen ook de 37e Vierdaagsefeesten plaats. Overal in het centrum zijn optredens in verschillende muziekgenres. Een overzicht van de activiteiten is voor de geïnteresseerden hier te bekijken.

Met dank aan cavemania voor de submit.