Google censureert kritische berichten

Google heeft, na de uitspraak van het EU-hof met betrekking tot het recht om vergeten te worden in zoekmachines, de mogelijkheid geopend voor personen om hun naam en zoekresultaten te verwijderen. Hoewel de maatregel volgens het hof expliciet niet op gaat voor informatie over personen die een rol spelen in het publieke leven. Dat meldt Webwereld.

Ondanks de kritiek op het vonnis van het Europese hof lijkt Google alsnog ruimhartig om te gaan met verwijderverzoeken. Zo verdwenen van de sites van de BBC en The Guardian al artikelen over de Spanjaard Mario Costeja González die werd achtervolgd door een overheidsmelding in een krant over een veiling die werd georganiseerd vanwege zijn uitstaande schulden 16 jaar geleden.

De artikelen, die nu 'vergeten' zijn zijn kritische artikelen over onder meer de ex-baas van Merill Lynch, die werd ontslagen nadat de zakenbank implodeerde aan het begin van de bankencrisis in 2007.

Dit laat volgens Webwereld echter de deur wagenwijd open voor het onvindbaar maken van kritische journalistiek. Google biedt geen procedure of mogelijkheden je te verzetten tegen het wissen, zodat The Guardian en BBC zich genoodzaakt zien de artikelen opnieuw te plaatsen.

Voor eindgebruikers heeft Webwereld nog een simpele maar doeltreffende tip: ga naar de homepage van Google en klik helemaal rechtsonderaan de pagina op 'Google.com gebruiken'. Omdat de wet alleen geldt voor Europa vind je daar alsnog alle resultaten, inclusief de sites die in Nederland verwijderd zijn.