Vietnam wil Nederlandse bloembollen telen

Nederland en Vietnam gaan samenwerken op het gebied van landbouw en voedselzekerheid. Premier Mark Rutte (VVD) en staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) hebben daarover tijdens hun werkbezoek aan het land maandag een langjarig strategisch samenwerkingsprogramma gesloten, meldt het ministerie van Economische Zaken.

Het programma moet er onder meer toe leiden dat de productie van de landbouw en visserij in Vietnam omhooggaat, wat moet zorgen voor meer voedselzekerheid. Vietnamese bedrijven willen bijvoorbeeld graag met Nederlandse tuinbouwbedrijven samenwerken om groenten en bloembollen te produceren die beter bestand zijn tegen droogte en die minder mineralen en pesticiden nodig hebben.

Ook is er interesse in de Nederlandse techniek om melk vers en van een hoog kwaliteitsniveau te houden en bestaat in Vietnam behoefte aan duurzaam en veilig geproduceerd vlees. Kennis die Nederlandse agrarische bedrijven hebben kan leiden tot een 'kwaliteitsimpuls'. De afspraken moeten er overigens ook toe leiden dat de export naar Vietnam gaat stijgen.

"Onze bedrijven weten als geen ander hoe je in andere landen lokale producten geschikt maakt voor de markt, voedselproductie van kleine boeren vergroot en vervolgens aan de man brengt", zegt Dijksma daarover. "Dat is precies wat Vietnam graag wil en wij met klimaatslimme landbouw kunnen bieden."

Nederland en Vietnam zijn natuurlijke partners als het gaat om water, landbouw, energie en logistiek, zei Rutte tijdens een persconferentie met zijn Vietnamese collega. Hij wees erop dat Nederland van de EU-lidstaten het meeste investeert in Vietnam en de handel met het land is de laatste tien jaar bijna vertienvoudigd naar 3,6 miljard dollar.

Beide landen zijn vastbesloten om deze samenwerking verder uit te breiden, aldus Rutte. De premier is maandag en dinsdag in Vietnam voor een officieel bezoek. Het gaat om een handelsmissie waaraan 22 Nederlandse bedrijven deelnemen.