FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 16 juni 2014

Al-Shabab achter moordpartij in kustplaatsje Kenia

De Somalische terreurbeweging Al-Shabab heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de moordpartij van zondag in het Keniaanse kustdorp Mpeketoni.

Bij de aanval op Mpeketoni zijn zeker 48 mensen om het leven gekomen. Met automatische wapens namen de overvallers urenlang de straten van het plaatsje onder vuur. De rebellen onderwierpen de inwoners aan taal- en religietoetsen. Personen die geen Somalisch spraken of niet moslim waren, werden volgens ooggetuigen gedood.

Minister van binnenlandse zaken Joseph Ole Lenku ligt sinds de aanval onder vuur. Hij zou te weinig doen om de veiligheid van de bevolking te waarborgen. Ook zijn aantijgingen aan het adres van de oppositie zijn velen in het verkeerde keelgat geschoten. Ole Lenku suggereerde dat de aanval een politieke achtergrond had en waarschuwde de oppositie niet aan te zetten tot geweld. Deskundigen maakten met die gedachte onmiddellijk de kachel aan.

De moordpartij begon zondagavond toen de dorpelingen achter de televisie zaten voor het wereldkampioenschap voetbal. Vier jaar geleden sloeg Al-Shabab ook toe tijdens WK-wedstrijden. De terreurbeweging pleegt de aanslagen naar eigen zeggen uit wraak voor de Keniaanse militaire interventie in Somalië.

Twee Nederlanders komen om bij vliegtuigcrash

Twee Nederlanders zijn maandagmiddag in Frankrijk om het leven gekomen bij een ongeluk met een sportvliegtuigje. Dat melden regionale media. De crash vond plaats in de omgeving van Marville, in het noorden van het land.

Het vliegtuigje kwam vlak nadat het was opgestegen alweer naar beneden en kwam zo'n tweehonderd meter van de landingsbaan terecht. Daarbij werd ook nog een boom geraakt. Volgens een woordvoerder van de brandweer is de oorzaak van het ongeluk nog onbekend. De politie doet onderzoek naar de crash.

Suárez fit om te spelen tegen Engeland

Uruguay kan donderdag in de groepswedstrijd tegen Engeland een beroep doen op Luis Suárez. De spits van Liverpool zegt weer volledig fit te zijn na een knieoperatie en heeft van de medische staf groen licht gekregen om te spelen. Zaterdag zag Suárez vanuit de dug-out hoe Uruguay verrassend met 3-1 onderuit ging tegen Costa Rica.

"Ik ben weer honderd procent fit", liet de Suárez maandag weten. "Ik heb enorm veel zin om mijn ploeggenoten te helpen." De oud-Ajacied ziet het als groot voordeel dat hij alle spelers van de Engelse selectie kent. "Sommigen zijn mijn ploeggenoten en tegen anderen heb ik ooit gespeeld. Ik weet waar hun zwakke plekken liggen."

De wedstrijd van donderdag lijkt al meteen een cruciale te worden. Engeland begon net als Uruguay met een nederlaag aan het toernooi. Italië was met 2-1 te sterk.

[Groep F] Uitslag Iran - Nigeria

Iran en Nigeria zijn het wereldkampioenschap voetbal in Brazilië begonnen met een gelijkspel. In een weinig hoogstaand duel in Curitiba was de beginstand ook de eindstand: 0-0. Gisteren versloeg in deze Groep F Argentinië Bosnië-Herzegovina al met 2-1.

Nigeria begon goed aan de wedstrijd en zette aanvankelijk Iran stevig onder druk. Dit leidde tot een aantal kansen voor onder meer Moses en Musa en zelfs een doelpunt, maar Iran kreeg hulp van de arbiter. Doelman Alireza Haghighi zou gehinderd zijn door een Nigeriaanse speler, maar uit de herhaling bleek dat de goalie last had van zijn eigen defensie.

Iran kon er in het eerste bedrijf zeer weinig tegenover stellen. De ploeg probeerde het wel, maar oogde compleet machteloos. Pas na een half uur spelen kon de eenzame spits Reza Ghoochannejhad gevaar stichten. Zijn kopbal uit een hoekschop werd door doelman Vincent Enyeama gekeerd.

Na rust was aanvankelijk eenzelfde spelbeeld te zien, Nigeria viel wel aan, maar was niet bij machte om het Iran echt lastig te maken. Het niveau werd minder en minder, maar toch kwamen er voor beide doelen nog enkele mogelijkheden. Ghoochannejhad schoot enkele malen net naast en over, terwijl invaller Alireza Jahanbakhsh de bal net niet op Nigeriaans doel kon koppen. De Super Eagles kregen via Shola Ameobi een aantal mogelijkheden, maar ook hij had zijn vizier niet op scherp staan, waardoor het duel doelpuntloos bleef.

Iran

0 - 0

Nigeria

 
 Gele kaart: Teymourian (Iran)
 
Stadion: Arena da Baixada, Curitiba
Toeschouwers: 39.081
Arbiter: Vera (Ecu)
 
Opstelling:   Opstelling:
A.Haghighi
Montazeri
Hosseini
Sadeghi
Pooladi
Heydari (Shojaei/89)
Teymourian
Hajsafi
Nekounam
Dejagah (Jahanbakhsh/78)
Ghoochannejhad
  Enyeama
Ambrose
Omeruo
Oboabona (Yobo/29)
Oshaniwa
Musa
Onazi
Azeez (Odemwingie/69)
Mikel
Moses (Ameobi/52)
Emenike

Leger VS onderzoekt gijzeling Bergdahl

Het Amerikaanse leger stelt een onderzoek in naar de verdwijning en gevangenneming door de Taliban van de sergeant die de VS eind mei ruilden voor vijf Taliban-kopstukken. Strijdmakkers van sergeant Bowe Bergdahl betichten hem van desertie.

Een tweesterrengeneraal krijgt de leiding over het onderzoek. Hij voelt Bergdahl zelf pas aan de tand als die daar klaar voor is, liet het leger weten. Daarom hebben de onderzoekers zich geen deadline opgelegd.

Bergdahl herstelt nog van zijn vijf jaar lange gevangenschap. Hij verbleef twee weken in een Duits legerziekenhuis, maar is inmiddels overgeplaatst naar een legerkliniek in Texas.

Radwanska sneuvelt direct in Eastbourne

Agnieszka Radwanska is al in een vroeg stadium van het tennistoernooi in Eastbourne uitgeschakeld. De Poolse nummer één van de plaatsingslijst werd verrast door Anastasia Pavlyuchenkova. De Russin zegevierde in de tiebreak van de derde set: 6-4, 3-6 en 7-6 (4). Radwanska won het grastoernooi in 2008.

Titelhouder Jelena Vesnina moest eveneens aan de bak, maar overleefde de eerste ronde wel. Ze versloeg Shuai Peng, de dubbelwinnares van Roland Garros, met 6-3 en 6-4. Vesnina was vorig jaar in de eindstrijd te sterk voor Jamie Hampton.

Caroline Wozniacki, de winnares van 2009, en Angelique Kerber versloegen respectievelijk Alison Riske en Samantha Stosur in twee sets.


Queen komt met oud livealbum

Queen brengt later dit jaar niet alleen een plaat met nieuwe nummers uit. In september verschijnt ook een livealbum. Dat heeft de band maandag laten weten aan verschillende muziekbladen.

De 'nieuwe' plaat Live at the Rainbow '74 werd op 31 maart 1974 opgenomen in Rainbow Theatre in Londen. De band wilde het livealbum destijds meteen uitbrengen, maar koos er toch voor om eerst met studioplaat Sheer Heart Attack te komen. Live at the Rainbow, waarop de band nummers als Killer Queen en Seven Seas of Rhye ten gehore brengt, verschijnt op 8 september ook op dvd.

Eerder dit jaar liet Queen-gitarist Brian May al weten dat aan het eind van het jaar een nieuw studioalbum uitkomt. Op de plaat staan nooit eerder uitgebrachte nummers die met zanger Freddie Mercury zijn opgenomen in de jaren tachtig. Het album gaat waarschijnlijk Queen Forever heten.

Queen heeft sinds de dood van Mercury, die in 1991 op 45-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van aids, slechts een nieuw studioalbum uitgebracht. In 1995 verscheen Made in Heaven. Queen trapt donderdag zijn Amerikaanse tournee af. Zanger Adam Lambert is sinds 2012 de vervanger van Mercury.

Turkse oppositie verenigd rond rivaal Erdogan

De twee belangrijkste Turkse oppositiepartijen zijn het eens geworden over een gezamenlijke presidentskandidaat. Door zich samen achter Ekmeleddin Ihsanoglu te scharen, hopen ze in augustus premier Recep Tayyip Erdogan, die vermoedelijk ook zijn zinnen op het presidentschap heeft gezet, de voet dwars te zetten.

De gewezen academicus en diplomaat Ihsanoglu toonde zich maandag vereerd met de steun van de seculiere Republikeinse Volkspartij (CHP) en de rechtse Partij van de Nationalistische Beweging (MHP). ''Ik verwelkom het eensgezinde besluit van CHP en MHP met dankbaarheid en respect'', zei de voormalige secretaris-generaal van de Organisatie van Islamitische Samenwerking (OIC).

De gewezen voorman van de OIC, een samenwerkingsverband van meer dan vijftig islamitische landen, maakt naar verwachting een grotere kans dan een meer seculier getinte kandidaat. Behoudende moslims hebben de afgelopen jaren in Turkije aan invloed gewonnen.

De Turken kiezen hun nieuwe president op 10 augustus. Voorheen was de verkiezing aan het parlement, maar de opvolger van de huidige president Abdullah Gül wordt rechtstreeks door de bevolking gekozen.

FIH maakt excuses voor blunder bij bronzen strijd

Wereldhockeybond FIH heeft zijn excuses gemaakt aan de Engelse mannenploeg. De Britten bleken in de troostfinale tegen Argentinië een aantal minuten per abuis tegen twaalf man te hebben gespeeld.

In totaal stond Argentinië bijna tweeënhalve minuut met een man meer tussen de lijnen. De Zuid-Amerikanen scoorden de enige doelpunten van de wedstrijd in de 55ste en 56ste minuut. In deze periode had Argentinië, als straf voor het spelen met twaalf man, juist met een man minder in het veld moeten staan.

Engeland besloot verder geen stappen te ondernemen tegen de ongelukkige gang van zaken. Het enige gevolg van deze blunder is, dat de captain van Argentinië op de eerste wedstrijd van het volgende FIH-toernooi geschorst is.

Seizoensslot Game of Thrones breekt record

De laatste aflevering van het vierde seizoen van Game of Thrones is zondag in de Verenigde Staten door een recordaantal mensen bekeken. Voor het slot kropen 7,1 miljoen Amerikanen voor de buis. Dat melden verschillende Amerikaanse media. De laatste aflevering van de derde reeks wist vorig jaar bijna 5,4 miljoen Amerikanen te boeien.

De hele vierde reeks van Game of Thrones werd beter bekeken dan de vorige seizoenen. Zo verbrak elke aflevering het record van het slot van de derde reeks. Ook is de serie, die is gebaseerd op de boeken va George R. R. Martin, de best bekeken serie van HBO ooit.

Het slot van de vierde reeks was maandagavond te zien in Nederland. Hoeveel mensen daarop afstemden, wordt niet bekendgemaakt. HBO Nederland liet eerder weten geen kijkcijfers bij te houden. In het vierde seizoen maakt de Nederlandse acteur Michiel Huisman zijn debuut. Carice van Houten is sinds de tweede reeks te zien.

Egypte laat hongerstakende journalist vrij

Egypte heeft maandag een journalist in hongerstaking van nieuwszender Al-Jazeera vrijgelaten. Abdullah El-Shamy zou er slecht aan toe zijn. Ook twaalf van zijn lotgenoten krijgen hun vrijheid terug.

El-Shamy wacht als sinds 14 augustus in voorarrest op zijn berechting. Hij werd opgepakt tijdens het verslaan van het gewelddadige politieoptreden tegen aanhangers van de afgezette president Mohammed Morsi en wordt verdacht van het aanzetten tot geweld, relschoppen en het verstoren van de openbare orde. Zowel de journalist als zijn werkgever ontkennen schuld. El-Shamy weigert te eten uit protest tegen het uitblijven van zijn rechtszaak.

De advocaat van El-Shamy beweerde vorige week dat zijn cliënt al een derde van zijn lichaamsgewicht kwijt is en volkomen is uitgeput. Het openbaar ministerie hield echter vol dat het goed met hem ging en dat hij zijn hongerstaking had beëindigd. De rechter besloot El-Shamy's voorarrest daarop nogmaals te verlengen.

Enkele details Halo 5 bekendgemaakt

Tijdens de E3 werd er verdraaid weinig losgelaten door Microsoft over Halo 5: Guardians. Toch is het Eurogamer gelukt om wat informatie los te peuteren over de aankomende Xbox One-exclusive first-person shooter.

Hoewel de aandacht omtrent Halo tijdens de E3 dit jaar vooral draaide om de Master Chief Collection, heeft Halo-chick Bonnie Ross tegenover Eurogamer een aantal details over het vijfde deel in de Halo-series verklapt. Ross is de algemeen manager bij Studio 343, die sinds 2007 als dochteronderneming van Microsoft verantwoordelijk is voor de Halo-franchise.

In Halo 5: Guardians doet een nieuwe Spartan zijn intrede, Agent Locke. Locke gaat een sleutelrol vervullen in de nieuwe Halo-game. Dit betekent echter niet dat Master Chief van het toneel verdwijnt; de chef is nog steeds de ster van de show. '[Halo 5 is] a continuation of Master Chief's story', aldus Ross. Onderstaande afbeelding werd al eerder vrijgegeven en laat een reflectie zien van Master Chief in het spiegelbeeld van Agent Locke.


Agent Locke en Master Chief

In de Master Chief Collection-trailer die tijdens de E3 werd getoond, wordt duidelijk dat enkele dramatische momenten uit Halo 2 in feite een holografische projectie zijn die door Agent Locke worden gezien. De dynamiek tussen Master Chief en Agent Locke wordt verder verduidelijkt in de digitale filmreeks Nightfall, een filmische productie met niemand anders dan Ridley Scott als productieverantwoordelijke. Het eerste deel van Nightfall komt gelijktijdig uit met de Master Chief Collection en zal meer details over Halo 5: Guardians verklappen.

Voor de Halo-fans wellicht interessanter; gelijktijdig met de release van de Master Chief Collection wordt ook de multiplayer-bèta opengegooid. Van de bèta kan je alvast onderstaande trailer bekijken. Voor Halo 5: guardians is een gloednieuwe, Xbox One purpose-built engine ontwikkeld. 

Ook Utrecht voor uitstel verbreding A27

De gemeente Utrecht is net als het Centraal Planbureau (CPB) voor het uitstellen van de verbreding van de ring rond de stad. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders maandag in een brief aan de Tweede Kamer. Het CPB maakte vrijdag bekend dat uitstel de maatschappelijke welvaart verhoogt. Bovendien zou het project pas rendabel zijn als het fileprobleem rond de domstad 'aanzienlijk verergert'.

Met de verbreding van de A27 is een bedrag van 1,12 miljard euro gemoeid. De gemeente schrijft dat dat bedrag 'alleen is te verantwoorden als het nut en de noodzaak daarvan onomstotelijk zijn aangetoond'. Burgemeester en wethouders wijzen daarbij op de 'diepgaande weerstand' die in hun stad bestaat tegen verbreding van de ringweg.

"Wij roepen u als Kamer op om - in tijden van financiële krapte - de investering uit te stellen, in lijn met wat het CPB aanbeveelt", schrijven ze. Wel vindt de gemeente dat de Noordelijke Randweg aangepakt moet worden. Dat project zou 'met voorrang medegefinancierd' moeten worden 'zodat de schop de grond in kan'.

Utrecht steunt verder de oproep van het CPB om goedkopere varianten te bekijken om de A27 aan te pakken. De gemeente is zelf voorstander van een variant van twee keer zes rijstroken binnen de bestaande 'bak'. Daarmee kan 'een dure en nodeloze ingreep voorkomen worden'.

Het CPB maakte op verzoek van minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) een second opinion van de zogeheten maatschappelijke kosten- en batenanalyse van de verbreding van de ring. Daarin worden de maatschappelijke voor- en nadelen op een rijtje gezet van de herinrichting van de knooppunten Lunetten en Rijnsweerd en de verbreding van de A27 naar twee keer zeven rijstroken bij Amelisweerd.

De verbreding van de A27 is omstreden, omdat een strook van het natuurgebied Amelisweerd sneuvelt. Schulz is altijd een voorstander geweest van de verbreding en weet zich daarbij gesteund door een Kamermeerderheid, sinds vorig jaar ook regeringspartij PvdA overstag ging.

Müller over rode kaart Pepe: "Ik wilde niets uitlokken"

Thomas Müller was dé uitblinker maandagavond tijdens de groepswedstrijd van Duitsland tegen Portugal (4-0). De aanvallende middenvelder van Bayern München scoorde drie keer.

Die Mannschaft begon sterk aan het duel met Portugal en kwam al na twaalf minuten op voorsprong. Müller schoot raak vanaf elf meter. Na de 2-0 van Mats Hummels maakte Müller op slag van rust de 3-0. In de 78ste minuut bepaalde de Duitse international de eindstand op 4-0.

"Drie doelpunten in de openingswedstrijd tegen zo'n sterke tegenstander is fantastisch", zei Müller direct na afloop tegenover diverse media. "De ene was nog mooier dan de andere", aldus de speler van Bayern München met een knipoog. "We begonnen de wedstrijd erg sterk. Als je na twaalf minuten al met 1-0 voor staat geeft dat wel een flinke boost. Als je met deze hitte 2-0 voor staat is dat een enorm voordeel."

De internationals van Duitsland hadden moeite met de hitte in Salvador. "Na twintig minuten keek ik al eens omhoog en dacht ik: 'dit gaat een heel lange wedstrijd worden'. Onder de felle zon was het heel zwaar, zeker wanneer we de bal niet hadden. We zakten vervolgens wat meer in en gingen voor de counter. Als we onze kansen beter hadden uitgespeeld had de score nog hoger kunnen uitvallen."

Duitsland zat in de eerste helft al op rozen, maar kreeg het nog makkelijker toen Pepe rood kreeg. De Portugese international van Real Madrid sloeg Müller in een duel in zijn gezicht en gaf hem vervolgens een kopstoot. "Ik zou het graag nog eens terugzien op televisie", zegt Müller daar over. "Volgens mij deed ik daar niet veel verkeerd. Ik voelde dat ik geraakt werd door een vuist en dat gebeurde ook. Wat daarna gebeurde kan ik niet echt navertellen. Ik hoop dat het er niet al te stom uit zag. Ik wilde niets uitlokken."


Het moment tussen Pepe en Müller (PRO SCHOTS/Action Images)
Het moment tussen Pepe en Müller (PRO SHOTS/Action Images)

Zes maanden cel voor fraude met paardenpaspoorten

Twee broers uit Heeswijk-Dinther moeten zes maanden de cel in wegens het frauderen met paardenpaspoorten. Het bedrijf waar zij vennoot waren moet zestigduizend euro boete betalen. Dat heeft de rechtbank maandag bepaald. De straf is lager dan de officier van justitie had geëist.

Een van de verdachten, een 34-jarige man, slaagde er met zijn bedrijf in tussen juli en augustus 2012 met valse paspoorten gebruikspaarden die niet geschikt waren voor consumptie toch te laten slachten. De karkassen werden aan een Italiaanse handelaar verkocht.

De 39-jarige broer van de verdachte, die niet fulltime voor het bedrijf werkzaam was, is volgens de rechtbank in gelijke mate verantwoordelijk. De man wist niet alleen van de fraude, maar droeg er ook aan bij, aldus de rechtbank.

"De mannen hebben de integriteit van de vleesketen bewust in gevaar gebracht", aldus de rechtbank, die het de verdachten aanrekent dat ze uitsluitend uit financieel gewin handelden. "Ze hebben het vertrouwen van de consument geschonden."

De officier van justitie wilde de mannen voor zestien maanden achter de tralies plaatsen. De rechtbank oordeelde echter dat minder feiten kunnen worden bewezen dan er ten laste zijn gelegd. Ook het feit dat de verdachten niet eerder voor dit soort strafbare feiten waren veroordeeld, was reden voor een lagere straf.

Red Bull: Vettel moet beter presteren

Viervoudig Formule 1-wereldkampioen Sebastian Vettel heeft van zijn team Red Bull Racing te horen gekregen dat hij beter moet gaan presteren. De Duitser staat dit jaar in de schaduw van zijn nieuwe teamgenoot Daniel Ricciardo die vorige week de Grand Prix van Canada op zijn naam schreef.

Vettel is dit jaar nog niet verder gekomen dan een derde plaats in Maleisië en heeft allerlei problemen met zijn bolide. Red Bull-adviseur Helmut Marko heeft hem gevraagd beter zijn best te doen. "Ik heb hem gezegd: 'Er werken vijftig engineers aan de motor, maar zij krijgen het niet voor elkaar. Jij bent een topcoureur, het is aan jou. Jij moet het doen'. Als je geen oplossing voor de auto kunt vinden, dan is het eenvoudigste de coureur zich aan te laten passen. Hij moet beter zijn best doen."

"Zijn grootste probleem was dat bij het terugschakelen de achterkant van de auto instabiel werd en hij kon niet begrijpen dat wij dat niet op konden lossen. Door alle problemen was hij misschien niet zo toegewijd als anders, maar dat is veranderd. In Spanje zagen wij al een andere benadering van hem. Sebastian was, net als ons, verrast door Ricciardo. Vergeet niet dat we niet getest hebben. We zijn enkele malen naar buiten gegaan, één of twee ronden als het een goede dag was, waardoor niemand zijn potentieel kon zien."

Koning Willem-Alexander trots op nationale hockeyploegen

Koning Willem-Alexander speekt in De Telegraaf lovende woorden over het WK in Den Haag. "Ik denk dat we trots mogen zijn op zowel de mannen als de vrouwen", zegt hij in de krant. "Dit was het einde van twee prachtige weken hockey, waar uiteindelijk de beste gewonnen heeft."

De koning, zondag met vrouw en kinderen aandachtig toeschouwer in het Kyocera Stadion, vindt dat we blij mogen zijn met de eerste en tweede plaats. "De sport heeft gewonnen en we hebben prachtige finales gezien."

De koninklijke familie was afgelopen zondag aanwezig bij het WK Hockey (PRO SHOTS/Kay Int Veen)
De koninklijke familie was afgelopen zondag aanwezig bij het WK Hockey (PRO SHOTS/Kay Int Veen)

Terpstra in voorselectie Quick-Step voor Tour

Niki Terpstra is door zijn ploeg Omega Pharma-Quick-Step opgenomen in de voorselectie van de Tour de France. De naam van de winnaar van Parijs-Roubaix staat op een lijst van dertien renners die maandag werd onthuld. Daarvan moeten er nog vier afvallen. Voor Terpstra zou het zijn zesde deelname aan de Tour betekenen.

Speerpunten van de ploeg zijn in ieder geval sprinter Mark Cavendish en klassementsrenner Michal Kwiatkowski. Tom Boonen staat ook op de voorlopige lijst, maar zal de Tour normaal gesproken niet rijden. De Belg heeft aangegeven de voorkeur te geven aan de najaarsklassiekers.

De ploegleiding maakt volgende week maandag, een dag na afloop van de Ronde van Zwitserland, de definitieve selectie bekend. De Tour begint op zaterdag 5 juli in Leeds.

Sunset Overdrive in 900p op 30fps

Het kleurrijke spel Sunset Overdrive van Insomniac Games draait op 900p en 30fps. Sunset Overdrive is de eerste game van Insomniac Games die exclusief uitkomt op een platform van Microsoft. Het spel is een "over the top" third-person shooter.

Ryan Schneider van Insomniacs brand development gaf aan dat het spel prima draait. Er zijn (nog) geen plannen om de resolutie omhoog te gooien, dit ligt namelijk niet op het pad wat ze nu aan het bewandelen zijn. In de toekomst kunnen de plannen alsnog omgegooid worden; aanpassingen aan de Xbox One SDK hebben ervoor gezorgd dat de grafische rekenkracht die voor de Kinect was gereserveerd nu ook gebruikt kan worden voor andere zaken.

Schneider gaf ook nog het volgende aan: “If you play the game and see the experience, we are pretty comfortable where we are in terms of frame rate and resolution wise. We rather just focus on optimizing what you can see on the screen and that we think will create a better experience overall”.

Meer vijanden en effecten op het scherm hebben dus de voorkeur van het team, in plaats van resolutie en fps. Wat vinden jullie hiervan?

Sunset Overdrive komt exclusief naar Xbox One.

Sunset Overdrive

Rakitic tekent voor vijf seizoenen bij Barcelona

Ivan Rakitic mag zich na het WK in Brazilië definitief speler van Barcelona noemen. De transfer is rond, meldden de Catalanen en voormalige werkgever Sevilla maandag. Rakitic heeft voor vijf seizoenen getekend in Camp Nou. Als onderdeel van de transfer wordt Denis Suárez de komende twee seizoenen uitgeleend aan Sevilla.

Rakitic kost Barcelona naar verluidt twintig miljoen euro. De Kroaat won afgelopen seizoen met Sevilla de Europa League. De middenvelder speelde 3,5 jaar in Zuid-Spanje. Eerder was hij actief voor Schalke 04 en FC Basel.

De 26-jarige Rakitic is momenteel op het WK in Brazilie actief. De openingswedstrijd tegen het gastland verloren de Kroaten met 3-1. Woensdag wacht het tweede groepsduel tegen Kameroen. Rakitic is samen met Luka Modric vaandeldrager van Kroatië.

Bertens en Rus niet samen op Wimbledon

Kiki Bertens en Arantxa Rus komen dit seizoen niet allebei in actie op het hoofdtoernooi van Wimbledon. Dat heeft de loting voor het kwalificatietoernooi maandag uitgewezen. De twee beste Nederlandse tennissters zijn daarin in een eventuele tweede ronde aan elkaar gekoppeld.

Bertens en Rus moeten wel eerst hun eerste kwalificatiepartij zien te overleven. Bertens begint tegen de Japanse Eri Hozumi, Rus treft de Française Irena Pavlovic. Er moeten drie kwartfinalewedstrijden gewonnen worden om het hoofdtoernooi te halen.

Ook Indy de Vroome en Richel Hogenkamp proberen via de kwalificaties het hoofdtoernooi te halen. De Vroome begint tegen de Japanse Risa Ozaki, Hogenkamp speelt tegen Heidi El Tabakh uit Canada. De kwalificatie voor de vrouwen begint dinsdag, het hoofdtoernooi over precies een week.

Bijladen elektrische auto fors duurder

Het bijladen van de accu van een elektrische auto is per 1 juni een stuk duurder geworden. Een volle accu kost zestig procent meer dan vorige maand. Dat meldt RTL Nieuws maandagavond.

Het gaat volgens de nieuwszender om openbare laadpalen. Wie zijn auto thuis of op de zaak oplaadt, rijdt nog altijd goedkoop. De openbare palen zijn duurder geworden omdat de aanbieders ervan geen subsidie meer ontvangen.

Oud-minister Maxime Verhagen van Economische Zaken (CDA) wilde dat de markt voor elektrisch rijden subsidievrij zou worden. Bezitters van elektrische auto's merken daar nu de gevolgen van.

Zo voelt de grootste aanbieder van openbare laadpalen in Nederland, de stichting E-laad, zich voortaan gedwongen om alle kosten door te berekenen. De tarieven voor het bijladen zijn volgens RTL Nieuws fors omhoog gegaan om onder meer het onderhoud en de aanschaf van de laadpalen te kunnen financieren.

Spyware op Chinese smartphones Star

Het goedkope Android-toestel N9500 van de Chinese fabrikant Star bevat standaard spyware. Het spionageprogramma zit verstopt in de apparaatsoftware voor nieuwe toestellen en is daardoor niet te verwijderen, meldt anti-virusbedrijf G Data. De N9500 is een kloon van Samsungs populaire Galaxy S4 en wordt ook via grote Europese webwinkels verkocht.

De malware zit verstopt in de app van de Google Play Store op het toestel en is geïntegreerd in de apparaatsoftware zelf, de zogeheten firmware. Onderschepte gegevens worden doorgestuurd naar een verdachte server in China. De data van gebruikers zouden misbruikt kunnen worden voor fraude. Criminelen zouden ook op afstand toegang kunnen krijgen tot de smartphone, aldus G Data.

Volgens het beveiligingsbedrijf is dit de eerste keer dat dit gebeurt met een Android-telefoon. "Juist het feit dat het in de firmware zit, duidt erop dat dit met opzet is gedaan", zegt beveiligingsexpert Eddy Willems van G Data in een reactie. "Op meerdere toestellen van de N9500 afkomstig van verschillende winkels hebben we dit ontdekt. Het is geen incident." G Data roept gebruikers van de N9500 op zich te melden.

'Anouk zwanger van oude drummer'

De vader van het vijfde kind van Anouk is haar oude drummer Satindra Kalpoe. Dat beweert althans een ingewijde in RTL Boulevard. De Surinaams-Nederlandse muzikant speelde tot 2001 in haar band, maar de twee zouden nog goed contact hebben.

De 39-jarige zangeres verraste in maart vriend en vijand met haar vijfde zwangerschap en maakte toen ook meteen bekend zwanger te zijn van een jongetje. Over de vader van haar zoon wordt flink gefluisterd. Anouk wil daar nog steeds niets over zeggen.

De zangeres heeft al vier kinderen. Met haar ex-man Remon Stotijn, bekend van de Nederlandse groep Postman, kreeg ze twee jongens en een meisje. Uit haar relatie met rapper Unorthadox, die ze aan de kant zette toen bleek dat hij haar meerdere keren had bedrogen, werd een zoon geboren.

'Klein raakt naam 50Plus toch kwijt'

Het presidium van de Tweede Kamer komt dinsdag bijeen om te overleggen over de partij 50Plus/Klein. Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg wil volgens een verslaggever van Novum Nieuws terugkomen op een eerder besluit om Kamerlid Norbert Klein de naam 50Plus toe te wijzen.

Binnen de Tweede Kamerfractie van de ouderenpartij ontstond twee weken geleden een bizarre situatie doordat het partijbestuur het vertrouwen opzegde in fractieleider Klein. Hij had eerder op eigen houtje zijn fractiegenoot Martine Baay de laan uitgestuurd, maar Baay wist zich verzekerd van de steun van het partijbestuur.

Klein weigerde echter zijn zetel in de Kamer op te geven en dus besloot het presidium in eerste instantie om uit te gaan van de aanwezigheid van twee 50Plus-fracties. De fractie 50Plus/Baay en de fractie 50Plus/Klein. Van Miltenburg en het presidium vinden die situatie echter toch niet wenselijk, aangezien Klein niet de steun van het 50Plus-bestuur geniet, en komen dinsdag terug op hun beslissing.

Norbert Klein is op de hoogte van de situatie en laat aan Novum weten dat 'als het presidium dat wenst, hij zich daarbij neer zal leggen'. Wel wil hij iets terug voor de naamsverandering. Zo wil hij op dezelfde plek in de Kamer blijven zitten en zijn zetel behouden. Ook wil hij een paar minuten extra spreektijd.

Watch_Dogs-mod onthult echte potentie

Toen Watch_Dogs werd getoond tijdens de E3 van 2012 gooide de game hoge ogen op visueel vlak. Op het moment dat de game eenmaal uitkwam afgelopen mei, bleken de graphics een flinke downgrade te hebben ondergaan. Goed nieuws: er is een mod uitgekomen die de hype van twee jaar geleden toch waar lijkt te kunnen maken.

Watch_Dogs heeft een enorme lading kritiek over zich heen gehad vanwege het niet waar kunnen maken van de verwachtingen die tijdens de showcase op de E3 van 2012 werden geschept. Klachten over statische schaduwen, matige verlichting en het interieur van gebouwen deden de laatste weken massaal de ronde. Er kwam zelfs een youtube-video die een vergelijking maakt tussen GTA IV (2008) en Watch_Dogs waarin te zien is dat schaduweffecten en schademodellen beter zijn uitgewerkt in de 6 jaar oudere GTA-game.

Reden genoeg voor forumgebruiker TheWorse van guru3d.com om de handen uit de mouwen te steken en een waslijst aan verbeteringen aan te brengen, welke overigens allemaal mogelijk waren door bestaande bestanden te activeren en aan te passen. De verbeteringen zijn als volgt:

  • Changes to the default fog values
  • Enabled bokeh DOF for the main cameras
  • Stuttering Improvements
  • E3 2012 Bloom
  • Performance Improvements
  • Enabled Headlight Shadows
  • LoD Changes
  • Reflection changes
  • Added 3 new cameras to the game(closer, normal, further)
  • Rain changes(High quality rain drops, properly reacting to light, etc)
  • LensFlares(WIP)
  • Lighting changes(TESTING AND WIP)
  • Civilians density changes

Het resultaat mag er zijn. Bekijk de onderstaande screenshots, welke rechtstreeks afkomstig zijn uit de gemodde versie van Watch_Dogs. Interesse in deze mod? Download hem via het linkje in de openingspost van TheWorse.

Watch_Dogs mod

Watch_Dogs mod

Watch_Dogs mod

Watch_Dogs mod

Watch_Dogs mod

Watch_Dogs mod

Claudia de Breij pislink vanwege geintje

Claudia de Breij heeft vandaag even goed haar frustraties lopen botvieren op Twitter. De een of andere grappenmaker had namelijk de afgelopen nacht de bakfiets van de radio-dj van een extra slot voorzien. Hierdoor kwam het kind van De Breij te laat op school.

Waar elk weldenkend mens op zo'n moment even de schouders ophaalt om vervolgens met enige vertraging het kind op school af te leveren, besloot de beste radiovrouw van het jaar 2013 om haar ongenoegen te uiten op de sociale media.

 De onverschillige varaan De Breij sloot haar klaagzang daarna af met een fraaie verwensing.

[Groep G] Uitslag Duitsland - Portugal

Portugal is bij zijn eerste groepswedstrijd op het WK voetbal in Brazilië tegen een forse nederlaag aangelopen. Duitsland was met 4-0 veel te sterk en zag Thomas Müller maar liefst drie keer scoren. Bovendien is dit de grootste nederlaag voor de Portugezen op een eindronde.

Bij prima omstandigheden trapte Duitsland om 18.00 uur af voor de wedstrijd tegen Portugal. De Portugezen begonnen de wedstrijd met de wetenschap dat zij al acht interlands op rij niet meer hadden verloren. Beide ploegen kregen in de beginfase kansen op een doelpunt. Cristiano Ronaldo en Sami Khedira wisten het net echter nog niet te doen bollen.

Tien minuten later kreeg Duitsland echter een penalty, omdat João Pereira het nodig vond om Mario Götze in het strafschopgebied vast te houden. Müller legde vervolgens aan en schoot onberispelijk raak. Portugal zette daar een poging van Nani tegenover, maar na een half uur spelen leken de Duitsers het duel al te beslissen. Mats Hummels knikte de bal achter Rui Patrício en promoveerde zodoende een hoekschop tot doelpunt.


De oliedomme actie van Pepe (PRO SHOTS / Action Images)

Bij Portugal leek het hek vervolgens van de dam te zijn. Pepe kreeg niet veel later de rode kaart, omdat hij een kopstoot aan Müller leek te geven. Ook Fabio Coentrão stond op de nominatie voor een rode prent na een elleboogstoot, maar deze werd niet gezien door de arbitrage. Nog voor de thee maakte Müller er overigens 3-0 van.

Na de thee bleven de Duitsers de bovenliggende partij en had Portugal nauwelijks wat te vertellen. In de 51e minuut kreeg Mesut Özil een goede kans op de vierde treffer voor zijn land, maar hij kreeg de bal niet in de touwen. In de rebound slaagde ook Müller er niet in om zijn trio vol te maken. Ook in het vervolg van de wedstrijd dicteerde de Duitsers het spel en kwamen de Portugezen er nog maar sporadisch uit.

Na iets meer dan een uur spelen werd de zwarte bladzijde voor Portugal nog iets zwarter. Coentrão werd per brandcard van het veld gedragen, nadat hij zich verstapte. Op het oog leek het om een zware liesblessure te gaan. Inmiddels leek Duitsland zich wat meer terug te laten zakken, waardoor er een aantal kleine kansen voor Portugal ontstonden. De grootste mogelijkheden bleven echter voor onder meer invaller Götze. Hij vergat de bal in de touwen te jagen na een mooie actie van invaller André Schürrle.

Een kwartier voor tijd wilden de Portugezen een penalty na een overtreding op Éder, die onderuit werd gehaald. Arbiter Mazic wilde er echter niet aan en wuifde het protest van onder meer Ronaldo weg. Aan de andere kant schoot Müller niet veel later wel raak, waardoor zijn hattrick een feit was. In het resterende deel van de wedstrijd was het vuur wel uit en speelden de Duitsers het duel professioneel uit.


Duitsland

4 - 0

Portugal

 12' Müller(pen)
 32' Hummels
 45+1' Müller
78' Müller
   
 
 Gele kaart: Pereira (Portugal)
 Rode kaart: Pepe (37) (Portugal)
 
Stadion: Arena Fonte Nova, Salvador
Toeschouwers: 50.000
Arbiter: Mazic (Ser)
 
Opstelling:   Opstelling:
Neuer
J. Boateng
Mertesacker
Hummels (Mustafi/73)
Höwedes
Khedira
Lahm
Kroos
Özil (Schürrle/62)
Müller (Podolski/83)
Götze
  Patrício
Pereira
Pepe
Alves
Coentrão (A. Almeida/65)
Meireles
Veloso (Costa/46)
Moutinho
Nani
H. Almeida (Eder/28)
Ronaldo

Oranje landt in Porto Alegre

Het Nederlands elftal is maandag aangekomen in Porto Alegre, waar woensdag het tweede WK-duel tegen Australië wordt gespeeld. De vlucht vanuit Rio de Janeiro, de thuisbasis van Oranje tijdens de mondiale titelstrijd, nam een kleine twee uur in beslag. Nederland zette omstreeks 18.15 uur voet op het vliegveld van Porto Alegre.

Later op de dag, omstreeks 23.00 uur Nederlandse tijd, werkt Oranje nog een training af. Oranje won zijn eerste groepsduel met 5-1 van wereldkampioen Spanje. Australië verloor met 3-1 van Chili.

Geblesseerde Harrison Ford nog weken uit de running

Harrison Ford moet het vanwege zijn gebroken enkel nog weken rustig aan doen. De 71-jarige acteur, die donderdag gewond raakte op de set van Star Wars VII, kan tot acht weken niet werken. Dat schrijft de Britse krant Daily Mirror.

Wel gaat het volgens ingewijden goed met Ford en mag de acteur binnenkort het ziekenhuis in het Britse Oxford verlaten. Ook wordt gekeken naar een oplossing zodat de nieuwe Star Wars geen vertraging oploopt. "Er zitten heel veel andere acteurs in deze film, dus het is geen ramp. We twijfelen er niet aan dat de film als gepland door kan gaan", legt een ingewijde toe.

De zevende Star Wars-film, die wordt geregisseerd door J.J. Abrams, moet volgend jaar december verschijnen.

VS sluit samenwerking met Iran in Irak uit

De Verenigde Staten trekken niet samen op met Iran tegen de oprukkende rebellenbeweging ISIS in Irak. Het Amerikaanse ministerie van defensie heeft dat maandag uitgesloten.

De VS bespreken maandag, tijdens het overleg over het Iraanse atoomprogramma in Wenen, wellicht ook de bedreigingen voor de veiligheid in de regio met de Iraanse delegatie. Maar het Pentagon stemt eventuele militaire actie niet af met Iran, liet woordvoerder John Kirby weten.

Minister van buitenlandse zaken John Kerry sloot eerder op de dag militaire samenwerking met Iran in zijn door soennitische extremisten geplaagde buurland nog niet uit. ISIS, voluit Islamitische Staat in Irak en de Levant, heeft de afgelopen dagen verscheidene steden in Midden-Irak ingenomen en dreigt nu op te rukken naar de hoofdstad Bagdad.

Het sjiitische Iran heeft de geestverwante machthebbers in Bagdad hulp aangeboden bij de strijd tegen ISIS. De VS overwegen de inzet van onbemande vliegtuigjes, maar peinzen er niet over opnieuw troepen te sturen.

Te weinig juichpakken

Vergeet de situatie in de Oekraïne, Irak en Syrië. Schuif die eenzame bejaarden en hongerlijdende negertjes in Afrika maar even aan de kant, want in Nederland hebben we namelijk momenteel een onoverkomelijk probleem. Er zijn namelijk te weinig juichpakken. Ja dat leest u goed, er zijn TE WEINIG JUICHPAKKEN!!1!

De supermarktketen Jumbo heeft al 25.000 klanten moeten teleurstellen met het bericht dat de fabriek in Turkije hun bestelde juichpak niet op tijd af zal leveren. De fabriek kan de enorme vraag naar de oranje kleding nauwelijks aan. Vanavond zullen al deze klanten een mail van de winkel ontvangen met de mededeling dat het door hun bestelde juichpak later zal arriveren.

In eerste instantie werden er 100.000 exemplaren van het door Roy Donders ontworpen pak besteld, maar al snel werd de bestelling opgeschaald naar een kwart miljoen. Om de onvoorstelbare pijn te verzachten krijgt elke klant wel een cadeaubon van 5 euro.

Kompany: "Niet alleen deelnemen aan WK"

Vincent Kompany hoopt met de Belgische nationale ploeg meer dan alleen zijn gezicht te laten zien op het WK voetbal in Brazilië. De centrale verdediger maakt zijn eerste WK mee namens België en hoopt gelijk op te vallen met zijn team. Voor deelname alleen zijn de Rode Duivels niet naar Brazilië gekomen, zo laat hij doorschemeren in gesprek met France Football.

"Het was onze droom om op het WK uit te komen", zegt hij. "Maar we komen niet alleen deelnemen aan het toernooi. Het is ons eerste WK, een nieuwe ervaring dus, maar we hebben vertrouwen in goede resultaten. We doen heel enthousiast mee met dit voetbalfeest."

Kompany stelt dat hij niet voor niets vertrouwen mag hebben op een goede afloop. "We bereiden ons perfect voor op het WK. We kennen de sterke en zwakke punten van onze tegenstanders. We weten hoe we ze pijn moeten doen. Mijn droom is niet alleen om tegenover een paar goede voetballers te staan. Ik wil ver komen met België. Om mijn droom te verwezenelijken, moeten we iets verder geraken dan de groepsfase."

Waar België het de afgelopen toernooien lastig had om zich te manifesteren, ontwikkelde Kompany zich tot een van 's werelds beste centrale verdedigers. Hij stapte over van Hamburger SV naar Manchester City en werd vooralsnog twee keer landskampioen met de Engelse grootmacht.

Met de Belgen staat hij in Brazilië tegenover Algerije, Rusland en Zuid-Korea. Tegen het drietal landen kunnen zij zich kwalificeren voor de knock-outfase van het toernooi.

De Bakker langs Sijsling in Rosmalen

Thiemo de Bakker is maandag doorgedrongen tot de tweede ronde van de Topshelf Open in Rosmalen. Hij was in een Nederlands onderonsje te sterk voor Igor Sijsling. Het werd 6-4 en 7-6 (3) voor De Bakker, die in maart voor het laatst een wedstrijd in het hoofdschema van een ATP-toernooi won.

De Bakker, de mondiale nummer 143, staat op de wereldranglijst 83 plekken lager dan Sijsling. Toch deelde hij vrijwel de gehele wedstrijd de lakens uit. De Bakker had aan een break genoeg om de eerste set te pakken. In het tweede bedrijf gaf hij tweemaal een break voorsprong uit handen, maar stelde hij in de tiebreak alsnog orde op zaken.

De Bakker stuit in de tweede ronde op Dmitri Toersoenov (5) uit Rusland. Eerder bereikte ook al Jesse Huta Galung de tweede ronde.

The Open keert terug naar Noord-Ierland

Het Britse majortoernooi The Open keert terug naar Noord-Ierland. Op zijn vroegst in 2019 wordt het toernooi op de baan van Royal Portrush gehouden, maar het kan ook een jaar of twee daarna worden. Dat maakte de Royal & Ancient Golf Club, die het toernooi organiseert, maandag bekend.

In 1951 werd het toernooi ook op Royal Portrush gespeeld. Dat was de enige keer sinds de eerste editie van het toernooi in 1860 dat buiten Schotland of Engeland werd gespeeld. Voordat Royal Portrush zijn tweede editie krijgt moet de baan nog wel op de schop. De zeventiende en achttiende hole moeten worden aangepast.

Het gebeurt wel vaker dat golfbanen lang moeten wachten op hun volgende Open. Royal Liverpool is dit jaar de gastheer en organiseerde het toernooi ook in 2006. De keer daarvoor was 39 jaar eerder. De Schotse baan Turnberry moest zeventien jaar wachten op een nieuwe kans het belangrijkste Britse golftoernooi te organiseren.

Sagan wint overtuigend in Zwitserland

Peter Sagan heeft de derde etappe van de Ronde van Zwitserland gewonnen. De Slowaak van Cannondale was na tweehonderd kilometer de sterkste in de sprint van een uitgedund peloton. Thuisrijder Michael Albasini werd in de oplopende finishstraat in Heiden tweede.

Belkin-kopman Bauke Mollema was op de vierde plaats de beste Nederlander. Ploeggenoot Laurens ten Dam probeerde in de slotkilometer nog weg te rijden, evenals als Cadel Evans en Tony Martin. Laatstgenoemde behield wel de leiding in het klassement.

Moens wordt keeperstrainer van Feyenoord-jeugd

Oscar Moens gaat als keeperstrainer bij de jeugdopleiding van Feyenoord aan de slag. Dat heeft de Rotterdamse club maandag bekendgemaakt. De 41-jarige Moens, oud-doelman van AZ, PSV en Willem II, tekende voor een jaar. Hij zette in 2011 een punt achter zijn carrière.

Moens verwacht zich in Rotterdam goed te kunnen ontwikkelen. "De jeugdopleiding is vijf jaar op rij verkozen tot beste van Nederland en de staf bestaat uit veel trainers die ik nog ken uit de voetballerij. Ik kijk ernaar uit om van dat team deel te gaan uitmaken."

"Ook zie ik het als een grote uitdaging om met jonge, talentvolle keepers te gaan werken en eraan bij te dragen hen belangrijke stappen te laten zetten in hun ontwikkeling", vertelt Moens. "Mijn eigen ervaring als doelman kan daarbij zeker van waarde zijn."

Hindoemeisje slachtoffer eerwraak

Drie Indiase broers hebben hun zus doodgeschoten en haar lichaam in brand gestoken. Ze was van huis weggelopen met haar vriend, met wie ze naar verluidt wilde trouwen. Dat meldt de Indiase persdienst PTI.

De 17-jarige Devendri had haar ouderlijk huis in het hindoedorp Sabapur zaterdag verlaten en kwam daar maandag weer terug. De broers doodden haar vervolgens met een vuurwapen en verbrandden het lichaam van hun zus. Omdat geen van de familieleden naar de politie stapte, dient de sterke arm zelf een klacht in, liet een woordvoerder weten.

In het streng-hindoeïstische kastenstelsel worden huwelijken doorgaans door de ouders geregeld. Partners van verschillende kasten zijn taboe. Wie toch zelf de huwelijksmarkt opgaat riskeert net als Devendri door de eigen familie te worden gedood.

'VS doet geen zaken met homodiscriminerende bedrijven'

De Amerikaanse regering verbiedt toeleveranciers en door de overheid ingehuurde bedrijven voortaan werknemers ongelijk te behandelen op basis van hun seksuele voorkeur. President Barack Obama staat op het punt een richtlijn te tekenen die discriminatie van onder meer homoseksuelen verbiedt, liet een ingewijde maandag weten.

Het Congres touwtrekt al jaren over een verbod op discriminatie op basis van geaardheid op de werkvloer. Voorvechters van gelijke rechten voor alle seksuele voorkeuren drongen er bij Obama op aan op eigen houtje in te grijpen. De president heeft daartoe nu besloten en zijn staf gevraagd de richtlijn voor te bereiden, meldt een bron bij het Witte Huis.

Homorechtenorganisaties zijn blij met het nieuws. De directeur van de nationale werkgroep homo's en lesbiennes noemde de maatregel 'een belangrijke stap vooruit'. ''De president laat opnieuw in daden zien dat hij toegewijd is aan de strijd tegen discriminatie'', zei Rea Carey.

Ook al blijft een wettelijk verbod op ongelijke behandeling naar geaardheid voorlopig nog uit, dan kan een kwart van de Amerikaanse beroepsbevolking toch van Obama's maatregel profiteren. Dat is het deel van de Amerikanen dat in dienst is van bedrijven waarvan de federale overheid goederen of diensten betrekt.

Spoedzitting VN-Veiligheidsraad over Oekraïne

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt maandagavond om 21.00 uur (onze tijd) in spoedzitting bijeen om zich te buigen over de crisis in Oekraïne. Rusland, de voorzitter bij toerbeurt van de raad, heeft een conceptresolutie over het buurland ingediend.

Die voorziet in een onmiddellijk einde aan het geweld, vluchtcorridors voor burgers in Oost-Oekraïne en vredesonderhandelingen. Diplomaten in het hoofdkwartier van de volkerenorganisatie in New York verwachten maandag nog geen stemming over de resolutie.

VS verplichten Argentinië schuldeisers te betalen

Argentinië moet zijn Amerikaanse schuldeisers volledig schadeloosstellen. Dat heeft het Amerikaanse hooggerechtshof maandag bepaald. Investeerders hoeven geen genoegen te nemen met de afgewaardeerde staatsobligaties die Argentinië heeft aangeboden.

Het hoogste Amerikaanse hof had geen boodschap aan het verweer van de Argentijnse regering. Die had betoogd dat terugbetaling van de gehele schuld - van omgerekend ongeveer een miljard euro - aan de investeringsfondsen de Argentijnse en zelfs de wereldeconomie in gevaar zou brengen.

Het hooggerechtshof oordeelde bovendien dat bezitters van Argentijns schuldpapier naar de Amerikaanse rechter kunnen stappen om Argentijns overheidseigendom in het buitenland te achterhalen. Als de schuldeisers overzeese staatstegoeden weten op te sporen, kunnen ze eenvoudiger beslag leggen of op andere wijze hun aanspraken kracht bij zetten.

China executeert dertien 'terroristen' Xinjiang

China heeft maandag dertien mensen terechtgesteld voor hun aandeel in terreurdaden in de roerige westelijke provincie Xinjiang. De terdoodveroordeelden waren schuldig bevonden aan zeven terreurdaden en geweldsmisdrijven, meldt staatspersbureau Xinhua.

Eerder op de dag legde een rechtbank in Xinjiang drie verdachten van de aanslag op het Tiananmenplein in Beijing in oktober de doodstraf op. Voor die aanslag, waarbij vijf doden vielen, houden de Chinese autoriteiten voorvechters van Oeigoers zelfbestuur in Xinjiang verantwoordelijk.

De Oeigoeren, die een islamitische minderheid in West-China vormen, klagen dat zij worden onderdrukt door Han-Chinezen. Velen dromen van autonomie of zelfs onafhankelijkheid.

FOK!toen: Duran Duran - The Reflex

Vandaag keren we precies 30 jaar terug in de tijd. Het was namelijk op 16 juni 1984 dat de band Duran Duran met hun hit-single 'The Reflex' voor de tweede week op de koppositie van de Top 40 te vinden was. De voormalige Alarmschijf zou uiteindelijk tot 14 juli op die eerste plaats blijven staan en werd een week daarna door de mannen van Wham van die positie verstoten. Een mooie reden om eens terug te kijken naar de populaire new wave-band die vernoemd werd naar een personage uit de cult-klassieker Barbarella.

De Nederlandse single van The Reflex
De Nederlandse single van The Reflex

De vroege jaren
Duran Duran werd in 1978 in Birmingham opgericht door Nick Rhodes en John Taylor. John werkte in die tijd in de Rum Runner nachtclub in Birmingham als portier, waar Nick regelmatig als deejay aan het werk was. Samen met zanger Stephen Duffy en bassist Simon Colley was de eerste line-up van Duran Duran een feit. Inplaats van een drummer werkte de groep in die tijd nog met een drumcomputer. Colley verliet de band alweer snel en werd opgevolgd door Andy Taylor. Na nog een aantal gitaristen te hebben versleten verliet ook zanger Duffy begin 1979 de band en werd opgevolgd door Andy Wickett.

1979 was eveneens het jaar dat de groep werd uitgebreid met drummer Roger Taylor. John en Roger waren trouwens geen familie van elkaar. Met deze viermansbezetting wordt in september 1979 de eerste demo van Duran Duran opgenomen in Bob Lambs' Studio, de thuisstudio van UB40, met de tracks 'See Me, Repeat Me', 'Reincarnation', 'Girls On Film' en 'Working the Steel'. In april 1980 wordt de groep uitgebreid met alweer een Taylor. Gitarist Andy Taylor is wederom geen familie van de andere Taylor's in de band. Ook komen ze via een ex-vriendin op het spoor van zanger Simon Le Bon.

Rio

New Romantic
Aan het begin van de tachtiger jaren maakte Duran Duran deel uit van de new romantic-scene. New Romantic was een subgenre binnen de New Wave die zich afzette tegen de heersende punkscene. Andere bands die tot deze scene behoorden waren onder meer Adam and the Ants, Orchestral Manoeuvres in the Dark, Ultravox, Spandau Ballet en Visage. Veel van deze artiesten waren vooral populair in het clubcircuit van Londen.

Na nog een tweetal demo-tapes neemt de groep in november 1980 haar eerste single 'Planet Earth' op en gaat op toernee met Hazel O'Connor. Het is tijdens deze tour dat meerdere platenmaatschappijen hun interesse laten blijken voor de groep. Uiteindelijk zouden de mannen kiezen voor EMI. Met producer Colin Thurston neemt de groep in de Red Bus Studios in Londen haar eerste album op.

Rio op cassette

Faster Than Light
Het eerste album van Duran Duran is vooral in Groot-Brittannië een groot succes. Duran Duran was ook één van de eerste bands die haar eigen remixen maakten. Veel van deze remixen, die ook wel werden aangeduid met de term Night Version, verschenen als B-kanten van singles en maxi-singles. Vanaf het begin van de band was ook het imago van de band erg belangrijk geweest. Zo werden bandleden niet alleen op hun muzikale kunnen gekozen maar was het uiterlijk ook erg belangrijk.

De eerste single 'Planet Earth' eindigde op de 12e plaats in de Britse hitlijsten, gevolgd door de single 'Careless Memories' die tot de 37e plaats wist te klimmen. De grote landelijke doorbraak volgde met de 3e single 'Girls On Film'. Duran Duran scoorde hier hun eerste top 10 hit mee in hun thuisland. Bij het nummer zat dan ook een spannende videoclip met in modder worstelende vrouwen, kussengevechten en een stevige dosis erotiek, gemaakt door het duo Kevin Godley en Lol Creme (ex-10CC).

Rio

Rio
In het daaropvolgende jaar volgde de internationale doorbraak voor Duran Duran. Vooral met de single 'Save A Prayer' scoorde de band een top 20 hit in vele landen. Met 'Hungry Like The Wolf' maakte de groep ook een doorbraak in Amerika, waar de stijlistische videoclips van de groep regelmatig op de op dat moment nog jonge zender MTV te zien zijn.

Hungry Like the Wolf

De groep doet een toernee door Amerika en maakt daar taferelen mee die te vergelijken zijn met de Beatlemania uit de jaren zestig. In 1983 volgt de single Is There Something I Should Know, waarmee de groep de 24e plaats in de Nederlandse Top 40 haalt. Het liedje is afkomstig van het album Seven And The Ragged Tiger, dat commercieel gezien hun meest succesvolle album was.

Seven And The Ragged Tiger front

Seven And The Ragged Tiger
Na het grote succes van Rio hadden de mannen van Duran Duran zich teruggetrokken op een chalet in Zuid-Frankrijk, om daar te werken aan het volgende album. Tijdens deze sessies nam de groep een nummer op dat 'Seven and the Ragged Tiger' heette. Het nummer zou nooit volledig uitgebracht worden maar elementen van het liedje zouden terug te horen zijn in het nummer 'The Seventh Stranger' en het album kreeg de titel van de demo. Een beetje speurwerk op het wereldwijde web levert wel een demo van het liedje op, dat al jaren onder fans rondgaat.

In mei 1983 reist de groep naar George Martin's Air Studios op Montserrat om daar opnames te maken voor Seven and the Ragged Tiger. In augustus van dat jaar gaan de mannen naar Australië om daar in de 301 Studios het resterende materiaal voor de plaat op te nemen. Op 21 november 1983 zou het albums in de platenwinkels verschijnen en kwam in de Britse albumcharts op nummer 1 nieuw binnen. Het zou ook het enige nummer 1 album in hun thuisland blijven.

Duran Duran A

Na 'Union of the Snake' en 'New Moon on Monday' verscheen op 19 mei 1984 de single 'The Reflex'. Net als voorgaande twee singles was ook 'The Reflex' afkomstig van het album Seven and the Ragged Tiger, al was de single-versie stevig onder handen genomen door producer Nile Rodgers. De single stond in totaal 16 weken in de Nederlandse Top 40. Ook in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten haalde de single de 1e plaats in de hitlijsten.

Duran Duran B

Het album

Seven And The Ragged Tiger b

Kant A:
01 The Reflex 5:26
02 New Moon On Monday 4:15
03 (I'm Looking For) Cracks In The Pavement 3:38
04 I Take The Dice 3:15
05 Of Crime And Passion 3:48

Seven And The Ragged Tiger a

Kant B:
01 Union Of The Snake 4:19
02 Shadows On Your Side 3:59
03 Tiger Tiger 3:19
04 The Seventh Stranger 5:21

Eis 6 jaar tegen militair om dood zoontje

Justitie heeft maandag een gevangenisstraf van zes jaar geëist tegen een 31-jarige militair uit Almere. De verdachte, George A. staat terecht voor betrokkenheid bij de dood van zijn zes weken oude zoontje en een poging tot doodslag op zijn vijf weken oude dochtertje.

De 31-jarige onderofficier meldde zich juni 2012 in een ziekenhuis met zijn zes weken oude eerste kindje. Kort daarop overleed het jongetje als gevolg van een hersenbloeding. Sectie op het kindje wees uit dat het slachtoffertje mogelijk heftig door elkaar is geschud. A. werd aangehouden, maar mocht zijn proces thuis afwachten. Hij werd door zijn werkgever op non-actief gezet.

Half september 2013 meldde de militair zich opnieuw op de eerste hulp, dit keer met zijn tweede kind. Het leven van het vijf weken oude meisje kon ternauwernood worden gered. De marechaussee pakte de Almeerder opnieuw op. A. vertelde de militaire rechtbank in Arnhem zich van de incidenten niets meer te kunnen herinneren.

Als hij er voor verantwoordelijk is, dan wil hij de toedracht grondig onderzocht hebben, vertelde de Almeerder. De advocaat van A. wil dat onderzocht wordt of sprake was van amnesie bij de militair. Dat verzoek werd door de militaire rechtbank afgewezen. Gedragsdeskundigen hebben geen stoornis kunnen ontdekken bij de militair.

'SGP geeft Eurosceptici nekslag'

Het SGP-Europarlementslid Bas Belder heeft maandag besloten over te stappen naar de conservatieve fractie. Dat is een tegenslag voor de eurokritische groep in het Europarlement, waar Belder tot dusver bij zat.

Belder voegt zich bij de groep Europese Conservatieven en Hervormers (ECR), naast ondermeer de Britse Conservatieve partij en de Duitse anti-euro partij Alternative für Deutschland. De SGP'er kwam tot zijn besluit na overleg met de Christenunie, die al in de ECR zit.

Belder zegt voldoende vertrouwen in de samenwerking met de conservatieven te hebben. "Bij zijn vorige fractie kreeg hij veel vrijheden en verantwoordelijkheden. De ECR garandeerde hen dat hij die nu ook krijgt", aldus een SGP-woordvoerder.

Belders beslissing brengt de eurosceptische groep "Europa van Vrijheid en Democratie" (EFD) rond de UK Independence Party van Nigel Farage, waar hij tot dusver bij zat, in gevaar. Eerder verloor de EFD de Deense Volkspartij en de Finnen-partij aan de ECR, terwijl de Italiaanse Lega Nord en Vlaams Belang in zee gaan met de PVV en het Franse Front National.

Om als groep te overleven moet Farage minstens 25 parlementariërs uit zeven lidstaten bij elkaar houden. Nu behoudt hij slechts de 24 leden van zijn eigen UKIP en de Litouwse partij Orde en Rechtvaardigheid (2 zetels). Wel wist hij vorige week de Italiaanse Vijf Sterren Beweging (17 zetels) van protestkomiek Beppe Grillo aan zich te binden.

De tijd dringt, want volgende week donderdag is de laatste dag dat groepen voor het Europees Parlement zich kunnen registreren. De rechts-populistische groep is ook nog niet rond: PVV en Front National moeten nog twee partijen aan zich binden.

[Vid] Krajicek wint en wordt ten huwelijk gevraagd

Michaëlla Krajicek heeft maandag de tweede ronde van het WTA-toernooi in Rosmalen bereikt. De winnares van 2006 rekende op het Brabantse gras af met Jana Cepelova uit Slowakije: 6-3, 4-6 en 6-1. In de tweede ronde wacht Dominika Cibulkova (2) of Yaroslava Shvedova.

Na de wedstrijd werd het nog mooier voor Krajicek. Haar vriend Martin Emmrich ging op het centre court op zijn knieën. Al giechelend en onder luid gejuich van het publiek zei Krajicek ja tegen het huwelijksaanzoek van de Duitse dubbelspecialist.

Martin Emmerich gaat op de knieën en Michaëlla Krajicek zegt ja. (Bron: Tennistv.nl)

Politie Albanië neemt wiettelersdorp in

Een grote politiemacht heeft maandag een dorp in het zuiden van Albanië ingenomen dat volgens de autoriteiten een centrum was van wiettelers. Daar ging een ware veldslag aan vooraf waarin de politie werd beschoten met raketwerpers, mortieren en machinegeweren.

De wiettelers wisten de politie in het weekeinde nog op een afstand te houden. Maar die liet versterkingen met pantserwagens komen en maandag lukte het de autoriteiten om het vijfduizend inwoners tellende Lazarat in te nemen. De politie heeft inmiddels de achtervolging ingezet op een dertigtal gewapende mannen die de omliggende heuvels in zijn gevlucht. Ondanks de beschietingen viel er maar één gewonde. Een particulier televisiestation meldde dat een reportageploeg was beroofd door gewapende mannen die ook hun auto in brand staken.

Lazarat, 230 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Tirana, geldt als het centrum van de wietteelt in Albanië. Plaatselijke bendes produceren volgens de politie zo'n negenhonderd ton cannabis per jaar. Met de inval wil de politie 'Lazarat uit handen van criminelen bevrijden'.

Father of the Bride 3 focust op homohuwelijk

De derde Father of the Bride gaat het over een wel heel andere boeg gooien. Ging de eerste film nog werkelijk over een bruiloft en de tweede over een babyshower, Father of the Bride 3 gaat over een homohuwelijk. Steve Martin speelt weer de hoofdrol van vader George, en zijn inmiddels volwassen zoon Matthew trouwt met een noeste Navy Seal. Dat schrijft filmjournalist Nikki Finke.

George kan het maar moeilijk geloven dat zijn zoon op mannen valt. Daar heeft echtgenote Nina geen enkel begrip voor en ze schopt George het huis uit. In de vorige twee films werd Nina gespeeld door Diane Keaton, maar het is nog onduidelijk of zij weer van de partij is. Ook Kieran Culkin, die in de eerste twee films Little Matty speelde, heeft nog niet getekend.

Charles Shyer neemt voor de derde maal de regie op zich. Nancy Meyers bedankte voor het scenario, en Shyer gaat ook het script schrijven. "Het is een modern idee, ik heb Charles verteld dat hij haast moet maken, voordat 'gay' niet meer trending is", zegt een ingewijde tegen Finke.

Father of the Bride was in 1991 goed voor een wereldwijde opbrengst van ruim 89 miljoen dollar. Het vier jaar later verschenen vervolg bracht ruim 76,5 miljoen dollar op. Wanneer de opnames van het derde deel van start moeten gaan, is nog onbekend.

Afscheid van de Maan wint tweemaal in Brussel

De Nederlandse film Afscheid van de Maan heeft zondag op het Brussels Film Festival 2014 twee prijzen in de wacht gesleept. De tragikomedie van Dick Tuinder won er de Best Image Award en de Prime TV Prize voor beste film.

De prijzen waren goed voor respectievelijk drieduizend en vijfduizend euro. Het Belgische filmfestival heeft mede tot doel Europese filmmakers een financiële impuls te geven. Zo is de Best Image Award specifiek bedoeld voor de postproductie van het volgende project van de winnende filmmaker.

Afscheid van de Maan, dat vanaf 3 juli in de Nederlandse filmhuizen draait, speelt zich af in de jaren zeventig. Duch, gespeeld door Ward Jansen, beseft tussen het begluren van zijn nieuwe buurvrouw, een rol van Elise Schaap, door dat zijn gezin op instorten staat. Zijn vader, gespeeld door Marcel Hensema, stelt vast dat zijn huwelijk is mislukt en laat ook zijn oog vallen op de begeerlijke buurvrouw.


De trailer van Afscheid van de Maan

'Democraten willen George Clooney als gouverneur'

De Amerikaanse Democratische partij wil George Clooney warm maken voor het gouverneurschap van Californië. Dat schrijft de Britse boulevardkrant Daily Mirror, die sprak met vrienden van de 53-jarige acteur. De democraten hopen hem in 2018 naar voren te kunnen schuiven als kandidaat.

"George is enorm populair bij de Democraten en wat is een betere positie om hem neer te zetten dan gouverneur van Californië, de staat van Hollywood?", zegt een vriend. "Nu hij Amal aan zijn zijde heeft, wordt hij nog geschikter geacht." In april werd bekend dat de acteur is verloofd met de 36-jarige Britse advocate Amal Alamuddin.

Clooney flirt al jaren met de politiek. Hij organiseerde twee jaar geleden een groot feest om geld in te zamelen voor de democratische president Barack Obama, die toen streed om herverkiezing. Clooney schreef, regisseerde en speelde in het politieke drama The Ides of March. Hij was ook jarenlang vredesambassadeur van de Verenigde Naties, maar die functie legde hij onlangs neer.

Clooney zou niet de eerste Hollywoodacteur worden die de functie van gouverneur van Californië bekleedt. Ronald Reagan en Arnold Schwarzenegger gingen hem voor.

Saudi's: geen buitenlandse inmenging Irak

Saudi-Arabië wijst buitenlandse inmenging in Irak af. Dit staat in een verklaring die de regering van het soennitische koninkrijk maandag heeft uitgegeven.

Zowel de VS als Washingtons aartsvijand Iran heeft de regering in Bagdad vorige week hulp aangeboden. Die wordt gedomineerd door sjiieten, ook al vertegenwoordigt zij officieel alle bevolkingsgroepen. Premier Maliki werd vorige week geconfronteerd met een snelle opmars van de soennitische terreurgroep ISIS.

Saudi-Arabië roept op tot de 'snelle vorming van een regering van nationale eenheid', aldus het communiqué.

Matterhorn wint hoofdprijs in Cabourg

De Nederlandse speelfilm Matterhorn heeft weer een internationale filmprijs in de wacht gesleept. Het drama van Diederik Ebbinge won zondag de hoofdprijs op het filmfestival van het Noord-Franse Cabourg. Matterhorn won eerder al in Spanje en Rusland, en op het filmfestival van Rotterdam.

Vooral de prijs in Rusland was opmerkelijk, omdat homoseksualiteit daar nogal gevoelig ligt. Matterhorn gaat over een man, gespeeld door Ton Kas, die een vreemde zwerver, een rol van René van 't Hof, in huis neemt. De twee krijgen ondanks hun immense tegenstellingen een steeds hechtere band.

Matterhorn moest de hoofdprijs delen met de Franse film Party Girl, over een nachtclubdanseres die met een klant in het huwelijk treedt. Het festival in Cabourg werd dit jaar voor de 28e keer gehouden en legt de nadruk op films over de liefde, afkomstig uit de hele wereld.

Het Chinese drama Coming Home van Zhang Yimou, met actrice Gong Li in een hoofdrol, gaat over een man die na jaren van ballingschap terugkeert naar huis, waar hij ontdekt dat zijn vrouw hem wegens geheugenverlies niet meer herkent. Hij doet er alles aan hun huwelijk weer op de rails te krijgen.

'Rik Mayall zou trots zijn op hit'

Rik Mayall zou het geweldig hebben gevonden dat zijn 'Noble England' vier jaar na verschijning alsnog een hit is. Dat zegt Jon Morter, die de vorige week maandag overleden komiek in 2010 hielp bij de lancering van het nummer. De dj initieerde een socialmediacampagne ter ere van Mayall om het het liedje in de hitlijsten te krijgen. Dat is gelukt.

'Noble England' komt deze week binnen op de zevende plaats in de Britse hitlijst. "Ik denk dat hij trots zou zijn", zegt Morter tegen de BBC. "Iets dat ik me nog kan herinneren is dat hij heel erg achter het lied stond en echt wilde dat het een succes werd. Dus hij zou het echt geweldig vinden."

Mayall, die hoogstwaarschijnlijk overleed aan een hartaanval, maakte het nummer voor het wereldkampioenschap voetbal van 2010. Toen wist het geen plekje in de lijst te bemachtigen.

Paus: macht financiële markten ondraaglijk

"Wij kunnen niet meer toelaten dat de financiële markten de lotgevallen van de volkeren bepalen". Dit heeft paus Franciscus maandag gezegd tijdens een bijeenkomst in het Vaticaan over gerechtigheid en vrede. "Weinigen varen wel bij financiële speculatie, terwijl velen de zware consequenties ervan ondergaan." Hij eiste met name een initiatief tegen de prijsopdrijvende wereldwijde speculatie met voedsel.

In aanwezigheid van het hoofd van de Anglicaanse Kerk, aartsbisschop Justin Welby van Canterbury, hekelde het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk tevens de "gesel van de mensenhandel en verschillende vormen van moderne slavernij", aldus het Italiaanse persbureau ANSA.

Paus: macht financiële markten is ondraaglijk
Paus: macht financiële markten ondraaglijk (Foto: ANP)

Ronald Koeman nieuwe trainer Southampton

Ronald Koeman is de nieuwe trainer van Southampton. De deal is in kannen en kruiken, meldt Skysports maandag. Koeman volgt in Southampton de naar Tottenham Hotspur vertrokken Mauricio Pochettino op. Hij neemt zijn oudere broer Erwin mee als assistent.

Koeman stond de afgelopen drie seizoenen aan het roer bij Feyenoord en nam afscheid met plaatsing voor de voorronde van de Champions League. Hij was eerder ook coach van Ajax, AZ, PSV, Vitesse, Benfica en Valencia. 

Broer Erwin zette een punt achter zijn werkzaamheden bij RKC Waalwijk. Niet eerder stonden twee broers samen aan het roer bij een club in de Premier League.

Opnieuw Amerikaans oorlogsschip naar Perzische Golf

Een Amerikaans oorlogsschip met 550 mariniers aan boord is maandagochtend de Perzische Golf binnengevaren om een mogelijke militaire actie in Irak te ondersteunen. Dat meldt persbureau Reuters.

De USS Mesa Verde voegt zich bij het vliegdekschip USS George H.W. Bush, dat zaterdag door het Pentagon naar de Golf werd gestuurd. President Barack Obama overweegt militaire steun naar Irak te sturen, maar beraadt zich nog op wat voor hulp dit moet worden. Alleen een invasie met grondtroepen werd op voorhand uitgesloten.

Duitse straaljager knalde Twentenaren wakker

Een Duits gevechtsvliegtuig is de oorzaak van de harde knal die maandagmorgen in een aantal steden in Twente werd gehoord. Dat meldt RTV Oost maandag op basis van de Duitse Luftwaffe. De Nederlandse luchtmacht zei eerder dat er geen straaljagers boven Twente hadden gevlogen.

De Duitse Eurofighter vloog maandag rond 10.00 uur in de buurt van Nordhorn, net over de grens, toen het door de geluidsbarrière ging. Dat de knal die daarmee gepaard gaat in Twente werd gehoord, komt mogelijk door het feit dat er weinig wind stond.

Uit verschillende steden kwamen maandag meldingen binnen over een harde knal die ramen in de sponningen liet trillen. De mysterieuze knal deed veel mensen speculeren over de oorzaak. Zo werd bericht dat mogelijk een meteoriet de knal had veroorzaakt.

Kardashian en West vieren verjaardag dochter

Kim Kardashian en Kanye West hebben zondag de eerste verjaardag van hun dochter North gevierd. Het meisje kreeg onder meer diamanten oorbellen, schrijft de Amerikaanse entertainmentsite X17. De drie gingen een dagje naar New York, waar ze een bezoek brachten aan een kindermuseum in Manhattan.

"Dit is waar het leven om draait", schreef Kardashian later op Instagram bij een foto van haar dochter die in de armen van West ligt te slapen. Ook de rapper heeft zijn ogen gesloten. "Onze kleine meid is vandaag één jaar geworden. We hebben zo hard gespeeld dat ze in slaap zijn gevallen."

De 33-jarige realityster wenste de vader van haar kind ook nog een fijne Vaderdag. "De manier waarop je van onze dochter houdt en haar beschermt, vervult me met liefde."

EU wil minder belasting op werk

De lidstaten van de Europese Unie moeten minder belasting heffen op arbeid. Dat stelde de verantwoordelijke eurocommissaris Algirdas Semeta maandag in reactie op de belastingcijfers van statistiekbureau Eurostat. Door een lagere belasting op werk kunnen bedrijven in de EU-landen volgens Semeta beter concurreren, wat goed is voor de werkgelegenheid.

"De belasting op arbeid is nog te hoog", aldus de eurocommissaris. Lidstaten zouden volgens hem meer belasting moeten heffen op zaken die de economie niet aantasten, zoals milieuheffingen. Dergelijke vormen van belasting worden nu nog 'te weinig ingezet in veel landen', aldus Semeta, die verantwoordelijk is voor het fiscale beleid in de commissie.

Ook stelde de eurocommissaris dat landen niet per se meer belasting hoeven te gaan heffen als ze meer inkomsten willen. Hij wijst daarbij op de btw, die in veel lidstaten de laatste jaren is gestegen. Als landen de btw efficiënter zouden innen, waren deze verhogingen misschien niet nodig geweest, aldus Semeta.

IMF wil meer reddingsmogelijkheden

Het Internationaal Monetair Fonds overweegt nieuw gereedschap om landen die in financiële nood verkeren te hulp te kunnen schieten. Het IMF denkt erover de looptijden op staatsobligaties te verlengen voor landen waarvan de schuldenlast in de ogen van het fonds niet houdbaar is, meldt de Financial Times maandag.

Het IMF wil zichzelf zo een nieuwe optie verschaffen om grote problemen af te kunnen wenden. Nu heeft het fonds grofweg twee mogelijkheden: of het grijpt in via een bail out, wat als paardenmiddel kan worden beschouwd, of het geeft steun op voorwaarde dat maatregelen worden doorgevoerd om de schuldenlast te verlagen. Dat laatste kan op dit moment alleen als het fonds het land kredietwaardig genoeg acht en de schuldenlast houdbaar is.

Als het IMF daar echter geen vertrouwen in heeft, wordt ingrijpen heel moeilijk. De derde optie die nu wordt besproken moet dat veranderen. Door de termijn op langlopende leningen te verlengen hebben de landen de mogelijkheid hun schulden langer tegen de oudere, vaak lagere rente af te lossen. Het alternatief, een nieuwe lening afsluiten, zou voor een noodlijdend land op dat moment een veel hogere rente met zich meebrengen.

Onduidelijk is nog hoe obligatiehouders in de nieuwe plannen passen. Het IMF voert gesprekken met betrokkenen in de financiële markten om te bepalen hoe de nieuwe methode voor hen interessant blijft. Aan het eind van het jaar wil het IMF met meer vastomlijnde plannen komen, schrijft de krant.

Door buurman mishandelde Leidenaar overleden

Een 25-jarige man uit Leiden die vorige week in zijn woonplaats werd mishandeld, is aan zijn verwondingen overleden. De verdachte die na de mishandeling werd aangehouden zit nog vast, laat de politie maandag weten.

De Leidenaar had vorige week maandagavond op het Jan Pieterszoon Coenhof ruzie met zijn 31-jarige buurman. Er ontstond een vechtpartij, waarbij de Leidenaar zwaargewond raakte. Hij werd met spoed naar een ziekenhuis gebracht, waar hij zondagnacht overleed.

Zelfrijdende auto beproefd op openbare weg

Op de Nederlandse wegen moet op grote schaal worden getest met zelfrijdende auto's. Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) wil dat Nederland een voortrekkersrol krijgt bij deze 'innovatie op de weg'.

De zelfrijdende auto draagt volgens Schultz positief bij aan de doorstroming en veiligheid van het verkeer. "Bovendien rijdt een zelfrijdende auto veiliger, wat goed is voor mens en milieu", stelt de bewindsvrouw in een verklaring.

Voordat de zelfrijdende auto veilig op grote schaal kan worden gebruikt, moeten alle automatische functies worden getest. Schultz wil dat op de openbare weg doen, omdat dan ook andere weggebruikers aan de 'robotauto's' kunnen wennen.

Om de testritten op de openbare weg juridisch mogelijk te maken moeten regels worden aangepast. De minister wil hiervoor begin volgend jaar een voorstel naar de Tweede Kamer sturen. Ze wil na de zomer bekendmaken onder welke voorwaarden en waar de testritten moeten plaatsvinden.

Link moet een jonge negerin worden

Na al het gezeur van Change.org op Ubisoft’s gebrek aan vrouwen in Assassin's Creed: Unity, is het nu de beurt aan Nintendo. Link moet een jonge zwarte vrouw worden. Dat is de inzet van hun nieuwe petitie. De tekst is hier te lezen: 

For too many years have the black community been underrespresented in the video game industry. Nintendo went too far this time when they chose to make the new Link white and white only. We need to end this injustice, equality has sadly still not been truly achieved.

Op het moment van posten, is de petitie al 168 keer getekend. Wat vinden jullie? Is dit een goed initiatief, of niet?

link

Taliban bedreigen buitenlandse organisaties

De Pakistaanse Taliban eisen dat buitenlandse organisaties het land verlaten. Als ze daar geen gehoor aan geven, dan kunnen ze doelwit worden van aanslagen.

"We zijn in oorlog", aldus de Taliban maandag. "Alle internationale investeerders, luchtvaartmaatschappijen en instituten moeten onmiddellijk hun betrekkingen met Pakistan beëindigen en het land verlaten".

Het Pakistaanse leger is bezig met een offensief tegen militanten onder wie de Taliban in het grensgebied bij Afghanistan. Volgens militaire bronnen zijn maandag zeker 15 militanten, vooral Oezbeken, gedood. Pakistaanse straaljagers voerden bombardementen uit.

Door een bomaanslag op een legerkonvooi kwamen zeker vijf militairen om het leven.

Tbc-laboratoria te laks met veiligheidsregels

De meeste laboratoria die met tuberculose werken voldeden vorig jaar niet aan alle veiligheidsnormen. Zo waren bij enkele labs de ramen, vloeren, wanden en plafonds niet goed genoeg dichtgekit. Van een acuut gevaar voor de volksgezondheid was echter geen sprake. Dat meldt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) maandag.

De 33 microbiologische laboratoria in Nederland waar de bacterie wordt gekweekt, voldoen volgens de inspectie allemaal aan de zes belangrijkste veiligheidsvoorschriften. De regels voor het werken met tuberculose moeten ervoor zorgen dat de bacteriën binnen de ruimte van het laboratorium blijven, medewerkers goed zijn beschermd en het risico voor de volksgezondheid minimaal is. Zo moet de laboratoriumruimte een toegangssluis hebben en moet de luchtdruk er lager zijn dan daarbuiten, zodat geen lucht kan ontsnappen.

Van de 33 laboratoria bleken vorig jaar tot verbazing van de IGZ echter slechts vijf aan alle veiligheidsnormen te voldoen. Zo bleken niet alle laboratoria aangesloten op te zijn noodstroomvoorzieningen en moest in sommige laboratoria de onderdruk in de laboratoriumruimte en de toegangssluis beter worden bewaakt.

De laboratoria die een onvoldoende scoorden op een of meer punten hebben maatregelen opgelegd gekregen van de IGZ. Inmiddels zijn verbeteringen doorgevoerd. Enkele laboratoria moeten nog bouwkundige aanpassingen doen. De inspectie ziet erop toe dat alle laboratoria dit jaar aan de normen voldoen.

De tuberculosebacterie is internationaal ingedeeld in de op een na hoogste risicoklasse. De bacterie kan ontstekingen in het lichaam veroorzaken. Tbc komt meestal voor in de longen, maar kan zich in het hele lichaam openbaren. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldde begin deze maand dat Nederland volgens voorlopige cijfers vorig jaar 848 tbc-patiënten telde, tegenover 958 het jaar daarvoor.

De ziekte kan dodelijk zijn. In Nederland overleden in 2012 zes patiënten aan tbc. De bacterie verspreidt zich via kleine druppels die in de lucht komen door hoesten, niesen of zingen van een patiënt met longtuberculose.

Honderden liters drugsafval gevonden in Klundert

In het Brabantse Klundert zijn maandagochtend tientallen vaten drugsafval gevonden. Een voorbijganger zag de vaten staan en belde de politie. Agenten telden 32 vaten van 25 liter en nog twee grote vaten met elk honderden liters. De politie onderzoekt wat er precies in de vaten zit en wie het afval aan de Zevenbergseweg gedumpt heeft.

In Noord-Brabant en Limburg wordt de afgelopen jaren steeds vaker drugsafval gedumpt. Vorig jaar verdubbelde het totale aantal dumpingen naar 150, van 69 in 2012.

Costa: "Ik ga naar Chelsea"

Spaans international Diego Costa heeft laten weten dat hij komend seizoen bij Chelsea speelt. De spits maakt de overstap van Atlético Madrid. De aanvaller speelde vrijdag namens Spanje zijn eerste WK-wedstrijd van zijn carrière. Het werd er een om snel te vergeten, want de geboren Braziliaan werd met 5-1 verslagen door Nederland. Na afloop vroeg Goal hem naar zijn toekomstplannen.

"Ik heb gekozen voor Chelsea. De transfer zit er aan te komen", zei hij na afloop van het duel in Salvador. "Er is een aantal zaken in gang gezet en als alles gaat zoals we dat in de planning hebben, dan speel ik volgend seizoen bij Chelsea."

"Ik wil al een lange tijd in de Premier League spelen en Chelsea is een van de grootste clubs ter wereld", vervolgt de aanvaller van Atlético Madrid. Details rond de transfer zijn nog niet bekend, maar Costa gaat er zelf dus vanuit dat hij komend seizoen op Stamford Bridge te bewonderen is.

"Er zijn meerdere factoren die meespeelden in mijn keuze, waaronder dus de club en de competitie", vervolgt hij zijn verhaal. "Elk seizoen is anders en niets gaat vanzelf. Ik zal hard moeten werken om mijn speelstijl aan te passen aan de Premier League."

'Minister verantwoordelijk voor verlies Vestia'

Toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) is verantwoordelijk voor het verlies van twee miljard euro aan publiek geld bij woningcorporatie Vestia. Het was immers de minister die in 2012 bepaalde dat het noodlijdende Vestia een deal moest sluiten met banken, zei kasbeheerder van Vestia Marcel de Vries maandag tegen de parlementaire enquêtecommissie woningcorporaties.

De corporatie was in zwaar weer gekomen door de handel in derivaten, risicovolle financiële producten, en stond op instorten. Dit gebeurde onder leiding van De Vries, die de derivaten inkocht. Toen na de crisis van 2008 de rentelasten ineens opliepen kon Vestia niet meer aan haar verplichtingen voldoen. "Er kwamen rentes die we nog nooit hadden gezien, dat ging iets sneller dan ik had gedacht", aldus De Vries.

De slechte positie van Vestia was een gevaar voor de corporatiesector, waarop het ministerie ingreep. De corporatie werd gedwongen om deals te sluiten met de derivatenbanken en de boel af te kopen om grotere problemen te voorkomen. Dat was een beslissing van hogerhand, aldus De Vries, niet de beslissing van Vestia.

De Vries erkende dat achteraf bezien zijn werkwijze 'misschien wat gewaagd' was, maar dat niemand aan de bel trok. De toezichthouders niet, de overheid niet, de banken niet en zijn eigen raad van commissarissen niet. "Die hebben geen vragen gesteld. Als je dat niet doet, mag ik aannemen dat je het begrijpt", aldus de kasbeheerder die door Vestia werd ontslagen toen het OM hem beschuldigde van fraude en omkoping.

De Vries stelde ook dat oud-topman Erik Staal de derivatencontracten wel heeft ingezien. Staal zei vorige week de contracten blind te hebben getekend. De voormalige Vestia-baas zei zo veel vertrouwen in De Vries te hebben dat deze carte blanche had gekregen. "Dat vind ik vreemd", reageerde de Vries maandagmiddag. "Volgens mij heeft hij wel alles gelezen."

Algerijn Haimoudi fluit Nederland - Australië

Djamel Haimoudi is de scheidsrechter bij de wedstrijd Nederland - Australië. Dat heeft de FIFA laten weten. De 43-jarige Algerijn werd in 2012 gekozen tot beste scheidsrechter van Afrika.

Haimoudi floot in 2013 de finale van de Afrika Cup tussen Nigeria en Burkina Faso. Hij was ook actief op de Confederations Cup. Daar floot hij de groepswedstrijd Tahiti - Spanje en ook de troostfinale tussen Uruguay en Italië.

Haimoudi wordt geassisteerd door Redouane Achik en Abdelhak Etchiali. De tweede groepswedstrijd van het Nederlands elftal wordt woensdag gespeeld. Het duel begint om 18.00 uur en heeft plaats in Porto Alegre.

'Filmindustrie verliest 78 miljoen door piraterij'

De Nederlandse filmindustrie loopt jaarlijks 78,4 miljoen euro omzet mis wegens piraterij. Dit blijkt uit het rapport Omdat het Gratis Is, opgesteld door Considerati, dat inzicht moet geven in de schade die de filmindustrie lijdt door het downloaden uit illegale bron.

De schadeberekening is gebaseerd op het consumentenonderzoek Alleen Maar Nette Mensen, in opdracht van de Nederlandse verenigingen van onder meer filmproducenten en distributeurs, en het Nederlands Filmfonds. Het onderzoek richtte zich op downloadgedrag van films in combinatie met de daadwerkelijk gemeten downloads via peer-to-peernetwerken over een periode van zes maanden.

Jaarlijks worden in Nederland 61 miljoen films gedownload uit illegale bron. Voor elke tien illegale downloads worden 3,2 films minder gekeken via legale kanalen, aldus de onderzoekers. Het percentage Nederlanders tussen de 16 en 25 jaar dat films downloadt uit illegale bron is toegenomen van achttien procent in 2008 naar 56 procent in 2014. Verreweg de belangrijkste reden om een film te downloaden of te streamen is omdat ze deze zo gratis kunnen zien.

Regisseur Antoinette Beumer, bekend van films als De Gelukkige Huisvrouw en Loft, reageert geschokt op het rapport. "Ik schrik enorm van het feit dat mijn film in acht weken tijd 85.952 illegaal gedownload is", zegt ze in een verklaring. "Ik maak mijn werk met liefde en vind het fijn dat mensen zo graag naar mijn werk kijken, maar ik moet wel nieuwe films kunnen blijven maken en dat gaat zo niet lukken."

Downloaden uit illegale bron was in Nederland de afgelopen twaalf jaar toegestaan omdat de regering van mening was dat het onder de uitzondering van de thuiskopie viel. Het Europees Hof van Justitie heeft deze Nederlandse interpretatie echter onrechtmatig verklaard. Daarmee is downloaden uit illegale bron in Nederland sinds 10 april verboden, hoewel het verbod niet wordt gehandhaafd.

"78,4 miljoen euro schade is een derde van de jaarlijkse omzet van de Nederlandse filmindustrie van dvd en video on demand", zegt Marjan van der Haar, directeur van Filmproducenten Nederland. "Nu is het zaak deze schade terug te dringen en legaal aanbod in Nederland de norm te maken."

Brit behoedt filmmakers voor boze Star War-fans

Een verstokte Star Wars-fan heeft de makers van de nieuwe film Star Wars: Episode VII uit een netelige situatie geholpen. Voor het herscheppen van de cockpit van het ruimteschip Millennium Falcon, waarin Han Solo en Chewbacca doorgaans plaatsnemen, werd een vermist stel gouden dobbelstenen opgespoord via de Britse fan.

De afwezigheid van de vergulde dobbelstenen zou ongetwijfeld tot hordes briesende fans hebben geleid. McManus was dan ook bereid de filmmakers voor een bescheiden vergoeding van dienst te zijn. Het kleinood ging voor 22 pond van de hand.

"Ik vind het ongelooflijk dat iets dat ooit van mij was in de nieuwe Star Wars-film te zien zal zijn", schrijft de Franse editie van Metro op basis van The Sun. Fan Richard McManus uit Birmingham sprak met de boulevardkrant uit Londen, waar op dit moment de opnames van de zevende Star Wars-film plaatsvinden.

De nieuwe Star Wars-film, die volgend jaar moet verschijnen, geldt als een film waar fans reikhalzend naar uitkijken. Deel acht en negen zijn ook al aangekondigd, voor 2016 en 2017. Veel van de oude acteurs, onder wie Harrison Ford, Mark Hamill en Carrie Fisher, maken na ruim dertig jaar hun rentree.

CPB: werkloosheid blijft volgend jaar 7,25 procent

De werkloosheid in Nederland gaat ook volgend jaar nog niet omlaag. Die verwachting uitte het Centraal Planbureau (CPB) maandag in zijn nieuwste economische raming. Net als dit jaar zit ook volgend jaar nog 7,25 procent van de Nederlandse beroepsbevolking thuis zonder werk, zo'n 635.000 mensen.

In de vorige raming van maart voorspelde het CPB nog dat de werkloosheid volgend jaar licht zou dalen, naar zeven procent, maar dat blijkt nu toch niet het geval. In absolute aantallen daalt de werkloosheid echter wel, aangezien dit jaar nog 650.000 mensen op zoek zijn naar een baan.

Dat het werkloosheidspercentage niet mee daalt heeft vooral te maken met de omvang van de beroepsbevolking. Als mensen zonder baan stoppen met het zoeken naar werk, behoren ze namelijk niet langer tot de beroepsbevolking. En als het aantal werklozen minder snel daalt dan de de beroepsbevolking, neemt de werkloosheid in verhouding juist toe.

Het CPB verwacht nu dat de beroepsbevolking dit jaar met een half procent krimpt. Dat is dubbel zo hard als in de raming van maart dit jaar en hoger dan de daling van het aantal werklozen. De daling van 650.000 naar 635.000 werklozen is omgerekend namelijk iets minder dan een kwart procent.

De werkloosheidspercentages van het CPB wijken overigens fors af van de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het planbureau maakt bij zijn berekeningen gebruik van de internationale ILO-definitie, net zoals bijvoorbeeld de Europese Commissie. Het CBS kiest voor een eigen nationale definitie. Volgens die methode kwam de werkloosheid in april uit op 8,7 procent.

Terwijl de werkloosheid de komende tijd nog hoog blijft, verwacht het CPB wel dat de werkgelegenheid volgend jaar weer gaat aantrekken, met een half procent. Voor dit jaar voorziet het CPB echter nog een krimp van een kwart procent. De koopkracht groeit dit jaar iets harder dan voorzien, met anderhalf procent. Eerder was dat nog 1,25 procent. Volgend jaar groeit de koopkracht met 0,25 procent.

Ferrer niet op Topshelf Open vanwege maagproblemen

Tennisser David Ferrer doet niet mee aan de Topshelf Open in Rosmalen. De Spaanse publiekstrekker, de mondiale nummer zeven, kampt met maagproblemen, zo werd maandag bekendgemaakt op een persconferentie. Ferrer is tweevoudig winnaar in Rosmalen. Hij zou dinsdag in actie komen tegen João Sousa uit Portugal.

Het wegvallen van Ferrer is een tegenvaller voor toernooidirecteur Marcel Hunze. De Spanjaard was in het mannentoernooi de enige deelnemer uit de top tien. Landgenoot Fernando Verdasco, de mondiale nummer 23, is nu de hoogst ingeschaalde speler.

'Betrekkingen met Duitsland nog nooit zo goed'

De band tussen Nederland en Duitsland is sinds de Tweede Wereldoorlog niet zo goed geweest als op dit moment. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) maandagmiddag tijdens een persconferentie in Den Haag samen met zijn Duitse collega Frank-Walter Steinmeier. Die was het met hem eens.

"De betrekkingen tussen Nederland en Duitsland zijn eigenlijk waarschijnlijk beter dan ooit tevoren in de naoorlogse geschiedenis", concludeerde Timmermans. Beide landen trekken op veel onderwerpen gelijk op. Als voorbeeld noemde Timmermans de toekomst van de Europese Unie en het conflict in Oekraïne, dat volgens hem alleen langs diplomatieke weg kan worden opgelost. In dat opzicht gaf Timmermans zijn collega een pluim voor diens optreden in het conflict.

Een ander voorbeeld is de Eems-Dollardkwestie. Daarover hebben beide landen maandag ook een overeenkomst bereikt. Over het precieze verloop van de grens is jaren gesteggeld. Vorig jaar werd al een akkoord op hoofdlijnen gesloten, en nu zijn Nederland en Duitsland het ook eens geworden over de precieze afspraken, die worden vastgelegd in een verdrag.

Steinmeier was het met Timmermans eens. De Duitser begon zijn statement met een verwijzing naar het WK voetbal. Nederland heeft in Brazilië zijn sportieve visitekaartje al afgegeven. Duitsland moet maandagavond aan de bak. "We kunnen dan vergelijken waar onze elftallen staan", zei hij. "En we hopen dat we elkaar in de halve finale treffen. Al hoop ik dat ik dat morgenochtend ook nog kan zeggen", grapte hij.

De Duitser feliciteerde ook de Nederlandse hockeyvrouwen met het behalen van de WK-titel. En niet alleen op het sportieve vlak is er veel genormaliseerd en is de band tussen beide landen 'uitgesproken vriendschappelijk', zei hij. "Dat reikt veel verder dan de sport. Het oordeel dat de betrekkingen nog nooit zo nauw en nooit zo goed waren op dit ogenblik, kan ik alleen maar bevestigen."

Volgens Steinmeier getuigen de onderhandelingen over de Eems-Dollardkwestie hoe 'fair en vriendschappelijk' Nederland en Duitsland met elkaar omgaan. Ging het er in de rest van Europa ook maar zo aan toe, verzuchtte hij.

Steinmeier brengt maandag een bezoek aan Nederland. Hij spreekt onder meer ook op het Nederlands-Duits Forum dat twintig jaar geleden werd opgericht om de relatie tussen Nederland en Duitsland te verbeteren.

Veel Nederlandse jihadisten aangesloten bij ISIS

Veel Nederlandse jihadistische strijders hebben zich bij de rebellenbeweging ISIS aangesloten. Dat schrijft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) maandag in een brief aan de Tweede Kamer over het geweld in Irak. Om hoeveel strijders het precies gaat, is niet bekend.

Timmermans benadrukte maandag op een persconferentie dat het vooral gaat om strijders die eerder naar Syrië zijn afgereisd. "Er gaan nu niet ineens heel veel Nederlanders naar ISIS. Nee. Van de jihadstrijders die naar de regio gaan, sluiten zich er veel aan bij ISIS." Over aantallen kon Timmermans geen mededelingen doen. De Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) meldde in april dat ruim honderd Nederlanders daar in 2013 naartoe gingen.

Volgens Timmermans neemt Nederland internationaal een leidende rol bij het ontwikkelen van maatregelen om jihadreizen te voorkomen. De AIVD heeft Turkije een lijst gegeven met ruim honderd namen van potentiële Syriëgangers, zo berichtte de Volkskrant maandag.

Ook binnen Nederland ontwikkelt de overheid dergelijke maatregelen, aldus de minister. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) meldde in februari dat van elf (potentiële) jihadisten het paspoort was komen te vervallen. Ook raken strijders hun studiefinanciering direct kwijt.

Niet alleen in Nederland zijn mensen bereid zich in te zetten als jihadstrijder. In Spanje werden maandag acht mensen gearresteerd die worden verdacht van het ronselen van strijders. Begin juni drong de Franse minister van binnenlandse zaken Bernard Cazeneuve aan op nauwere samenwerking om terugkerende jihadstrijders aan te pakken.

Vijf Nederlanders maken kans op Tour bij Giant

Vijf Nederlandse wielrenners maken bij Giant-Shimano kans om de Tour de France te rijden. Roy Curvers, Tom Dumoulin, Koen de Kort, Albert Timmer en Tom Veelers staan op de nominatielijst met dertien namen die de ploeg maandag bekendmaakte. Daarop staan verder vijf Duitsers, twee Belgen en de Chinees Cheng Ji.

De Duitsers Marcel Kittel en John Degenkolb staan zeker aan de start in Leeds. De sprinters moeten Giant-Shimano de nodige ritzeges bezorgen. Ook hun landgenoten Nikias Arndt, Johannes Fröhlinger en Simon Geschke staan op de lijst. Bert De Backer en Dries Devenyns vertegenwoordigen België binnen de Giant-ploeg.

Uiteindelijk moeten nog vier renners afvallen. In de komende weken wordt de definitieve formatie voor de Tour bekendgemaakt.

Grand Theft Auto V vetter op pc

Steam zegt dat de pc-versie van Grand Theft Auto V volledig zal profiteren van de kracht van pc. Er zullen op elk terrein verbeteringen optreden. Nieuwe content en Grand Theft Auto Online zijn ook aangekondigd. Daarnaast krijgen pc-gebruikers een video-editor.

De verbeteringen betreffen de grafische details, hogere resolutie, meer verkeer, meer diepte, meer soorten wild, betere AI en betere schade- en weereffecten.

Hier een citaat, “All new content and gameplay created and released since the launch of Grand Theft Auto Online including new Jobs, an arsenal of new weapons, scores of new vehicles, new properties and player customizations will also be available in Grand Theft Auto Online for PC.” Je kan je karakter van Grand Theft Auto Online meenemen naar de PlayStation 4, Xbox One en pc-versie.

Hogere kwaliteit, meer verhaal, meer wapens, meer auto's én een video editor: waar had jij verder nog op gehoopt?

Grand Theft Auto V komt deze herfst uit.

gta v

Seizoen voorbij voor tennisser Haas

Tennisser Tommy Haas komt dit seizoen niet meer in actie. De Duitse routinier gaf maandag aan dat hij opnieuw aan zijn schouder moet worden geopereerd. Het is al de vierde keer dat de 36-jarige daaraan moet worden geopereerd.

"Ik kreeg de laatste weken natuurlijk wel in de gaten dat er iets mis is met mijn schouder, maar ik had er geen rekening mee gehouden dat het zo ernstig is dat mijn seizoen voorbij is", aldus Haas in Bild. "Het is echter niet anders." De nieuwe blessure betekent nog niet het einde van zijn carrière. "Ik maak zelf wel uit wanneer ik stop."

Spaanse politie pakt acht jihadistenwervers op

De Spaanse politie heeft maandag in Madrid acht mensen gearresteerd die verdacht worden van het ronselen van strijders voor de jihad in Syrië en Irak. De leider van de groep woont in Spanje, maar zat eerder gevangen in Guantanamo Bay, na in 2001 gevangen te zijn genomen in Afghanistan.

De cel rekruteerde strijders voor de Islamitische Staat in Irak en de Levant (ISIS). Het Spaanse ministerie van binnenlandse zaken gaf geen bijzonderheden over de nationaliteit van de verdachten. De Spaanse autoriteiten hebben in de afgelopen jaren enkele tientallen vermoedelijke jihadstrijders opgepakt, vooral in de Noord-Afrikaanse enclaves Ceuta en Melilla.

Bob de Jong gaat schaatsen voor New Balance

Bob de Jong schaatst komend seizoen voor New Balance. Dat meldt de ploeg maandag. De 37-jarige stayer heeft een verbintenis voor een jaar met de ploeg van trainer Johan de Wit. De Jong won vier medailles op de Olympische Spelen. Op de Spelen van Sochi pakte hij het brons op de tien kilometer.

"De ervaring en het niveau dat De Jong in het team brengt zorgt voor een stap naar het volgende level", laat trainer De Wit weten. "In Sochi behaalde hij zijn vierde olympische medaille en nog steeds heeft hij de drang om te presteren op het hoogste niveau. Daarnaast is De Jong ook de uitgelezen persoon om kennis aan de jonge schaatsers over te dragen."

De laatste jaren zat De Jong in het team van coach Jillert Anema. In de nieuwe ploeg van Anema was echter geen plek voor de Leimuidenaar. Bij New Balance wordt De Jong onder meer ploeggenoot van Linda de Vries en Annouk van der Weijden.

Vietnam wil Nederlandse bloembollen telen

Nederland en Vietnam gaan samenwerken op het gebied van landbouw en voedselzekerheid. Premier Mark Rutte (VVD) en staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) hebben daarover tijdens hun werkbezoek aan het land maandag een langjarig strategisch samenwerkingsprogramma gesloten, meldt het ministerie van Economische Zaken.

Het programma moet er onder meer toe leiden dat de productie van de landbouw en visserij in Vietnam omhooggaat, wat moet zorgen voor meer voedselzekerheid. Vietnamese bedrijven willen bijvoorbeeld graag met Nederlandse tuinbouwbedrijven samenwerken om groenten en bloembollen te produceren die beter bestand zijn tegen droogte en die minder mineralen en pesticiden nodig hebben.

Ook is er interesse in de Nederlandse techniek om melk vers en van een hoog kwaliteitsniveau te houden en bestaat in Vietnam behoefte aan duurzaam en veilig geproduceerd vlees. Kennis die Nederlandse agrarische bedrijven hebben kan leiden tot een 'kwaliteitsimpuls'. De afspraken moeten er overigens ook toe leiden dat de export naar Vietnam gaat stijgen.

"Onze bedrijven weten als geen ander hoe je in andere landen lokale producten geschikt maakt voor de markt, voedselproductie van kleine boeren vergroot en vervolgens aan de man brengt", zegt Dijksma daarover. "Dat is precies wat Vietnam graag wil en wij met klimaatslimme landbouw kunnen bieden."

Nederland en Vietnam zijn natuurlijke partners als het gaat om water, landbouw, energie en logistiek, zei Rutte tijdens een persconferentie met zijn Vietnamese collega. Hij wees erop dat Nederland van de EU-lidstaten het meeste investeert in Vietnam en de handel met het land is de laatste tien jaar bijna vertienvoudigd naar 3,6 miljard dollar.

Beide landen zijn vastbesloten om deze samenwerking verder uit te breiden, aldus Rutte. De premier is maandag en dinsdag in Vietnam voor een officieel bezoek. Het gaat om een handelsmissie waaraan 22 Nederlandse bedrijven deelnemen.

Fors lagere straf in zaak Praxismoord

De man die in maart 2010 een schuldenaar voor de Praxis in Den Bosch doodschoot, heeft maandag negen jaar en acht maanden cel opgelegd gekregen. De straf is fors lager dan de vijftien jaar cel waartoe hij eerder werd veroordeeld.

Het gerechtshof in Den Bosch veroordeelde de man in februari 2012 tot vijftien jaar cel voor moord, nadat de rechtbank de man eerder een gevangenisstraf van veertien jaar had opgelegd. De Hoge Raad oordeelde in november echter dat het hof een nieuw oordeel moest vellen over de zaak, omdat niet goed was onderbouwd dat de verdachte al van plan was het slachtoffer dood te schieten.

De verdachte had destijds afgesproken met het slachtoffer op een parkeerterrein voor de Praxis om over een schuld te praten. Tussen hun geparkeerde auto's in kwam het tot een vechtpartij, waarbij de verdachte naar zijn auto liep en een pistool onder zijn stoel vandaan haalde. Hij liep vervolgens terug naar het slachtoffer en schoot hem in een been. Daarna schoot hij het slachtoffer in de borst. De man overleed een dag later in een ziekenhuis.

De hoogste rechter gaf in november aan niet uit te sluiten dat de verdachte alleen maar van plan was het slachtoffer in de benen te schieten en dat het tweede schot niet zo bedoeld was. Het hof oordeelt nu dat er tussen het eerste en het tweede schot zo weinig tijd zat, dat voor dit tweede schot geen sprake kan zijn van voorbedachte raad, een vereiste om tot een veroordeling voor moord te komen. Daarom is volgens het hof sprake van doodslag, waar een lagere straf op staat.

Drie landen met deflatie in eurozone

Drie landen in de eurozone hebben te kampen met deflatie. In Griekenland daalden de prijzen in mei op jaarbasis met 2,1 procent. Ook in Portugal en Cyprus namen de prijzen van producten en diensten af, met 0,3 en 0,1 procent. Dat blijkt maandag uit de tweede inflatieraming van het Europese statistiekbureau Eurostat.

In Griekenland was de deflatie in april nog 1,6 procent. Alleen in november was de deflatie in Griekenland met 2,9 procent hoger.

In Slowakije bleven de prijzen gelijk. Nederland heeft, na dat land, met een gemiddelde prijsstijging van 0,1 procent de laagste inflatie in de eurozone. In maart was dat ook al het geval.

In april steeg de inflatie juist naar 0,6 procent in Nederland. De terugval in mei werd mede veroorzaakt door een prijsdaling van vakanties en voedingsmiddelen, meldde het CBS eerder.

Oostenrijk is het land met de hoogste inflatie. Met anderhalf procent komen de Oostenrijkers niet ver onder het streefpercentage van de Europese Centrale Bank uit. De ECB mikt op een inflatie van net onder de twee procent. In Luxemburg was de geldontwaarding 1,4 procent en in Roemenië 1,3 procent.

De inflatie in de gehele eurozone kwam in mei op een half procent uit, evenveel als in een eerste raming. In april was dat nog 0,7 procent. In de hele Europese Unie daalde de inflatie van 0,8 naar 0,6 procent.

Tussenpersoon zag geen corruptie in zaak-Vestia

Financieel tussenpersoon Arjan Greeven zag zijn betalingen aan de kasbeheerder van woningcorporatie Vestia, Marcel de Vries, in eerste instantie niet als smeergeld. Hij kwam er pas later achter dat zijn werkwijze te boek staat als ambtelijke omkoping, verklaarde Greeven maandag onder ede voor de parlementaire enquêtecommissie die de misstanden bij woningcorporaties onderzoekt.

Als tussenpersoon kreeg Greeven van de bank een beloning voor ieder financieel product dat Vestia op zijn advies kocht. Hij vertelde de commissie dat De Vries hem wees op interessante constructies en dat de kasbeheerder dan de helft van de beloning wilde hebben. "Maar ik heb nooit gekeken wat het juridisch betekent", zei Greeven.

"Ik heb gevraagd of dat mocht", zei Greeven over de betalingen die in 2005 begonnen. De kasbeheerder van Vestia stelde hem naar eigen zeggen gerust waarna Greeven in de jaren daarna zo'n negen tot tien miljoen euro doorbetaalde. "Ik vond dat ik hem niet omkocht, omdat hij erom had gevraagd", aldus Greeven. "Maar ik ben me er nu van bewust dat het om ambtelijke omkoping gaat."

De speculatie met risicovolle financiële producten brachten Vestia in 2012 aan de rand van de afgrond. Doordat de rente daalde, leed het concern een verlies van bijna twee miljard euro aan publiek geld op zogeheten renteswaps. Andere corporaties moesten Vestia redden om te voorkomen dat de corporatie omviel.

"Ik voelde me niet meer comfortabel, de bedragen werden steeds groter", vertelde Greeven over de financiële transacties. "Ik maakte me zorgen, ook om Vestia. Ik vroeg me af of die betalingen legaal of illegaal waren." De tussenpersoon besloot uiteindelijk in 2010 te stoppen met de doorbetalingen. Uit wroeging besloot Greeven in 2012 de misstanden aan de kaak te stellen.

Zowel Greeven als De Vries wordt door het Openbaar Ministerie vervolgd voor fraude en omkoping. Justitie heeft in Zwitserland beslag gelegd op miljoenen euro's van Greeven, meldde De Telegraaf maandagochtend.

Kasbeheerder De Vries moet maandagmiddag voor de enquêtecommissie verschijnen.

'Banken verzwegen risico's tegenover corporaties'

De banken zijn medeschuldig aan de financiële wantoestanden bij de woningcorporaties. Zij hebben veel geld verdiend aan de verkoop van risicovolle financiële producten zonder de gevaren duidelijk te maken aan corporaties. Dat verklaarde Arjan Greeven, die als tussenpersoon opereerde tussen corporaties en banken, maandagmorgen tegenover de parlementaire enquêtecommissie woningcorporaties.

De financiële producten die de banken voorschotelden zagen er solide uit en beloofden gouden bergen. "Maar achteraf gezien hebben we allemaal te weinig kennis gehad. Diegene die dat wel hadden hadden waren de banken zelf", zei Greeven. Sommige producten omschreef hij als 'abracadabra'. "Die waren niet na te rekenen, zelfs niet door deskundigen. Maar de banken wisten het overtuigend te brengen."

De banken hebben naar schatting 500 miljoen euro tot een miljard aan Vestia verdiend, schat Greeven. Het valt hem dan ook tegen dat met name de grote buitenlandse banken niet in het getuigenbankje voor de enquêtecommissie verschijnen.

Woensdag nemen wel vertegenwoordigers van Nederlandse banken ING en ABN AMRO plaats tegenover de commissie.

Abbas veroordeelt ontvoering en klopjacht

De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft maandag zowel de verdwijning van drie Israëlische tieners als de reactie van Israël hierop veroordeeld. De tieners, onder wie een Amerikaanse jongen van 16, werden donderdag waarschijnlijk meegenomen toen ze van school naar huis aan het liften waren. Israël beschuldigt Hamas van een ontvoering en heeft al meer dan 150 Palestijnen opgepakt, onder wie tien Hamas-politici.

Abbas begon met het uitspreken van zijn afkeur over de ontvoering. Hij voegde hier aan toe dat Israël rechten heeft geschonden tijdens zijn klopjacht naar de jongeren en ontvoerders. Om wat voor schendingen het ging, zei de president niet. Het was de eerste reactie van Abbas op de vermissing.

Hamas heeft de kidnappings geprezen, maar heeft geen verantwoordelijkheid ervoor opgeëist. Abbas' politieke beweging Fatah vormde onlangs een eenheidsregering met Hamas. Jeruzalem en het Westen zien Hamas als een terroristische organisatie.

Groter deel Nederlandse belastingen komt van arbeid

Veruit het grootste deel van de inkomsten uit belastingen en sociale premies komt binnen via belasting op arbeid. In 2012 was 57,5 procent van wat de schatkist aan belasting binnenkreeg arbeidsbelasting, een fikse stijging in vergelijk met tien jaar eerder. In de eurozone was in 2012 alleen in Zweden dat aandeel groter, meldt het Europese statistiekbureau Eurostat maandag.

Het Europese gemiddelde ligt op 51 procent. Uitschieter naar beneden is Groot-Brittannië, waar het aandeel 38,9 procent is. in Zweden omvatten de inkomsten uit belasting op arbeid 58,6 procent van het totaal.

In 2002 kwam nog 49,7 procent van de totale belastinginkomsten uit arbeid. Vermogensbelasting nam juist in aandeel af van 20,1 procent in 2002 naar 14,2 procent. Belasting op consumptie was goed voor 28,3 procent van de totale inkomsten, tegen 30,2 procent tien jaar eerder.

Inkomsten uit belastingen en premies maakten 39 procent van het bbp in Nederland uit, iets meer dan de 38,6 procent in 2011. In de hele eurozone lag het gemiddelde met 40,4 procent iets hoger. In 2013 is dat percentage verder gegroeid, verwacht Eurostat.

Bulgarije hoopt op aardgas uit Cyprus

Cyprus kan op middellange termijn een belangrijke rol vervullen om Bulgarije en andere landen in Midden-Europa van aardgas te voorzien. Dat heeft de Bulgaarse minister van buitenlandse zaken Kristian Vigenin maandag gezegd na besprekingen met zijn Cypriotische ambtgenoot.

Vigenin zei dat Cyprus niet al het gas kan vervangen dat Bulgarije nu uit Rusland betrekt, maar Bulgarije wel minder afhankelijk kan maken van Rusland.

Het gas uit Cyprus kan via een eventuele noord-zuidcorridor door Griekenland naar Bulgarije en andere landen in Midden-Europa getransporteerd worden. Er moet nog wel veel werk worden verzet voor het zo ver is, zei Vigenin.

Cyprus heeft voor zijn zuidkust een gasveld ontdekt dat 100 tot 170 miljard kubieke meter zou bevatten. Het heeft het zoeken naar mogelijke andere gasvelden versneld.

Geen verklaring mysterieuze knal Twente

Een harde knal heeft delen van Twente maandagochtend opgeschrikt. Het is niet duidelijk wat die knal heeft veroorzaakt.

Uit Denekamp, Overdinkel, Oldenzaal, Gronau, Enschede en Boekelo kwamen bij de politie vragen over de knal, die volgens inwoners van de steden de 'ramen deed trillen', zo meldt RTV Oost. De politie zegt in een reactie enkele meldingen te hebben gehad, maar 'geen incident te hebben' dat met de knal te maken heeft.

Berichten dat een Nederlandse straaljager door de geluidsbarrière zou zijn gevlogen, worden door de Koninklijke Luchtmacht ontkracht. Tijdens de knal vlogen de F-16's van de bases Volkel en Leeuwarden boven de Noordzee, aldus de Koninklijke Luchtmacht op Twitter.

Ericsson helpt NPO met radio-uitzendingen

Het Zweedse Ericsson blijft ook de komende zes jaar de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) helpen bij het verzorgen van radio-uitzendingen. Het bedrijf was al verantwoordelijk voor onder meer het coördineren en beheren van de uitzendtechniek en heeft dat contract nu verlengd, zo maakte Ericsson maandag bekend.

De Zweden ondersteunen de zes radiostations van de NPO: Radio 1,2,4,5 en 6 en Radio 3FM. Die stations zenden jaarlijks zo'n vijftigduizend uur aan radio uit. Hoeveel Ericsson voor de opdracht krijgt, werd niet bekendgemaakt.

'Bieber maandag aangeklaagd in eiergooizaak'

Justin Bieber wordt maandag aangeklaagd wegens vandalisme. Of de eieren die hij naar het huis van zijn buurman gooide als een misdrijf of een overtreding wordt gezien, is nog niet duidelijk. Dat vertellen ingewijden aan de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

De buurman van de zanger beweert dat Bieber voor twintigduizend dollar schade aanrichtte toen hij zijn woning in januari bekogelde met eieren. Eerder werd nog gefluisterd dat de 20-jarige zanger, die in verschillende rechtszaken verwikkeld is, het met justitie op een akkoordje zou gooien.

Vorige week werd bekend dat Bieber waarschijnlijk niet wordt vervolgd voor rijden onder invloed en verzet bij zijn arrestatie. De zanger, die begin dit jaar werd opgepakt in Miami Beach, zou alleen een boete moeten betalen en therapie moeten volgen.

Herexamen voor 'geslaagde' leerling na fout school

Een leerling van het Elde College in Schijndel die te horen had gekregen dat ze was geslaagd, moet haar examen herkansen. De school heeft haar cijfers verkeerd berekend, meldt Omroep Brabant maandag.

Het Elde College heeft over de fout een brief gestuurd aan de ouders van alle leerlingen. De school laat weten 'de situatie te betreuren' en 'alles in het werk te stellen om de leerlingen maximaal te ondersteunen tijdens hun herexamens'.

Kerkhove kan niet stunten in Rosmalen

Lesley Kerkhove heeft niet kunnen stunten op het gras van het tennistoernooi in Rosmalen. De speelster die een wildcard kreeg voor dit toernooi verloor met twee sets van de als zevende geplaatste Garbiñe Muguruza. Het werd 4-6 en 2-6. 

Kerkhove staat op plek 247 van wereldranglijst en Muguruza is de nummer 27 van de wereld. Het was voor Kerkhove haar debuut in een hoofdschema van een WTA-toernooi.

Er komen nog meer Nederlanders in actie vandaag. Michaella Krajicek speelt tegen de Slowaakse Jana Cepelova. Na het duel van Krajicek komen Igor Sijsling en Thiemo de Bakker de baan op voor een Nederlands onderonsje. 

Van Woerkom snapt ophef over vertrekpremie niet

De nieuwe Nationale Ombudsman Guido van Woerkom snapt de ophef over zijn vetrekpremie bij de ANWB niet. Dat blijkt uit de woorden van Van Woerkom maandag in De Telegraaf. De vertrekkend ANWB-hoofddirecteur krijgt ruim drie ton mee, zo werd vrijdag bekend.

Dit nieuws leidde onder meer tot verontwaardigde reacties bij PvdA-Kamerleden en FNV-voorzitter Ton Heerts, die vindt dat Van Woerkom zijn vertrekpremie moet inleveren. Anders kan hij geen ombudsman worden, stelde hij.

"Er worden maar conclusies getrokken zonder mij wat te vragen", reageert Van Woerkom in het Stan Huygens Journaal. "De regeling is al jaren geleden, om precies te zijn in 2011, in goed overleg met de raad van commissarissen afgesproken. Zelfs voordat mijn vertrek überhaupt speelde." Van Woerkom wijst erop dat hij meer kon krijgen als de kantonrechtersformule zou worden toegepast, maar dat hij en de ANWB dat niet wilden.

Van Woerkom zegt verder dat het een privékwestie is en dat de ANWB 'geen cent overheidssubsidie' krijgt. "Het is een zelfstandig bedrijf met 4300 werknemers en een miljard euro omzet per jaar." Ook gaat hij in zijn nieuwe baan 'aanmerkelijk minder' verdienen. Ondanks alle ophef heeft hij nog steeds zin in zijn nieuwe betrekking. "Ik wil me met hart en ziel inzetten voor mensen die in het overheidssysteem vastlopen."

Roofvogelhater zaagt bomen om in Friesland

De politie is op zoek naar iemand die in Friesland bomen heeft omgezaagd met nesten van roofvogels. De afgelopen vier weken zijn zeker vijf bomen met nesten van hoogstwaarschijnlijk buizerds gekapt, laat de politie maandag weten.

Vier bomen zijn omgezaagd in de omgeving van het Sneekermeer en een in de buurt van Sondel. De politie denkt dat de vogelhater 's avonds of 's nachts actief is. Mogelijk gaat het om meerdere daders.

Het omzagen van bomen met nesten is verboden omdat de broedplaatsen van vogels worden beschermd in de Flora- en faunawet. Mensen die meer weten of andere omgezaagde bomen tegenkomen wordt verzocht zich te melden.

Roofvogels worden al langer aangevallen in Friesland. De afgelopen jaren zijn in de provincie geregeld nesten vernield en buizerds en haviken doodgeschoten en vergiftigd.

Flitsapparatuur gestolen in Bloemendaal

Onbekenden hebben zondag in Bloemendaal flitsapparatuur van de politie gestolen. De apparatuur stond op een statief in de middenberm van de Zeeweg, waar de politie een snelheidscontrole hield.

Onbekenden zagen tussen 19.45 uur en 20.00 uur kans de apparatuur mee te nemen. De dieven moeten met een auto hebben stilgestaan op de Zeeweg in de richting van Zandvoort om de boel in te laden. De politie is op zoek naar mensen die iets hebben gezien.

Zorgen over omzeilen bonusregels bij banken

Een aantal banken in Europa lijkt de bonusregels te ontduiken door onder voorwaarden meer vast salaris te geven. Dat constateert de Europese Bankautoriteit (EBA) naar aanleiding van onderzoek naar het bonusbeleid van alle grote banken. De EBA gaat kijken hoe de mazen in de Europese regelgeving kunnen worden gedicht.

De betwiste beloningen worden door de banken uitbetaald op basis van de positie of rol van de betreffende medewerker, schrijft de EBA in het vrijdag gepubliceerde rapport. Omdat het gaat om vaste bedragen, kunnen ze onder de huidige regels worden aangemerkt als salaris.

"Echter, de beloningen zijn cyclisch, ze worden betaald aan een selecte groep medewerkers en zijn doorgaans geldig voor een bepaalde periode", schrijft de EBA. "Onder uitzonderlijke omstandigheden kunnen ze ook worden geannuleerd."

De EBA gaat nu nader onderzoek naar de praktijk en regels opstellen zodat de betreffende beloningen onder de juiste categorie vallen. Dat moet ervoor zorgen dat de Europese bonusregels, van maximaal honderd procent van het vaste loon, niet kunnen worden omzeild.

De bonusregels zijn sinds begin dit jaar van kracht. Eurocommissaris Michel Barnier zei begin maart al dat sommige banken er alles aan toen om de regels te omzeilen. De Europese Commissie legde daarom toen vast voor wie de regels gelden: de drie procent best verdienende personeelsleden en bankmedewerkers die belangrijke besluiten mogen nemen.

De bonusregels worden in Nederland overigens strenger dan in de rest van Europa, besloot de ministerraad vrijdag. Al het personeel van banken mag vanaf volgend jaar maximaal twintig procent van het vaste salaris extra krijgen.

VN-chef Ban Ki-moon spreekt zorgen uit over Irak

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon is 'ernstig bezorgd' over berichten uit Irak van rebellen die een massamoord aanrichtten onder gevangengenomen Iraakse militairen. De VN-chef roept op de verantwoordelijken van de Islamitische Staat in Irak en de Levant (ISIS) te berechten.

Ban waarschuwde maandag ook voor de sektarische retoriek die in het conflict wordt gebruikt. Het neerzetten van de onrust als een strijd tussen sjiieten en soennieten kan olie op het vuur gooien en ernstige gevolgen hebben voor de hele regio, aldus Ban.

De secretaris-generaal is blij met de woorden van grootayatollah Sayed Ali Al-Sistani, de hoogste Iraakse sjiitische leider. Al-Sistani riep op tot eenheid in het land. Ban noemde de geestelijke 'wijs en redelijk' en vroeg de internationale gemeenschap zich solidair met de Iraakse regering te tonen.

Afgelopen weekend doken beelden op van massaexecuties die ISIS zou hebben uitgevoerd op Iraakse krijgsgevangenen. De extremistische rebellenbeweging heeft sinds vorige week meerdere Iraakse steden in handen.

Airbus en Safran gaan samen raketmotoren bouwen

Airbus en het Franse luchtvaartbedrijf Safran gaan op grote schaal samenwerken bij het maken van raketmotoren. De bedrijven richten een samenwerkingsverband op en brengen daarin hun losse raketafdelingen onder, zo maakten Airbus en Safran maandag bekend. Door de samenwerking hopen beide bedrijven een mondiale speler in de ruimtevaartsector te blijven.

Het Frans-Duits-Spaanse Airbus en Safran worden elk voor de helft eigenaar van de joint venture, die eind dit jaar op eigen benen moet staan. Beide bedrijven willen dan als eerste aan de slag met nieuwe motoren voor de Europese Ariane-raketten. Hoeveel geld er met de samenwerking is gemoeid, werd niet bekendgemaakt.

Wederom wietvondst in zakken hondenvoer

De politie heeft zaterdag in Rotterdam opnieuw marihuana gevonden in zakken hondenvoer. Een dag eerder werd al wiet aangetroffen die op die manier was verstopt. Vier mannen uit Capelle aan den IJssel, Rotterdam, Schiedam en België zijn aangehouden, laat de politie maandag weten.

Agenten kregen een melding van een 'verdachte situatie' bij een woning aan de Teilingerstraat. Daar zagen ze mannen lopen met tassen waarin hondenvoer en wiet zat. In de woning werd 61,5 kilo hennep in zakken voer gevonden. Ook werd twee kilo hasj en 450 gram cocaïne in beslag genomen.

In een woning in Rotterdam-Lombardijen trof de politie vrijdag al vijftig kilo wiet aan in zakken hondenvoer. De politie onderzoekt of de verdachten daar ook iets mee te maken hebben.

Battlefield: Hardline-geruchten en rumoer

Nieuwsgierige gamers hebben in de bèta-bestanden van Battlefield: Hardline zitten wroeten. Daar vonden ze wapens, kaarten, spelmodi en geluidsbestanden die nog uit moeten komen. Of ze ook daadwerkelijk worden gelanceerd, is de vraag.

Dit zijn en blijven geruchten tot DICE en Visceral Games zeggen dat het waar is. Nu kunnen we alvast weg zwijmelen bij deze beelden en geluiden.

Op Reddit heeft SkacikPC zijn oogst aan geluidsfragmenten gepost. Hier zijn onder andere een gijzelingsdrama, een bendeoorlog, molotovs en ontploffende granaten te horen. YouTuber Hattiwatti heeft de meeste gevonden wapens kunnen activeren en heeft er een filmpje van gepost. Het zijn:

  • M93R – Hand Gun
  • M1911 – Hand Gun
  • RS357 – Magnum
  • MAC-10 – Personal Defense Weapon
  • M240B – Light Machine-Gun
  • SR-25 ECC – Designated Marksmen Rifle
  • L96A1 – Bolt-Action Rifle
  • SMAW – Launcher
  • M18 – Smoke Grenade

De missende wapens in het filmpje zijn de Molotov, een plakgranaat en C4.

Ook zijn er namen van (mogelijke) maps en/of missies gevonden. Deze staan in onderstaande tweet. 
Battlefield: Hardline komt uit op 21 oktober voor PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en Windows.

Wilders: tijd voor lastenverlichting

De nieuwe cijfers van het Centraal Planbureau over de Nederlandse economie tonen aan dat het kabinetsbeleid zorgt voor lastenverhogingen en werkloosheid. Het roer moet drastisch om, want Nederland 'snakt' naar lastenverlichting, stelt PVV-leider Geert Wilders maandag in een reactie.

"Rutte moet de belastingen verlagen en stoppen met de massaontslagen in de zorg", stelt hij. "Er mag geen cent meer naar ontwikkelingshulp en zeker geen cent extra. De grenzen moeten dicht voor de tienduizenden asielzoekers die Nederland overspoelen." Wat de PVV-leider betreft, gaan de belastingen en accijnzen direct omlaag. Het kabinet moet investeren in lastenverlichting, wat volgens hem zorgt voor banen en economische groei.

Het CPB liet maandag weten dat de eerdere groeiraming ongewijzigd blijft: de economie groeit dit jaar met driekwart procent en volgend jaar met 1,25 procent. De werkloosheid gaat volgend jaar nog niet omlaag. De cijfers tonen volgens het kabinet juist aan dat Nederland de weg naar boven weer heeft gevonden.

Cruijff: "Oranje moet met beide benen op grond blijven staan"

Johan Cruijff heeft genoten van de 5-1 overwinning van Oranje op Spanje. Toch schuilen er volgens de legendarische nummer 14 ook valkuilen in het succes. "Door de 5-1 overwinning op Spanje is in ieder geval de eerste stap op het WK gezet. Niets meer of minder", laat Cruijff weten aan De Telegraaf.

"Het grote verschil wordt dat alle tegenstanders gewaarschuwd zijn. Dat heeft veel consequenties. Niemand haalt het nog in zijn hoofd om Nederland te onderschatten. Daarom is het essentieel dat iedereen met de beide benen op de grond blijft staan."

Cruijff verwacht dat de aankomende tegenstanders van het Nederlands Elftal, Australië en Chili, met het mes tussen de tanden zullen spelen. Oranje zal in zijn ogen bijzonder gefocust moeten zijn om geen fouten te maken.

"Het mag gewoon niet gebeuren dat Oranje na deze prachtige zege de volgende ronde niet gaat halen. Daarom moet juist nu iedereen drie keer zo scherp zijn", aldus de voormalige speler en trainer. "Je hebt drie punten en een doelsaldo van plus vier, wat op een toernooi een extra punt is. In theorie heb je aan twee keer een gelijkspel tegen Australië en Chili genoeg."

Toch hoopt Cruijff dat Oranje woensdagavond voor de overwinning gaat. "Ik zou het zekere voor het onzekere nemen en tegen de straks superscherpe Australiërs minimaal een 1-0 zege pakken. Hoe maakt niet uit, maar dan ben je in één keer van alle problemen af en mag de rest het uitzoeken."

Inmiddels heeft de Oranjegekte ook bij Cruijff toegeslagen. "Het afgelopen weekeinde deed ik mee aan een golftoernooi en speelde helemaal in het oranje. Oranje shirt, oranje broek en oranje schoenen. Iedereen keek zijn ogen uit, maar ik had er maling aan."

Yakin nieuwe trainer Spartak Moskou

Spartak Moskou heeft Murat Yakin aangesteld als nieuwe trainer. De Zwitser komt over van FC Basel waar hij eerder al had aangegeven te vertrekken. Spartak ontsloeg twee maanden geleden Valeri Karpin na tegenvallende resultaten. De club eindigde in de Russische competitie als zesde, het slechtste resultaat sinds 2008.

Yakin werd in de twee seizoenen die hij actief was bij FC Basel twee keer kampioen. Ook haalde hij met de Zwitserse club een keer de halve finale in de Europa League. Als speler kwam de 39-jarige Yakin onder meer uit voor VfB Stuttgart en Fenerbahçe. De verdediger speelde 49 wedstrijden voor het Zwitserse nationale team.

Michael Schumacher uit coma

Michael Schumacher is uit coma en heeft het ziekenhuis in Grenoble verlaten. Dat heeft zijn manager Sabine Kehm zojuist bekendgemaakt. De Duitser liep tijdens een ski-ongeluk op 29 december 2013 zwaar hersenletsel op toen hij met zijn hoofd een steen raakte. Sindsdien werd hij kunstmatig in coma gehouden.

In de mededeling van het management staat het volgende: "Michael heeft de CHU in Grenoble verlaten om zijn lange revalidatie voort te zetten. Hij verkeert niet langer in coma. Zijn familie dankt alle behandelende artsten, verpleegsters en therapeuten in Grenoble, net als de eerste hulp bij het ongeluk. Ze hebben uitstekend werk verricht."

Eind januari zijn de artsen begonnen om Schumi uit de coma halen. Begin april leverde dit al enige resultaten op, toen de 45-jarige oud-coureur teken van vooruitgang toonde en af en toe bij bewustzijn was.

WK Eto'o mogelijk al voorbij

Samuel Eto'o heeft zijn laatste wedstrijd op het WK mogelijk al gespeeld. De Kameroense aanvaller kampt met een knieblessure. Al sinds de slotfase van het seizoen bij Chelsea ondervindt Eto'o hinder van een gekwetste knie. Ondanks die kwetsuur kwam hij vrijdag in actie tegen Mexico, maar een 1-0 nederlaag kon hij niet voorkomen.

Naar nu blijkt blijft de WK-bijdrage van Eto'o mogelijk beperkt tot dat optreden tegen Mexico. De ervaren spits meldt het slechte nieuws zelf, via Twitter. "De artsen hebben het bevestigd!", aldus de routinier. "Ik ben waarschijnlijk niet in staat te spelen tegen Kroatië vanwege de pijn in mijn knie."

Woensdag kruist Kameroen de degens met Kroatië. Na de nederlaag tegen Mexico zullen De Ontembare Leeuwen een goed resultaat moeten boeken, wil de hoop op de volgende ronde in leven blijven. Het is nog onduidelijk of Eto'o van de partij kan zijn tijdens de laatste groepswedstrijd tegen Brazilië.

Luiten zakt drie plaatsen op wereldranglijst

De tegenvallende prestaties van Joost Luiten op de US Open hebben de golfer drie plaatsen op de wereldranglijst gekost. De 28-jarige Nederlander staat nu 45e. Luiten miste vrijdag na een matige tweede ronde de cut en eindigde op de gedeelde 61e plaats van het toernooi.

De winnaar van het majortoernooi, Martin Kaymer, maakte een flinke sprong op de ranglijst. De Duitser ging van de 28e naar de elfde plaats. In 2011 was de 29-jarige Kaymer enkele weken de nummer een van de wereld.

De top acht van de ranglijst blijft ongewijzigd. De Australiër Adam Scott staat bovenaan.

Street Fighter IV gratis voor Gold-leden

Deze maand waren er al twee titels, Dark Souls en Charlie Murder, die voor Xbox Live Gold-leden gratis te downloaden zijn. Ter gelegenheid van het éénjarige jubileum kunnen we deze maand één extra game downloaden namelijk, Super Street Fighter IV Arcade Edition.

Wellicht hebben sommige van jullie de games al gedownload, maar een extra attentie voor gratis games (we zijn en blijven per slot van rekening Nederlanders) kan nooit kwaad. Hier onder de links naar de games:

Dark Souls (alleen vandaag nog)

Charlie Murder

Super Street Fighter IV Arcade Edition

SSF4AE

Rusland draait gaskraan Oekraïne dicht

Rusland gaat niet langer aardgas leveren aan Oekraïne omdat het land zich niet aan zijn betalingsverplichtingen heeft gehouden. Dat heeft woordvoerder van het Russische staatsgasbedrijf Gazprom Sergej Koeprianov maandag gezegd. Daarnaast eist Rusland voortaan dat Oekraïne vooraf voor aardgas betaalt.

"Gazprom levert Oekraïne alleen nog het aardgas waarvoor betaald is", zei Koeprianov. "De hoeveelheid waarvoor is betaald, is nul."

Hij voegde hieraan toe dat de Russische gastoevoer naar Europa doorgaat en dat Kiev verplicht is ervoor te zorgen dat het aardgas ongehinderd wordt doorgevoerd. Gazprom waarschuwde de Europese Commissie wel dat 'de toevoer naar Europa mogelijk onderbroken' wordt als Oekraïne illegaal aardgas aftapt.

Maandag om 08.00 uur Nederlandse tijd verstreek een ultimatum om afspraken te bereiken over de levering en betaling van aardgas. Oekraïne moest anderhalf miljard euro ophoesten, maar kwam niet met het geld over de brug. Kiev bood aan de helft nu te betalen en de andere helft later, maar hiermee ging Moskou niet akkoord.

Rusland en Oekraïne ruziën al maanden over de prijs en levering van aardgas. Moskou eiste al eerder dat het buurland het gas vooraf afrekent, omdat het al vaker een betalingsachterstand zou hebben opgelopen en nog voor miljarden bij Gazprom in het krijt staat.

De regering in Kiev vindt daarentegen dat Rusland oneerlijke prijzen hanteert en zich schuldig maakt aan economische oorlogvoering. Kiev wil aanspraak blijven maken op de korting die Rusland de pro-Russische president Viktor Janoekovitsj gunde.

Eurocommissaris Günther Oettinger bemiddelde afgelopen dagen tussen de twee kemphanen, maar dat lijkt nog niet te hebben gebaat. Desondanks zegt Oettinger 'niet pessimistisch' te zijn over de afloop van het conflict tussen de landen.

1,3 miljoen kijkers voor verloren hockeyfinale

De door de mannenploeg verloren finale op het WK hockey is zondag door ruim 1,3 miljoen mensen gezien. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting Kijkonderzoek. De vrouwen trokken in hun gewonnen finale iets minder kijkers. Tijdens de huldiging waren er echter meer dan 1,4 miljoen kijkers die op Nederland 1 afstemden.

Op beide dagen was een voetbalwedstrijd het best bekeken programma. Zaterdag zagen een kleine 2,4 miljoen kijkers hoe Uruguay verrassend verloor van Costa Rica. Zondag zagen bijna drie miljoen mensen Frankrijk met 3-0 van Honduras winnen.

Bertens, Haase een plaats hoger op ranglijst

Tennisster Kiki Bertens is weer een plaatsje gestegen op de wereldranglijst. De Wateringse, die vorige week de top honderd binnenschoot door haar prestaties op Roland Garros, klimt deze week van de 89e naar de 88e positie. Arantxa Rus, die zondag het hoofdtoernooi in Rosmalen misliep, steeg van de 153e naar de 143e plek. Indy de Vroome, die steeg van 193 naar 190, stond nog nooit hoger.

Ook bij de mannen waren de verschuivingen miniem. Robin Haase klom van de 52e naar de 51e positie, terwijl Igor Sijsling van 58 naar zestig zakte. Thiemo de Bakker leverde vijf plaatsen in en staat 143e, Jesse Huta Galung klom een positie en is de nummer 146.

Ook in de top van de beide ranglijsten veranderde weinig. Rafael Nadal voert de mannenranglijst aan voor Novak Djokovic, Stanislas Wawrinka, Roger Federer en Andy Murray. Serena Williams is de beste tennisster. Zij houdt Na Li, Simona Halep, Agnieszka Radwanska en Maria Sjarapova achter zich.

Kogelhulzen gevonden in centrum Abcoude

In een straat in het centrum van Abcoude is zondagochtend een grote hoeveelheid kogelhulzen gevonden. In drie panden zitten kogelgaten, meldt de politie. Wat er precies is gebeurd, is nog niet duidelijk. Diverse mensen in de buurt hebben 's nachts iets gehoord, maar niemand belde de politie.

De politie werd zondag om 09.30 uur alsnog gebeld door iemand die de kogelhulzen in de Hoogstraat had zien liggen. Daarop stelde de politie een uitgebreid onderzoek in. Dat onderzoek is in volle gang. Getuigen kunnen zich melden.

Boonen niet naar Tour de France

Wielrenner Tom Boonen zal niet deel gaan nemen aan de Tour de France. De coureur van Omega Pharma-Quick-Step vindt het najaar belangrijker dan de grootste wielerkoers ter wereld. De Belg boekte dit jaar al zes overwinningen.

Boonen: "Ik bereid me momenteel voor om sterk voor de dag te komen in de Belgische kampioenschappen na deze Ronde van Zwitserland. Ik heb nu al meer dan vijftig koersdagen achter de rug. Als ik de Tour er ook nog bij pak, ben ik de rest van het jaar opgebrand. Liever rijd ik de Eneco Tour en wil ik kijken of ik in de Ronde van Spanje als sprinter nog wat kan laten zien."

Brand bij Amsterdamse afvalverwerker

Bij een afvalverwerkingsbedrijf in Amsterdam is maandagochtend brand uitgebroken. Om de brandhaard te bereiken wordt afval uit de loods gereden waar de brand is ontstaan. De brandweer verwacht daarom nog wel een tijdje bezig te zijn met blussen. Er is niemand gewond geraakt, laat de brandweer weten.

De brand bij het bedrijf aan de Kajuitweg brak rond 04.45 uur door nog onbekende oorzaak uit. Aanvankelijk kwam veel rook vrij, waardoor de toegangswegen werden afgesloten en de Hempont uit de vaart werd gehaald. De rook nam uiteindelijk af mede dankzij de sprinklerinstallatie van het bedrijf, waarop de wegen weer konden worden vrijgegeven en de pont weer kon varen.

Ali B maakt kans op Poelifinario

Ali B behoort tot de kanshebbers op de Poelifinario. De rapper is genomineerd voor zijn voorstelling Ali B Bekendt. Hij neemt het in de strijd om de prijs voor het beste theaterprogramma van het seizoen op tegen Theo Maassen met Einde Oefening, Erik van Muiswinkel met Schettino! en Paulien Cornelisse met Maar Ondertussen.

"Ik deel graag de credits met Titus Tiel Groenestege en Erik Vos en het publiek! Dank", richt Ali B zich via Twitter tot de theatermakers die hem bijstonden en zijn fans. "Verder wil ik alle andere genomineerde feliciteren voor de Poelifinario en Neerlands Hoop. Ik gun het jullie allemaal."

De Neerlands Hoop gaat naar de theatermaker met het grootste toekomstperspectief. Voor die prijs gaat het tussen Emilio Guzman met Een Dunne Dekmantel, Katinka Polderman met Polderman Baart Zorgen en Martijn Koning met De Maand van Martijn. In september worden winnaars bekendgemaakt.

ISIS verovert opnieuw Iraakse stad

De extremistische rebellenbeweging Islamitische Staat in Irak en de Levant (ISIS) heeft de Noord-Iraakse stad Tal Afar veroverd. Dat hebben inwoners maandag gezegd. De soennitische strijders voerden zondag al raketaanvallen op de stad uit.

Er is nog geen dodental bekend. Zondag werd al gemeld dat veel burgers zijn gesneuveld en gewond geraakt. In Tal Afar wonen vooral Turkmenen, die een belangrijke etnische minderheid in Irak vormen.

ISIS is bezig aan een opmars richting Bagdad. De rebellen zijn de Iraakse hoofdstad tot op enkele tientallen kilometers genaderd. Andere steden in Irak zijn al in handen gevallen van de terreurorganisatie. Ondertussen bereidt het Iraakse leger een tegenoffensief voor.

Stem van Shaggy (Scooby Doo) overleden

Casey Kasem is zondag op 82-jarige leeftijd overleden, meldt New York Daily News. Kasem presenteerde de American Top 40, maar ook in Nederland kennen we zijn stem. Hij was de voice-over van Shaggy uit de tekenfimserie Scooby-Doo.

Kasem leed aan Lewy Body-dementie, een vorm van dementie die veel overeenkomsten vertoont met die van de ziekte van Alzheimer en Parkinson. Hij leende zijn stem aan het tekenfilmpersonage Shaggy sinds het begin van de langst lopende Amerikaanse animatieserie Scooby-Doo in 1969.

Moskou eist voortaan vooraf betaling gas van Kiev

Rusland eist voortaan dat Oekraïne vooraf voor aardgas betaalt. Dat heet het Russische staatsgasbedrijf Gazprom maandag in een verklaring gemeld. De eis is een reactie op een mislukte gasdeal tussen de landen.

Maandag om 08.00 uur Nederlandse tijd verstreek een ultimatum om afspraken te bereiken over de levering en betaling van aardgas. Oekraïne moest anderhalf miljard euro ophoesten, maar kwam niet met het geld over de brug. Kiev bood aan de helft nu te betalen en de andere helft later, maar hiermee ging Moskou niet akkoord. Gazprom zei niet of de gaskraan nu direct wordt dichtgedraaid.

"We hebben geen akkoord bereikt", zei woordvoerder van het Russische staatsgasbedrijf Gazprom Sergej Koeprianov. "De kans dat we elkaar opnieuw zullen treffen, is klein."

Rusland en Oekraïne ruziën al maanden over de prijs en levering van aardgas. Moskou eiste al eerder dat het buurland het gas vooraf afrekent, omdat het al vaker een betalingsachterstand zou hebben opgelopen en nog voor miljarden bij Gazprom in het krijt staat.

De regering in Kiev vindt daarentegen dat Rusland oneerlijke prijzen hanteert en zich schuldig maakt aan economische oorlogvoering. Kiev wil aanspraak blijven maken op de korting die Rusland de pro-Russische president Viktor Janoekovitsj gunde.

Eurocommissaris Günther Oettinger bemiddelde afgelopen dagen tussen de twee kemphanen, maar dat lijkt nog niet te hebben gebaat. Desondanks zegt Oettinger 'niet pessimistisch' te zijn over de afloop van het conflict tussen de landen.

Russell Crowe en Ryan Gosling in the Nice Guys

Shane Black, bekend van Iron Man 3, heeft Russell Crowe en Ryan Gosling gestrikt voor zijn nieuwe film The Nice Guys.

Black schreef het scenario met Anthony Bagarozzi al enige jaren geleden, maar de film leek maar niet van de grond te komen. Het succes van Iron Man 3 heeft hierin verandering teweeg gebracht.
De film speelt zich af in het Los Angeles van de jaren zeventig. Jackson Healy (hurling en ex alcoholist) en Holland March (prive detective en alcoholist) komkrigen met elkaar te maken na de dood van een pornoster. Haar tante is ervan overtuigd dat er moord in het spel is. Het onderzoek van March brengt al snel schimmige zaken aan het daglicht.

Black verbond zijn naam eerder aan de Lethal Weapon franchise en Kiss Kiss Bang Bang.

WK Vandaag - maandag 16 juni

Op de vijfde dag van het WK voetbal worden er wedstrijden in Groep F en Groep G gespeeld. De topwedstrijd van deze dag is Duitsland - Portugal, maar ook Iran - Nigeria en Ghana - Verenigde Staten zouden leuke duels kunnen worden.

Tijd (NL) Poule Thuis Uit Stad
18.00 G Duitsland Portugal Salvador
21.00 F Iran Nigeria Curitiba
24.00 G Ghana Verenigde Staten Natal

Duitsland - Portugal

In het stadion waar Nederland vrijdag nog met 1-5 te sterk was voor Spanje (toch leuk om nog even te vermelden) staan vandaag Duitsland en Portugal tegenover elkaar. De laatste zes ontmoetingen tussen deze sterke teams werden steevast op een eindtoernooi gespeeld, waarbij Duitsland drie keer won en Portugal één keer. De laatste keer was twee jaar geleden op het EK toen Duitsland in de groepsfase met 1-0 won. De Duitsers wonnen op de afgelopen zes WK telkens hun eerste duel en lijken ook nu weer favoriet. Portugal rust vooral op de kwaliteiten van Christiano Ronaldo, die aan het eind van het seizoen wel last had van enkele blessures. Op het vorige WK viel de spits van Real Madrid wat tegen en hij zal nu ongetwijfeld op zoek zijn naar eerherstel.

Miroslav Klose, de topschutter van Duitsland (Pro Shots/Witters)

Iran - Nigeria

Iran en Nigeria troffen elkaar pas één keer eerder in de historie. In 1998 wonnen de Nigerianen met 1-0. De laatste WK's wil het echter niet echt vlotten bij de Afrikanen; hun laatste acht duels werden niet gewonnen.  Het duel tegen Iran, dat nog nooit de groepsfase wist te overleven, lijkt dé kans om weer eens te winnen. Iran deed in 2006 voor het laast mee en werd toen laatste in hun poule. Acht jaar daarvoor boekten ze hun enige zege ooit op het WK voetbal. Toen werd in Frankrijk met 2-1 gewonnen van de Verenigde Staten. In de kwalificatie werden ze dit keer eerste in hun groep, terwijl Nigeria alle moeite had met Ethiopië in de Afrikaanse play-offs. Het lijkt op voorhand dus een vrij open strijd te worden.

Ghana - Verenigde Staten

Ghana - Verenigde Staten is een duel die de laatste WK's wel vaker te zien is geweest. Zowel in 2006 als in 2010 troffen de twee landen elkaar. De VS heeft daaraan geen goede herinneriningen, aangezien beide duels met 2-1 werden verloren. Ook de twee duels die beide landen daarvoor tegen elkaar speelden werden gewonnen door de Afrikanen, die daarom wel de beste papieren lijken te hebben op winst. De Verenigde Staten beseffen zich echter ook dat een winstpartij nodig is om door te kunnen stoten uit deze groep en zullen, mede door de twee eerdere nederlagen, erop gebrand zijn dit duel te winnen.

Opmerkelijk

Voor Duitsland is het duel tegen Portugal alweer hun 100e op een WK, waarmee zij recordhouder zijn. Van de vorige 99 duels wonnen ze er 60, speelden er 19 gelijk (inclusief duels die na strafschoppen beslist werden) en verloren er 20. De Duitsers zijn na Brazilië en Italië het meest succesvolle land op het wereldkampioenschap. Ze werden drie keer wereldkampioen, vier keer tweede en pakten vier keer brons. Vanavond kan Miroslav Klose ook nog een record pakken. Als de Duitse spits één doelpunt maakt dan komt hij naast de Braziliaan Ronaldo te staan als topscorer op het WK. Hij staat op dit moment op veertien doelpunten op drie WK's.

Messi: "Was erg speciaal voor mij"

Zonder te imponeren behaalde Argentinie in de nacht van zondag op maandag de eerste overwinning. Lionel Messi is tevreden over het resultaat. De Argentijnse dribbelaar was verantwoordelijk voor het tweede doelpunt van Argentijnse makelij, en maakte daarmee het verschil voor zijn ploeg.

Sead Kolasinac had Messi en consorten al na drie minuten in het zadel geholpen met een eigen doelpunt. In de slotfase was Vedad Ibisevic nog trefzeker, maar de gelijkmaker bleef achterwege: 2-1.  Ofschoon Argentinië nog niet de vorm liet zien waar het ruim veertig miljoen inwoners tellende land op hoopt, maakt Messi zich geen zorgen. "Het is logisch om een beetje onzeker te zijn", opende hij na afloop tegenover de Argentijnse media.

"We waren nerveus en gespannen voor de eerste wedstrijd. Dat krijg je wanneer je de eerste wedstrijd op een WK speelt. Winnen was het belangrijkste en daar zijn we gelukkig in geslaagd", vervolgde La Pulga, die onder de indruk was van zijn tegenstander. "Bosnië heeft een sterk team, maar wij moeten ons nog verbeteren."

Bosnië bleek een stugge tegenstander voor Argentinië. "We gaven ze een kans om te voetballen in de eerste helft", aldus Messi. "We leverden de bal veel te vaak in, en het was moeilijk om hun doel te bereiken, aangezien we daar ver van verwijderd waren. Mijn doelpunt was een grote opluchting voor ons, want de wedstrijd werd op dat moment steeds zwaarder. Het was erg speciaal voor mij, en de uitslag was uiteindelijk zeer goed", zei Messi, die vier jaar geleden niet tot scoren kwam.

Koptische juf Egypte cel in om godslastering

Een Egyptische lerares moet een halfjaar de cel in omdat de koptische vrouw zich beledigend heeft uitgelaten over de islam. De rechtbank in Luxor handhaafde de veroordeling in eerste aanleg zondag en verhoogde zelfs de strafmaat, meldt staatspersbureau MENA.

Het hof van beroep acht bewezen dat leerkracht Dimyana Abdel-Nour, die lesgaf aan wat in Nederland groep 6 zou heten, tijdens de les minachtend sprak over de islam. Drie leerlingen hadden bij hun ouders hun beklag gedaan over hun juf.

Abdel-Nour werd vorig jaar in eerste aanleg veroordeeld tot een boete van omgerekend ruim tienduizend euro. Ze tekende beroep aan, maar gaat er met het nieuwe vonnis niet op vooruit.

Moskou boos op Oekraïne over beledigen Poetin

Rusland is woedend op de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Andrej Desjtsjitsa, omdat die president Vladimir Poetin heeft beledigd tijdens een protest zaterdag bij de Russische ambassade in Kiev. Desjtsjitsa zou Poetin 'stomkop' hebben genoemd.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zei zondag dat zijn Oekraïense ambtgenoot de fatsoensnormen heeft overtreden.

Desjtsjitsa was zaterdag naar Oekraïense betogers gelopen die bij de Russische ambassade betoogden. De actievoerders gooiden eieren, groene verf en vuurwerk naar het gebouw. De minister sprak beledigende woorden aan het adres van Poetin, maar voorkwam dat de protesten verder uit de hand liepen.

Gasoverleg Oekraïne mislukt

Het gasoverleg tussen Oekraïne en Rusland heeft zondagnacht niets opgeleverd. Oekraïne en Rusland zijn het niet eens geworden over de prijs van het Russische gas en de afbetaling van de schuld. Dat meldden Russische media op gezag van Gazprom.

Als Oekraïne voor maandagochtend 8 uur niet de helft van de openstaande gasrekening van 4 miljard dollar heeft betaald, dan wordt de gaskraan dichtgedraaid. Dat heeft mogelijk gevolgen voor het doorvoer van Russisch gas naar Oost- en Zuid-Europa. Gazprom spreekt van een prepaid-gastoevoer. Oekraïne moet eerst aan de betalingen voldoen, voordat er gas wordt geleverd.

Rusland en Oekraïne ruziën weer over de gasleveringen sinds in Kiev een prowesterse regering zit. Gazprom schrapte de korting die Oekraïne kreeg, waarna de gasrekening daar sterk opliep. De gesprekken zondag, onder leiding van eurocommissaris Günther Oettinger, waren een laatste poging om een akkoord te bereiken voor het aflopen van de deadline.

Gasoverleg Oekraïne mislukt
Gasoverleg Oekraïne mislukt (Foto: ANP)

Doodstraffen voor aanslag Tiananmenplein

In de West-Chinese provincie Xinjiang zijn maandag drie mensen ter dood veroordeeld voor hun betrokkenheid bij de aanslag op het Tiananmanplein in Beijing in oktober, waarbij drie aanvallers en twee omstanders om het leven kwamen. Dat melden Chinese staatsmedia. Bij de aanslag reed een auto het beroemde plein in de hoofdstad op en reed in op mensen en een poort.

Chinese media leggen de schuld van de aanslag bij de Oeigoeren, een islamitische bevolkingsgroep in het westen van China. Bewijs om deze bewering te boekstaven bleef tot nu toe grotendeels uit. Veel Oeigoeren willen meer regionale autonomie en enkele streven zelfs naar een onafhankelijke staat. In Xinjiang klagen veel Oeigoeren over onderdrukking door Han-Chinezen.

Naast de doodstraffen werden vijf andere betrokkenen veroordeeld. Vier van hen kregen celstraffen van vijf tot twintig jaar opgelegd. Een persoon kreeg levenslang.

'Justitie legt beslag op Vestia-miljoenen'

Het Openbaar Ministerie heeft in Zwitserland beslag gelegd op miljoenen euro's van de fraude verdachte financieel adviseur Arjan G. uit Laren. Dat schrijft De Telegraaf maandag. G. verdiende het geld met de verkoop van speculatieve bankproducten aan woningcorporatie Vestia.

De 44-jarige G. gebruikte de helft van twintig miljoen euro provisiegeld dat hij van banken kreeg om voormalig topmanager Marcel de V. van de corporatie om te kopen. De rest blijkt hij op een Zwitserse bankrekening gezet te hebben, aldus de krant.

De vader van G. zou het geld voor zijn zoon in contanten naar Zwitserland hebben gebracht, zo gaat het gerucht volgens De Telegraaf. Via een rechtshulpverzoek probeert justitie het geld nu terug naar Nederland te krijgen.

De topmanager van Vestia ontving van G. ruim negen miljoen euro smeergeld in ruil voor het aanschaffen van de derivaten. Beiden worden hier strafrechtelijk voor vervolgd. Maandag worden ze verhoord door de parlementaire enquêtecommissie die de misstanden bij woningcorporaties onderzoekt.

'AIVD geeft Turkije namen Nederlandse Syriëgangers'

De AIVD heeft Turkije de namen gegeven van ruim honderd potentiële Syriëgangers uit Nederland. De Turken zeggen de mensen op de lijst te zullen oppakken en uitzetten als ze worden gevonden, schrijft de Volkskrant maandag. Terrorisme-expert Edwin Bakker zet daar echter zijn vraagtekens bij.

Veel jihadisten reizen via Turkije naar Syrië, waar ze zich vervolgens aansluiten bij rebellengroepen als Al-Nusra of ISIS. Naar schatting elfduizend buitenlanders, onder wie zo'n 150 Nederlanders, hebben zich al aangesloten bij zo'n groep. Turkije wordt niet alleen gebruikt als doorvoerland voor rekruten, maar ook om wapens en voorraden aan te voeren en gewonden te verzorgen.

De Turkse politie heeft een lijst met namen van duizenden potentiële Syriëgangers uit andere landen die zijn verstrekt door de veiligheidsdiensten van die landen. De mensen op die lijst komen Turkije niet in en worden uitgezet, zegt een ingewijde bij de Turkse politie tegen de Volkskrant.

Volgens Bakker, hoogleraar terrorisme en contraterrorisme aan de Universiteit Leiden, ontbreekt in Turkije echter de wil om de jihadisten echt aan te pakken. "Turkije zou veel meer kunnen doen tegen de jihadisten", zegt hij in de krant. De Turken zouden een strook langs de grens met Syrië tot gesloten gebied kunnen verklaren, oppert Bakker. "Wie dat gebied in wil, moet eerst uitleggen wat hij van plan is."

De afgelopen jaren zag de Turkse regering de activiteiten van de extremisten deels door de vingers of steunde ze zelfs. De Turkse regering ontkent dit, maar de belangrijkste Turkse oppositiepartij presenteerde vrijdag een document waaruit zou blijken dat de Turkse inlichtingendienst wel degelijk steun heeft gegeven aan Al-Nusra.

Herexamens afgetrapt met vmbo'ers

Vmbo'ers die een examen moeten herkansen om alsnog een diploma te halen, moeten vanaf maandag aan de bak. Voor havisten en vwo'ers beginnen de herkansingen dinsdag. De herexamens worden tot en met vrijdag afgenomen. Woensdag 25 juni wordt de uitslag bekendgemaakt.

De eindexamens vonden vorige maand plaats. In totaal moesten ruim 198 duizend middelbare scholieren examen doen. De ongeveer 105 duizend vmbo-scholieren die dit jaar eindexamen deden, kregen woensdag te horen of de vlag uit kon. Donderdag volgde het verlossende woord voor de ongeveer 93 duizend havisten en vwo-eindexamenkandidaten. Hoeveel leerlingen herexamen doen is niet bekend.

Examenkandidaten die door overmacht tijdens het zogenoemde eerste tijdvak een of meer examens niet konden doen, mogen maximaal twee examens per dag maken. Scholieren die vorige maand al examen hebben gedaan, mogen maximaal één vak herkansen.

De regels voor herkansen gelden niet voor vmbo'ers die hun eindexamen wiskunde hebben verprutst vanwege onduidelijkheid over de gebruikte rekenmachine. Zij mogen hun examen opnieuw doen en ook nog een ander examen herkansen. Het gaat specifiek om examenkandidaten van de leerweg vmbo-kb. De calculator in het computerexamen zorgde voor te veel verwarring.

Ook 21 vmbo-leerlingen van het Hervormd Lyceum West in Amsterdam moeten hun examen wiskunde opnieuw maken. De leraar had de examens in zijn tas gestopt maar verloor die vervolgens op weg naar huis.

Vmbo'ers van het Buitenhout College in Almere moeten eveneens opnieuw aan de slag vanwege kwijtgeraakte examens. De eindexamens beeldende vorming die vijftig leerlingen beeldende vorming hadden gemaakt waren verdwenen uit een afgesloten lokaal van de school.

De examens werden zo'n twee weken later in de school teruggevonden. Hoewel volgens de politie geen sprake was van een misdrijf, waren de examens al wel ongeldig verklaard. Omdat niet duidelijk is wat er met de examens is gebeurd in de periode dat ze zoek waren, moeten de leerlingen dinsdag opnieuw examen doen.

Rutte op handelsmissie naar Vietnam

Premier Mark Rutte (VVD) brengt maandag en dinsdag een officieel bezoek aan Vietnam. Het gaat om een handelsmissie waaraan 22 Nederlandse bedrijven deelnemen.

Rutte spreekt in Vietnam met onder anderen president Truong Tan Sang en premier Nguyen Tan Dung. Ook VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes en staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) nemen deel aan het bezoek.

Nederland is van alle EU-landen de grootste investeerder in Vietnam en de derde handelspartner. De laatste tien jaar is de handel tussen Nederland en het communistische land bijna vertienvoudigd naar 3,6 miljard dollar.

CPB publiceert basismateriaal Prinsjesdag

De regering krijgt maandag de cijfers waarmee de begroting voor volgend jaar wordt gemaakt. Het Centraal Planbureau (CPB) publiceert om 09.00 uur de juniraming, die de basis vormt voor de plannen voor Prinsjesdag die deze zomer worden gemaakt.

In maart, bij de vorige raming, voorzag het CPB een economische groei dit jaar van 0,75 procent. De groei in het eerste kwartaal is echter flink tegengevallen, door de zachte winter. Het CPB stelt de groeivoorspelling voor dit jaar waarschijnlijk naar beneden bij. De Nederlandsche Bank (DNB) voorspelde vorige week een 'bescheiden groei' van 0,2 procent. De Rabobank was iets optimistischer, met een raming van een half procent.

Voor volgend jaar voorzag het CPB eerder dit jaar een groei van bruto binnenlands product van 1,25 procent. Volgens DNB komt de groei hoger uit, op 1,6 procent. De consumptie zou harder toenemen dan eerder verwacht.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) zal maandag snel doorbladeren naar de voorspellingen over het begrotingssaldo voor het antwoord op de vraag of hij wat extra ruimte op de begroting krijgt.

Het planbureau voorzag eerder dit jaar al dat het huishoudboekje van de Nederlandse regering zou verbeteren tot onder de norm van drie procent, met een tekort van 2,9 procent dit jaar en 2,1 procent volgend jaar. Volgens de prognose van DNB van vorige week komt het tekort echter nog lager uit, op respectievelijk 2,2 en 1,8 procent.

Nieuwe ronde atoomoverleg met Iran van start

Het atoomoverleg tussen Iran en de internationale gemeenschap in Wenen wordt maandag hervat. De hele week gaat een Iraanse delegatie in gesprek met vertegenwoordigers van de Verenigde Staten, Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Rusland en China.

Washington stuurt twee toponderhandelaars naar de besprekingen. Naast het groepsoverleg houden Iran en de VS maandag en dinsdag ook afzonderlijke gesprekken. Deze worden direct gevolgd door bilaterale besprekingen tussen Rusland en Iran in Rome.

Het laatste atoomoverleg vond vorige maand plaats. Toen gingen beide partijen met ruzie uit elkaar, vermoedelijk na onenigheid over de gevoelige kwestie hoeveel uranium Iran in de toekomst mag verrijken. Het definitieve akkoord dat zij bij die onderhandelingsronde hoopten te bereiken, leek opnieuw ver weg.

De internationale gemeenschap verdenkt Iran ervan in het geheim aan een kernwapen te werken. Teheran ontkent dit en zegt dat zijn nucleaire programma louter vreedzame doeleinden dient. Iran bereikte in november een voorlopig akkoord met de zes grote mogendheden. De Iraanse regering doet concessies op nucleair gebied, in ruil waarvoor de internationale sancties gedeeltelijk worden opgeheven. Iran hoopt dat met een definitief atoomakkoord de sancties tegen het land volledig kunnen worden opgeheven. De partijen hebben de officieuze deadline voor een eindakkoord op 20 juli gesteld.

Blind: "Sluit me af voor geruchten uit Engeland"

Daley Blind werd na de wedstrijd tegen Spanje nadrukkelijk in verband gebracht met clubs uit Engeland, maar hij sluit zich daar volledig voor af. "Ik ben gefocust op het Nederlands elftal, bezig met een WK." De 24-jarige Blind maakte een uitstekende indruk in de 5-1 zege op Spanje met twee knappe assists op Robin van Persie en Arjen Robben.

De Ajacied snapt wel dat de link met Engeland wordt gelegd. "Van Persie speelt daar, Van Gaal gaat naar Manchester United, dus is het wel logisch." Desondanks blijft Blind met beide benen op de grond staan. "Het is allemaal groots hier, het komt wel binnen. Maar we hebben dit als team gedaan, trots op de prestatie die we hebben neergezet."

Blind trainde zondag niet mee met de selectie vanwege lichte klachten aan zijn knie. "Uit voorzorg heb ik het wat rustiger aan gedaan, maar ik voorzie geen problemen voor de wedstrijd tegen Australië." Blind had de training zaterdag ook al links laten liggen.

Vooruitblikkend op de wedstrijd tegen Australië, zou Blind niet verbaasd zijn als dezelfde elf als tegen Spanje weer starten. "Verander niets aan een winnend team klinkt logisch, maar uiteindelijk bepaalt de bondscoach. Onderling hebben we ook nog niet gesproken over welk systeem we gaan hanteren tegen Australië."

[NBA] Uitslag vijfde wedstrijd finale

San Antonio Spurs heeft zondag de titel in de Amerikaanse profbasketbalcompetitie NBA veroverd door met 104-87 te winnen van Miami Heat. De eindstand van de best-of-sevenserie kwam daarmee op 4-1 te staan.

Kahwi Leonard werd met 22 punten Man of the Match. De Argentijn Manu Ginobili kwam tot 19 punten.

Het is de vijfde NBA-titel voor de Spurs in 15 jaar. De 38-jarige Tim Duncan was bij alle winsten aanwezig, maar weet nog niet of hij stopt met basketbal. "Ik weet dat er een eind aan komt. Ik weet niet of ik een kans krijg dit nog eens te doen", aldus Duncan, die al 14 jaar voor de Spurs speelt.

Miami Heat was in de race voor de derde opeenvolgende NBA-titel, maar die zag de club aan zijn neus voorbijgaan.

San Antonio Spurs pakt NBA-titel
San Antonio Spurs pakt NBA-titel (Foto: ANP)

De Jong: "Sfeer bij Oranje is fantastisch"

De sfeer binnen de selectie van Oranje is fantastisch. De intensiteit en het plezier bij het Nederlands elftal liggen op een hoog niveau. Dat zei Nigel de Jong zondag bij een persconferentie in Rio de Janeiro. "Hoe kan het ook anders, na die 5-1 tegen Spanje. Maar de focus was gisteren meteen weer terug. We hebben tenslotte nog niets gewonnen. Er is veel vertrouwen in de groep, we vechten voor elke meter."

De 29-jarige middenvelder van AC Milan waakt voor onderschatting voor de tweede groepswedstrijd tegen Australië. "De verwachtingen zijn hoog na de grote zege tegen Spanje, maar we moeten er voor de volle honderd procent voor vechten. We moeten ons goed voorbereiden en deze wedstrijd gewoon winnend afsluiten. Die drie punten zijn heel belangrijk."

Naar aanleiding van de wedstrijd tegen Spanje, was na de videobespreking duidelijk geworden dat Oranje in balbezit meer rust moet tonen. "Zeker in de eerste helft speelden we de bal te snel naar voren. Daardoor kwamen we voetballend in de problemen. Als de mogelijkheid er niet is, moeten we investeren in balbezit. Dat deden we in de tweede helft al een stuk beter."

Over de manier waarop bondscoach Louis van Gaal de zaken heeft aangepakt en aanpakt, was De Jong erg positief. "Ik ben nog nooit zo fit aan een WK begonnen. Dat zag je ook in de wedstrijd tegen Spanje, we konden ook de laatste twintig minuten nog vol doorgaan." Ook over het verblijf van de familie van de spelers was hij te spreken. "Iedereen heeft gevoel, emotie. Het is fijn als familie, vrienden en kinderen erbij zijn. De combinatie is perfect en dat maakt dat je net een stapje extra zet."

De Jong had ook nog een goed woord over voor de enthousiaste Braziliaanse fans. De Nederlandse selectie neemt buiten het hotel altijd ruim de tijd om handtekeningen uit te delen, foto's te maken en onder de mensen te zijn. "We passen ons gemakkelijk aan", zegt De Jong. "We houden ervan om ook de sfeer in het land te ervaren. We zijn hier niet voor ons plezier, we hebben een doel, maar we genieten er ook van. Elk land doet dat op zijn eigen manier."

Duitser Kaymer overtuigende winnaar US Open

Martin Kaymer heeft zondag de 114e editie van de US Open gewonnen. De 29-jarige Duitse golfer liep op de slotdag een ronde van 69 slagen en beëindigde het toernooi daarmee met de knappe score van negen onder par. De Amerikanen Erik Compton en Rickie Fowler finishten met een achterstand van maar liefst acht slagen op een gedeelde tweede plaats.

Kaymer legde de basis voor zijn overwinning op de eerste twee dagen. Zowel donderdag als vrijdag bleef de Duitser vijf slagen onder het baangemiddelde, waardoor hij zich zaterdag een mindere score kon veroorloven. Op de slotdag leverde hij met vier birdies en drie bogeys een degelijke prestatie.

Voor Kaymer is het de tweede keer dat hij een major op zijn naam schrijft. In 2010 won hij het PGA Championship door in een play-off Bubba Watson te verslaan.

Pleuriszooi in Amsterdam, Utrecht en Groningen

Inwoners van Amsterdam, Utrecht en Groningen worden vriendelijk verzocht eventjes in de stank te zitten. Ze worden aangeraden hun afval de komende dagen thuis te houden. Medewerkers van de gemeentelijke buitendiensten in deze drie steden leggen namelijk de komende dagen het werk neer.

Zij zullen van maandag tot en met woensdag niet het vuilnis ophalen, prullenbakken legen, de straten vegen en het groen snoeien. Ook kapotte en openliggende straten worden niet onder handen genomen.

De medewerkers strijden al ruim een jaar met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) voor een nieuwe cao voor gemeenteambtenaren. De vakbonden willen een loonsverhoging van 2,5 procent in 2013 en 3 procent dit jaar, maar de VNG gaat daar niet in mee.

Op woensdag 18 juni is er een landelijke actiedag in Hendrik Ido Ambacht. Gemeentemedewerkers willen hun eisen voor een nieuwe cao kracht bijzetten bij een jaarcongres van de VNG dat daar plaatsvindt.

De dagen na de staking worden extra mensen en middelen ingezet om de zooi zo snel mogelijk op te ruimen.

Pleuriszooi in Amsterdam, Utrecht en Groningen (Foto: ANP)
 "Ach, die condooms spoelen we gewoon door de plee"

[Groep F] Uitslag Argentinië - Bosnië & Herzegovina

Argentinië is het WK 2014 begonnen met drie punten tegen Bosnië & Herzegovina. Van harte ging het niet. Lang worstelden het land en sterspeler Lionel Messi met zichzelf. Het werd 2-1.

De Argentijnen kwamen na drie minuten al op voorsprong, door een eigen goal van Bosniër Sead Kolasinac. Uit een corner van Lionel Messi, passeerde de verdediger zijn eigen doelman Asmir Begovic.

De aanzet leidde niet tot een wervelende doelpuntenshow van de Argentijnen. Wat volgde was een gezapige eerste helft waarin de ongeïnspireerd ogende Argentijnen aanvallend niet echt gevaarlijk werden. Javier Mascherano kwam met een hard schot, op de vuisten van Begovic, nog het dichtst bij 2-0, maar daarop maakte Argentinië geen aanspraak. Vooral Messi, op wie alle ogen uiteraard gericht, voelde zich zichtbaar totaal niet thuis.

Bosnië kon daardoor van de schrik bekomen en zelfs nog het gevaarlijkst worden. Eerst kwam Hajrovic net niet bij de bal na een sublieme pass van Misimovic en vlak voor rust kopte Lulic uit een hoekschop snoeihard op de vuisten van Sergio Romero. Had de oud-AZ-doelman daar niet zo fantastisch gered, dan was 1-1 niet eens een onterechte tussenstand geweest.

Dat zag bondscoach Alejandro Sabella ook en dus bracht hij in de rust Fernando Gago (voor Campagnaro) en Gonzalo Higuaín (voor Maxi Rodríguez). Het spel werd er echter niet beter op. Argentinië kwam niet echt in de problemen, maar de doelpogingen waren alsnog voor Bosnië. Hajrovic probeerde het twee keer van ver, maar kon niet voor paniek bij Romero zorgen. Argentinië vond het duidelijk wel prima zo.

Messi liet toch nog even van zich horen. Na een combinatie met Higuaín, knalde hij de bal vanaf randje zestien en via binnenkant paal snoeihard achter Begovic. Het maakte deze wedstrijd tegen Bosnië voor de Argentijnen toch nog tot een positieve. Goed was het echter nooit, maar de eerste drie punten zijn binnen en Messi heeft iets van zijn vertrouwen terug. De erertreffer van invaller Vedad Ibisevic bracht de spanning nog even terug, maar de Argentijnen lieten een stunt niet meer toe (2-1).

Sergio Agüero in actie met Ermin Bicakcic van Bosnië. (PRO SHOTS/Action Images)

Argentinië

2 - 1

Bosnië en Herzegovina

 3' Kolasinac (e.d.)
 65' Messi
   85' Ibisevic 
 
 Gele kaart: Rojo (Argentinië), Spahic (Bosnië en Herzegovina)
 
Stadion: Estádio do Maracanã, Rio de Janeiro
Toeschouwers: 74738
Arbiter: Aguilar (ESa)
 
Opstelling:   Opstelling:
Romero
Zabaleta
Campagnaro (Gago/46)
F.Fernández
Garay
Rojo
Maxi Rodríguez (Higuaín/46)
Mascherano
Di María
Messi
Agüero (Biglia/87)
  Begovic
Mujdza (Ibisevic/ 69)
Bicakcic
Spahic
Kolasinac
Pjanic
Besic
Misimovic (Medunjanin/74)
Hajrovic (Visca/71)
Lulic
Dzeko

Newey: "F1 moet motorenregels aanpassen"

Red Bull-hoofdontwerper Adrian Newey vindt dat de regels voor de ontwikkeling van de Formule 1-motoren soepeler moeten worden. Momenteel is de ontwikkeling van de krachtbronnen bevroren, waardoor de concurrentie het dominante Mercedes niet kan achterhalen.

Voor het seizoen 2015 mag er weer gewerkt worden aan de motoren, maar ieder jaar gelden hier striktere regels voor. Dit jaar had bijvoorbeeld Renault een gigantische achterstand op Mercedes en na het bevriezen van de motoren kon het Franse merk slechts werken aan de software van de krachtbronnen en de betrouwbaarheid ervan. Newey vreest dat door dit soort regels één speler in de Formule 1 dominant kan blijven, terwijl de anderen de achterstand nooit meer in kunnen lopen.

Newey: "De huidige regels zijn op de motoren gericht. Ergens in de komende jaren zal het zich gaan settelen. Er bestaat het gevaar dat vanwege de verdere bevriezingen in de komende achttien maanden één fabrikant met een voordeel eindigt en wat zal er dan gebeuren? Als dat voordeel nog bestaat zal de rest dan opgeven? Dat is niet echt een situatie die me momenteel zint. De regels zouden in mijn ogen fundamenteel op de schop moeten."

C. Ronaldo: "Blessures zijn verleden tijd"

Cristiano Ronaldo zegt klaar te zijn voor de strijd tegen Duitsland. De Portugees kampte in de voorbereiding op het WK met verschillende blessures. Ronaldo (29) had de afgelopen weken last van zijn dijbeen en linkerknie. De aanvoerder van Portugal ontbrak in de oefenduels voorafgaand aan het WK.

Deze week ging Ronaldo met een zak ijs op zijn knie van het trainingsveld. De 112-voudig international verklaarde dat hij ondanks de knieklachten maandag kan spelen. Portugal treft Duitsland in Salvador. Bondscoach Paulo Bento kan tegen Die Mannschaft een beroep doen op de speler. "De blessures zijn verleden tijd", zei Ronaldo op een persconferentie. De sterspeler van de Portugezen bagatelliseert zijn fysieke problemen van de laatste weken.

"Ik heb sinds mijn debuut in het betaald voetbal nog nooit een dag zonder pijntjes gespeeld. Het is een onderdeel van mijn werk. Maar ik voel me nu goed", aldus de aanvaller van Real Madrid. Met De Koninklijke won hij in het afgelopen seizoen de Champions League en de Copa del Rey.

Ronaldo beseft dat vele ogen op hem zijn gericht op dit WK. Die druk heeft geen invloed op de captain. "Ik hoef mezelf niet meer te bewijzen. Portugal is ook meer dan één speler. Ik kan goed omgaan met de druk op mijn schouders", besluit Ronaldo. Behalve Duitsland treft de ploeg van Bento ook de Verenigde Staten en Ghana.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.