Vietnamese zakenlieden veroordeeld tot doodstraf

De directeuren van twee Vietnamese staatsbedrijven zijn maandag door een rechtbank in Hanoi veroordeeld tot de doodstraf. Het tweetal werd schuldig bevonden aan corruptie. Acht anderen kregen celstraffen van vier tot 22 jaar. Het proces trok veel aandacht en moet duidelijk maken dat het de Vietnamese regering ernst is met de aanpak van corruptie.

De woede van de bevolking over de corruptie dreigt de machtspositie van de communistische leiders van het land te ondermijnen. Zeker nu de economie hapert en op het internet de onvrede hand over hand toeneemt. De partijleiders willen streng optreden tegen zelfverrijking, maar de vrees is dat strenge straffen niet voldoende zijn om een eind te maken aan het diepgewortelde verschijnsel.

De twee directeuren, Duong Chi Dung en Mai Van Phuc, hebben volgens de rechtbank omgerekend 346 duizend euro verduisterd. Rechter Ngo Thi Anh verdedigde de zware straffen door te stellen dat ze een afschrikwekkende werking hebben. "Alle aangeklaagden waren partijleden en zelfs kaderleden en velen hebben successen op hun naam staan, maar ze werden verdorven figuren en schonden bewust regels van economisch bestuur", aldus de rechter.

Dung en Phuc hebben twee weken om beroep aan te tekenen tegen het vonnis. Of ze dat ook doen is nog niet duidelijk.