'Supermarktgarnalen product van slavenarbeid'

De garnalen in de schappen van een aantal grote Europese, Britse en Amerikaanse supermarkten zijn het product van slavenarbeid. Dat schrijft The Guardian dinsdag. Voor de productie van het voer voor kweekgarnalen worden werknemers uitgebuit, mishandeld en zelfs vermoord, aldus de krant.

De garnalen worden verkocht in grote ketens als Carrefour, Walmart en Tesco. Ook de Aldi verkoopt de zeevruchten, maar of ze in Nederland te krijgen zijn is niet duidelijk.

De krant deed een half jaar lang onderzoek naar de Thaise visserijsector. Daaruit bleek dat voor de garnalen van de grootste kweker ter wereld, Charoen Pokphand (CP) Foods, voer wordt afgenomen bij handelaren die slaven op hun boten hebben werken.

The Guardian baseert zich op vissers die wisten te ontsnappen. Ze vertellen over diensten van twintig uur, structurele mishandeling, marteling en executies aan boord. De vissers zouden speed krijgen om door te werken en soms jarenlang voor de malafide booteigenaren moeten werken.

Werknemers uit Birma en Cambodja vertellen dat ze zichzelf gemeld hadden voor een baan in Thailand. Ze betaalden bemiddelaars voor werk in fabrieken of op bouwplaatsen, maar werden in plaats daarvan voor een luttel bedrag verkocht aan de kapiteins.

De slaven werden geketend en kregen vrijwel niets te eten. Een slachtoffer zegt getuige geweest te zijn van twintig moorden. Een ander zag hoe een lotgenoot aan zijn ledematen door vier boten uit elkaar werd getrokken.

CP Foods zegt te weten dat er slaven werken bij toeleveranciers, maar daar weinig aan te kunnen doen. Het bedrijf erkent in de krant dat commerciële belangen aan de problemen hebben bijgedragen en zegt om die reden te willen werken aan een oplossing.

De Thaise regering lijkt weinig haast te maken met het uitbannen van slavernij. De arbeidsomstandigheden in het land zijn al jaren beroerd. Mensenrechtenactivisten denken dat de Thaise export van vis het zonder slavenarbeid niet zou redden.