Merkel en Obama eensgezind tegen Poetin

De Duitse bondskanselier Angela Merkel bezoekt vrijdag de Amerikaanse president Barack Obama in Washington. Hoewel er tussen beide leiders spanningen zijn vanwege het Amerikaanse afluisteren van Merkels mobiele telefoon wordt verwacht dat Obama en Merkel zich eensgezind zullen opstellen. Hiermee willen ze hun gezamenlijke steun voor Oekraïne en gedeelde afkeer van Russische provocaties en agressie tonen.

De Verenigde Staten en Europese Unie hebben Rusland sancties opgelegd. Dit heeft de Russische president Vladimir Poetin echter niet op andere gedachten gebracht over de crisis in Oost-Oekraïne. Merkel staat binnen de EU onder druk van lidstaten die hard willen optreden tegen Moskou zonder dat de Unie hierdoor zelf economische schade lijdt. Dat is een flinke uitdaging, aangezien de EU de grootste handelspartner van Rusland is.

Vrijdag spreken Merkel en Obama naar verwachting over mogelijke hardere strafmaatregelen tegen Moskou. Deze sancties moeten meerdere sectoren van de Russische economie treffen. Het Witte Huis maakt zich zorgen dat de Europese economische verwevenheid met Rusland een belemmering is voor zwaardere EU-sancties.

Beide leiders hebben een militaire interventie in Oekraïne uitgesloten. Dat komt hen op flinke kritiek te staan van Amerikaanse Republikeinen. Senator en voormalig presidentskandidaat John McCain heeft de Amerikaanse regering opgeroepen om wapens aan Kiev te leveren.

Obama en Merkel spreken ook over een handelsverdrag tussen de EU en de VS, het aanpakken van klimaatverandering, de burgeroorlog in Syrië en het nucleaire programma van Iran. Mogelijk brengt Merkel ook opnieuw haar onvrede over het afluisteren van haar telefoon ter sprake.