FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 2 mei 2014

Sparta stunt in play-offs tegen Eindhoven

Sparta Rotterdam heeft zich vrijdag geplaatst voor de tweede ronde van de nacompetitie. De ploeg van Gert Kruys versloeg FC Eindhoven in Brabant verrassend met 2-0, wat na de 1-1 op Het Kasteel genoeg was om door te gaan naar de volgende ronde. NEC of Roda JC is daarin de tegenstander.

Eindhoven was in de eerste helft de betere ploeg. In de spectaculaire 39e minuut werd de wedstrijd op zijn kop gezet. Nayib Lagouireh van Eindhoven schoot op fraaie wijze bijna de openingstreffer binnen, maar de Belg raakte de paal. In de tegenaanval verdiende Sparta vervolgens een strafschop na hands. Michel Breuer benutte de buitenkans en scoorde het belangrijke uitdoelpunt voor de Rotterdammers.

Na rust ging Eindhoven op zoek naar de gelijkmaker en kwam de ploeg daar ook enkele keren dicht bij in de buurt. Jens van Son (kopbal) en Anthony Van den Hurk (schot) wist het net echter niet te vinden.

Eindhoven hield in de slotfase veel man voorin om nog iets te forceren. De ploeg van Jean-Paul de Jong kreeg echter de deksel op de neus. Doelman Tom Muyters liet een hoekschop door zijn handen glippen, waarna Finn Stokkers profiteerde.

Eindhoven kende een prima seizoen en eindigde op de zesde plek. Sparta had daarentegen een rampseizoen en kende na de winterstop een lange reeks van nederlagen. 3 februari werd er, voorafgaand aan het treffen met Eindhoven, voor het laatst gewonnen.

Italiaans schip pikt 1200 migranten op

Een Italiaans schip heeft vrijdag bijna twaalfhonderd migranten aan land gebracht op Sicilië. Ze waren in de afgelopen dagen van acht reddingsvlotten en een boot geplukt op de Middellandse Zee. De boot alleen al had zo'n vijfhonderd mensen aan boord, zei marinecommandant Aldo Dolfino tegen Sky TG24.

De Italiaanse regering maakte vorige week bekend dat tot nog toe dit jaar al 20.500 migranten in Italië zijn aangekomen, vergeleken met 2500 in dezelfde periode van 2013. De meesten kwamen met de boot uit Libië. Save the Children bespeurt een toename van het aantal minderjarigen, van wie velen alleen reizen.

David staat op instorten

Het beeld David van Michelangelo dreigt ten onder te gaan aan zijn eigen gewicht. Het marmeren kunstwerk van ruim vijf meter hoog wordt getergd door microbreuken in de benen en de enkels. Dat meldt de universiteit van Florence die onderzoek deed naar het beeld.

De David van Michelangelo is een van de bekendste beeldhouwwerken in de kunstgeschiedenis. Het monumentale standbeeld ontstond tussen 1501 en 1504 tijdens de Hoogrenaissance in Florence. Het beeld bevindt zich in de Galleria dell' Accademia in de Toscaanse hoofdstad in Italië en wordt jaarlijks door meer dan een miljoen bezoekers bezichtigd.

'Spijt om amnestie Decembermoorden'

Een voormalige coalitiepartner van de Surinaamse president Desi Bouterse zegt grote spijt te hebben dat zijn partij heeft meegewerkt aan de goedkeuring van de amnestiewet. Dankzij die wet ontloopt Bouterse vervolging voor de Decembermoorden, de executie van vijftien critici in 1982.

Dankzij Paul Somohardjo, voorzitter van Pertjajah Luhur, kon de amnestiewet twee jaar geleden in het Surinaamse parlement rekenen op een meerderheid. Zijn partij bezit zes van de eenenvijftig zetels in de volksvergadering. De steun van Somohardjo was opvallend. Tijdens het militaire bewind van Bouterse in de jaren tachtig zat de politicus zelf een aantal maanden gevangen. Hij kon ontsnappen en vluchtte naar Nederland.

Toch sloot hij in 2010 een coalitie met Bouterse en steunde hij de amnestiewet, naar eigen zeggen omdat hij de ex-dictator had vergeven. Van die keuze heeft hij nu spijt. "Het was fout van mij om aan die wet mee te werken. Ik heb het gedaan omdat ik geleerd heb te vergeven. Ik had gedacht dat de verdachten berouw zouden tonen en spijt zouden betuigen, maar het tegendeel is waar. De verdachten denken nu dat ze onaantastbaar zijn", zei Somohardjo vrijdagavond in het parlement.

De politicus hoopt dat de nabestaanden hem willen vergeven, maar die staan daar niet meteen voor open. "Het kwaad is allang geschied. We waren zo ontzettend ontgoocheld in Somohardjo toen hij zich in 2012 wél achter de amnestiewet schaarde", reageert Henk Kamperveen, zoon van de vermoorde ondernemer André Kamperveen, tegen Novum Nieuws. "De nabestaanden zijn de laatsten die anderen moeten vergeven. Voor dat kan, willen we zien dat Somohardjo de daad bij het woord voegt en in het parlement op zoek gaat naar een meerderheid die de amnestiewet weer wil wegstemmen."

Het is niet volstrekt ondenkbaar dat zo'n meerderheid ooit wordt gevonden. Twee weken geleden plaatste president Bouterse een bom onder zijn eigen regering door Somohardjo uit de coalitie te gooien. Volgens Bouterse maakte Somohardjo zich schuldig aan chantagepolitiek. Zijn aanvankelijk riante meerderheid in het parlement is na vier jaren regeren geslonken tot één zetel.

Toch maakt Bouterse zich geen zorgen dat de amnestiewet ooit wordt weggestemd, zei hij onlangs op een persconferentie. "De amnestiewet is een gepasseerd station, daar lig ik helemaal, absoluut niet wakker van. Als de oppositie die wet wil intrekken, zullen ze eerst verkiezingen moeten winnen."

De volgende parlementsverkiezingen in Suriname staan gepland voor mei 2015.

[WK Snooker] O'Sullivan eenvoudig via Hawkins naar finale

Ronnie O'Sullivan heeft zich via Barry Hawkins geplaatst voor de finale van het wereldkampioenschap snooker in Sheffield. De titelverdediger won de herhaling van de finale van vorig jaar met 17-7. In de finale treft hij Mark Selby of Neil Robertson. 

O'Sullivan had na de eerste sessie al een 6-2 voorsprong genomen. Op vrijdagmorgen pakte The Rocket direct de eerste vier frames met breaks van 83, 53, 112 en 106. Hawkins kwam nog terug door 's morgens drie frames te pakken. Het was 11-5 na de tweede sessie. 

De eerste vier frames van de avondsessie werden netjes verdeeld (13-7). Hawkins pakte daarna geen frame meer. Met een 103, een 84 en twee 40+-ers kwam O'Sullivan op 16-7. In het slotframe miste O’Sullivan zwart op 39, maar Hawkins had pech met een split en kwam niet verder dan 12, waarna O’Sullivan de partij afrondde. Het wordt de zesde WK-finale voor The Rocket. Hij won de voorgaande vijf finales waaraan hij deelnam.

Selby en Robertson speelden één sessie vandaag. Selby heeft zijn voorsprong van twee frames vast kunnen houden. De dag begon met een 5-3 voorsprong voor Selby en acht frames later stond het 9-7. Zaterdag zal deze partij worden afgerond. 

Ronnie O'Sullivan zeer blij met het behalen van zijn plek in de finale. (PRO SHOTS/Action Images)

Sprinter Gay moet olympische medaille inleveren

Sprinter Tyson Gay is voor één jaar geschorst door het Amerikaanse anti-dopingagentschap USADA. Dat is vrijdag bekend gemaakt. De schorsing is met terugwerkende kracht ingegaan op 23 juni 2013, de dag dat hij een positieve plas afleverde.

Gay komt er genadig vanaf doordat hij meegewerkt heeft met USADA. Voor het wereldkampioenschap in Moskou van vorig jaar werd bekend dat hij positief had getest en trok hij zich terug. De sprinter besloot nog dezelfde dag om mee te werken aan het onderzoek.

Tijdens het onderzoek gaf hij aan dat hij al vanaf juli 2012 verboden middelen heeft gebruikt. Daardoor worden al zijn resultaten van na 15 juli 2012 geschrapt. Dat betekent dat de Amerikaanse ploeg het zilver van de 4x100 meter tijdens de Spelen in Londen in zal moeten leveren, iets wat Gay zelf al gedaan heeft. Zilver gaat dan naar Trinidad & Tobago, terwijl Frankrijk brons omgehangen krijgt. Nederland stijgt dan naar de vijfde plaats.

Het feit dat zijn schorsing met terugwerkende kracht is ingegaan betekent dat Gay over een kleine twee maanden weer mee mag doen aan wedstrijden. Hij zal daardoor bijvoorbeeld mee kunnen doen aan de nationale kampioenschappen, maar ook aan de Diamond League, mits de organisatoren hem daarvoor uitnodigen. 

De schorsing moet nog wel bevestigd worden door de wereldatletiekbond IAAF en het wereldanti-dopingagentschap WADA. 

Neuer verlengt contract bij Bayern

Manuel Neuer heeft zijn contract bij Bayern München met drie jaar verlengd. Dat meldt de regerend landskampioen vrijdag. De 28-jarige doelman staat nu tot de zomer van 2019 onder contract in München.

Dat Neuer zijn contract drie dagen na de uitschakeling door Real Madrid in de Champions League verlengd, vindt bestuursvoorzitter Karl-Heinz Rummenigge 'klasse'. "Het is een teken van zijn geweldige karakter dat hij gezegd heeft: Ik wil Bayern München voor altijd!"

45-voudig Duits international Neuer maakte in 2011 de overstap van Schalke 04 en won sindsdien de Champions League, het WK voor clubteams, de Duitse beker en twee landstitels met München.

Neuers landgenoot Miroslav Klose verlengde zijn contract bij Lazio Roma met een jaar en staat nu tot 2016 onder contract bij de Serie A-club. De 35-jarige spits en 131-voudig international verruilde Bayern München in 2011 voor Lazio.

Marokkaanse voetbalbond bevestigt aanstellen Zaki

De Marokkaanse voetbalbond heeft Badou Zaki gepresenteerd als nieuwe bondscoach. Dat meldt de bond vrijdag. AZ-trainer Dick Advocaat en de Italiaan Giovanni Trapattoni waren naar verluidt ook potentiële kandidaten voor de job.

Zaki stond van 2002 tot 2005 al aan het roer bij Marokko. De oud-doelman leidde het land in 2004 naar de tweede plek op de Africa Cup. Voor het WK van twee jaar later wist Marokko zich echter niet te plaatsen, waarop Zazi zijn biezen pakte.

In zijn tweede periode wordt een goed resultaat op de Africa Cup van volgend jaar doelstelling nummer een. Marokko, dat zich niet wist te plaatsen voor het WK in Brazilië, is dan gastland van het continentale toernooi. In 1976 kroonde Marokko zich voor de enige keer tot Afrika's beste.

Voormalig Ferrari-engineer Stepney (56) overleden

Vandaag is voormalig Ferrari-engineer Nigel Stepney overleden. De Brit kwam in eigen land om het leven door een botsing met een vrachtwagen. Hij is 56 jaar oud geworden.

Stepney was in het verleden een grote naam in de Formule 1. Hij begon zijn loopbaan in de touring cars, maar stapte daarna over naar de F1 waar bij voor Shadow, Lotus (onder andere Ayrton Senna) en Benetton (Nelson Piquet en de piepjone Michael Schumacher) werkte. De Brit ging in 1992 naar Ferrari en boekte daar grote successen.

Kort na de komst van Stepney trok Ferrari Jean Todt van Peugeot aan. Onder de Franse teambaas moest de Brit ervoor zorgen dat Ferrari een gestroomlijnd team werd dat betrouwbaarheid hoog in het vaandel had staan. Stepney speelde hier een belangrijke rol in en samen met Schumacher werd vanaf 2000 vijfmaal achter elkaar de wereldtitel behaald. Het leverde hem onder meer de baan van hoofd prestatieontwikkeling op.

Toch zal er altijd een negatief randje aan de naam Stepney kleven. In 2007 werd hij ontslagen door Ferrari nadat zijn naam opdook in het spygateschandaal. Tekeningen van de Ferrari doken destijds op bij McLaren en later zou in Monaco in de benzinetank van Felipe Massa een wit poeder gevonden zijn. Het kostte de Brit zijn positie in de Formule 1. Later dook hij nog op in het World Endurance Championship en in de Blancpain GT series.

Nigel Stepney (PRO SHOTS/ACTION IMAGES)
Nigel Stepney (PRO SHOTS/ACTION IMAGES)

De Graafschap naar tweede ronde play-offs

De Graafschap heeft vrijdag de tweede ronde van de nacompetitie bereikt. De Superboeren rekenden na de 4-1 uitzege ook in eigen huis af met Fortuna Sittard: 3-1.

De Graafschap speelt in de tweede ronde waarschijnlijk tegen RKC Waalwijk, dat op weg is naar de zestiende plek in de Eredivisie. Mocht die confrontatie gewonnen worden, dan volgt een derde ronde.

Tegen Fortuna vielen alle doelpunten in de tweede helft. Dean Koolhof van De Graafschap opende de score op subtiele wijze na 65 minuten, waarna zijn ploeggenoot Nathaniel Will en Sjoerd Linssen van Fortuna de stand op 2-1 brachten. Vincent Vermeij maakte er na 87 minuten 3-1 van.

KNVB laat salonremise Ajax voor wat het is

De aanklager betaald voetbal van de KNVB stelt geen onderzoek in naar aanleiding van de 1-1 tussen Heracles Almelo en Ajax van afgelopen weekend. Ajax had zondag in Almelo genoeg aan een gelijkspel om landskampioen te worden, terwijl Heracles zich door die eindstand definitief veilig speelde.

In de slotfase maakten beide elftallen weinig aanstalten om nog een winnende goal te maken. Na afloop stelde Ajax-verdediger Daley Blind dat beide teams het op een akkoordje hadden gegooid. Daarop liet de KNVB weten dat het eventueel een vooronderzoek zou starten, maar de bond ziet daar toch van af. "Een eventuele afspraak tussen twee spelers op het veld om er niet meer voor te gaan is niet verboden", luidt het statement van de bond.

"Dit neemt niet weg dat de KNVB er in principe van uit gaat dat clubs hun best doen om een sportieve prestatie neer te zetten. Voor het publiek en voor de schoonheid van de sport ziet de KNVB altijd liever twee teams die er een mooie wedstrijd van maken."

Ajax sluit het Eredivisieseizoen zaterdag af met een thuiswedstrijd tegen NEC. De Nijmegenaren kunnen bij een nederlaag nog rechtstreeks degraderen. In dat geval moet Roda JC ondertussen winnen bij Go Ahead Eagles.

Vergadering kostenbesparingen F1 levert iets op

De gisteren gehouden vergadering over kostenbesparingen in de Formule 1 heeft volgens diverse media een aantal concrete voorstellen opgeleverd. De ideeën komen uit de koker van de F1 Strategy Group, waarin de kleine teams niet vertegenwoordigd zijn, en moeten een alternatief voor de budgetlimiet vormen.

Dat de Stategy Group, bestaande uit Ferrari, Red Bull, Mercedes, McLaren, Lotus en Williams, een constructieve vergadering had met autosportfederatie FIA en Formule 1-baas Bernie Ecclestone komt volgens The Times door de druk van de kleine teams. Die hadden in een brief de huidige gang van zaken in de sport aan de kaak gesteld en dreigden naar de Europese Commissie te stappen. Een vermeende dreiging van de Europese mededingingsautoriteit heeft de zaken op gang gebracht.

Naar verluidt zal de avondklok tijdens raceweekenden aangescherpt worden en gaat het verbod op bandenwarmers door. Ook zal vanaf 2016 of 2017 het gebruik van standaardonderdelen toegestaan worden, het verbod op actieve vering door de FIA opgeheven worden en de bandenmaat naar achttien inch gaan. De kleine teams zullen binnen twee weken reageren op de plannen die kosten moeten gaan besparen.

Ventje neukt matties mama

Een dertienjarig kereltje uit de Amerikaanse stad Houston dat blijkbaar te veel naar 'American Pie' heeft gekeken, heeft klaargespeeld waar vele leeftijdsgenootjes slechts van kunnen dromen. Het mannetje heeft twee jaar lang een seksrelatie gehad met de moeder van zijn beste vriend.

Deze week diende de rechtszaak tegen Karen Lee Carstens. De 43-jarige vrouw moest terechtstaan wegens seks met een minderjarige.

Het vermeende slachtoffer, thans als 19-jarige een volwassen kerel, wist in geuren en kleuren te vertellen hoe hij zijn matties moeder veelvuldig uitwoonde. Wat begon als friemelen, eindigde uiteindelijk in geile neukseks. De hoogtepunten werden vijf jaar geleden beleefd, toen de moeder van de jongen drie maanden in het ziekenhuis lag wegens een galblaasinfectie.

Zo vertelde de knaap hoe hij en Carstens op 15 mei 2009 op een sofa tv aan het kijken waren, toen ineens zijn slagroomklopper in de vochtige kier van de toen wellicht nog milf verdween. Hierna begon het ventje te janken. Hij was doodsbang dat hij het vrouwtje had bezwangerd, maar zij stelde hem gerust dat dit niet het geval kon zijn.

Exact een maand later lag het kereltje al in zijn eigen bed, toen de tochtige vrouw zijn kamer betrad. Vervolgens reed zij zich klaar op de kloppende roede van haar zoontjes boezemvriend. Hierna was het uit met de pret, want Carstens verhuisde naar een andere staat.

De rechter toonde zich deze week opvallend mild voor de vrouw. Hij legde de blondine slechts een voorwaardelijke celstraf van vijf jaren op. Het 'slachtoffer' heeft zich bij de strafeis neergelegd, met de toevoeging dat de vrouw al genoeg was gestraft.

Afghanen vrezen 2100 doden landverschuivingen

Zware regenval en smeltende sneeuw hebben waarschijnlijk een ramp veroorzaakt in het noorden van Afghanistan. Een dorp werd bedolven onder twee landverschuivingen. Er zouden inmiddels 150 doden zijn gevonden. Volgens de regionale autoriteiten zitten ongeveer 2100 mensen vast. De politie zei eerder dat tot 500 mensen worden vermist en waarschijnlijk zijn overleden.

De aardverschuivingen gebeurden op vrijdagochtend. Dat is in Afghanistan een vrije dag. Daarom waren veel mensen thuis. De eerste landverschuiving verwoestte zo'n 300 woningen in een dorpje in het district Argo in de provincie Badakhshan. Honderden mensen kwamen te hulp om de slachtoffers uit te graven, maar toen kwam een tweede landverschuiving. Honderden huizen zijn verwoest.

In Afghanistan is de lente gekomen. Het regent flink en de sneeuw in de bergen smelt. Tegen al dat water zijn de bergflanken vaak niet bestand.

De afgelopen week zijn meer dan 100 mensen omgekomen door overstromingen in het noorden van Afghanistan. Duizenden mensen zijn hun woningen ontvlucht.

Bielsa strijkt neer bij Olympique Marseille

Marcelo Bielsa is vanaf volgend seizoen de trainer van Olympique Marseille. De oud-coach van Athletic Bilbao gaat een tweejarig contract tekenen, meldt de huidige nummer zes van de Ligue 1 vrijdag.

Bielsa moet Marseille weer om het kampioenschap laten meestrijden in Frankrijk. De Zuid-Fransen wonnen 2010 voor het laatst de landstitel. Vorig jaar werden ze op grote afstand van kampioen Paris Saint-Germain tweede. Dit seizoen presteert Marseille met de zesde plek zeer matig. Begin december werd coach Elie Baup daar het slachtoffer van. Sindsdien staat interim-trainer José Anigo aan het roer.

Bielsa bereikte in 2012 met Bilbao de Europa League-finale, die werd verloren van Atletico Madrid. Eerder had hij de nationale teams van Chili en Argentinië onder zijn hoede. Met de jongelingen van Argentinië veroverde hij in 2004 olympisch goud in Athene.

Buikgriep kwelt congres voor voedselveiligheid

Eerder deze maand werd er in het Amerikaanse Baltimore een congres over voedselveiligheid gehouden, maar de catering leek niet helemaal in orde. Meer dan honderd deelnemers kregen namelijk last van diarree en misselijkheid. De ironie wil dat het waarschijnlijk om een voedselvergiftiging gaat. Dat melde NBC News.

De oorzaak van de honderd zieken is volgens gezondheidsfunctionarissen van de staat Maryland nog steeds niet achterhaald en men houdt de zaak nog in onderzoek.

De bijeenkomst vond plaats tussen 8 en 10 april en meer dan 1.300 voedselveiligheidsfunctionarissen uit de hele wereld kwamen op de meerdaagse top af. De autoriteiten sluiten dus niet uit dat het aantal zieken in werkelijkheid nog hoger kan liggen.

'Automatisering Radboud leidt tot fouten'

De invoering van een nieuw automatiseringssysteem in het Radboud Universitair Medisch Centrum in Nijmegen heeft geleid tot grote fouten in de patiëntenzorg. Dat zeggen artsen, verpleegkundigen en patiënten tegen onderzoeksprogramma Argos. Zo werd een ingrijpende medische handeling onnodig twee keer uitgevoerd omdat het systeem dat aangaf.

De kwaliteit van de zorg is door het systeem erg achteruitgegaan, stellen specialisten in het programma. Zo hebben artsen geen toegang gehad tot de medische gegevens van hun patiënt, huisartsen kregen ten onrechte bericht dat hun patiënt was overleden of kregen juist geen overlijdensbericht. Ook werden patiënten niet opgeroepen voor consulten, onderzoeken of operaties.

Het Radboud schafte het systeem, genaamd Epic, voor 24,8 miljoen aan en spendeerde daarnaast 11,4 miljoen euro aan onder meer training van het personeel. In oktober vorig jaar, toen het systeem werd ingevoerd, werden alle papieren dossiers verbannen uit het ziekenhuis.

Door het systeem heeft een patiënt twee keer een lumbaalpunctie moeten ondergaan. Daarbij wordt met een prik hersenvocht uit het ruggenmerg gehaald, zegt een specialist in Argos, dat zaterdag wordt uitgezonden op Radio 1. "De eerste was niet goed verwerkt door Epic."

Een moeder van een zwaar gehandicapt kind zat in de eerste week na de invoering van Epic met haar dochter op de operatiekamer klaar voor een spoedoperatie, maar het meisje bleek onvindbaar in de computer. Na een uur zijn de artsen toch maar gaan opereren.

Diezelfde moeder ontving twee weken geleden een kopie van de ziekenhuisbrief aan de behandelaars van haar dochter, waarin drie ernstige fouten stonden, stelt Argos. Zo stond in de brief onder meer dat het meisje sondevoeding krijgt, terwijl het die juist niet kan verdragen.

Volgens de voorzitter van de Raad van Bestuur van het ziekenhuis is het systeem 'goed geïmplementeerd' en loopt het goed. "De overstap heeft tot extra meldingen van zorgelijke situaties geleid maar door adequaat handelen van onze professionals heeft dit niet geleid tot calamiteiten", schrijft de raad aan het onderzoeksprogramma.

PVV wil Le Pen 'aan de tand' voelen

Marcel de Graaff, lijsttrekker voor de PVV in Europa, gaat Jean-Marie Le Pen van Front National 'aan de tand voelen'. De PVV'er wil weten met wie hij na de verkiezingen op 22 mei mogelijk te maken krijgt in het Europees Parlement. Dat zei De Graaff vrijdag in een interview op BNR Nieuwsradio.

De oprichter van de Franse partij kwam eerder in opspraak wegens antisemitische uitspraken. In het eerste tv-debat tussen de lijsttrekkers voor de verkiezingen voor het Europees Parlement werd de PVV daarom hevig bekritiseerd om de samenwerking met de partij. De Graaff benadrukt dat hij in het Europarlement te maken heeft met de dochter van Le Pen, Marine.

"Voor wat de koers van die partij betreft, waar zij voor staan, is daar wel degelijk afstand van genomen. In hoeverre Jean-Marie Le Pen er op dit moment in zit: daar zal ik hem nog zelf over aan de tand willen voelen", zegt De Graaff, die wil weten met wie hij 'te maken heeft'. "Wij nemen als PVV heel krachtig afstand van antisemitische uitspraken en van antisemitisme in het algemeen."

D66-lijsttrekker Sophie in 't Veld wil dat de PVV al voor de verkiezingen op 22 mei helderheid geeft over de samenwerking. "De kiezer moet voor de verkiezingen helderheid krijgen over de samenwerking tussen de PVV en de voor antisemitisme veroordeelde Le Pen. Goed dat De Graaff nu eindelijk ook kritiek uit op de antisemitische uitingen van Le Pen, maar wees dan ook consequent en werk niet met Front National samen."

Dikkerd neukt vriendin ziekenhuis in en valt af

Gregg Casarona's ontmaagding haalde acht jaar geleden het wereldnieuws omdat zijn eerste sekservaring in het ziekenhuis eindigde. FOK! meldde dat toen ongetwijfeld ook, maar als geheugenopfrisser: de jongeman uit Long Island smeet zijn volle tweehonderd kilo op zijn vriendin Jennifer Garakaris. Die werd met haar schamele 50 kilo vervolgens van het bed gekatapulteerd.

Het arme meisje knotste met haar hoofd door een scheidingswand en bleef bewegingsloos liggen. 'Ik heb haar vermoord! Dat was het eerste wat door m'n hoofd schoot', getuigde Gregg in de New York Post. Hij racete naar de Eerste Hulp, waar een hersenschudding bij het meisje werd vastgesteld. Ondanks het incident duurde de relatie nog vier jaar, tot Jennifer ze beëindigde.

Dat was voor de onstuimige Gregg het sein om iets aan zijn gewicht te gaan doen. Hij ging op dieet, schreef zich in voor fitness, sloeg aan het kickboksen en volgde zelfs Zumba. Door de inspanningen verloor de onfortuinlijke maagd van weleer maar liefst 100 kilo.

Zijn bedavonturen zullen nu wel een stuk minder levensbedreigend zijn, maar of het voldoende is om Jennifer terug te winnen valt af te wachten.

Rusland moet hogere prijs betalen als het doorgaat

Rusland moet een hogere prijs betalen als het niet helpt de crisis in Oekraïne te de-escaleren. Dat zegt de Amerikaanse president Barack Obama vrijdag met de Duitse bondskanselier Angela Merkel te hebben afgesproken.

Obama zei dat het door het toenemende geweld in het oosten van Oekraïne voor de wereld duidelijk is dat de pro-Russische bezetters geen vreedzame demonstranten zijn. Hij betuigde steun aan de Oekraïense regering, die vrijdag voor het eerst een groot offensief begon om de separatisten uit overheidsgebouwen in verschillende steden in het oosten te verjagen. Hij omschreef het optreden van de regering in Kiev als 'herstellen van de orde'.

Obama zei dat de Verenigde Staten en Duitsland bereid zijn bredere sancties in te stellen als de instabiliteit in Oekraïne voortduurt.

Jan Kooijemans wordt voor tweede keer vader

Jan Kooijman wordt dit jaar voor de tweede keer vader. "Inderdaad, mijn vriendin in zwanger", zei de acteur vrijdag met een brede grijns in RTL Boulevard, dat hij presenteerde. "Ik heb er tot nu toe mijn mond over moeten houden, maar ik vind het heel erg leuk om het nu te mogen delen."

De 33-jarige Kooijman leerde zijn vriendin Henna Lee veertien jaar geleden kennen bij het Scapino Ballet Het stel kreeg in 2011 een dochter, Logan.

Lotus had verkeerde basisafstelling voor E22

Het Lotus F1 Team heeft het aan zichzelf te wijten dat het dit Formule 1-seizoen dramatisch is begonnen. Coureur Romain Grosjean heeft aan Autosport laten weten dat er de E22 het seizoen begonnen is met een verkeerde basisafstelling doordat geleund werd op vorig jaar. Dit bleek niet te werken.

Eind vorig seizoen was Lotus zeer succesvol en het team wilde daarop voortborduren in de verwachting dat de auto niet te veel veranderd zou zijn. Grosjean: "De start van ons seizoen was niet ideaal, we worstelden met de basisafstelling voor de E22. Die bleek niet geschikt voor de nieuwe reglementen. De auto was moeilijk te besturen en niet erg efficiënt. De banden, aerodynamica en motor waren allemaal anders, maar wij hielden vast aan de richting die we vorig jaar waren ingeslagen. Dat was goed voor de E21, maar niet voor de E22. We hebben nu ideeën hoe we de wagen makkelijker kunnen maken via de set-up."

Volgens Grosjean had Lotus allerlei problemen met de E22, waaronder het onverwachts uitbreken van de bolide. In China is door allerlei kleine aanpassingen een stap in de goede richting gezet en de Fransman verwacht dat dit proces zich voort zal gaan zetten. Wel weet hij dat voor betere prestaties aan veel knoppen gedraaid zal moeten gaan worden.

Berdych moeizaam door in Oeiras, Raonic onderuit

Favoriet Tomáš Berdych heeft met veel moeite de halve finale van het ATP-toernooi in het Portugese Oeiras bereikt. De Argentijnse qualifier Leonardo Mayer bracht de als eerste geplaatste Tsjech vrijdag aan het wankelen, maar wist hem niet te vloeren: 6-3, 4-6 en 4-6. Berdych draaide een break achterstand in de laatste set net op tijd om in zijn voordeel.

Voor Milos Raonic viel het doek wel. De Canadese nummer twee van de plaatsingslijst ging met 7-5 en 6-4 onderuit tegen Carlos Berlocq. De Argentijn staat liefst 53 plekken lager op de wereldranglijst: 62 om negen.

De als derde geplaatste Marcel Granollers wist de laatste vier ook niet te bereiken. De Spanjaard werd afgedroogd door zijn landgenoot Daniel Gimeno-Traver: 6-1 en 6-2. Die speelt in de halve finale tegen Berlocq. Berdych treft de winnaar van het duel tussen Gastao Elias en Victor Hanescu.

Bij het toernooi van München hadden de hooggeplaatste spelers het in de kwartfinale minder moeilijk. De als eerste ingeschaalde Italiaan Fabio Fognini versloeg Thomaz Bellucci met tweemaal 6-2. Tommy Haas (2) uit Duitsland was met 6-3, 3-6 en 6-3 te sterk voor Andreas Seppi (7).

Martin Klizan is in de halve eindstrijd de tegenstander van Haas. Fognini speelt tegen Ricardas Berankis of Jan-Lennard Struff.

Mourinho boos op zelfzuchtige Hazard

Chelsea-coach José Mourinho heeft vrijdag op een persconferentie uitgehaald naar zijn pupil Eden Hazard. De Belg had na de verloren halve finale in de Champions League kritiek op de tactiek van Mourinho. Volgens Hazard was zijn team niet bereid om te voetballen maar alleen gericht op de counter. Chelsea gaf in de wedstrijd met Atletico Madrid een 1-0 voorsprong weg en verloor met 3-1.

Mourinho zei dat hij de uitspraken niet als kritiek zag. "Als het commentaar van een speler als Hazard komt, is dat normaal. Hij is namelijk niet het type speler dat zich opoffert voor het team." Vervolgens haalde de Portugese coach uit naar het meeverdedigen van de Belgische vleugelspeler. "Hij is mentaal nog niet klaar om zijn leven te geven voor de linksback. Kijk maar naar de eerste tegengoal."

Chelsea heeft nog twee wedstrijden te spelen in de Engelse competitie. De ploeg staat twee punten achter op koploper Liverpool en kan dus nog kampioen worden. Hazard speelde dit seizoen 33 wedstrijden voor de Londense club en werd uitgeroepen tot talent van het jaar in Engeland.

'Project Beast van From Software'

Er zijn wat screenshots opgedoken van Project Beast van de Dark Souls-maker From Software. Deze vallen in de categorie gerucht, lek of photoshop.

Er is niets bekend over de game. In de onderstaande screenshots lijkt het erop dat de hoofdpersonage gebruik mag maken van zwaarden en een jachtgeweer en dat we eindelijk weten waar het wezen van The Last Guardian gebleven is. Hopelijk horen en zien we meer van deze twee titels tijdens de E3.

Project Beast

Project Beast

Project Beast

Project Beast

Project Beast

Project Beast

Project Beast

Plotse stijging asielzoekers Eritrea

Het aantal asielaanvragen uit Eritrea is de afgelopen maand explosief gestegen. Mogelijk gaat het om groepen die in georganiseerd verband naar Nederland reizen. Dat staat in een brief die staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) vrijdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Het aantal asielzoekers uit Eritrea is gestegen van 980 in heel 2013 naar meer dan duizend alleen al in april van dit jaar. Dat is 'ruim veertig procent van het totaal aantal eerste asielaanvragen in deze maand'. Teeven schrijft aan de Kamer dat er extra personeel wordt ingezet om de opvangcapaciteit te vergroten en alle asielprocedures op tijd af te handelen.

De staatssecretaris sluit bovendien niet uit dat het om mensensmokkel gaat. "De veelal vergelijkbare verklaringen die de Eritreërs bij hun intake afleggen over hun reisroute en het gelijke bedrag in euro's dat ze veelal bij zich hebben, kunnen een indicatie voor mensensmokkel zijn", aldus het ministerie.

Om die reden heeft Teeven de IND, de Koninklijke Marechaussee en de Vreemdelingenpolitie opdracht gegeven extra alert te zijn. De Europese organisaties Frontex en Europol zijn gevraagd alle informatie over de reizen van deze asielzoekers in kaart te brengen. Op basis daarvan worden mogelijk aanvullende maatregelen genomen.

Ook in Duitsland, Zweden en Italië was er volgens Teeven eerder een verhoogde instroom van Eritrese asielzoekers.

FOK!toen: ...Baby One More Time

“Een kind met een fulltime carrière: terwijl andere kleine meisjes posters op hun muren hingen, wilde Britney op de poster staan.” Dat is haar gelukt, mede door 'een publiek persona te creëren dat tegelijkertijd kindvriendelijk en pure mannelijke fantasie is.' 

Vandaag neemt FOK!toen je mee naar het begin van Britneys carrière, inmiddels langer geleden dan ze destijds oud was: haar debuutsingle en -album '...Baby One More Time', die samen meer dan 40 miljoen keer over de toonbank gingen en een nieuw tijdperk van tienerpop inluidden.

 De eerste single van het album, releasedatum 30-9-1998. 

My loneliness is killing me (and I)
I must confess I still believe (still believe)
When I'm not with you I lose my mind
Give me a sign, hit me baby one more time

Het begin
De vraag 'nature of nurture' is lastig: of de op 2 december '81 geboren Spears zelf altijd al aspiraties koesterde om superster te worden of dat dit werd aangemoedigd en ingefluisterd door haar ouders, is niet te zeggen. Maar het is uiteindelijk ook irrelevant, gezien het haar lukte door te breken en vóór haar twintigste verjaardag 35 miljoen albums te verkopen.

Spears kon net lopen toen ze op driejarige leeftijd de eerste danslessen kreeg, waarna twaalf jaar aan lokale schoonheids-, dans- en zangwedstrijden volgden. In '92 zat ze kortstondig in de Mickey Mouse Club en tijdens haar middelbare schooltijd verveelde ze zich dood en bleef ze dansjes en liedjes oefenen in de hoop ooit door te breken.

Haar moeder stuurde in '97 familievriend en entertainmentindustrie-advocaat Larry Rudolph wat foto's en een bandje waarop haar dochter wat liedjes van Whitney Houston had ingezongen. Rudolph zag er brood in en wilde Spears pitchen bij platenbazen, maar had daar een professionele demo voor nodig. Hij stuurde de familie een ongebruikt Toni Braxton-nummer en regelde een studio en een geluidstechnicus om het nummer op te nemen.

 De tweede single, 'Sometimes', 30-04-1999. 

'Geen plek voor nog een Madonna'
De toen vijftienjarige Britney werd op een vliegtuig naar New York gezet en werd geïntroduceerd aan vier labels, waarvan drie haar onmiddellijk afwezen. Het publiek zat niet te wachten op solo-artiesten, vonden de labels. Groepjes als de Backstreet Boys en Spice Girls verkochten het best en hadden daarom de toekomst. Eén platenbaas zei kortweg: “Er gaat niet nog een Madonna komen, noch een Debbie Gibson of Tiffany.”

Eén label, RCA's Jive Records, belde twee weken later terug en was wél enthousiast. De chef talentscouting gaf later aan: “Voor elke artiest is de motivatie – het oog van de tijger – extreem belangrijk. En Britney had dat.” De CEO van het label kreeg de demotape te horen en bestelde direct een compleet album.

 De vierde single: '(I Was) Born to Make You Happy'; 6-12-1999. 

Max Martin: succes gegarandeerd
Spears werd in maart '98 naar Stockholm gevlogen om het eerste album af te maken met Max Martin, één van de meest legendarische popproducers en -schrijvers van deze generatie. “We waren zo druk dat ik in tien dagen tijd Zweden nauwelijks heb gezien”, vertelt ze achteraf. Vanaf de allereerste albumopnames had Jive kortom het volste vertrouwen was in Spears als een zeer marketbaar product.

Max Martin werd bekend dankzij z'n werk aan de tweede Ace of Base-plaat en produceerde zeven van de twaalf nummers op het Backstreet Boys-album Millennium. Hij bezorgde de jongens wereldhits met 'Quit Playing Games With My Heart', 'Everybody (Backstreet's Back)' en 'I Want It That Way'. Sindsdien produceerde hij de Spears-kaskrakers '...Baby One More Time', '(You Drive Me) Crazy', 'Oops!... I Did It Again', '3' en 'Hold It Against Me', maar ook de Kelly Clarksonhits 'Since U Been Gone', 'My Life Would Suck Without You' en 'Behind These Hazel Eyes'.

Onder de zeventien nummer één-hits die hij tot nu toe scoorde bevinden zich behalve een aantal al genoemde nummers ook Jessie J's 'Domino', Maroon 5's 'One More Night', Taylor Swifts 'We Are Never Ever Getting Back Together' en 'I Knew You Were Trouble' en praktisch 't hele oeuvre van Katy Perry: 'I Kissed A Girl', 'Hot N Cold', 'California Gurls', Teenage Dream', 'E.T.', 'Last Friday Night', 'Part of Me', 'Roar', 'Wide Awake' en 'Dark Horse'. Martin won de Songwriter of the Year-award in 1999, 2000, '01, '11, '12 én '13.

 Single nummer drie: '(You Drive Me) Crazy', 23-8-1999. 

'Hit Me Baby One More Time' 
Martin liet Spears een track luisteren die 'Hit Me Baby One More Time' heette. Het nummer was geschreven voor de Backstreet Boys, maar die wezen het af. Ook TLC had er desgevraagd geen oor naar. Britney hoorde er echter direct een hit in. Ook het label was enthousiast: “Wij bij Jive zeiden: dit gaat een fucking smash-hit worden.” Vanwege bezorgdheid over mogelijk te leggen verbanden met (kinder)mishandeling werd het 'Hit Me' uit de titel vervangen door drie puntjes.

Britney zelf wilde 'adult contemporary'-muziek produceren à la Sheryl Crow, maar kon wel leven met de keuze voor (tiener)pop waarin de platenbonzen haar duwden: “Daar kon ik beter op dansen.” Max Martin vroeg Spears om haar stem hoger te knijpen dan-ie normaal was. Hij suggereerde: “Als we liedjes doen, is er een soort nasaal ding. Met 'N Sync en de Backstreet Boys moesten we ze pushen richting dat mid-nasale stemgeluid. Toen Britney dat deed kreeg ze een soort raspende, sexy stem.”

Het liedje behaalde mede enorm succes omdat het binnen één seconde duidelijk is welk nummer er gedraaid wordt. Het werd om die reden vergeleken met 'We Will Rock You', 'Start Me Up' en de Jaws-melodie.

Het videoclipje: helemaal Britneys idee
Men wilde aanvankelijk een geanimeerde clip maken, zodat de 16-jarige Spears ook op kinderen gemarket kon worden. Spears zelf zag dat niet zitten en stelde dat de omgeving van het doelpubliek nagebootst moest worden: een school. De set werd geregeld en een outfit (simpel t-shirt en spijkerbroek) klaargelegd. Ook daar stak Britney een stokje voor. Ze stelde zelf voor het 'klassieke katholieke' schooluniformpje aan te trekken waarmee ze in één clip direct legendarisch werd.

De clip werd vijf jaar geleden op YouTube geüpload en behaalde volgens Vevo.com afgelopen week de honderd miljoenste view. Had YouTube in 1998 al bestaan, dan had het liedje volgens analytici makkelijk het meest bekeken videootje ooit kunnen worden. De single werd op 30 september 1998 gereleased en werd uiteindelijk ruim tien miljoen keer verkocht. '...Hit Me Baby' kwam op één in letterlijk elk land waarover op internet statistieken te vinden zijn.

 Single vijf: 'From The Bottom of My Broken Heart', 15-12-1999. 

Het debuutalbum: meest succesvolle ooit
Het album ...Baby One More Time werd in 1997 en '98 opgenomen en lag in de VS op 12 januari 1999 in de winkels; in Nederland moesten we wachten tot begin juni. Op zolders en in cd-kasten wereldwijd slingeren dertig miljoen cd's, bandjes en LP's van het album rond.

Tot op heden is het daarmee 't best verkochte debuutalbum ooit en tevens het succesvolste album van een vrouw onder de twintig. De videoclips voor de vijf singles werden opgenomen vóór ze 18 was - daarna zou haar imago snel ondeugender worden. 

Reviews liepen uiteen van positief tot zeer negatief. Nog in 1998 begon Spears met touren (in het voorprogramma van 'N Sync, waar het latere vriendje Justin Timberlake bandlid was), in '99 gevolgd door de eerste twee eigen tours. Een jaar later kwam het tweede album, Oops!... I Did It Again uit, gevolgd door het derde album (Britney) in 2001, In The Zone in 2003, Blackout in 2007 en Circus in 2008.

 De eerste single van het tweede -gelijknamige- album: 'Oops!... I Did It Again', 27-3-2000. 

Gemiddelde omzet: 350- tot $500.000 per dag
Of je van de muziek houdt of niet: het is steevast goed in elkaar gezet en La Spears weet sinds november 1998 al ruim de helft van d'r leven nauwgezet een ramvolle concertagenda aan te houden, op de drie 'Leave Britney alone!'-jaren na (~ 2005-2007). Vanaf '98 kwamen er 42 singles, 700 concerten die 400 miljoen dollar binnenharkten, en acht albums die in totaal ruim 100 miljoen keer verkocht werden.

De totaalomzet van het merk Britney wordt geschat op twee tot drie miljard dollar, ofwel een gemiddeld inkomen van 350.000 tot 500.000 dollar per dag. Britney Spears toonde daarmee de afgelopen zestien jaar aan een vakvrouw te zijn die de eretitel Princess of Pop meer dan verdiend heeft.

 Een zeer jazzy cover van '(You Drive Me) Crazy'.

Twente stelt eigen bestuursstructuur ter discussie

FC Twente gaat het eigen bestuurs- en toezichtmodel onder de loep nemen. Dat doet de eredivisieclub naar aanleiding van ontstane onduidelijkheid over het model, meldt Twente vrijdag. Financiële problemen zorgden de laatste weken voor onrust bij de club. Twee experts gaan de Tukkers nu advies geven over het bestuurs- en toezichtmodel.

De bestuurlijke top van Twente werd de voorbije weken bekritiseerd vanwege vermeend financieel wanbeleid. De KNVB beboette Twente met 35 duizend euro wegens een te laat ingeleverde jaarrekening en het tekort aan toelichten bij die rekening.

Daarnaast werd Twente ervan beschuldigd dat de club met een boekhoudkundige truc in de hoogste categorie van de KNVB, waar de financieel gezondste profclubs toebehoren, had proberen te blijven. De nummer drie van de Eredivisie dreigt door de financiële perikelen in de laagste categorie te worden ingedeeld en onder curatele te komen te staan.

Herman Hazewinkel, werkzaam bij onder meer Schiphol Group en ING, en Ruud Kok (partner bij PwC) gaan Twente adviseren over het bestuurs- en toezichtmodel. "Met name de vraag hoe we in de bestuursstructuur het toezicht kunnen borgen is belangrijk", zegt Twente-voorzitter Joop Munsterman. "Waar nodig wordt een en ander aangepast. Voor de start van het nieuwe seizoen zal het proces zijn afgerond."

Spilak troeft Froome af in koninginnenrit Romandië

Simon Spilak heeft vrijdag de koninginnenrit in de Ronde van Romandië op zijn naam geschreven. De Sloveen van Katjoesja wist Chris Froome in de sprint voor te blijven in de 180 kilometer lange etappe van Le Bouveret naar Aigle.

Spilak neemt door zijn zege de leiderstrui over van Michael Albasini, die de eerste twee ritten won. Tourwinnaar Froome volgt op een seconde van de Sloveen.

Froome ontsnapte in de koninginnenrit, die vier serieuze klimmetjes kende, op 25 kilometer van de meet uit een groep met Spilak, Vincenzo Nibali en Rafal Majka. Spilak wist als enige terug te komen bij de Brit en op het vlakke laatste stuk bleek hij vervolgens de snelste. Rui Costa werd op ruime afstand derde. De Zwitserse rittenkoers duurt tot en met zondag.

Feyenoord mist Mulder en Janmaat tegen AZ

Erwin Mulder en Daryl Janmaat missen zaterdag de laatste wedstrijd van het seizoen van Feyenoord. Dat meldt de club vrijdag in aanloop naar de uitwedstrijd bij AZ alkmaar. Keeper Mulder is nog niet voldoende hersteld van de schouderblessure, die hem vorige week ook al aan de kant hield. Daryl Janmaat kampt met fysieke klachten.

Ook als Mulder wel fit was geweest, dan had hij waarschijnlijk op de bank gezeten. Tweede keus Kostas Lamprou wordt beloond voor zijn inzet dit seizoen. "Lamprou heeft zich ondanks zijn reserverol altijd positief opgesteld, daarmee is hij een voorbeeld voor anderen", zei trainer Ronald Koeman.

Mogelijk heeft Daryl Janmaat zijn laatste wedstrijd in het shirt van Feyenoord gespeeld. De rechtsback heeft nog een contract tot medio 2015 en staat open voor een buitenlands avontuur.

Sinn Fein eist vrijlating Adams

De hoogste vertegenwoordiger van Sinn Fein in de Noord-Ierse regering, Martin McGuinness, heeft vrijdag de onmiddellijke vrijlating geëist van zijn partijgenoot Gerry Adams, die woensdag werd gearresteerd en sindsdien wordt verhoord over zijn mogelijke betrokkenheid bij de ontvoering van en moord op een vrouw in Belfast in 1972. Partijleider Adams mag tot vrijdagavond worden vastgehouden, maar McGuinness zei te verwachten dat de rechter het voorarrest zal verlengen.

McGuinness, die vicepremier is, beschuldigde een groep 'intriganten' binnen de politie ervan erop uit te zijn het Noord-Ierse vredesproces te dwarsbomen en Sinn Fein te beschadigen. Op grond van de terreurwetgeving zou de rechter het voorarrest van Adams met 28 dagen kunnen verlengen, maar gebruikelijk in Noord-Ierland is om de detentie van terreurverdachten met één tot vijf dagen te verlengen. De politie heeft niet gezegd of ze een verzoek tot verlenging van het voorarrest van Adams heeft ingediend en McGuinness zei niet hoe hij erbij komt dat dit wel het geval is.

De politie hoort de 65-jarige Adams over de dood van Jean McConville, een weduwe en moeder van tien kinderen die in 1972 door het Ierse Republikeinse Leger werd vermoord en in het geheim werd begraven omdat zij een spionne zou zijn geweest voor het Britse leger. Het IRA gaf pas in 1999 toe voor haar dood verantwoordelijk te zijn. Adams heeft altijd ontkend ooit lid te zijn geweest van het IRA.

Helen McKendry, de dochter van McConville, zegt dat ze bidt dat Adams wordt aangeklaagd voor moord. McKendry probeert al twintig jaar de waarheid rond haar moeders dood te achterhalen. Zij zegt bereid te zijn IRA-leden aan te wijzen die volgens haar verantwoordelijk zijn voor de moord. Volgens McKendry durven haar broers en zussen dit niet te doen uit angst dat het IRA hun of hun kinderen wat aandoet.

Sinn Fein beschuldigt de autoriteiten ervan Adams met opzet woensdag te hebben gearresteerd om zijn verkiezingscampagne te dwarsbomen. Tegenstanders zeggen dat het recht met de arrestatie van Adams na ruim veertig jaar eindelijk zijn beloop krijgt.

Adams is met de dood van McConville in verband gebracht door twee IRA-veteranen die werden geïnterviewd voor een onderzoeksproject van Boston College in de Verenigde Staten. De Noord-Ierse politie ondernam juridische stappen om de opgenomen interviews in handen te kregen. Delen van de interviews waren al openbaar gemaakt nadat een van de ondervraagde IRA-leden was overleden.

Microtransacties toegevoegd aan Garden Warfare

Een nieuwe update voor Plants vs. Zombies: Garden Warfare voegt microtransacties toe. Eerder maakte EA al bekend dat deze functie eraan zat te komen. Door de update zijn ook meteen de prijzen bekend.

Afhankelijk van hoeveel coins je koopt, varieert de prijs van iets minder dan een pond tot bijna acht pond. Een prijs in euro's is nog niet bekend, maar zal waarschijnlijk niet veel verschillen met de Britse prijzen.

Met de coins kun je items kopen in de online store. Voor 1000 coins kun je standaard items kopen, voor 40000 coins is het mogelijk zeldzame personages aan te schaffen. Voor de mensen die geen geld willen uitgeven is er de mogelijkheid om dezelfde items vrij te spelen. Je hebt dus zelf de keuze om coins te kopen of ze te verdienen.

Plants vs. Zombies: Garden Warfare is beschikbaar voor Xbox 360, Xbox One en vanaf 24 juni ook op pc.

Plants vs Zombies: Garden Warfare

Astronaut geeft afstudeertoespraak vanuit ISS

Studenten van de universiteit van Connecticut worden deze maand op een wel heel bijzondere toespraak getrakteerd bij de afstudeerceremonie. Astronaut en alumnus Rick Mastracchio spreekt de studenten namelijk toe vanuit het internationale ruimtestation ISS.

De 54-jarige Mastraccio behaalde in Connecticut een bachelor elektrotechniek en technische informatica en krijgt volgende week een eredoctoraat. "Ik ben nog steeds een beetje nerveus", zei Kazem Mazerounian, het hoofd van de faculteit bouwkunde die de ongewone toespraak organiseerde. "We hebben nog nooit zoiets geprobeerd en ik weet dat de ogen van de wereld op ons zijn gericht. Dus hoewel ik er zin in heb, blijf ik wel duimen."

Mastracchio spreekt de studenten op 10 mei niet live toe. Hij nam de speech afgelopen weekeinde op en stuurde het videobestand door naar ruimtevaartorganisatie NASA.

Het is niet de eerste keer dat Mastracchio vanuit de ruimte mensen op aarde toespreekt. Vorige maand beantwoordde hij samen met een collega vragen van leerlingen van basisschool Sandy Hook, waar een schietpartij in december 2012 aan 26 mensen het leven kostte.

Brandstichter Helmond moet direct in behandeling

Een 37-jarige man uit Helmond die afgelopen januari opzettelijk brandstichtte in zijn woning moet zich direct laten behandelen en begeleid gaan wonen. Dat heeft de rechtbank Den Bosch vrijdag bepaald. De man kreeg ook een gevangenisstraf opgelegd, maar hij hoeft niet de cel in vanwege zijn lange voorarrest.

De rechter neemt het de Helmonder kwalijk dat hij omwonenden in levensgevaar heeft gebracht. De man sprenkelde benzine in zijn huis en stak dit in brand. Toen hij zijn aansteker bij de benzine hield, ontplofte de boel echter. Een raamkozijn en glasscherven kwamen op de straat terecht, en er was schade aan twee aangrenzende woningen en geparkeerde auto's.

Het Openbaar Ministerie had een gevangenisstraf geëist van een jaar, met een proeftijd van drie jaar. Maar volgens de rechtbank kan niet worden vastgesteld dat de man opzettelijk een ontploffing wilde veroorzaken. Hij is hiervoor dan ook vrijgesproken.

De rechtbank heeft bij het bepalen van de straf rekening gehouden met zijn zelfmoordgedachten en niet stilstond bij de mogelijke gevolgen van de brandstichting. Uit rapportages van de psychiater en psycholoog blijkt dat de man sterk verminderd toerekeningsvatbaar is. Een langere gevangenisstraf dan het voorarrest van de verdachte heeft volgens de rechter dan ook geen meerwaarde.

Rus met gemak naar halve finale in Wiesbaden

Arantxa Rus heeft zich geplaatst voor de halve finale van het ITF-toernooi in Wiesbaden. De Nederlandse tennisster rekende vrijdag simpel af met de Tsjechische Lucie Hradecka: 6-2 en 6-4.

Rus haalde haar gram tegen Hradecka, die vorige week nog te sterk was voor Rus. De Tsjechische versloeg haar toen in het Zwitserse Chiasso in twee sets.

Rus schakelde in Wiesbaden eerder vrijdag al haar landgenote Lesley Kerkhove uit. In de halve finale treft ze Jekaterina Aleksandrova uit Rusland, de nummer 367 van de wereld. Rus staat 154e.

Lid motorbende vast voor poging tot afpersing

Een 50-jarige man uit Pijnacker die lid is van Satudarah Malos, de Delftse onderafdeling van motorclub Satudarah, is opgepakt omdat hij wordt verdacht van poging tot afpersing. Hij blijft nog twee weken vastzitten. Dat meldt het Openbaar Ministerie vrijdag.

De motorrijder heeft een man uit Delft begin april gevraagd om tienduizend euro te steken in de motorclub. In ruil hiervoor zou de Delftenaar bescherming krijgen van de club. Toen de man aangaf daar geen behoefte aan te hebben en ook geen geld te willen geven, heeft de 50-jarige man uit Pijnacker hem gezegd dat hij 'het binnen 24 uur wel zou merken'.

De Delftenaar zou vervolgens op 30 april door de motorrijder en drie andere motorrijders zijn mishandeld en bedreigd met een vuurwapen om het geld alsnog af te staan. Er loopt een onderzoek naar de identiteit van de drie anderen. De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag huiszoekingen gedaan in twee woningen en een café in Pijnacker. Daarbij zijn geen wapens aangetroffen.

Oostenrijkers met opzet besmet met malaria

Honderden mensen zijn in de jaren '50 en '60 van de vorige eeuw in Oostenrijk geïnjecteerd met de parasiet die malaria veroorzaakt. Dat gebeurde in het kader van onderzoek naar een kuur tegen syfilis, een ziekte die destijds al met penicilline werd bestreden. Onder de proefpersonen bevonden zich kinderen uit een weeshuis. Dat heeft een onderzoekscommissie bekendgemaakt.

Het onderzoek is ingesteld naar aanleiding van beschuldigingen van voormalige bewoners van het weeshuis, dat werd gerund door de overheid. De commissie heeft vastgesteld dat tussen 1951 en 1969 230 mensen aan het experiment zijn onderworpen, meldde vrijdag de Oostenrijkse staatsomroep ORF. De inentingen veroorzaakten doorgaans twee weken lang hoge koorts, tot wel 42 graden, en leidden vervolgens soms nog twintig jaar lang tot plotselinge koortsaanvallen. Het is niet duidelijk of er doden zijn gevallen.

Het idee was dat de syfilisbacterie door de koorts uitgeschakeld zou worden, maar deze behandelmethode werd al in de jaren '40 vervangen door een behandeling met penicilline. Malaria kan dodelijk zijn en wordt veroorzaakt door parasieten. De ziekte wordt gewoonlijk overgebracht door besmette muggen. Malaria kan in een vroeg stadium worden behandeld, maar er bestaat nog altijd geen vaccin tegen. Jaarlijks kost de ziekte aan meer dan zeshonderdduizend mensen het leven. De meeste slachtoffers zijn kinderen in Afrika.

'Ajax hoopt op Poolse spits Milik van Leverkusen'

Ajax heeft zijn pijlen met het oog op volgend seizoen gericht op Arkadiusz Milik. De Amsterdammers willen de 20-jarige Poolse spits van Bayer Leverkusen voor een jaar huren, met een optie tot koop. Dat melden bronnen binnen Ajax vrijdag aan De Telegraaf. Beide clubs zouden al in gesprek zijn.

Milik verruilde Górnik Zabrze in januari 2013 voor Leverkusen, maar in de Bundesliga kon hij nog geen potten breken. Momenteel speelt de 1,89 meter lange aanvaller op huurbasis bij FC Augsburg. Voor die club scoorde hij twee keer in achttien optredens, waarvan vijf als basisspeler. Milik is zevenvoudig Pools international.

FC Groningen-aanvaller Richairo Zivkovic maakt deze zomer ook de overstap naar Ajax. De 17-jarige jeugdinternational die negen keer scoorde voor Groningen dit seizoen krijgt de tijd om te wennen.

'Roy Donders heeft een vriend'

Hoewel hij zelf onlangs nog het tegendeel beweerde, zou Roy Donders wel degelijk een vriend hebben. Dat zegt een bekende van de stylist, die zijn eigen realityprogramma heeft, in De Telegraaf.

"Het is nog heel vers allemaal en hij wordt vast heel erg boos dat ik dit allemaal vertel", aldus de ingewijde. "Maar het is zo leuk, Roy heeft een vriendje: Bas." Meer details over de vermeende liefde van de 23-jarige Donders geeft de bron niet.

'Inspectie doet onderzoek naar stakingbrekers NS'

De NS heeft mogelijk uitzendkrachten ingezet om treinen schoon te maken terwijl treinschoonmakers landelijk in staking zijn. De Inspectie SZW, voorheen de Arbeidsinspectie, gaat de kwestie waarschijnlijk onderzoeken. Dat bevestigt een woordvoerder van de inspectie naar aanleiding van meldingen van FNV Bondgenoten.

Op twee locaties zou de NS stakingsbrekers hebben ingezet. "We hebben twee meldingen van FNV binnengekregen. We hebben de vakbond om meer informatie gevraagd. Zodra die binnen is, besluiten we of we onderzoek gaan doen. Dat sluiten we zeker niet uit", benadrukt de zegsman.

Volgens een woordvoerder van FNV zijn op Den Haag Centraal en Amsterdam Centraal midden in de nacht externe mensen ingezet om 'treinen te poetsen'. Hij zegt dat de vakbond daarnaast 'tientallen' signalen heeft ontvangen van andere locaties waar zich een vergelijkbare situatie zou voordoen.

Volgens de bond is sprake van 'stakingbrekers'. "Ook met de inzet van het eigen kantoorpersoneel. Dat mag niet. NS gooit met dit soort fratsen olie op het vuur en dat is heel onverstandig. Dit is geen vaag bedrijfje van om de hoek, dit is de NS, een van de uithangborden van ons land."

De vakbondsman is zwaar teleurgesteld in het bedrijf. "Eerder heb ik ze nog een pluim gegeven. We hebben hun bemiddelingspoging omarmd. Daarmee waren ze op de goede weg, maar nu lopen ze een doodlopende steeg in. Dat leidt tot heftige reacties en emoties onder de schoonmakers. Ze voelen zich bedonderd."

Treinschoonmakers hebben het werk sinds vorige week dinsdag neergelegd als gevolg van de landelijke schoonmaakstaking. De treinstellen van de NS waren daardoor veranderd in een zwijnenstal. Vrijdag is kantoorpersoneel op vrijwillige basis ingezet om de grootste rommel op te ruimen. Ook worden reizigers opgeroepen hun vuilnis mee te nemen. Daarnaast is NS een proef gestart met afvaltasjes.

19-jarige in kritieke toestand na mishandeling

Een 19-jarige man uit het Limburgse Mechelen ligt in kritieke toestand in een ziekenhuis nadat hij donderdagnacht ernstig is mishandeld. Dat meldt de politie. De mishandeling vond plaats in Gulpen. De politie is op zoek naar een groep van acht verdachten.

Het slachtoffer liep rond 01.30 uur met een vriend door de Dorpsstraat. Ze hadden daar een discotheek bezocht. In de Looierstraat kwamen ze een groep van acht jongeren tegen die zonder aanleiding op hen begon in te slaan.

De 19-jarige man kreeg op een gegeven moment een harde klap waardoor hij ten val kwam. Vermoedelijk heeft hij toen met zijn hoofd een stenen vensterbank geraakt. Hij verloor daarbij het bewustzijn.

Een toevallig passerende ambulance heeft hem naar een ziekenhuis gebracht. De man verkeert in kritieke toestand, er is een schedelbasisfractuur bij hem vastgesteld. De vriend is met de schrik vrijgekomen, meldt een woordvoerder van de politie. "Hij heeft wat pijntjes in zijn gezicht, maar geen groot letsel. Hij is wel erg geschrokken."

De politie roept getuigen van het incident op om zich te melden. De groep verdachten bestaat uit jongeren van ongeveer achttien jaar oud. Ze zijn blank, spreken dialect, zijn ongeveer 1.80 meter lang en hebben een normaal postuur. Sommigen hadden een kort geschoren kapsel. Ze droegen vrijwel allemaal overwegend donkere kleding.

Actrice doet het met spook

De Hollywood-actrice Natasha Blasick beweert dat ze twee keer seks heeft gehad met een spook. 'En ik heb er ook nog van genoten,' voegt ze er in één adem aan toe.

De actrice is van Oekraïense oorsprong, maar maakt furore in de hoofdstad van de film. Naar eigen zeggen was ze alleen thuis toen een onzichtbare kracht haar op bed duwde. 'De geest ging op mij liggen,' vervolgt ze haar relaas. 'Ik voelde dat 'iemand' me aanraakte. Zijn gewicht drukte me neer toen hij op mij ging liggen,' aldus Blasick.

'Eerst was ik erg verward, maar toen ik me ontspande kon ik me wat meer laten gaan. Wat volgde was een erg aangename ervaring,' zo besluit ze het verhaal.

Na juffrouw Blasick uitgewoond te hebben, nam het spook de benen. Kennelijk was de vrijpartij goed bevallen, want een maand later kwam het fantoom nog eens langs voor een tweede beurt.

Er is naar Hollywood-gewoonte meteen een psychiater opgeduikeld die het fenomeen onderkent. 'Een duidelijk geval van spectrofilie,' zegt dr. Patti Negri. 'Of anders gezegd: bovennatuurlijke seks. Ik heb cliënten over de hele wereld die eenzelfde ervaring hebben gehad,' doceert de shrink.

'Het verschijnsel is niet ongewoon, maar er wordt zelden over gesproken. Bij mensen die recent hun partner hebben verloren, komt het bijvoorbeeld soms voor. 'Ik zal altijd van je houden', is geen loze belofte in dergelijke gevallen', volgens Negri.

Honderd liter zoutzuur gelekt in zuivelfabriek

In een fabriek van FrieslandCampina in Bedum is donderdagnacht zo'n zestig tot honderd liter zoutzuur vrijgekomen door een lekkage. Dat meldt de brandweer vrijdag. Niemand raakte gewond.

Door de lekkage kwamen er giftige dampen vrij. De brandweer heeft een nevelgordijn rond het terrein van de fabriek opgeworpen. Dat moest voorkomen dat de giftige stoffen ook buiten het terrein kwamen. Er is daardoor geen gevaar voor omwonenden geweest, zegt de brandweer. Wel werden uit voorzorg een aantal wegen direct naast de zuivelfabriek afgesloten. Het zoutzuur is opgevangen in een bak en verdund met water.

Totdat de brandweer de situatie weer onder controle had lag de productie even stil. Er hoefden geen producten worden vernietigd. Dat zei een woordvoerder van de onderneming vrijdagmiddag.

Het zuivelbedrijf gebruikt het zuur voor het reinigen van de bij de productie betrokkenen gereedschappen.

Roermond vraagt ten onrechte geld voor ID-kaart

De gemeente Roermond heeft van september 2011 tot op de dag van vandaag onterecht geld gevraagd voor de aanschaf van een ID-kaart. Een bezwaarschrift tegen de betaling is vrijdag gegrond verklaard door het gerechtshof in Den Bosch. Mogelijk hebben veel meer gemeenten in Nederland dezelfde fout gemaakt.

Gemeenten mogen sinds 2011 weer geld vragen voor ID-kaarten, maar ze moeten dat wel opnemen in de gemeentelijke verordening. Zolang dat niet geregeld is zouden ze er geen geld voor mogen vragen. Roermond liet aanvragers wel betalen zonder dat de gemeentelijke verordening was aangepast.

Wouter van Nispen tot Sevenaer van het gerechtshof Den Bosch vreest dat dit het gevolg is van een fout van die de landelijke overheid heeft gemaakt. De overheid heeft volgens de raadsheer in 2011 ten onrechte gezegd dat gemeenten de betalingsregeling niet hoefden op te nemen in de gemeentelijke verordening. Daardoor treft het probleem mogelijk nog veel meer gemeenten.

De gemeente Roermond zegt in een reactie de uitspraak te onderzoeken. Onduidelijk is nog of de gemeente tegen het besluit in beroep zal gaan.

De Hoge Raad bepaalde in 2011 dat gemeenten geen geld meer mogen vragen voor een ID-kaart. De identificatieplicht was in 2005 immers door de overheid zelf ingesteld. In dat licht vond de Hoge Raad het niet eerlijk aanvragers van een ID-kaart daarvoor te laten betalen. Dat is anders dan een paspoort of rijbewijs: deze aanvragers kiezen er zelf voor om te reizen of rijden.

De uitspraak leidde destijds tot een stormloop aan aanvragen, die de overheid tussen de zes en zeven miljoen euro zou gaan kosten. Toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) kwam daarom al snel met een spoedwet, waarmee de regels worden aangepast en de ID-kaart weer geld kost. Roermond is 'vergeten' deze zogeheten Reparatiewet op te nemen in de gemeentelijke verordeningen.

Daardoor, zo oordeelt het Hof nu, had er sinds september 2011 ook in Roermond niet betaald hoeven worden voor de ID-kaart. De uitspraak betekent overigens niet dat elke burger in Roermond die een ID-kaart heeft aangevraagd zijn geld terug kan krijgen. "Dat geldt alleen voor de mensen die bij de aanvraag bezwaar hebben aangetekend", aldus Van Nispen tot Sevenaer

200.000 studenten melden zich voor studie

Zo'n tweehonderdduizend aankomende studenten hebben zich tot 1 mei aangemeld voor een studie aan een Nederlandse hogeschool of universiteit. Dat meldt het ministerie van Onderwijs vrijdag. Deze studenten moeten nu een 'studiekeuzecheck' gaan doen om te kijken of ze de juiste opleiding hebben gekozen.

Het is de eerste keer dat universiteiten en hogescholen een dergelijke methode hanteren. Voorheen konden studenten zich nog tot 1 oktober aanmelden. Studies zonder numerus fixus, lieten studenten die aan de gestelde eisen voldeden dan automatisch toe.

"Studenten die zich nu nog willen aanmelden, kunnen geweigerd worden", laat een woordvoerder weten. "Met deze methode willen we ervoor zorgen dat minder mensen uitvallen omdat ze een bewustere studiekeuze maken."

Tot nu toe lijken er weinig studenten buiten de boot te zijn gevallen. "Voorheen konden studenten zich nog tot 1 oktober aanmelden en vorig jaar hebben ruim 191.000 studenten dat gedaan", meldt de zegsman. "Nu hebben voor 1 mei meer studenten dat gedaan, dus we zijn tot nu toe erg positief over het verloop van de nieuwe regeling."

Mocht de uitkomst van de studiekeuzecheck, die onder meer bestaat uit een dag proefstuderen en het maken van proeftentamens, uitwijzen dat de student niet geschikt lijkt voor de studie, dan kan de instelling de student adviseren een andere studie te kiezen. De instelling kan de student niet weigeren, tenzij hij niet mee wil doen met de studiekeuzeactiviteiten.

250 mensen vermist na aardverschuiving Afghanistan

Een aardverschuiving na langdurige zware regenval heeft vrijdag een dorp in het noordoosten van Afghanistan bedolven. Ongeveer 250 mensen worden vermist, meldt de politie.

De modderlawine deed zich vrijdag voor rond 13.00 uur lokale tijd. In het bij een berg gelegen dorp Hobo Barik in de provincie Badakshan raakten honderden woningen bedolven. Reddingsploegen zoeken naar overlevenden en hebben zeven mensen gered, zei hoofd van politie Faziluddin Hayar.

'Drukte in Harderwijkse straat Van der G.'

De straat in Harderwijk waar Volkert van der G. woonde, is vrijdag bezaaid met mensen die een kijkje komen nemen. Dat melden buurtbewoners aan Omroep Gelderland. "Het is druk met bewoners van Harderwijk die komen kijken en rijschoolhouders die door de straat rijden", vertelt een buurtbewoner aan de omroep.

Een andere buurtbewoner raadt Van der G. af terug te keren naar de Gelderse plaats. "Dat lijkt me niet verstandig voor zijn veiligheid", zegt de man tegen de omroep. Bewoners zijn bang dat mensen het op de moordenaar van Pim Fortuyn voorzien hebben. Veel fotografen hebben zich verzameld rond het huis.

Volkert van der G. werd vrijdag na twaalf jaar cel vervroegd vrijgelaten. De milieuactivist die in 2002 Fortuyn doodschoot moet zich houden aan een stevig pakket voorwaarden. Zo mag hij niet komen in woonplaatsen van nabestaanden van Fortuyn en mag hij niet naar Rotterdam, Hilversum en Den Haag.

Politie aanwezig bij demonstratie tegen Van der G.

De politie in Rotterdam is vrijdagavond ook aanwezig bij een demonstratie tegen de vervroegde vrijlating van Volkert van der G. Dat laat een woordvoerder desgevraagd weten. De demonstranten verzamelen zich om 19.30 uur op het Stationsplein in Rotterdam en lopen naar de Pim Fortuynplaats.

"Waar mensen zijn, zijn wij", meldt de zegsvrouw. Volgens Pim Fortuyn's ex-chauffeur Hans Smolders komen er zo'n vierhonderd a vijfhonderd mensen op de demonstratie.

De demonstratie is georganiseerd door Simon Fortuyn, de broer van de vermoorde politicus. Een Facebookpagina die oproept tot demonstreren is inmiddels ruim 4200 keer geliket.

Schrijvers op de Facebook-pagina uitten zich vervolgens over Volkert van der G., die vrijdag werd vrijgelaten. "Dit soort (s) linkse dieren moet je namelijk opjagen en het leven onmogelijk maken", schrijft iemand. Een ander schrijft een prijs op zijn hoofd te willen zetten.

Yates grijpt leiding na solo in Ronde van Turkije

Adam Yates heeft de zesde etappe in de Ronde van Turkije gewonnen. De Brit van Orica-Greenedge, die solo over de finish kwam, neemt ook de leiderstrui over van Rein Taaramäe. De Est eindigde op de vierde plek op zeven seconden en staat nu precies een tel achter in het klassement.

De 183 kilometer lange etappe van Bodrum naar Selçuk kende een slotklim van vijf kilometer. Op een kilometer van de finish besloot de 21-jarige Yates ervandoor te gaan. Leider Taaramäe deed er alles aan om hem terug te pakken maar hij was niet sterk genoeg. De Italianen Davide Formolo (Cannondale) en Davide Rebellin (CCC Polsat Polkowice) werden tweede en derde.

De Ronde van Turkije duurt nog tot en met zondag. De laatste twee etappes zijn relatief vlak.

Suárez Navarro en Kuznetsova in finale in Oeiras

De finale van het WTA-toernooi in Oeiras gaat tussen de Spaanse Carla Suárez Navarro en Svetlana Kuznetsova uit Rusland. Suárez Navarro, als eerste geplaatst, versloeg vrijdag de Roemeense Irina-Camelia Begu met 7-6 (3) en 6-1. Kuznetsova (7) rekende af met landgenote Jelena Vesnina: 6-3 en 6-1.

De 25-jarige Suárez Navarro reikte de afgelopen twee jaar ook al tot de finale op het Portugese gravel. Daarin legde ze het echter beide keren af. De Spaanse nummer vijftien van de wereld wacht nog op haar eerste toernooizege. De 27-jarige Kuznetsova, die 29e staat op de wereldranglijst, veroverde in haar loopbaan tot nu toe dertien titels.

[Giro] Kelderman en Kruijswijk kopmannen Belkin

Wilco Kelderman en Steven Kruijswijk zullen de kopmannen zijn van Belkin bij de Giro d’Italia, die volgende week vrijdag van start gaat in Belfast. De Nederlanders mikken op een goed klassement in de eerste grote wielerronde van het seizoen.

"We gaan met Wilco en Steven voor een top 10-klassering in het algemeen klassement", aldus ploegleider Frans Maassen. "Zij zijn op Tenerife op hoogtestage geweest en hebben zich drie weken lang fysiek en mentaal ideaal kunnen voorbereiden. Ze hebben geleefd als monniken en dat is perfect aangezien de komende drie weken hectisch genoeg gaan worden.”

Daarnaast neemt Belkin voor de sprints nog Jetse Bol mee, die in de vlakkte ritten voor zij kans mag gaan. In totaal gaan er liefst acht Nederlanders mee voor Belkin naar de start in Noord-Ierland.

Volledige selectie Belkin:
Jetse Bol, Jos van Emden, Rick Flens, Marc Goos, Martijn Keizer, Wilco Kelderman, Steven Kruijswijk, David Tanner en Maarten Tjallingii.

'Kippenslachter uit Assen moet naar kliniek'

De 25-jarige Assenaar die wordt verdacht van het doden van kippen, eenden en konijnen op kinderboerderijen, moet naar een psychiatrische kliniek. Dat bepleit zijn advocaat Meindert Doornbos. De raadsman maakt zich 'ernstige zorgen' over zijn cliënt en wil dat hij niet in een gewone cel blijft zitten.

Vrijdagochtend bepaalde de rechter-commissaris in Assen dat de man veertien dagen langer vast blijft zitten. "Ik wil dat er een betere plek voor hem wordt geregeld. Dat kan ook een psychiatrische afdeling van een gevangenis zijn", aldus Doornbos.

De Assenaar, die donderdag werd opgepakt, wordt verdacht van tien gevallen van dierenmishandeling op kinderboerderijen, maar ook bij particulieren. Inmiddels heeft hij een gedeeltelijke bekentenis afgelegd. Wat hij precies heeft verklaard, wil Doornbos niet zeggen, omdat het politieonderzoek nog loopt.

Wilders op Russische tv: laat Oekraïne met rust

Zowel Europa als Rusland moet de soevereiniteit van Oekraïne respecteren en zich verder afzijdig houden van de conflicten die momenteel in het land spelen. Dat zei PVV-voorman Geert Wilders vrijdag in een interview met de Russische staatsomroep Russia Today (RT).

De ene helft van Oekraïne heeft zijn blik volgens Wilders westwaarts gericht, de andere helft oostwaarts. Dat is een 'delicate balans' waar zowel Europa als Rusland zich niet mee moet bemoeien. Oekraïne blijft een 'autonoom soeverein land', zei Wilders in het bijna halfuur durende interview.

"Het beste om nu te doen is de-escaleren door de Russische minderheden in het oosten van Oekraïne serieus te nemen. Geef ze rechten en het gevoel net zo belangrijk gevonden te worden als de andere helft van het land."

De PVV-leider hekelt de manier waarop Europa zich heeft opgesteld. De EU had volgens Wilders nooit met het associatieverdrag op de proppen mogen komen, waarin de mogelijkheid werd opengehouden om het land ooit toe te laten treden tot de unie. Daarmee heeft Europa de balans in het land verstoord. Voor Wilders toont het maar weer eens aan hoe de 'Eurofielen' Brussel groter en groter willen maken.

In de aanloop naar de verkiezingen voor het Europees parlement schonk het Engelstalige Russia Today aandacht aan de Eurosceptische partijen die door heel Europa furore maken. In dat licht werd met Wilders gesproken over de Europese Unie en gevraagd naar de situatie in Oekraïne. Het tv-kanaal wordt door velen gezien als de spreekbuis van de Russische overheid.

'Treiterroma's uit asocontainer zetten'

Wooncorporatie Rochdale wil dat het romagezin Dimitrov uit hun containerwoning bij de Amsterdamse ringweg A10 worden gezet. Vanwege onder meer huurachterstand is een kort geding aangespannen.

Het gezin moest in september uit hun huurwoning in Amsterdam Noord vertrekken. De gemeente zag zich daartoe genoodzaakt na een 'geschiedenis van vernieling, geluidsoverlast en dreigementen'. "Als andere oplossingen niet werken, moet het de dader zijn die verhuist, niet de slachtoffers", aldus burgemeester Van der Laan destijds. Volgens de familie is er echter sprake van racisme en discriminatie.

Als het aan Rochdale ligt zullen de Dimitrovs ook niet lang meer vertoeven in de twee blauwe containers op een braakliggend veldje bij de ringweg. "De reden is een grote huurachterstand en het feit dat de familie zich niet aan de gemaakte woonafspraken houdt", aldus een zegsman tegen AT5. Als Rochdale het kort geding wint - dat over twee weken dient - is het gezin wat hen betreft op de 'maatschappelijke opvang' aangewezen.

Tom de Heer, raadsman van de Dimitrovs, is bezorgd over hun toekomst. "Want waar moeten ze dan heen? Het is nogal wat om ze ook hier uit te zetten."

Van der Garde rijdt ook in Spanje voor Sauber

Giedo van der Garde zal volgende week vrijdag tijdens de eerste vrije training voor de Grand Prix van Spanje weer plaats gaan nemen in de Sauber. Ook zal de Nederlander de dinsdag na de race in Barcelona een testdag rijden met de C33.

Sauber heeft de auto flink onder handen genomen. De bolide is op dieet gezet en ook de aerodynamica heeft verbeteringen ondergaan. Zo is er een nieuwe voorvleugel, is de motorkap veranderd en zijn de sidepots aangepast. Van der Garde: "Het is fijn om weer terug in Europa te komen. Vooral in Barcelona. Ik rij graag op het Circuit de Catalunya. We hebben een aantal updates op de auto en de C33 zal minder zwaar zijn, dus ik ben erg benieuwd hoe hij zich zal gedragen."

De Nederlander blijft daarna nog even in Barcelona om op de eerste van twee testdagen aldaar voor Pirelli banden te testen. "Ik heb zin om weer achter het stuur te kruipen. Na de eerste training op vrijdag mag ik op dinsdag nog een volledige dag testen, dus dat is ook iets waar ik erg naar uit kijk."

Interim-coach Vreman krijgt vaste aanstelling

Jan Vreman is ook volgend seizoen trainer van De Graafschap. De voormalige verdediger van de Doetinchemmers tekent een contract voor een seizoen, meldt De Graafschap vrijdag. Vreman nam in februari de taken over van de Schot Jimmy Calderwood, die al na een kleine maand opstapte. Daarvoor nam het clubicoon ook al de honneurs waar toen Pieter Huistra kort voor kerst werd ontslagen.

"Ik ben blij dat er duidelijkheid is en dat wij als staf door kunnen op de recent ingeslagen weg", zegt de 48-jarige Vreman, die in het verleden ook als assistent en coach van de beloften bij de club werkte. "Wij hebben bewust gekozen voor een termijn van een jaar, maar spreken wel de intentie uit om langer met elkaar door te gaan."

Onder Vreman strijdt De Graafschap voor promotie naar de Eredivisie. Vrijdagavond is de return tegen Fortuna Sittard in de eerste ronde van de play-offs. De Superboeren verdedigen thuis een 4-1 voorsprong.

De Boer laat Vermeer starten in slotduel Ajax

Kenneth Vermeer staat zaterdag tegen N.E.C. Nijmegen in het doel van Ajax. Dat meldt de Amsterdamse club vrijdag. Trainer Frank de Boer gaf eerder al aan Vermeer speeltijd te gunnen als dat zijn kansen op het WK ten goede zou komen. De 28-jarige sluitpost verloor in september zijn basisplaats aan collega-international Jasper Cillessen.

Vermeer staat tegen N.E.C. voor de tiende keer dit seizoen onder de lat in de Eredivisie. Hij mocht nog wel keepen tijdens de duels om de KNVB-beker. Voordat Vermeer zijn basisplaats moest afstaan was hij een vaste waarde in de selectie van bondscoach Louis van Gaal. "Als ik de bondscoach moet geloven maakt Vermeer nog kans op het WK", zei De Boer vrijdag op een persconferentie.

Siem de Jong kan tegen de Nijmegenaren zijn rentree maken. De aanvoerder van Ajax is hersteld van een hamstringblessure en zit op de bank. Lasse Schöne, die zich aan zijn amandelen laat opereren, en de met nekklachten kampende Lerin Duarte zijn niet van de partij. Ook Niklas Moisander komt niet in actie. De Fin heeft nog te veel last van zijn knie.

De Amsterdammers stelden vorige week bij Heracles Almelo de 33 landstitel veilig. NEC vecht nog tegen degradatie. De ploeg heeft een punt nodig om op eigen kracht directe degradatie te ontlopen.

Van Persie staat voor rentree bij Manchester United

Robin van Persie kan mogelijk dit weekeinde zijn rentree maken voor Manchester United. Dat zei interim-trainer Ryan Giggs vrijdag op een persconferentie, meldt de Engelse kampioen. Van Persie traint sinds deze week weer mee met de groep en in de laatste trainingen moet blijken of de spits zaterdag in de wedstrijd tegen Sunderland mee kan doen.

Van Persie raakte zes weken geleden geblesseerd aan zijn knie in de Champions League-wedstrijd tegen Olympiakos Pireaus. In dat duel scoorde de 30-jarige Rotterdammer drie keer waardoor Manchester zich voor de kwartfinale plaatste.

Onzeker is of Wayne Rooney erbij is tegen Sunderland. De Engelsman heeft last van zijn lies en is grieperig. "We moeten voorzichtig zijn maar Wayne wil graag spelen", zei Giggs. "We zullen de komende 24 uur kijken hoe het gaat."

Giggs zit zaterdag voor de tweede keer op de bank als hoofdtrainer. De vervanger van de ontslagen David Moyes wist zijn eerste wedstrijd tegen Norwich City vorige week met 4-0 te winnen.

Finale beloften uitgesteld door onderzoek aanklager

De finale om de landstitel bij de beloften tussen Jong Feyenoord en Jong Vitesse is voorlopig uitgesteld. De aanklager betaald voetbal is een vooronderzoek begonnen naar Rochdi Achenteh van de Gelderse club. De linksback had maandag mogelijk niet in actie mogen komen tegen de beloften van FC Dordrecht.

Volgens de reglementen van de KNVB mogen in tweede elftallen maximaal twee spelers meedoen die 23 of meer competitieduels in het eerste team hebben gespeeld. Tegen Dordrecht waren dat voor Vitesse Lucas Piazon, Valeri Qazaishvili en Achenteh.

De 26-jarige Marrokkaan speelde slechts zes duels voor Vitesse, maar kwam voor de winterstop tot zeventien optredens voor PEC Zwolle. De Arnhemmers beweren evenwel dat Achenteh van de voetbalbond mocht spelen. De aanklager heeft om uitleg van de regel gevraagd bij de reglementscommissie.

Jong Vitesse werd dit seizoen kampioen van divisie A en Jong Feyenoord van divisie B. Beide ploegen zouden het op 5 en 12 mei tegen elkaar opnemen voor de algehele titel.

Beeld Flipje Tiel zwaar beschadigd

Dieven hebben afgelopen week geprobeerd het bronzen beeld van Flipje in Tiel te stelen. Het beeld raakte daarbij zwaar beschadigd en moet worden gerestaureerd, zegt een woordvoerder van de gemeente.

De gemeente ontdekte de beschadiging donderdag. Vooral de benen en de sokkel zijn zwaar toegetakeld, aldus de zegsvrouw. Het beeld van de mascotte van de Brabantse Gelderse plaats heeft wel een alarm, maar dat stond uit. Wanneer Flipje is aangevallen is dan ook niet bekend.

De restauratie moet over twee weken zijn afgerond. Het beeld wordt dan teruggeplaatst op de Markt in Tiel. Hoeveel geld er met de opknapbeurt gemoeid is, weet de gemeente niet.

Bronzen beelden zijn populair bij dieven vanwege de prijs die ze er voor krijgen. Een kilo brons levert zo'n vier euro op.

[vid] Miley naakt in kinky clip

Miley Cyrus heeft vandaag haar nieuwe videoclip gelanceerd. In 'Tongue Tied' gaat het voormalige Disney-sletje verder dan ooit tevoren.

Het blijft natuurlijk kutmuziek, maar dat weerhoudt ons er niet van de beelden te bekijken. Miley is hierin namelijk naakt te zien.

In de zwartbeelden is te zien hoe Miley bijna geheel naakt neukbewegingen simuleert. Ook doet ze nog iets met SM. Helaas heeft zij wel haar tepels afgeplakt met zwarte tape, want anders mag het niet van Ome YouTube.

Het bewuste filmpje, dat als schokkend kan worden ervaren door jeugdige kijkertjes

Mensen durven weer te scheiden

Het huwelijk is niet meer dan een schijnverbintenis voor als het even wat tegenzit, zo blijkt maar weer nu de economie wat aantrekt. Stellen durven namelijk voor het eerst in zes jaar weer uit elkaar te gaan. Althans, volgens cijfers uit de hoofdstad.

De echtscheidingscijfers werden vanaf 2008 ieder jaar minder, aldus Het Parool, oftewel vanaf het jaar dat de economische crisis toesloeg. In 2013 gingen voor het eerst weer meer echtparen uitelkaar dan het jaar ervoor. In de tussenliggende periode was het domweg te duur, mede doordat mensen hun huizen aan de straatstenen niet kwijtraakten.

Nu de economie aantrekt ebt de liefde, die blijkbaar even op krediet was, alsnog weg. Vorig jaar gaven 1370 Amsterdamse echtparen er de brui aan, 5 procent meer dan het jaar ervoor. De stijging is het sterkst te zien bij mensen in de vijftig en de zeventig.

Rusland: destructief beleid Westen

Rusland verwijt het Westen een 'destructief' beleid te voeren in Oekraïne. Het sluit de weg voor een vreedzame oplossing van het conflict door degenen te steunen die achter de 'staatsgreep' van februari zitten. Dat staat in een vrijdag gepubliceerde verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou.

Bij die 'staatsgreep' werd de pro-Russische president Viktor Janoekovitsj afgezet. De Russen eisen dat de regering in Kiev onmiddellijk stopt met haar 'strafexpeditie' tegen de separatisten in het oosten van het land.

Rusland: destructief beleid Westen
Rusland: destructief beleid Westen (Foto: ANP)

Besluit overlevering gangsterduo binnen twee weken

De Duitse autoriteiten besluiten binnen twee weken of het zogenoemde gangsterduo wordt overgeleverd aan Nederland. Dat zegt een woordvoerder van het gerechtshof Hamm vrijdag. "Kalenderweek 20 lijkt me waarschijnlijk."

Marco van der P. en Enise B. zitten sinds eind februari vast in Duitsland. Aan een snelle overleveringsprocedure wilde het stel niet meewerken.

De twee werden eind februari in de Duitse stad Schwerte aangehouden. De Nederlandse politie had kort daarvoor hun identiteit bekendgemaakt, omdat ze werden gezocht voor een reeks gewelddadige overvallen. Tijdens de klopjacht gijzelde het stel een Nederlands gezin en ontvoerde het de vader. De man werd later in de Duitse grensstad Ahaus vrijgelaten.

B. is in een vrouwengevangenis in Keulen ondergebracht, Van der P. zit in Wuppertal in de cel.

Poulsen vertrekt bij Ajax

Christian Poulsen vertrekt bij Ajax. De ervaren Deen gaat niet in op een aanbieding om zijn aflopende contract met een jaar te verlengen, meldt de landskampioen vrijdag. Poulsen speelde twee seizoenen voor Ajax. Hij weet nog niet hoe het verdere verloop van zijn loopbaan eruitziet.

"Het was een erg moeilijke beslissing. Want ik heb het bij Ajax erg naar mijn zin", laat de 34-jarige middenvelder weten. "Mijn beslissing is met mijn hersenen genomen, in plaats van met mijn hart. Als ik dat laatste had gedaan dan had ik bijgetekend. Maar ik wil op een mooie manier afscheid nemen en dat doe ik nu, als een fitte speler met wederom een kampioenschap."

Poulsen kwam in de zomer van 2012 naar Ajax. Hij speelde 53 competitieduels voor de Amsterdammers, waarin hij een keer scoorde. Dit seizoen verloor Poulsen, die naast twee landstitels ook de Johan Cruijff Schaal won, zijn basisplaats aan Daley Blind. Eerder kwam de speler onder meer uit voor Schalke 04, Sevilla, Juventus, Liverpool en Evian.

"Mijn gevoel stuurt ons naar Denemarken, maar dat zou betekenen dat ik helemaal zou stoppen met voetballen", vertelt de 92-voudig Deens international. "Daar ben ik nog niet over uit. Als er een club komt uit een andere competitie, dan gaan we daar zeker over nadenken." De Amsterdammers nemen zondag tegen NEC afscheid van Poulsen.

Zeldzame aapjes gestolen in Engeland

Vijf met uitsterven bedreigde aapjes zijn deze week gestolen uit een dierentuin in het Britse Blackpool. De politie zei vrijdag dat alles wijst op een 'een vooraf opgezette en goed geplande' inbraak, meldt de BBC.

De dierendieven knipten dinsdagnacht een gat in het hek van de dierentuin en gingen rechtstreeks naar het apenverblijf. Twee vrouwelijke katoentamarins en een baby en twee mannelijke keizertamarins werden meegenomen. De politie denkt dat de dieven het specifiek gemunt hadden op de tamarins, kleine aapjes ter grootte van een eekhoorn.

Alle havens en luchthavens zijn op de hoogte gesteld voor het geval de daders van plan zijn de tamarins het land uit te smokkelen. "Ik wil iedereen aan wie deze aapjes te koop worden aangeboden oproepen de politie te bellen", aldus Steve Higgs van de politie in Blackpool.

Paralympische legende stopt na 24 jaar

De Canadese paralympiër Colette Bourgonje heeft na 24 jaar een einde gemaakt aan haar carrière. In die tijd deed ze mee aan liefst tien Paralympische Spelen: Zeven keer in de winter en drie keer in de zomer. Sochi 2014 was haar laatste kunstje.

De 52-jarige Bourgonje is de enige sporter die deel heeft genomen aan alle Paralympische Winterspelen vanaf 1992. In dat jaar werd het toernooi voor het eerst gehouden in combinatie met de Olympische Spelen. 

Bourgonje was een goede langlaufster tot ze in 1980 door een auto werd aangereden. De Canadese raakte al het gevoel in haar benen kwijt en zit sindsdien in een rolstoel. Nadat haar broer een soort zitski voor haar maakte besloot ze vanaf 1991 mee te doen aan het zogenaamde para-noordse skiën, langlaufen op zitski's.

De Canadese maakte haar debuut op de Winterspelen van Albertville in 1992. Tot en met Sochi 2014 won ze in totaal zes medailles. In 1998 won ze in Nagano zilver op de 2,5 en 5 kilometer, in Turijn 2006 pakte ze brons op de 5 en 10 kilometer en in Vancouver won ze zilver op de 10 kilometer (foto) en brons op de halve afstand.

 

 

Naast het para-noordse skiën deed Bourgonje, tegenwoordig gymlerares, ook mee aan wedstrijden met de rolstoel. In Barcelona 1992, Atlanta 1996 en Sydney 2000 vertegenwoordigde ze haar land op de Paralympische Zomerspelen. Ook daarop won ze medailles: In Barcelona was het brons op de 100 en 800 meter, vier jaar later veroverde ze de bronzen medaille op de 100 en 200 meter.

Na de Winterspelen van 2010 in eigen land kreeg Bourgonje de Whang Youn Dai Award. Dit eerbetoon wordt na elke Paralympische Spelen uitgereikt aan een man en vrouw die zich op een positieve manier in de belangstelling hebben gewerkt. De Nederlandse snowboardkampioene Bibian Mentel-Spee was dit jaar haar opvolgster. 

Bourgonje zal niet stoppen met het begeleiden van paralympische atleten in haar land. Zo liep ze enkele jaren geleden een winkel binnen waar Britanny Hudak, een meisje met maar één onderarm, werkte. Ze overtuigde de nu twintigjarige Hudak om samen met haar te gaan langlaufen, waarna ze in maart van dit jaar samen in actie kwamen op de Paralympische Winterspelen van Sochi.

Jeremy Clarkson zegt sorry, ontkent gebruik n-woord

Jeremy Clarkson heeft in een videoboodschap zijn excuses aangeboden voor een opname van Top Gear waarin hij een racistische rijmpje lijkt op te zeggen. De presentator blijft echter bij zijn bewering dat hij het woord 'nigger' niet in zijn mond heeft genomen.

"Normaal gesproken reageer ik niet op aantijgingen van kranten, maar ik heb nu het gevoel dat ik een uitzondering moet maken", zegt Clarkson naar aanleiding van een bericht dat donderdag verscheen in The Mirror. Volgens de krant zei Clarkson in de bewuste opname, die overigens niet werd uitgezonden op tv, het aftelrijmpje 'Eeny, meeny, miny, moe', waar hij de woorden 'catch a nigger by his toe' aan zou hebben toegevoegd.

Dat laatste is onzin, stelt de 54-jarige presentator. Volgens Clarkson werden er drie takes gemaakt en mompelde hij bij twee versies op het moment dat hij volgens The Mirror het n-woord gebruikte. "Ik haat dat woord", aldus Clarkson, die er naar eigen zeggen alles aan heeft gedaan om te voorkomen dat de mompelversies op tv zouden komen. Ook zegt hij er alles aan gedaan te hebben het n-woord niet te gebruiken. "Ik smeek om vergiffenis vanwege het feit dat mijn pogingen blijkbaar niet afdoende zijn geweest."

Geen vervolging voor brokkenpiloot boven Wassenaar

De piloot die in september 2012 ter hoogte van Wassenaar met zijn Cessna in botsing kwam met een reclamevliegtuigje wordt niet vervolgd. Hij heeft een schikking van duizend euro getroffen met justitie, meldt het Openbaar Ministerie vrijdag.

De piloot had beter moeten opletten en is schuldig aan het ongeval, vindt het OM. Maar omdat de vliegenier zelf ook flink is geschrokken en in levensgevaar was, is gekozen voor een schikking.

Vanuit de Cessna werden foto- en filmopnames gemaakt van een vliegtuigje met reclame erachter. Plotseling raakte de Cessna met zijn rechter wiel de vleugel van een derde vliegtuigje, ook met een reclamesleep.

De piloot heeft verteld dat hij het vliegtuig onder hem niet heeft gezien door de schittering van de zon in het water en de hoge stand van de neus van zijn toestel. Het OM meent dat hij, juist vanwege zijn beperkte zicht, meer had moeten doen om beter zicht te krijgen.

De twee toestellen zouden zo'n tien seconden aan elkaar vast hebben gezeten en tijdens pogingen los te komen flink zijn gedaald. Uiteindelijk konden de piloten van elkaar loskomen. Niemand raakte gewond, wel liepen beide toestellen schade op.

Piloten in de kleine luchtvaart vliegen vooral op zicht. Daarbij geldt het zogeheten 'see and avoid'-principe: zij moeten goed uitkijken naar ander vliegverkeer en zo nodig uitwijken.

EU wil één Russische gasprijs voor iedereen

De Europese Unie wil dat EU-lidstaten dezelfde prijs voor Russisch gas gaan betalen. "We willen een uniforme gasprijs binnen de Europese gemeenschappelijke markt", aldus EU-commissaris voor Energie Günther Oettinger vrijdag in Warschau

Oettinger sprak daar met de Poolse premier Donald Tusk. Die is voor het idee van een Europese 'energie-unie'. Oettinger zei ook dat Europa een overkoepelend net voor elektriciteit en aardgas zou moeten hebben.

EU wiléén Russische gasprijs voor iedereen
EU wil één Russische gasprijs voor iedereen (Foto: ANP)

'IJsmuur geen oplossing voor Fukushima'

Deskundigen hebben vrijdag met scepsis gereageerd op plannen om een ondergrondse bevroren muur te bouwen in de Japanse kerncentrale van Fukushima. Zij zijn er niet van overtuigd dat deze peperdure wand het probleem met radioactief besmet water kan oplossen.

De ijswal is een door de regering gefinancierd project ter waarde van 225 miljoen euro. De muur moet om de defecte kernreactoren komen. Hiermee moet worden belet dat grondwater in de ondergrondse delen van de gebouwen loopt en en zich vermengt met het radioactieve water dat daar in staat. Volgens de Japanse regering waren de resultaten van een haalbaarheidsonderzoek bevredigend. Tokyo hoopt in juni met de bouw te beginnen. De zorgen van de experts kunnen echter voor vertragingen zorgen.

Het radioactieve water blijft de grootste uitdaging bij het schoonmaken van de zwaarbeschadigde kerncentrale. In 2011 werd de centrale verwoest door een zware aardbeving en de daarop volgende tsunami. Hierbij kwamen negentienduizend mensen om het leven. Het was het ergste nucleaire incident sinds de ramp van Tsjernobyl in 1986. De toestand in de centrale is stabiel, maar de gevaarlijke stoffen moeten nog wel worden opgeruimd. De opruimwerkzaamheden gaan volgens experts tientallen jaren duren.

Rus sterkste in Nederlands onderonsje in Wiesbaden

Arantxa Rus heeft vrijdagochtend bij het ITF-toernooi van Wiesbaden het Nederlandse onderonsje met Lesley Kerkhove gewonnen. De tennisster uit Monster was in de tweede ronde met 6-3, 4-6 en 6-4 te sterk voor haar landgenote. Rus en Kerkhove begonnen donderdag al aan de partij, maar door de vele regenval werd de wedstrijd in de tweede set gestaakt.

Rus moet later op de dag meteen weer aan de bak voor het vervolg in de kwartfinale. Ze neemt het op het Duitse gravel op tegen de als zevende geplaatste Lucie Hradecka. Vorige week stonden beide speelsters ook al tegenover elkaar in het Zwitserse Chiasso. Toen won de Tsjechische met 6-1 en 7-5.

'Volkert moet zelf zorgen voor beveiliging'

De moordenaar van Pim Fortuyn moet zelf zorg dragen voor zijn beveiliging nadat hij is vrijgelaten. Dat vindt een groot deel van de 22 duizend mensen die hebben meegedaan aan een onderzoek van Eenvandaag. 65 procent zou het onterecht vinden als Volkert van der G. door de overheid wordt beveiligd, omdat hij zijn daad weloverwogen heeft gepleegd.

Iets meer dan de helft van de ondervraagden, 54 procent, vindt dat Van der G. niet dezelfde rechten heeft als ieder ander nu hij weer een vrij man is. Hij zou eerst zijn volledige straf van achttien jaar moeten uitzitten voor hij dezelfde rechten krijgt en aanspraak kan maken op beveiliging.

Mensen die hun straf hebben uitgezeten, moeten volgens 67 procent van de deelnemers veilig terug kunnen keren in de maatschappij. Een meerderheid van 55 procent stelt dan ook dat Van der G. een eerlijke kans moet krijgen om een nieuw leven op te bouwen.

Over waar hij dat moet doen, zijn de meningen verdeeld. Zo denkt 42 procent dat Van der G. het best af is als hij onder toezicht in het buitenland wordt ondergebracht. Als hij in Nederland blijft, vindt 45 procent van de ondervraagden dat een burgemeester Van der G. mag weigeren in zijn gemeente.

Verder zeggen vier op de tien mensen, 42 procent, dat ze het niet fijn zouden vinden als Van der G. in hun gemeente komt wonen. Als het nog dichterbij komt, doordat Van der G. in dezelfde straat komt wonen, zegt 52 procent dat erg te vinden. Ze zijn vooral bang dat het dan gedaan is met de rust, maar er zijn ook mensen die hem niet als buurman willen hebben vanwege de moord op Fortuyn.

Volkert van der G. wordt vrijdag na een gevangenisstraf van twaalf jaar voorwaardelijk vrijgelaten. Hij heeft twee derde van zijn straf erop zitten en moet zich houden aan een pakket voorwaarden. Over de procedure rond zijn vrijlating wil het ministerie van Veiligheid en Justitie niets zeggen. Van der G. schoot op 6 mei 2002 Pim Fortuyn, de lijsttrekker van de LPF, dood.

Merkel en Obama eensgezind tegen Poetin

De Duitse bondskanselier Angela Merkel bezoekt vrijdag de Amerikaanse president Barack Obama in Washington. Hoewel er tussen beide leiders spanningen zijn vanwege het Amerikaanse afluisteren van Merkels mobiele telefoon wordt verwacht dat Obama en Merkel zich eensgezind zullen opstellen. Hiermee willen ze hun gezamenlijke steun voor Oekraïne en gedeelde afkeer van Russische provocaties en agressie tonen.

De Verenigde Staten en Europese Unie hebben Rusland sancties opgelegd. Dit heeft de Russische president Vladimir Poetin echter niet op andere gedachten gebracht over de crisis in Oost-Oekraïne. Merkel staat binnen de EU onder druk van lidstaten die hard willen optreden tegen Moskou zonder dat de Unie hierdoor zelf economische schade lijdt. Dat is een flinke uitdaging, aangezien de EU de grootste handelspartner van Rusland is.

Vrijdag spreken Merkel en Obama naar verwachting over mogelijke hardere strafmaatregelen tegen Moskou. Deze sancties moeten meerdere sectoren van de Russische economie treffen. Het Witte Huis maakt zich zorgen dat de Europese economische verwevenheid met Rusland een belemmering is voor zwaardere EU-sancties.

Beide leiders hebben een militaire interventie in Oekraïne uitgesloten. Dat komt hen op flinke kritiek te staan van Amerikaanse Republikeinen. Senator en voormalig presidentskandidaat John McCain heeft de Amerikaanse regering opgeroepen om wapens aan Kiev te leveren.

Obama en Merkel spreken ook over een handelsverdrag tussen de EU en de VS, het aanpakken van klimaatverandering, de burgeroorlog in Syrië en het nucleaire programma van Iran. Mogelijk brengt Merkel ook opnieuw haar onvrede over het afluisteren van haar telefoon ter sprake.

Poetin: kans op vrede in Oekraïne verkeken

Het Oekraïense offensief tegen pro-Russische strijders in Slovjansk heeft de laatste hoop op vrede in Oekraïne doen vervagen. Dat heeft een woordvoerder van de Russische president Vladimir Poetin vrijdag gezegd. De militaire operatie heeft de doelen die op een vredesconferentie in Genève zijn gesteld onhaalbaar gemaakt.

Rusland heeft een gezant naar het zuidoosten van Oekraïne gestuurd om te onderhandelen over de vrijlating van gegijzelde waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa. Het Kremlin heeft geen contact meer met hem kunnen krijgen sinds het Oekraïense leger vrijdagochtend een militaire operatie begon om Slovjansk te heroveren op pro-Russische separatisten. Hierbij vielen tot nu toe drie doden en twee gewonden.

Eerste uitvaartdienst inzittenden MH370

Hoewel van hun lichamen nog altijd elk spoor ontbreekt, wordt dit weekend de eerste uitvaartdienst van passagiers van vlucht MH370 gehouden. Familie en vrienden van de Australiërs Rod en Mary Burrows willen het echtpaar de laatste eer bewijzen, zo lieten de nabestaanden weten via een persverklaring.

Details van de ceremonie zijn niet bekendgemaakt. "Familie en vrienden waarderen de steun van media en publiek, maar willen nu graag dat hun privacy wordt gerespecteerd in deze moeilijke tijd", staat in het via de politie verspreide bericht.

Familieleden van passagiers, die nog steeds in Kuala Lumpur verblijven in afwachting van nieuws, hebben deze week van Malaysia Airlines het verzoek gekregen naar huis te gaan. De vliegtuigmaatschappij belooft hen op de hoogte te houden en voorlopige schadevergoedingen uit te betalen. De Boeing-777 die naar alle waarschijnlijkheid ten westen van Australië in zee is gestort, wordt al sinds 8 maart vermist.

Werkloosheid eurozone blijft gelijk

De werkloosheid in de eurozone is in maart gelijk gebleven in vergelijking met eerdere maanden van dit jaar. Van de beroepsbevolking in de eurolanden was 11,8 procent werkloos, zo blijkt vrijdag uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat. De werkloosheid in de muntunie is al sinds december vorig jaar stabiel.

Vorige maand zeiden de statistici uit Luxemburg nog dat in februari 11,9 procent van de beroepsbevolking in de eurozone geen baan had. In de cijfers van vrijdag besloot Eurostat dat getal naar beneden bij te stellen. In maart vorig jaar kwam het werkloosheidspercentage nog uit op twaalf procent.

Omgerekend zaten iets meer dan 18,9 miljoen burgers uit de eurozone zonder werk. Dat zijn er 22 duizend minder dan een maand eerder. In de gehele Europese Unie daalde het aantal werklozen met 66 duizend naar 22,7 miljoen. Omgerekend is dat 10,5 procent van de beroepsbevolking in de 28 EU-landen.

Griekenland kampte net als in voorgaande maanden met de hoogste werkloosheid. Daar zit een kleine 27 procent van het volk zonder baan. In Spanje, de nummer twee, is dat iets meer dan een kwart. In Oostenrijk en Duitsland is de werkloosheid met pakweg vijf procent het laagst.

'Marokko verkiest Zaki boven Advocaat'

Niet Dick Advocaat, maar Badou Zaki wordt de nieuwe bondscoach van Marokko. Dat melden verschillende Marokkaanse media waaronder L'Economiste. De Marokkaanse voetbalbond geeft vrijdag om 18.00 uur Nederlandse tijd een persconferentie waarin de nieuwe bondscoach wordt gepresenteerd.

De 55-jarige Marokkaan stond naar verluidt samen met AZ-trainer Advocaat en de Italiaan Giovanni Trapattoni op een lijst met potentiële kandidaten. Zaki was van 2002 tot 2006 ook al bondscoach van Marokko. Het land wisten zich onder de vorige bondscoach Rachid Taoussi niet te plaatsen voor het WK in Brazilië komende zomer.

Westra stapt af met ontstoken knie in Romandië

Lieuwe Westra gaat vrijdag niet van start in de derde etappe van de Ronde van Romandië. De Nederlandse renner van Astana kampt met een ontstoken knie en moet rust nemen, laat hij weten op zijn website. De 31-jarige Westra liep de kwetsuur op bij een valpartij in de Waalse Pijl vorige week.

De Fries had de eerste twee dagen van de Zwitserse rittenkoers al last van zijn knie. Hij verloor veel tijd op leider Michael Albasini, maar wilde aanvankelijk niet afstappen. "De hechtingen in mijn gehavende knie zijn gaan ontsteken waardoor ik weer aan de antibiotica moet", zegt hij vrijdag over het besluit toch af te stappen. "In een topkoers als dit kun je dat er natuurlijk niet bij hebben."

"Het is jammer dat mijn valpartij in de Waalse Pijl op deze manier doorwerkt want ik had graag mijn beste beentje voorgezet om de ploeg te helpen", vervolgt de Nederlands kampioen tijdrijden. "Nu moet ik verstandig zijn en rust nemen. Er komen met de Dauphiné en Tour de France nog belangrijkere doelen aan."

[vid] Nieuwe single Michael Jackson uit

Kernwapens in Europa, mot met de Russen, heibel in Afghanistan, en een nieuwe single van Michael Jackson: jawel, de jaren 80 zijn weer helemaal terug!

Het nummer heet Love Never Felt So Good, en is verkrijgbaar in twee versies: een met Justin Timberlake en een zonder (zie onder). Ze vormen een voorproefje van het nieuwe album Xscape dat op 13 mei verschijnt. Onder meer producer Timbaland en zangeres Mary J Blige hebben verder aan het album meegewerkt.

Het gaat om de eerste release van een album met nieuwe tracks sinds de dood van de King of Pop in 2009. Luister en beoordeel de single hieronder.

'China is niet graag de grootste'

De Chinese overheid heeft de afgelopen maanden geprobeerd te voorkomen dat de Chinese economie te boek komt te staan als de grootste ter wereld. Dat stelde de Britse krant Financial Times vrijdag op basis van ingewijden.

Eerder deze week bleek uit nieuwe berekeningen van de Wereldbank dat China hard op weg is om de Verenigde Staten te achterhalen als de grootste economie ter wereld, als wordt gecorrigeerd voor verschillen in koopkracht. De inhaalslag zou zelfs dit jaar al voltooid kunnen worden.

In het rapport werd al opgetekend dat China twijfels heeft over de gebruikte onderzoeksmethodes. Volgens bronnen rond het rapport ging het verzet van China echter aanzienlijk verder. "Er was een enorm debat", aldus één van de bronnen. "China wil niet gezien worden als nummer één, ze vrezen de politieke gevolgen daarvan. Ze hebben een jaar lang gesmeekt en gedreigd, ze vinden het vreselijk."

'China is niet graag de grootste'
'China is niet graag de grootste' (Foto: ANP)

Trucker steekt collega tijdens rit op A2

Twee vrachtwagenchauffeurs hebben vrijdagochtend mot gekregen in de cabine van hun truck op de A2. De bestuurder stak daarbij de bijrijder met een mes in zijn bovenlichaam. De bijrijder is naar een ziekenhuis gebracht, meldt de politie.

De truckers reden op het moment van de ruzie op de A2 ter hoogte van Geleen. De politie onderzoekt waarom de situatie escaleerde. De steker is aangehouden en zit vast. Vermoedelijk gaat het om twee mannen uit Spanje. De vrachtwagen reed met een Spaanse nummerplaat.

Geen toekomst meer voor Lukoki bij Ajax

Jody Lukoki heeft te horen gekregen dat Ajax hem deze zomer wil verkopen. Dat bevestigt zaakwaarnemer Chiel Dekker van de rechtsbuiten, die dit seizoen is verhuurd aan SC Cambuur, vrijdag tegen Novum Nieuws. De 21-jarige speler had nog een contract tot de zomer van 2015 bij de club uit Amsterdam.

Lukoki hield er toen hij werd verhuurd al rekening mee dat hij niet meer bij Ajax terug zou keren. Vooralsnog houdt de speler alle opties voor een nieuwe club open. Het is de vraag of er Nederlandse clubs zijn die de transfersom kunnen betalen.

In 2011 maakte Lukoki zijn debuut voor Ajax. In totaal speelde hij 24 wedstrijden onder Frank de Boer en werd hij in Amsterdam als wisselspeler drie keer landskampioen. De Nederlander die in Congo is geboren speelde dit seizoen 31 wedstrijden voor Cambuur en scoorde daarin twee keer. Afgelopen november maakte hij zijn debuut voor Jong Oranje.

Marten Fortuyn: fijn dat het weer meewerkt

Marten Fortuyn is blij dat het weer op de dag van de vrijlating van Volkert van der G., de moordenaar van Pim Fortuyn, tegen zit. Dat zei de broer van de vermoorde politicus vrijdagochtend op Radio 1. Hij noemt het aan de ene kant een zwarte dag en aan de andere kant 'een dag als elke andere'.

"Het enige wat ik wel fijn vind is dat het weer meewerkt. Over de hoofdstraat hangt een grauwsluier. Ik denk dat 2 mei met een grauwsluier de geschiedenis in zal gaan", zei Fortuyn.

Fortuyn adviseert Van der G. om zo snel mogelijk te verdwijnen en niet herkend te worden. Volgens hem kloppen de signalen dat er nog altijd mensen zijn die met hem 'een appeltje te schillen hebben'. "Vandaag wordt in een van de kranten terecht gesteld dat Volkert van der Graaf nog steeds levenslang heeft. Hij zal altijd over zijn schouder moeten kijken."

Fortuyn herhaalde verder dat mensen geen eigen rechter moeten spelen. Ook is hij niet van plan om contact te zoeken met Van der G. Wel is hij bereid om met hem te praten als Van der G. contact zoekt.

De 44-jarige Van der G. is vanaf vrijdag weer vrij man. Hij heeft twee derde van zijn straf uitgezeten en mag zijn cel vervroegd verlaten. Van der G. werd veroordeeld tot achttien jaar cel. Of hij de gevangenis al heeft verlaten, is geheim. Volgens RTV Oost staat er veel media voor de deur van de gevangenis in Zwolle maar het is niet zeker dat Van der G. daar de laatste periode van zijn straf heeft uitgezeten.

Lagere btw bouwgrond bepleit

De btw op bouwgrond moet omlaag van 21 procent naar 6 procent. Op die manier dalen de prijzen van nieuwbouwhuizen, waardoor huizenzoekers goedkoper aan een woning kunnen komen. Daarnaast levert de maatregel meer werk op voor de nog altijd zwakke bouwsector, zo betoogt Maxime Verhagen van brancheorganisatie Bouwend Nederland vrijdag in De Telegraaf.

Naast consumenten en bouwbedrijven hebben ook gemeenten volgens Verhagen baat bij een lagere btw op bouwgrond. Gemeenten hebben namelijk een hoop grond, die ze sinds de crisis maar moeilijk kwijtraken, stelt hij. Dat zijn oplossing negatieve gevolgen heeft voor schatkist, die dan minder btw-inkomsten krijgt, vindt de voormalig minister niet.

"Het rijk krijgt dan wel minder btw op de grond, maar bedenk wel dat er nu feitelijk geen geld naar de schatkist gaat omdat er gewoon geen bouwgrond wordt verkocht", aldus Verhagen. Bovendien krijgen gemeenten wel meer inkomsten binnen, in de vorm van bouwleges en uit de onroerendezaakbelasting (ozb).

Bovendien zou een impuls in de nieuwbouw ertoe leiden dat werkloze bouwvakkers weer aan de bak kunnen. Volgens Verhagen scheelt dat de overheid veel geld, omdat het aantal uitkeringen dan daalt. "Ik roep het nog maar eens: sinds 2008 zijn zeventigduizend banen verloren gegaan", aldus de vertegenwoordiger van de bouwsector.

Marvel zet toch weer in op 'dubieuze' Daredevil

Marvel heeft superheld Daredevil zeker niet afgeschreven. Dat zegt Joe Quesada, topman van de Amerikaanse stripgigant, in Smodcast, de podcast van filmmaker en stripfanaat Kevin Smith. Opmerkelijk, want sinds de flop uit 2003 met Ben Affleck in de rol als de gemaskerde rode held was het personage persona non grata in de wereld van de stripverfilmingen.

De aankondiging van een nieuwe serie over Daredevil voor de online videodienst Netflix werd dan ook door velen met opgetrokken wenkbrauwen ontvangen. Quesada laat nu echter weten grote plannen te hebben met de Daredevil-serie en dat ook de connectie met het befaamde Marvel-superheldenteam The Avengers, dat wel succesvolle films heeft voortgebracht, in stand wordt gehouden.

"Daredevil blijft onderdeel van dezelfde filmische wereld als The Avengers", zegt de topman. "Er zullen ook raakvlakken zijn met de serie over Daredevil en die over S.H.I.E.L.D." De geheime organisatie die The Avengers aanstuurt heeft al een eigen serie, Agents of S.H.I.E.L.D., die onlangs werd verlengd voor een tweede seizoen. "Dit is een heel ander soort superheldenverhaal", vervolgt Quesada over Daredevil. "Het is de ruige straatkant, de duistere onderbuik van de Marvel-wereld."

Matt Murdock, het alter ego van Daredevil, werd ooit blind na blootstelling aan radioactieve straling. Een neveneffect is wel dat zijn andere zintuigen nu bovenmenselijk scherp zijn. In de grauwe, gewelddadige straten van de buurt Hell's Kitchen in New York bestrijdt hij het kwaad. Marvel maakte vorig najaar bekend dat Netflix een serie van dertien delen had besteld. Daarnaast worden ook series gemaakt over de superhelden Luke Cage, Jessica Jones en Iron Fist, die ook verbanden hebben met The Avengers.

Poulsen keert Ajax de rug toe

Christian Poulsen heeft bij de clubleiding van Ajax aangegeven dat hij zijn geluk elders gaat beproeven. De ervaren middenvelder vertrekt aan het einde van het seizoen uit Amsterdam, bevestigt Ajax via de officiële kanalen. Poulsen sluit het Eredivisie-boek na twee jaar af voor een nog onbekend avontuur. Hij kwam in de zomer van 2012 transfervrij over van het Franse Evian TG.

Poulsen kan in de laatste competitiewedstrijd van het seizoen tegen NEC zijn tachtigste duel voor Ajax spelen. "Christian is beide seizoenen die hij hier heeft gespeeld van grote toegevoegde waarde geweest. Dat drukt hij niet uit in doelpunten of assists maar op een andere manier. Bijvoorbeeld door zijn winnaarsmentaliteit", zegt directeur voetbalzaken Marc Overmars.

"Hij is altijd topfit, leeft als een absolute topsporter en brengt ontzettend veel internationale ervaring mee. Als Ajax hem nodig had dan stond hij er. Ik kan uit zijn eerste jaar diverse wedstrijden, zoals belangrijke duels tegen FC Twente en PSV, opnoemen die hij voor ons gewonnen heeft. Hetzelfde geldt voor afgelopen seizoen."

"Hij deed afgelopen seizoen in 42 wedstrijden mee, dat zegt veel over hoe belangrijk hij is. We boden hem daarom aan om nog een jaar bij Ajax te blijven spelen. Daar heeft hij over nagedacht. Gisteren heeft hij ons verteld dat hij niet op die aanbieding ingaat, helaas", aldus Overmars.

Poulsen spreekt van een moeilijke beslissing om de club te verlaten. "Want ik heb het bij Ajax erg naar mijn zin. Mijn familie ook. We vinden het een fijne club met geweldige mensen. Die wil ik allemaal bedanken voor de mooie tijd. We hebben er een paar weken over gedaan omdat we er goed over wilden nadenken."

"Mijn beslissing is met mijn hersenen genomen, in plaats van met mijn hart. Als ik dat laatste had gedaan dan had ik bijgetekend. Maar ik wil op een mooie manier afscheid nemen en dat doe ik nu, als een fitte speler met wederom een kampioenschap."

"Ik weet nog niet wat ik ga doen. Mijn gevoel stuurt ons naar Denemarken, maar dat zou betekenen dat ik helemaal zou stoppen met voetballen. Daar ben ik nog niet over uit. Als er een club komt uit een andere competitie, dan gaan we daar zeker over nadenken", besluit de 34-jarige Deen.

Dansen op de Vulkaan in het najaar in de bioscoop

Het filmproject Dansen op de Vulkaan is vanaf 6 november te zien in de bioscoop. De 16-jarige filmmakers Nils Verkooijen en Sjors Mans, die het verhaal schreven, hebben het contract getekend om hun film naar het witte doek te brengen. Dat heeft distributeur Dutch Film Works woensdagmiddag bekendgemaakt.

Het verhaal gaat over een middelbare scholier die erachter komt dat hij een zeldzame stofwisselingsziekte heeft. Verkooijen kwam op het idee voor het scenario doordat hij sinds enige tijd ambassadeur is van de Stichting Stofwisselkracht, die zich inzet voor tieners die aan zo'n potentieel dodelijke ziekte lijden. Samen met klasgenoot Sjors Mans schreef hij het verhaal als werkstuk voor zijn school.

De film werd geregisseerd door Adriënne Wurpel. Verkooijen speelt zelf de hoofdrol in Dansen op de Vulkaan. Ook onder anderen Marcel Musters, Tommy Christiaan en Hadewych Minis zijn te zien in de film die tot stand kwam door crowdfunding en vrijwillige medewerking van cast en crew.

Diego Costa voor veertig miljoen naar Chelsea

Diego Costa stapt aan het einde van het seizoen over van Atlético Madrid naar Chelsea. De aanvaller is binnen 24 uur na de uitschakeling van Chelsea in de halve finales van de Champions League vastgelegd. Opvallend: in die halve finale bleek het Atlético Madrid van Costa over twee wedstrijden gezien het sterkst.

Goal kan bevestigen dat Costa deze week heeft ingestemd met een transfer naar Chelsea. Met de transfer gaat zo'n tachtig miljoen euro gemoeid, inclusief de transfersom van veertig miljoen euro en salaris. De partijen sloten hun akkoord vlak nadat Costa Atlético met een strafschop in de richting van de finale had geschoten.

Zijn nieuwe Engelse werkgever verdriedubbelt het salaris dat hij op dit moment in Madrid verdient. De 25-jarige spits strijkt in vijf seizoenen bij Chelsea zo'n tweehonderdduizend euro per week op.

De Londenaren willen Costa nog voor het einde van het seizoen presenteren aan de aanhang. De Braziliaan met Spaans paspoort hoopt zich 's zomers te laten zien op het WK voetbal in het shirt van de Spaanse nationale ploeg.

Costa zei na afloop van de wedstrijd tegen Chelsea nog dat hij een aantal aanbiedingen op tafel had liggen. Hij wilde zich echter eerst richten op de slotfase van het seizoen met Atlético Madrid. De club kan naast de Champions League ook nog de landstitel winnen.

Over het hele seizoen genomen scoorde Costa 36 doelpunten in 49 duels voor Atlético. In de competitie is hij met 27 doelpunten vice-topscorer, vlak achter Real Madrid-sterspeler Cristiano Ronaldo (dertig goals).

In de winterstop meldde Arsenal zich nog voor de international. Toen weigerde Costa op de aanbieding in te gaan, omdat hij zijn club niet midden in het seizoen wilde verlaten.

Patrick Stewart in Seth MacFarlanes Blunt Talk

Patrick Stewart heeft de hoofdrol te pakken in de nieuwe comedyserie Blunt Talk. De 73-jarige Engelsman speelt in de show een markante nieuwslezer. Hij tekent ook voor de productie, samen met Family Guy-bedenker Seth MacFarlane.

Blunt Talk is volgend jaar in twee seizoenen van tien afleveringen te zien op de Amerikaanse kabelzender Starz, schrijft het Amerikaanse tijdschrift The Hollywood Reporter. De serie draait om een Britse nieuwslezer die de grote man van de Amerikaanse nieuwszenders wil worden. Dat wordt hem echter moeilijk gemaakt door zenderbazen, een onkundige redactie, ex-vrouwen en zijn kinderen. Alleen bij zijn alcoholistische bediende kan hij zijn hart luchten.

Stewart is bekend van de X-Men-films en tv-serie Star Trek: The Next Generation. De 40-jarige MacFarlane is naast animatieserie Family Guy verantwoordelijk voor het eveneens geanimeerde American Dad!, The Cleveland Show en het later dit jaar uitgezonden Bordertown. Hij maakte twee jaar geleden de stap naar het witte doek met de komedie Ted. Eind mei verschijnt zijn tweede film A Million Ways to Die in the West.


Patrick Stewart in Seth MacFarlanes Blunt Talk (Foto: Novum)

Gijs Scholten van Aschat nam lagere gage voor lief

Gijs Scholten van Aschat heeft voor zijn hoofdrol in de nieuwe thriller De Poel veel minder betaald gekregen dan normaal. "Het budget was ongeveer tweeënhalve ton. Als je bedenkt dat je dat alleen al kwijt bent aan drie weken op locatie schieten, dan blijft er weinig over", zegt de acteur tegen Novum Nieuws.

De makers hanteerden een constructie waarbij cast en crew een lager salaris ontvangen, maar wel meedelen in de winst. De 54-jarige Scholten van Aschat vond het scenario zo goed dat hij voor het project wilde tekenden.

"Je wil die film maken, of niet", zegt Scholten van Aschat. "Ik wist van tevoren wel dat we het niet voor het geld hoefden te doen, het was een bewuste keuze. Het kwam er feitelijk op neer dat ik vorig jaar geen vakantie heb gehad. Dat was wel een grote beslissing, want ik heb dit jaar een heel zwaar seizoen, maar ja."

De Poel, die vanaf 1 mei in de Nederlandse bioscopen draait, vertelt over twee gezinnen die gezamenlijk op vakantie gaan om op een afgelegen plek te kamperen. Ze besluiten hun kamp op te bouwen bij een poel, die echter een lugubere werking blijkt te hebben op de argeloze vakantiegangers.

Regisseur Chris Mitchell betrok Scholten van Aschat al in een pril stadium als coscenarist. Een meesterzet, vindt producent Jan Doense, die vele jaren het gezicht was van horrorfestijn The Weekend of Terror. Met de medewerking van Scholten van Aschat gingen immers allerlei deuren open.

"Gijs heeft in feite De Poel mogelijk gemaakt", zegt Doense. "Een grote naam als de zijne hielp enorm bij het verzekeren van een budget bij het Filmfonds."

Dat bleek zeker het geval omdat De Poel geen snoeiharde 'splatter horror' is, waarbij in elke scène liters bloed van de lens druipen. "Dit is veel meer een psychologisch familiedrama", zegt Mitchell. "Dat maakt de marketing meteen al ingewikkelder, want het is een subtielere film. Met iemand als Gijs aan boord neemt iedereen je ineens een stuk serieuzer."

De makers konden ook bogen op de medewerking van enkele oude bekenden van Scholten van Aschat. Carine Crutzen, die zijn vrouw speelt, en Bart Klever, in de rol van een ex-collega, kende hij nog van de toneelschool.

"Er was geen budget voor een normaal salaris, dus dan kom je bij een project waar je je nek voor uitsteekt", zegt Scholten van Aschat. "Dat kun je eigenlijk alleen bieden aan mensen die je al lang kent, waar je meer dan alleen een professionele band mee hebt. Die krijg je dan iets gemakkelijker over de streep."


Gijs Scholten van Aschat nam lagere gage voor lief (Foto: Novum)

'Tarantino kan Star Wars-acteur Hamill redden'

Regisseur Quentin Tarantino zou eigenlijk Luke Skywalker-acteur Mark Hamill moeten vragen voor een filmrol. Dat zegt Matthijs Kleyn, presentator van Veronica Film, tegen Novum Nieuws. "Hamill heeft toch de Amerikaanse versie van het Swiebertje-syndroom, terwijl hij eigenlijk een fantastische acteur is. Een rol in een Tarantino-film zou hem weer helemaal op de kaart zetten, net als John Travolta destijds met Pulp Fiction."

De inmiddels 62-jarige Hamill wist na zijn optreden als de titulaire jedi in Return of the Jedi uit 1983 geen grote filmrol te bemachtigen. Hij gaat daarom door het leven als 'die acteur die Luke Skywalker speelde', net zoals Joop Doderer zijn leven lang werd vereenzelvigd met zijn bekendste rol als landloper Swiebertje.

"Maar hij heeft nog wel een glansrijke carrière als stemacteur", zegt Kleyn. "Hij is te horen in heel veel computerspellen en als The Joker in een animatieserie. Dat doet hij fantastisch."

De 34-jarige Kleyn, die naar eigen zeggen zowat is opgegroeid met Star Wars, is dan ook dolenthousiast dat Hamill zijn rol als Skywalker weer oppakt in Episode VII, zoals dinsdagavond werd onthuld. "Hij is inmiddels een enorme meesterjedi, dus ik hoop dat we wat acteerwerk van hem te zien krijgen. Wat mij betreft zit hij ook in Episodes VIII en IX, die er vast ook komen."

Ook de twee grootste Star Wars-fanclubs van Nederland zijn zeer te spreken over de terugkeer van de oude garde in de nieuwe film. Naast Hamill pakken immers ook Harrison Ford en Carrie Fisher hun oude rollen weer op als Han Solo en Leia Organa.

"Het zit er natuurlijk dik in dat die twee inmiddels zijn getrouwd en kinderen hebben", zegt Patrick Keuris van Deathstar.nl. "Waarschijnlijk speelt Daisy Ridley hun dochter."

Dinsdag werd ook bekend dat enkele nieuwe acteurs zich bij de cast van Episode VII voegen. Onder de nieuwkomers zijn relatief onbekende talenten als Ridley en Domhnall Gleeson, maar ook acteurs met een grotere staat van dienst als Gollum-acteur Andy Serkis en zelfs de 85-jarige veteraan Max von Sydow.

Puck Barendregt van Dutch Garrison, als vrouwelijke Star Wars-fanaat een zeldzaam fenomeen in het heelal, heeft grote hoop voor de Zweedse Von Sydow. "Ik denk dat hij de nieuwe Grand Moff wordt, een aanvoerder van de overblijfselen van het duistere Keizerrijk. De producenten lieten onlangs weten dat de boeken over Star Wars, die na de films verschenen, niet meer leidend zijn. Dus alles ligt weer helemaal open."

Keuris hoopt alleen vurig dat Von Sydow geen actiepersonage gaat vertolken. "Dat hebben we gezien met Christopher Lee, die de duistere jedi Count Dooku speelde. Dat personage was vet maar je moet een hoogbejaarde man geen salto's laten maken. Zo'n digitaal opgeplakt oud gezicht op een stuntman is toch een beetje kolderiek. Nee, dan liever een rol als geslepen senator."

Al geruime tijd gaan geruchten dat Han Solo in de nieuwe film het leven laat. De inmiddels 71-jarige Ford liet in de jaren tachtig al weten dat hij het personage graag had zien sterven, omdat zijn verhaal na drie films wel was verteld. Barendregt ziet die plotontwikkeling met angst en beven tegemoet. "Ik zou het vreselijk vinden. Ik respecteer de keus van de makers, maar ik zou snikkend de bioscoop verlaten."

Kleyn denkt dat het inderdaad tijd is dat Solo zijn einde gaat beleven. "Je loopt dan alleen wel het risico dat Han al binnen een kwartier de pijp uit gaat, dat blijkt dat ze Ford alleen maar hebben gebruikt voor de marketingcampagne. Even snel een zak met geld binnen harken en dan wegwezen. Dat gebeurt helaas wel vaker bij vervolgfilms."


'Tarantino kan Star Wars-acteur Hamill redden' (Foto: Novum)

[NBA] Oklahoma nog in de race voor play-offs

Kevin Durant heeft Oklahoma City Thunder voor een vroegtijdige uitschakeling behoed in de play-offs van de NBA. Hij maakte tegen Memphis Grizzlies 36 punten en leidde zijn ploeg naar een 104-84 overwinning. Daardoor moet zaterdag in Oklahoma een zevende duel de beslissing brengen.

Indiana Pacers was met 95-88 te sterk voor Atlanta Hawks. Ook voor die teams is een zevende duel nodig om uit te maken wie een plaats in de tweede ronde van de play-offs verdient. Met nog drie minuten op de klok leidde de thuisploeg met 84-79, maar aan de hand van David West knokte Indiana zich terug. West was in totaal goed voor 24 punten.

Golden State Warriors won nipt van Los Angeles Clippers. Het werd 100-99 voor de thuisploeg, waardoor een beslissende wedstrijd wacht. Stephen Curry had met 24 punten een groot aandeel in de zege. De Clippers, waar het momenteel vooral over de in opspraak geraakte eigenaar Donald Sterling gaat, speelt zaterdag thuis.

Baz Luhrmann in beeld voor film over Elvis

Baz Luhrmann is in onderhandeling om een film over Elvis Presley te maken. De regisseur van onder meer Moulin Rouge!, Australia en The Great Gatsby gaat samenwerken met scenarist Kelly Marcel, die eerder het script voor de verfilming van Fifty Shades of Grey schreef. Welke periode van Elvis' leven wordt verfilmd is nog onbekend, schrijft de Amerikaanse filmsite The Wrap.

Het ligt voor de hand dat met de medewerking van Luhrmann vooral de nadruk wordt gelegd op Elvis' latere leven vol decadentie en overdaad. De 51-jarige Australiër staat immers bekend om zijn extravagante filmstijl vol visueel spektakel. De koning van de rock-'n-roll overleed in 1977 op 42-jarige leeftijd, naar verluidt vanwege een vergroot hart en een overdosis aan meerdere soorten drugs.

Lurhmanns vrouw Catherine Martin is in beeld als kostuumontwerper en coproducent. Ze werkt regelmatig samen met haar man en won al Oscars voor de kostuums van Moulin Rouge! en The Great Gatsby.

Het is nog even afwachten of Luhrmann, mocht hij inderdaad tekenen, meteen begint aan de film over Elvis. Luhrmann heeft nog meer projecten lopen, zoals de film Kung Fu en een tv-serie over Napoleon Bonaparte voor betaalzender HBO.


Baz Luhrmann in beeld voor film over Elvis (Foto: Novum)

Eurodebat Nieuwsuur trekt weinig kijkers

De speciale verkiezingsuitzending van Nieuwsuur donderdagavond heeft een schamele 381.000 kijkers getrokken. In de uitzending gingen de Nederlandse lijsttrekkers bij de Europese verkiezingen van 22 mei met elkaar in debat.

Uit de cijfers van de Stichting KijkOnderzoek blijkt dat het programma niet in de Dag Top 25 is beland. Op de laatste plek in die lijst staat Pauw& Witteman, met net iets meer dan 500.000 kijkers. Concurrent RTL Late Night deed het met 980.000 kijkers een stuk beter (op plek 7).

Eurodebat Nieuwsuur trekt weinig kijkers
Eurodebat Nieuwsuur trekt weinig kijkers (Foto: ANP)

'Stoorzender bij Hells Angels gevonden'

Bij de inval in het clubhuis van de Hells Angels Nortcoast in Harlingen heeft de politie donderdag vermoedelijk een zogeheten jammer gevonden. Een jammer is een verboden stoorzender die de communicatie van politie, brandweer en ambulance hindert. Ook verstoort het apparaat GPS-signalen, zodat mensen of goederen niet zijn te volgen.

De politie had informatie dat er in het clubhuis één of meer van deze stoorzenders waren. Er is één apparaat gevonden, meldde de politie. Die is in beslag genomen voor onderzoek. Er zijn geen aanhoudingen verricht.

Politie vindt stoorzender in pand motorclub
Politie vindt stoorzender in pand motorclub (Foto: ANP)

Frankrijk stelt Suriname ultimatum

Suriname moet dit jaar nog maatregelen nemen tegen de duizenden illegale goudzoekers die op zijn grondgebied actief zijn. Doet het dat niet, dan trekt Frankrijk een streep door verschillende projecten die het momenteel samen met de Nederlandse ex-kolonie uitvoert. Dat melden Franse media.

Frankrijk en Suriname delen door het Franse overzeese departement Frans-Guyana een grens van 520 kilometer lang. In dat moeilijk begaanbare gebied, dat bijna volledig met tropisch regenwoud is bedekt, zijn honderden illegale goudzoekers aan de slag. Ook op de Marowijnerivier, de natuurlijke grens tussen beide landen, wordt vanaf grote boten naar het edelmetaal gezocht. Daarbij wordt uiterst giftig kwik gebruikt, een ecologische ramp.

De goudzoekers - vooral Surinamers en Brazilianen - die zich op Frans grondgebied begeven, worden hard aangepakt door het Franse leger. Dat leidt regelmatig tot vuurgevechten, waarbij in 2012 zelfs twee Franse militairen werden doodgeschoten.

Op Surinaams grondgebied worden de goudzoekers echter gedoogd. Voor de Fransen is de maat nu vol. Prefect Éric Spitz (vergelijkbaar met een commissaris van de koning) waarschuwde medio april de Surinaamse autoriteiten op een bijeenkomst in Frans-Guyana, meldt dagblad France-Guyane. Het nieuws raakte nu pas bekend.

"Indien Suriname ons niet helpt bij de bestrijding van illegale goudwinning zullen alle gezamenlijke economische projecten worden stopgezet", vertelt Spitz aan de krant. "We denken dan vooral aan het bevriezen van de afspraken die we hebben over visserij. Ook de aanschaf van een nieuwe overzetboot tussen Frans-Guyana en Suriname, waarvan was afgesproken dat wij het grootste deel zouden betalen, komt dan in het gedrang." Frankrijk financiert momenteel eveneens de bouw van een ziekenhuis op de Surinaamse oever van de Marowijnerivier.

Van Surinaamse zijde zou zijn gereageerd dat het land de problemen wel wil aanpakken, maar dat dat niet eenvoudig is. Zo is het gebruik van kwik volgens de Surinaamse mijnbouwpolitie zodanig ingeburgerd dat het niet eenvoudig te bestrijden valt. Het grensgebied is bovendien erg uitgestrekt en moeilijk te controleren. Wél heeft Suriname beloofd om voor het einde van dit jaar een internationaal verdrag te ondertekenen dat kwikgebruik aan banden moet leggen.

In het grensgebied tussen Suriname en Frans-Guyana is ook voormalig rebellenleider en parlementslid Ronnie Brunswijk erg actief als goudzoeker. Hij verzet zich al jaren tegen elke samenwerking met de Fransen, zoals gezamenlijke legerpatrouilles op elkaars grondgebied. Brunswijk moet in Nederland nog een celstraf voor drugssmokkel uitzitten. Hij vreest dat het Franse leger hem tijdens zo'n gezamenlijke patrouille zou kunnen arresteren en laten uitleveren aan ons land.

'Huisbazen schenden privacy huurders'

Zeker twintig huisbazen hebben in de afgelopen weken de privacy van hun huurders geschonden. Bij de Belastingdienst vroegen zij inkomensgegevens op van hun klanten terwijl dat niet mag, schrijft de Volkskrant vrijdag.

Verhuurders van sociale huurwoningen mogen sinds vorig jaar een inkomensafhankelijke huurverhoging opleggen. De Belastingdienst geeft hun daarvoor de benodigde gegevens, op voorwaarde dat zij geen informatie opvragen van vrijesectorhuurwoningen.

Bij huurdersorganisatie Woonbond zijn rond de twintig meldingen binnengekomen, maar dat is volgens een woordvoerder nog maar 'het topje van de ijsberg'. "Lang niet iedereen zal boos worden wanneer hij een brief krijgt dat de Belastingdienst zijn inkomensgegevens heeft doorgegeven. Degenen die zich wel beklagen, zullen zich maar zeer beperkt bij ons melden."

'Cookiewet verbetert internetprivacy nauwelijks'

De helft van de Nederlanders vindt dat de cookiewetgeving hun privacy op internet nauwelijks heeft verbeterd. Dat blijkt volgens de Consumentenbond vrijdag uit een enquête onder duizend personen. Bijna dertig procent van de ondervraagden vindt hun privacy wel verbeterd. Het probleem ligt bij de zogeheten tracking cookies, dit zijn kleine bestandjes die websites op een computer plaatsen om het surfgedrag van de gebruiker in kaart te brengen. Een grote meerderheid van consumenten (71 procent) wil deze bestandjes blokkeren van sommige of alle websites. Toch klikt de helft van de Nederlanders zonder na te denken altijd op de ok-knop als websites toestemming vragen om cookies te plaatsen. Van deze mensen wil echter een derde van geen enkele site tracking cookies.

De informatieverplichting die websites sinds 2012 hebben, zorgt wel voor betere informatie over de cookies die websites plaatsen, vinden de ondervraagden. Bijna driekwart leest soms of altijd de informatie daarover. Toch voelen veel mensen zich hierdoor niet beschermd, ze nemen liever zelf maatregelen tegen de gewraakte bestandjes. Vijftig procent verwijdert af en toe cookies, elf procent blokkeert de tracking cookies via de webbrowser.

De Consumentenbond pleit al langer voor een oplossing waarbij consumenten zich eenmalig voor de 'volgbestandjes' kunnen afmelden. Bijvoorbeeld met een 'do-not-track knop' die al in de meeste browsers zit. "Helaas negeren websites massaal het verzoek van consumenten om niet gevolgd te worden als zij dit via de browser instellen", zegt directeur van de Consumentenbond Bart Combée. "Bij de bedrijven ontbreekt blijkbaar de wil om het probleem op te lossen, dit zal dus wettelijk afgedwongen moeten worden." De cookiewet trad in juni 2012 in werking. Sindsdien heeft de Consumentenbond veel klachten ontvangen, vooral over het ontbreken van een eenmalige afmeldmogelijkheid voor cookies. Daarnaast klagen mensen over websites die een zogenoemde cookiemuur hebben opgeworpen waarbij de website alleen toegankelijk is wanneer zij akkoord gaan met plaatsing van de bestandjes op de eigen computer.

Oekraïens leger valt Slovjansk binnen

Het Oekraïense leger is vrijdagochtend begonnen met een operatie om de stad Slovjansk in handen te krijgen. Er zijn meerdere doden gevallen, aldus de regering. In de Oost-Oekraïense stad zijn geweerschoten en ontploffingen gehoord. Ook zijn zwarte rookpluimen aan de rand van de stad gezien.

Het Oekraïense ministerie van defensie liet weten dat twee helikopters zijn neergeschoten en dat de piloten zijn gedood. De Oekraïense veiligheidsdienst meldt dat de Oekraïense strijdkrachten tegen 'zeer goed getrainde buitenlandse militairen' vechten.

Een helikopter werd neergehaald door een luchtdoelraket, wat Russische claims ontkracht dat Slovjansk onder controle is van gewapende burgers, aldus de veiligheidsdienst. De Oekraïense minister van binnenlandse zaken Arsen Avakov zei dat het regeringsleger op fel verzet stuit, maar er in is geslaagd negen controleposten rondom de stad in te nemen.

Volgens een woordvoerder van de pro-Russische strijders zijn op verscheidene plekken rondom Slovjansk gevechten uitgebroken. Legervoertuigen van het regeringsleger zouden in en rond de stad zijn om deze in te nemen.

Slovjansk is al enkele weken in handen van de separatisten. De milities in de stad houden ook waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa gegijzeld. Het is de eerste grootschalige militaire operatie van de regering in Kiev tegen de pro-Russische activisten.

Lekker swappen met Nintendo

Er is een interessant patent van Nintendo opgedoken. In het patent staat namelijk een console waarvan je de controls zou kunnen 'Swappen'. Hierdoor wordt het mogelijk dat de gebruiker zelf zou kunnen bepalen of de console een extra analoge stick of D-pad krijgt.

Het patent werd vorig jaar ingediend en laat een afbeelding van een handheld, althans daar lijkt het op, zien. Het patent kenmerkt zich door vier sleuven waarin gebruikers verschillende controls als een analoge stick, een D-pad of een extra set van facebuttons zou kunnen schuiven. Echter, worden er wel vaker patenten geregistreerd die het daglicht nooit hebben mogen aanschouwen. Dus ook hier geldt dat we vooral rustig moeten blijven wachten tot E3.

Nintendo Patent

Nintendo Fusion

NBA-eigenaren unaniem voor wegwerken Sterling

De eigenaren van NBA-clubs maken er werk van de in opspraak geraakte Donald Sterling van de Los Angeles Clippers te dwingen tot verkoop van zijn club. Het tienkoppige ledencomité stemde daar donderdag unaniem mee in. Volgende week praten de eigenaren opnieuw over de kwestie.

De 81-jarige Sterling werd dinsdag voor het leven geschorst door het bestuur van de NBA na het doen van racistische uitlatingen. De miljardair, die tevens een boete van 2,5 miljoen dollar kreeg, raakte in opspraak nadat geluidsfragmenten waren opgedoken waarin hij zijn vriendin op het hart drukt geen zwarte mensen mee te nemen naar wedstrijden van de Clippers.

Om een gedwongen verkoop door te zetten moet driekwart van de clubeigenaren daar mee instemmen. In totaal zijn er dertig teams in de NBA. Een aantal bekende sterren zoals Oprah Winfrey heeft al interesse getoond om Los Angeles Clippers te kopen.

[WK Snooker] O'Sullivan en Selby nemen voorsprong

In de halve finales van het wereldkampioenschap snooker hebben Ronnie O'Sullivan en Mark Selby een voorsprong genomen op hun tegenstander. O'Sullivan staat met 6-2 voor tegen Barry Hawkins en Selby leidt met 5-3 tegen Neil Robertson. 

O'Sullivan en Hawkins gingen gelijk op. Bij de break stond het 2-2. Na de pauze kon O'Sullivan, die niet zijn beste spel liet zien, de overige vier frames binnen halen. Selby kwam 5-2 voor tegen Robertson, maar met een 130 break van de Australiër werd het 5-3. 

Vrijdag gaan de halve finales verder. De wedstrijden gaan over best-of-33 frames. De eerste die zeventien frames wint, mag naar de finale. 

Sijsling niet verder met coach Koning

Igor Sijsling heeft de samenwerking met zijn coach Michel Koning beëindigd. Dat schrijft de Nederlandse tennisser op zijn website. "Toen wij begonnen met de samenwerking, stelden wij een periode van enkele maanden voor om bepaalde doelen te bereiken Helaas zijn wij samen tot de conclusie gekomen dat het niet werkt", stelt Sijsling.

De 26-jarige Amsterdammer staat 58e op de wereldranglijst. Bij de laatste vier ATP-toernooien bleef hij in de eerste ronde steken. Voor hij aan de slag ging met Koning, werkte Sijsling samen met Joaquin Munoz. In oktober brak de tennisser om financiële redenen met de Spanjaard. Sijsling gaat op zoek naar een nieuwe coach.

Oudste olympiër (106) overleden

De olympische schutter Walter Walsh is dinsdag overleden in zijn woonplaats Arlington. Dat heeft zijn zoon vrijdag bevestigd aan Amerikaanse media. Walsh was met zijn 106 jaar de oudste nog levende olympiër. Hij deed mee aan de Olympische Spelen in Londen in 1948.

Walsh was scherpschutter bij de FBI in de jaren 30 en kwam later terecht bij het Amerikaanse Korps Mariniers. Tijdens de Spelen van 1948 werd hij 12e op de 50 meter vrije pistool.

Als FBI-agent boekte Walsh meer succes. Hij kwam in de 1934 bij de dienst. Tijdens de Amerikaanse Depressie maakte hij jacht op onder meer bekende Amerikaanse gangsters. Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog vertrok hij naar het Korps Mariniers en vocht hij mee in de Slag om Okinawa in het zuiden van Japan in 1945.

Tot op hoge leeftijd bleef hij nog actief de schietsport beoefenen. Zijn laatste prijs won hij op zijn 90e. Ook bleef hij nog lang schutters coachen die meededen aan Spelen.

Walsh kreeg 2 weken geleden een milde hartaanval. Sindsdien ging zijn gezondheid achteruit, aldus zijn zoon. Hij zou zondag zijn 107e verjaardag vieren.

Sevilla-trainer Emery: "Dit is uniek"

Unai Emery kon zijn geluk niet op na de plaatsing voor de Europa League-finale. Sevilla kroop door het oog van de naald in de halve finale tegen Valencia. Na een 2-0 zege in de heenwedstrijd, verloor de club met 3-1 in de return. De beslissende treffer van Sevilla viel pas in de laatste minuut van de blessuretijd.

"Dit is uniek", zegt Emery tegen verzamelde pers. "Het is moeilijk om tegen Valencia te spelen, dat kun je terugzien op het scorebord. We hebben een beroep gedaan op de geest van Palop, die al eens voor Sevilla zo'n last-minute doelpunt heeft gemaakt."

In de finale staat een wedstrijd tegen Benfica op het programma. De Portugezen schakelden Juventus uit. Desalniettemin is Emery niet bang voor de ploeg, waar onder meer oud-Ajacied Miralem Sulejmani voor uitkomt.

"De wedstrijd tegen Benfica wordt denk ik enorm spannend. Ik hoop dat ik gebruik kan maken van mijn eerdere ervaringen. Als coach van Spartak Moskou heb ik al eens tegenover Benfica gestaan in de Europa League", besluit de geroutineerde oefenmeester.

Call of Duty: Advanced Warfare uitgelekt

Op vier mei moest het allemaal bekend worden, maar Call of Duty heeft als subtitel Advanced Warfare. De game gaat zich weer in de toekomst afspelen, de gelekte trailer hieronder is daar het bewijs van.

Kevin Spacey speelt de slechterik. We zien exosuits, drones en stealth technologie op komen draven in de trailer. En blijkbaar hebben ze bij het leger een cursus 'hoe spring en klim ik zo ver en zo hoog mogelijk'. Actie gegarandeerd dus, meer informatie volgt zeker na 4 mei. Een Xbox One-versie is in ieder geval gegarandeerd, want op die console is de video opgenomen.

Tafeltennissters verrassen met plek in kwartfinale WK

De Nederlandse tafeltennisvrouwen hebben voor een knappe prestatie gezorgd door de kwartfinales op het WK in Tokyo te bereiken. Het is al het vierde WK op rij waarbij dat lukt, maar telkens was de kwartfinale ook het eindstation voor de Nederlanders.

In Tokyo moest een tussenronde gespeeld worden tegen het als zevende geplaatste Taiwan. Nederlands beste speelster, Li Jiao, nam het in de eerste wedstrijd op tegen Yi-Hua Huang, de nummer 48 van de wereld. Jiao, die op plek dertien staat, begon uitstekend en won de eerste twee games met 12-10 en 11-9. Huang won de derde game, maar met 11-7 in de vierde haalde Jiao het eerste punt binnen voor Nederland.

Vervolgens was het de beurt aan Li Jie, nummer vijftig van de wereld, tegen de twintig plekken hoger genoteerde I-Ching Cheng. De eerste twee games gingen gelijk op, 11-7 en 8-11, maar in de derde game maakte Jie met liefst 11-0 gehakt van haar tegenstander. Doordat Cheng de vierde won was er een beslissende game nodig, maar ook die ging naar Jie en dus stond het 2-0 voor Nederland.

Het was aan de pas twintigjarige Britt Eerland om de wedstrijd voortijdig af te maken. De nummer honderd van de wereld moest het opnemen tegen Szu-Yu Chen, 54e op de wereldranglijst. Eerland, die tot dan al haar vijf wedstrijden op het WK had gewonnen, liet zich ook nu niet imponeren. Na 11-9 en 11-3 in de eerste games leek ze het in de derde even moeilijk te hebben, maar ze herstelde zich knap om met 11-7 de wedstrijd af te maken. 

Nederland speelt zaterdag de kwartfinale tegen het als tweede geplaatste gastland Japan.

Volkert van der G. vrij man

Volkert van der G., de moordenaar van Pim Fortuyn, is vanaf vrijdag weer een vrij man. Hij heeft twee derde van zijn straf uitgezeten en mag zijn cel vervroegd verlaten. Van der G. werd veroordeeld tot achttien jaar cel.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie wil uit veiligheidsoverwegingen niets zeggen over de vrijlating. Wel is duidelijk dat de links-radicale milieuactivist niet zomaar mag gaan en staan waar hij wil.

De 44-jarige ex-gedetineerde moet zich in ieder geval zes jaar houden aan een stevig pakket voorwaarden. Zo moet hij zich wekelijks melden bij de reclassering wat het in principe lastig maakt om naar het buitenland te vertrekken. Daarnaast wordt hij verplicht begeleid door een psycholoog of psychiater.

Ook mag hij niet naar Rotterdam (de oude woonplaats van Fortuyn), Den Haag (het politieke centrum van Nederland) en Hilversum (waar hij Fortuyn doodschoot).

Ook Tilburg, Krimpen aan den IJssel en Kudelstaart, waar de nabestaanden en Fortuyns ex-chauffeur Hans Smolders wonen, zijn verboden terrein. Van der G. krijgt een enkelband met gps. Daarnaast moet hij zich houden aan een mediaverbod. Waar hij gaat wonen, is niet bekend. Directeur van Reclassering Nederland Sjef van Gennip zei eerder in Pauw & Witteman dat Van der G. niet teruggaat naar zijn oude woonplaats Harderwijk omdat hij daar bekend is.

Overlast door gekkies neemt toe

De politie moet steeds meer uitrukken vanwege overlast door verwarde mensen. In twee jaar tijd is het aantal meldingen gegroeid van veertigduizend naar 52 duizend vorig jaar, schrijft het AD vrijdag. Het gaat vaak om kleine opstootjes maar soms ook om grotere incidenten zoals maandag toen een man zijn zoontje gijzelde in het Limburgse Herten.

De politie denkt dat de bezuinigingen in de zorg grotendeels de oorzaak zijn van de stijging. Zo worden mensen met psychische klachten vaker thuis behandeld. Agenten zijn soms wel uren bezig met verwarde personen en dat is volgens de Amsterdamse hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg geen oplossing. "Iemand met psychische klachten is geen crimineel, maar een patiënt. Die moet worden opgevangen door hulpverleners."

Brancheorganisatie GGZ Nederland noemt de cijfers in de krant 'verontrustend'. "Dit is absoluut reden tot zorg", zegt voorzitter Jacobine Geel. "Het opbouwen van de zorg in de wijken kost tijd, maar we moeten goed in de gaten houden of dat leidt tot mogelijke ongelukken. Deze cijfers zijn absoluut reden te kijken of we niet te snel gaan."

[Upd] Beachvolleyballers uitgeschakeld in Shanghai

Tijdens de Grand Slam in Shanghai heeft één van de twee Nederlandse duo's bij de mannen zich geplaatst voor de achtste finales. Alexander Brouwer en Michiel van Dorsten wonnen hun wedstrijd in de tussenronde, terwijl Jon Stiekema en Christiaan Varenhorst onderuit gingen.

Brouwer en Van Dorsten kenden niet al te veel moeite met de Noren Iver Andreas Horrem en Geir Eithun. De eerste set werd met 21-13 makkelijk gewonnen, waarna de tweede set met 23-21 ook naar de Nederlanders ging. Het koppel speelt vrijdag in de kwartfinale tegen de Amerikaanse toppers Sean Rosenthal en Phil Dalhausser, als eerste geplaatst in Shanghai.

Brouwer weet een bal van Eithum nog net te redden (Foto: FIVB)
Brouwer weet een bal van Eithum nog net te redden (Foto: FIVB)

Voor Stiekema en Varenhorst zit het toernooi er op. Zij verloren teleurstellend van het Poolse duo Kadziola/Szalankiewicz. De eerste set was extreem lang. Pas bij 32-33 moesten de Nederlanders buichen. De tweede set duurde wat minder lang, maar ging opnieuw gelijk op. Uiteindelijk waren de Polen met 20-22 te sterk. Stiekema en Varenhorst werden een week eerder nog derde in Fuzhou.

Update 7.46 uur:

Brouwer en Van Dorsten zijn blijven steken in de achtste finales. Ze waren niet opgewassen tegen de sterke Amerikanen Rosenthal/Dalhausser. Met name in de eerste set ging het hard: De Amerikanen wonnen met liefst 21-12. De tweede set ging heel lang gelijk op, maar ondanks een aantal setpoints konden de Nederlanders het niet afmaken: 22-20.

Benfica en Sevilla beide in derde EL-finale

Voor Benfica en Sevilla wordt de Europa League-finale de derde eindstrijd van het Europese toernooi. De Portugezen grepen tweemaal naast de trofee. Sevilla was juist beide keren succesvol. De twee clubs staan op 14 mei in Turijn tegenover elkaar.

Benfica, dat wel twee keer de Europa Cup I won, gaat dus over twee weken op jacht naar de ontbrekende Europa League-trofee. In 1983 stond de ploeg voor het eerst in de eindstrijd van de UEFA Cup. Anderlecht was over twee wedstrijden echter net iets sterker. Vorig jaar reikte Benfica opnieuw tot de finale, maar in de Amsterdam Arena was Chelsea de ploeg uit Lissabon de baas.

Sevilla stond in 2006 in het Philips Stadion in Eindhoven voor het eerst in de eindstrijd van de UEFA Cup. Middlesbrough werd toen met 4-0 geklopt. Een jaar later bereikten de Andalusiërs opnieuw de finale. Nu werd in een Spaans onderonsje pas na strafschoppen het verschil gemaakt tegen Espanyol.

Sinds het tweede Europese bekertoernooi in het seizoen 2009-2010 omgedoopt werd tot Europa League was er altijd Iberische inbreng in de eindstrijd. In 2010 en 2012 won Atletico Madrid de beker. In 2012 gebeurde dat met een zege op Athletic Bilbao. FC Porto won in 2011 een geheel Portugese finale van Sporting Braga. Vorig jaar stond Benfica dus in de finale.

Wii U krijgt volle aandacht van Watch Dogs-makers

Jonathan Morin, de creative director van Watch Dogs, heeft gezegd dat het team achter de Wii U-versie van de game met andere dingen bezig is geweest, maar nu de volle aandacht aan de vertraagde poort geeft.

De Wii U-versie van Watch Dogs wordt ontwikkeld door Ubisoft Romania. Morin zei dat het Roemeense team is afgeleid door andere taken. "We wilden alle platformen die we momenteel verschepen af hebben. We hadden die jongens nodig om daarvoor klaar te zijn", zei hij. "Het goede nieuws is dat ze nu allemaal volledig gericht zijn op de Wii U-versie, en ze zorgen ervoor dat het de aandacht krijgt dat het verdient om het zo goed mogelijk te maken", voegde Morin toe.

Watch Dogs komt 27 mei uit voor pc, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One . De Wii U-versie komt later, een datum is nog niet genoemd.

'Nintendo laat nieuwe hardware op E3 zien'

Pak het korreltje met zout maar weer, want zoals gewoonlijk barst het van de geruchten zo voor een E3: Nintendo zou nieuwe hardware laten zien en zelf speelbare games hebben.

In een podcast citeert IGN allerlei mensen waaruit zou blijken dat er nieuwe hardware te zien zou zijn. Onder die mensen zit een ex-medewerker van Nintendo en een third party-medewerker. Wat de hardware zou zijn is dan weer niet duidelijk.

VideoGamer heeft dan weer allerlei eerder gelekte documenten weer eens gevonden en meent dat Nintendo hun Fusion uit de doeken gaat doen: een handheld met de naam Fusion DS en een console Fusion Terminal.

Of je nu een korrel zou had gepakt of niet: Nintendo reageert niet op de geruchten en we zullen dus moeten wachten op de E3, die van 10 tot 12 juni in Los Angeles gehouden wordt. Er wordt geen persconferentie door Nintendo gehouden, maar wel een digitaal evenement dat streamend te volgen is.

Gewonden bij brand in machinekamer veerboot Dover

Bij een brand in de machinekamer van een veerboot in de haven van Dover zijn donderdag verscheidene brandweerlieden en bemanningsleden licht gewond geraakt. Dat melden de Franse scheepvaartautoriteiten, de veerbootmaatschappij DFDS Seaways en de Britse hulpdiensten volgens AFP.

De gewonden zijn vier Britse brandweerlieden en zes bemanningsleden van het schip de Dieppe Seaways. Ze liepen lichte brandwonden op aan hun gelaat, armen of handen, zei de Britse ambulancedienst. De passagiers bleven allen ongedeerd en konden het schip zonder problemen verlaten.

De brandweer werd rond 14.00 uur gealarmeerd dat er een brand was in de machinekamer. De brandweer kon de beginnende brand samen met bemanningsleden snel bedwingen. De oorzaak van de brand wordt onderzocht. Het is nog niet bekend hoe groot de schade is en wanneer de getroffen veerboot weer kan worden ingezet.

ID-fraude, ook met nicks, harder aangepakt

Identiteitsfraude kan voortaan harder worden aangepakt. Een wet van minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) om deze vorm van fraude strenger te bestraffen, treedt donderdag in werking.

Het gaat om fraude met reisdocumenten, rijbewijzen, vreemdelingendocumenten of identiteitsbewijzen die toegang geven tot organisaties of diensten die van vitaal of nationaal belang zijn, zoals de nationale politie of de Tweede Kamer.

Ook kan worden opgetreden tegen fraude met persoonsgegevens waarmee iemand zich kan identificeren, zoals (combinaties van) naam, adres, telefoonnummer, accounts en, let op FOK!kers: nicknames.

Verder pakt Opstelten personen aan die frauderen met biometrische identiteitsbewijzen met het doel daarvan bijvoorbeeld gebruik te maken om de identiteit van een ander te misbruiken. Het betreft bijvoorbeeld mensen die bewust hun vingertoppen verminken waardoor de afdrukken daarvan niet langer geschikt zijn als identificatiemiddel.

D66 wil Europees AMBER Alert

D66 in het Europees Parlement wil een Europees AMBER Alert om vermiste kinderen zo snel mogelijk terug te vinden. Dat stelde lijsttrekker Sophie in 't Veld donderdagavond tijdens een Europees verkiezingsdebat in Maastricht.

Het zou de de eerste Europese wet zijn die D66 zou willen opstellen als het Europees Parlement recht van initiatief krijgt, oftewel het recht om wetsvoorstellen in te dienen. Dat is volgens In 't Veld de snelste manier om het Europese alarmsysteem wettelijk te regelen.

Parijs stuurt Algerijnse jihadist naar huis

Frankrijk heeft een Algerijn die jonge Franse moslims ronselde voor de burgeroorlog in Syrië, terug naar Algerije gestuurd. Hij is de eerste jihadist die het land wordt uitgezet, sinds de regering in Parijs vorige maand een strenger beleid tegen jihadgangers bekendmaakte. De man woonde sinds 1980 in Frankrijk.

In Frankrijk wonen 5 miljoen moslims, de grootste populatie in de EU. De inlichtingendiensten houden de samenleving nauwlettend in de gaten.

Ook in Nederland uitte de AIVD in april bezorgdheid over jihadgangers. Twee moslimstrijders uit Nederland hebben zelfmoordaanslagen gepleegd, in Syrië en in Irak.

Alle Greenpeace-activisten weer vrij

Met de vrijlating van een 30-jarige Duitser zijn alle 44 Greenpeace-activisten die donderdagochtend werden opgepakt in de haven van Rotterdam weer vrij. Dat meldt Greenpeace op Twitter. De activisten waren gearresteerd na een actie tegen de Russische olietanker Michail Oeljanov.

Van de groep hebben 42 een boete gekregen tussen de 90 en 130 euro. Tegen de 30-jarige Duitser en de 61-jarige Amerikaanse kapitein van de Rainbow Warrior, Pete Wilcox, is proces-verbaal opgemaakt.

Greenpeace probeerde donderdagochtend het aanmeren van de Russische olietanker in de haven van Rotterdam te voorkomen. Het schip had Noordpoololie bij zich. Bij de actie waren ruim honderd actievoerders en bemanningsleden van de Greenpeace-schepen Rainbow Warrior III en de Esperanza betrokken. De helft van de aangehouden activisten bevond zich op verboden terrein, de andere helft probeerde het aanmeren van de olietanker te belemmeren. Dat laatste wist de politie te voorkomen.

Geen wapens aangetroffen bij politieactie Zwolle

De politie in Zwolle heeft bij een actie in de wijk Holtenbroek donderdagavond geen wapens aangetroffen en geen mensen aangehouden. Agenten waren sinds 16.00 uur actief in de wijk. Rond 20.00 uur werd de actie 'afgeschaald'.

De politie besloot tot preventieve controles nadat een anonieme melding over dreiging met wapengeweld was binnengekomen. Agenten werden daarop langs de toegangswegen naar de wijk gepost. Passerende automobilisten moesten vertellen wat hun bestemming was en hun identiteitsbewijs tonen.

In Holtenbroek vond vrijdagavond in de Buxtehudestraat een schietincident plaats. Daarbij raakte een persoon gewond, maar werd niemand aangehouden. Het incident was mede aanleiding voor de politie om de anonieme melding 'zeer serieus' te nemen en over te gaan tot de actie donderdag.

NAVO overweegt plaatsing kernwapens in periferie Rusland

Na twintig jaar te hebben geprobeerd een partnerschap op te bouwen met Rusland ziet de NAVO zich gedwongen Moskou weer als een tegenstander te beschouwen. Dat heeft plaatsvervangend secretaris-generaal van de NAVO Alexander Vershbow donderdag gezegd.

"Het is duidelijk dat de Russen de NAVO als een tegenstander hebben bestempeld, dus moeten wij beginnen Rusland niet langer als een partner maar meer als een tegenstander dan als een partner beschouwen", zei Vershbow in een vraag- en antwoordsessie met een kleine groep journalisten. Ruslands inlijving van de Krim en zijn manipulatieve rol in de onrust in het oosten van Oekraïne hebben de relatie tussen de NAVO en Rusland fundamenteel veranderd, zei hij.

"In Midden-Europa hebben wij duidelijk te maken met twee verschillende visies op hoe de Europese veiligheid er uit zou moeten zien", zei de voormalige Amerikaanse diplomaat en Pentagon-medewerker. "Wij willen opkomen voor de soevereiniteit en keuzevrijheid van Ruslands buurlanden, terwijl Rusland zijn hegemonie probeert te herstellen en hun soevereiniteit te beperken onder het mom de Russische wereld te verdedigen."

De NAVO heeft in april alle 'praktisch civiele en militaire samenwerking' met Rusland opgeschort. Vershbow zei dat het bondgenootschap nu nieuwe defensieve maatregelen overweegt om Rusland te weerhouden van enige agressie tegen buurlanden die lid zijn van de NAVO, zoals de Oostzeerepublieken die vroeger deel uitmaakten van de Sovjet-Unie. "Wij willen er zeker van zijn dat wij deze landen snel te hulp kunnen schieten als zij direct of indirect bedreigd worden, voordat er voldongen feiten kunnen worden gecreëerd", zei Vershbow. De NAVO-lidstaten zullen daarom hun responstijden korter moeten maken, zei hij.

Een van de mogelijkheden is om meer substantiële aantallen gevechtstroepen te stationeren in Oost-Europa, permanent of roulerend. De NAVO beloofde in 1997 geen kernwapens of substantiële aantallen gevechtstroepen in landen in de periferie van Rusland te stationeren, om Moskou de uitbreiding van de NAVO makkelijker te laten slikken. Moskou beloofde toentertijd op zijn beurt de territoriale integriteit van andere staten te zullen eerbiedigen. Omdat Rusland met zijn optreden in Oekraïne zijn deel van de afspraken niet nakomt, 'zouden wij nu in ons recht staan' om de afspraak uit 1997 terzijde te schuiven, zei Vershbow. Over deze vraag zullen de leiders van de NAVO-lidstaten zich in de komende maanden buigen, zei hij.

Parket in Donetsk bezet

Antiregeringsdemonstranten hebben donderdag het parket in de Oekraïense stad Donetsk bezet. Ze haalden de Oekraïense vlag neer en hesen die van de 'Volksrepubliek Donetsk'. Leden van de oproerpolitie die het gebouw bewaakten probeerden de menigte tevergeefs op afstand te houden. Ze werden overmeesterd, geslagen en door kinderen uitgejoeld.

Donetsk was de machtsbasis van de vroegere pro-Russische president Viktor Janoekovitsj, die in februari na maandenlange protesten in de hoofdstad Kiev werd afgezet. Tegenstanders van de nieuwe regering hebben in een stuk of twaalf steden en plaatsen in het oosten van Oekraïne overheidsgebouwen bezet. Ook zijn regeringsgezinde politici ontvoerd. De nationalistische partij Svoboda berichtte dat een lokale partijleider in Kostiantinivka, 65 kilometer ten noorden van Donetsk, belagers in zijn woning eerst nog van zich af wist te slaan, maar later alsnog werd meegenomen terwijl hij aan het bellen was om hulp.

Waarnemend president Oleksandr Toertsjinov heeft twee keer 'antiterreuroperaties' aangekondigd in de regio, maar geeft toe dat leger en politie machteloos zijn. Donderdag kondigde Toertsjinov herinvoering van de militaire dienstplicht aan. Hij noemde dit nodig in het licht van 'dreigende inbreuken op de territoriale integriteit van Oekraïne en inmenging van Rusland in de binnenlandse aangelegenheden van Oekraïne'. Vorig jaar nog had Oekraïne besloten de dienstplicht af te schaffen en over te gaan op een vrijwilligersleger.

Moskou heeft gewaarschuwd dat de Oekraïense veiligheidsdiensten geen geweld moeten gebruiken tegen burgers. In een telefoongesprek met de Duitse bondskanselier Angela Merkel liet de Russische president Vladimir Poetin weten dat de terugtrekking van legereenheden uit het zuiden en oosten van Oekraïne 'hoofdzaak' was. Merkel belde Poetin om hem te vragen 'zijn invloed aan te wenden' om de vrijlating te bewerkstelligen van een groep waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, die door gewapende pro-Russische militieleden gegijzeld worden in Slovjansk.

Harde kern PSV wil stap terug Phillip Cocu

Een verzameling supportersverenigingen van PSV wil dat Phillip Cocu een stap terugdoet en assistent wordt van een toptrainer. Technisch directeur Marcel Brands moet helemaal vertrekken en er moet een tweede lid in de raad van commissarissen komen met een voetbalverleden. Dat schrijven ze donderdag in een open brief.

De negen groeperingen, die gezamenlijk de harde kern van de PSV-fans vertegenwoordigen, vinden dat er 'wanbeleid' wordt gevoerd bij de Eindhovense club. Vooral Brands moet het daarbij ontgelden. "De doelstellingen van PSV en Marcel Brands ten spijt, zijn we er qua spel niet op vooruit gegaan. Zowel kwalitatief als mentaal gezien zijn er weinig tot geen verbeteringen te bespeuren bij de jonge spelers."

Dat er al zes jaar zonder prijzen wordt gedaan in Eindhoven steekt de fanatieke supporters. "Het moeten presteren en het moeten spelen om de hoogste plaatsen is geen must meer, maar een leuke bijkomstigheid. De topsportcultuur van willen winnen is al seizoenen op rij verdwenen."

De spelers krijgen ook nog een veeg uit de pan. "Kwalitatief gezien kunnen er maar weinig het benodigde niveau om bij PSV te mogen voetballen aan", vinden de fans. "De onverschilligheid en desinteresse die ze regelmatig uitstralen zijn een regelrechte schande te noemen."

De oplossing is volgens de fans het aanstellen van een sterke man. "Er is een persoon met een sterke persoonlijkheid op trainingscomplex De Herdgang nodig die de vaak te verwende voetballers met beide benen op de grond houdt." PSV heeft nog niet gereageerd op het schrijven van de fans.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.