Prehistorisch Atlantis gevonden in de Noordzee

Het raadsel van waar Atlantis lag, lijkt te zijn opgelost. 8200 jaar geleden is namelijk een eiland ten oosten van het huidige Engeland toegevoegd aan het onderzeese rijk van Neptunus. Een rapportje hiervan verschijnt binnenkort in Ocean Modelling en wordt gepresenteerd aan bij de Europese conferentie voor Geowetenschappen in Wenen, aankomende week.

De dader lijkt een onderaardse landverschuiving voor de kust van Noorwegen geweest te zijn. Dit zorgde voor een tsunami in de Noordzee, waardoor het arme Doggerland, een eiland ter grootte van Wales voortaan onder het watervlak kwam te liggen.

Erg dichtbevolkt was het eiland gelukkig niet meer. De meeste mesolithische stammen hadden het eiland inmiddels verlaten. De laatste bewoners werden overspoeld door een vloedgolf die op dat punt een hoogte van vijf meter had.

Gedurende de laatste ijstijd lag de zeespiegel een heel stuk lager. Het was toen mogelijk om een wandeling te maken van het gebied dat we tegenwoordig Nederland noemen, naar Brittannië. 10.000 jaar geleden echter, kwam er een eind aan de pret. De zeespiegel steeg, waardoor Doggerland een eiland ter grootte van het huidige Wales werd. Nog steeds was Doggerland toen populair onder de jagers/verzamelaars: het was destijds een prima plek om te vissen, jagen of vogels te vangen.

Een kleine 2000 jaar later ging de nachtkaars echter helemaal uit voor Doggersland. Het voormalig jagerswalhalla was inmiddels veranderd in een groot drassig gebied. In de volksmond ook wel 'moeras' genoemd. De meeste bewoners hielden het voor gezien en even later maakte moeder natuur aan elke twijfel een einde. Doggersland verdween.