S&P: Litouwen klaar voor euro

Litouwen voldoet aan de eisen voor toetreding tot de eurozone en is vanaf volgend jaar een van de lidstaten van de monetaire unie. Dat denkt kredietbeoordelaar Standard & Poor's, dat vrijdag bekendmaakte Litouwen de status A- toe te kennen.

S&P verwacht dat de economie van Litouwen tot en met 2017 met bijna vier procent gaat groeien. De groei van 3,3 procent in 2013 overtrof de verwachtingen van het ratingbureau, dat Litouwen tot op heden de iets lagere BBB-status toekende.

S&P vertrouwt erop dat de groei 'robuust en duurzaam' blijft vanwege de 'fiscale discipline' die de regering tentoonspreidt. In maart meldde het Internationaal Monetair Fonds (IMF) al dat het land klaar was voor de stap naar de eurozone.

De economie in Litouwen draait op volle toeren, meldt S&P. Litouwen kent een stijgende binnenlandse vraag en een toename van investeringen. De export blijft wat groei betreft wat achter.

Een potentieel risico is de trage groei van de Russische economie, waar Litouwen veel mee te maken heeft. De verwachte bevolkingsafname als gevolg van migratie zou op lange termijn ook problemen kunnen opwerpen. Als Litouwen in 2015 geen toestemming krijgt om toe te treden, verlaagt de kredietbeoordelaar de rating mogelijk weer.

De twee andere Baltische staten, Estland en Letland, zijn al lid van de eurozone. In Litouwen wordt nu betaald met de litas.