Onenigheid in deelraad zorgt voor opschudding

Het rommelt in de raad van de Rotterdamse deelgemeente Feijenoord. Afgelopen week zou PvdA'er Baruch geïnstalleerd worden als lid van het dagelijks bestuur van de deelgemeente. Bij de stemming die slechts als formaliteit werd gezien spatte deze droom onverwachts uit elkaar; hoewel de PvdA 14 raadsleden heeft stemden van de 25 leden maar 10 voor Baruch. Dit was opmerkelijk aangezien vooraf afgesproken was dat de hele fractie unaniem voor zou stemmen. Boze tongen beweren dat de blanke Baruch het slachtoffer geworden is van een 'Turkse opstand' van Turkse raadsleden die liever een allochtone bestuurder hadden gezien.

In allerijl is vervolgens een fractievergadering belegd, maar dat bleef zonder resultaat. Niemand gaf toe tegengestemd te hebben. Oud kamerlid en doorgewinterd raadslid Middelkoop spreekt schande van de gang van zaken en ziet dit als een unicum.

Er spelen twee kwesties mee. Vooraf is afgesproken dat kandidaten op kwaliteit en niet op afkomst geselecteerd zouden worden. Er zouden dus ook geen excuusallochtonen voorgedragen worden, en daar kon iedereen zich in vinden. Dit resulteerde in het voordragen van Dagmar Oudshoorn, Robbert Baruch en René Kronenberg waarmee de drie beschikbare posities gevuld zouden zijn. Hiermee is een streep getrokken door de ambities van een Turks raadslid dat al sinds 1994 in de deelraad zit en graag in het dagelijks bestuur zou willen komen. In plaats daarvan zijn autochtone Nederlanders voorgedragen die ook nog eens uit Amsterdam en uit Vught komen. Dit zou voor sommige raadsleden moeilijk te verkroppen zijn.

Daarnaast bestaat een fors deel van Feijenoord uit allochtone kiezers die door middel van voorkeursstemmen voor raadsleden met hun eigen achtergrond gekozen hebben. Op die manier vertegenwoordigen ze wel een deel van de raad maar komt die stem niet terug in het dagelijks bestuur. Die gang van zaken stuit niet alleen de allochtone maar ook veel autochtone raadsleden tegen de borst. Ze vinden dat het selecteren op kwaliteiten prima is maar vragen zich af of het nu echt niet mogelijk is om ook maar één geschikte kandidaat met een kleurtje te vinden. Op die manier zou het bestuur niet alleen een betere afspiegeling van de deelgemeente zijn maar door de voorkeurstemmen ook een meer evenredige vertegenwoordiging van de kiezers zijn.

Het collega van B&W zal nu een interimbestuurder aanwijzen tot er meer duidelijkheid is over de definitieve invulling van de positie.


Robbert Baruch


Met dank aan Geertsema voor de submit.