'Euro zal instorten over 20 jaar'

Paul de Grauwe De prominente Belgische econoom Paul de Grauwe denkt dat de euro zal instorten over 10 tot 20 jaar, omdat er geen uitzicht is op een Europese politieke unie. Een politieke unie is een gebied met een grote federale overheid, zoals in de Verenigde Staten het geval is. "Een politieke unie is het logische eindpunt van de monetaire unie. Als er geen politieke unie komt, dan kan de eurozone op de lange termijn niet bestaan", zo stelt De Grauwe in zijn wetenschappelijk onderzoek. "Geen enkele monetaire unie heeft het overleefd zonder politieke unie".

Ondanks dat de Europese Centrale Bank officieel prijsstabiliteit als belangrijkste taak ziet, denken economen dat de euro er ook is gekomen om meer werkgelegenheid, meer economische groei en lagere prijzen te bewerkstelligen. Vooral Frankrijk, Duitsland en België kampen met hoge werkloosheidscijfers. Deze problemen zijn sinds de euro niet meer op te lossen met het aanpassen van de wisselkoers.

Een flexibele arbeidsmarkt is nodig om economische schokken op te vangen. Alleen hervormingen kunnen arbeidsmarkten flexibeler maken. Met name Frankrijk probeert hervormingen door te voeren, maar wordt daarbij gehinderd door vakbonden. Volgens De Grauwe kan alleen een politieke unie ervoor zorgen dat de arbeidsmarkt in Europa flexibel genoeg zal worden. De arbeidsmarkt moet flexibel zijn, omdat arbeiders in Europa niet snel van lidstaat zullen veranderen om werk te zoeken. Ook binnen lidstaten is de arbeidsmobiliteit laag. Een politieke unie met een federale overheid kan daadkrachtiger beleid uitvoeren, omdat ze minder rekening hoeven te houden met de regeringen van de lidstaten. Overigens heeft Nederland in de jaren negentig de arbeidsmarkt al een stuk flexibeler gemaakt.