[Eredivisie] Uitslagen speelronde 24

Dit weekend stond de 24e speelronde op het programma. FC Twente won de topper van Vitesse en blijft in het spoor van koploper Ajax. Onderin de Eredivisie deden ADO en N.EC. goede zaken voor de strijd om degradatie.

PSV en Heracles Almelo openden op vrijdagavond het voetbalweekend. Al na vijf minuten kwam PSV op voorsprong na een doelpunt van Depay. Hij schoot uit de rebound binnen. Vlak voor rust kwam Heracles op gelijke hoogte door Linssen. Na rust was PSV gevaarlijker dan de bezoekers en dat leidde naar de eerste treffer voor Ruiz: eindstand 2-1.

Op zaterdag vond de topper tussen nummer twee FC Twente en nummer vier Vitesse plaats. De laatste weken heeft de ploeg uit Arnhem al een aantal punten laten liggen. Twente domineerde maar in de eerste helft werd door niemand gescoord. Tien minuten na rust opende Castaignos de score nadat hij alleen tegenover Velthuizen kwam te staan. Even later werd Van Aanholt (Vitesse) van het veld gestuurd na een tackle op Tadić. Daarna was het spel helemaal voor de thuisploeg, waar Tadić met nog twaalf minuten te gaan de 2-0 maakte.

Onderin de Eredivisie werden twee belangrijke duels gespeeld. Alleerst Roda JC (16e) tegen ADO Den Haag (18e). ADO speelde afwachtend en dat leverde kansen op voor Van Duinen en Gehrt, maar de bal ging er niet in. Na rust kwamen de bezoekers op voorsprong. Schet scoorde uit de rebound van een schot van Wildschut. Roda miste vervolgens twee grote kansen voor de gelijkmaker. ADO staat nu zeventiende en laat de laatste plaats over aan Roda.

Het tweede degradatieduel was tussen RKC Waalwijk en N.E.C. Nijmegen. N.E.C. was de gevaarlijke ploeg maar kwam na zes minuten kwam RKC via Castelen op voorsprong. Nog voor rust boog N.E.C. de achterstand om in een voorsprong. Eerst via Foor de gelijkmaker en een kwartier later de 1-2 via Nielsen. In de tweede helft drukte RKC door, waardoor er ruimte vrijkwam voor Higdon, die met nog twintig minuten te spelen de eindstand bepaalde op 1-3.

In Alkmaar speelden FC Utrecht en AZ tegen elkaar. De thuisploeg had in de eerste helft het overwicht, wat na twintig minuten resulteerde in een doelpunt van Jóhannsson. In de tweede helft was Utrecht sterker. Uit een vrije trap in de 55e minuut kwamen ze op gelijke hoogte. Utrecht was ook nog dicht bij een voorsprong, maar Agudelo profiteerde niet van een slechte terugspeelbal van Ortiz.

PEC Zwolle ging op bezoek bij SC Cambuur. Al vanaf het begin domineerde de thuisploeg en ze kwamen dan ook al snel op voorsprong. Cambuur speelde veel aanvallender en feller dan PEC, en gaf verdedigend amper iets weg. Vijf minuten voor rust kwam Cambuur dan ook via Barto op een 2-0 voorsprong. De thee deed PEC weinig goeds. Barto gooide de wedstrijd definitief op slot in de 51e minuut. Na een paar opstootjes maakte PEC nog een eretreffer twaalf minuten voor tijd.

Feyenoord nam het op tegen NAC Breda. In Breda nam de ploeg uit Rotterdam snel het initiatief en creëerde een aantal kansen. Na 25 minuten kwam er dan ook de openingstreffer toen Janmaat de bal binnenschoot. Even later had Boëtius zijn ploeg op 0-2 kunnen zetten maar Ten Rouwelaar redde. NAC kwam tien minuten voor rust onverwacht op 1-1 toen Nelom hands maakte. Nijhuis wees naar de stip en Poepon faalde niet. Na rust kregen beide ploegen goede kansen op een treffer, maar ze werden allen gemist.

Op zondag stond het duel tussen FC Groningen en Go Ahead Eagles op het programma. Groningen begon goed aan de wedstrijd want na drie minuten vloog een schot van Chery vanaf twintig meter in het doel. Daarna namen ze gas terug en werd er niet meer gescoord. Go Ahead kreeg nog wel wat kansjes, maar het leverde niks op. Na rust was Groningen weer wat actiever. Kansen van Chery, Adorjan en Botteghin op de 2-0 werden echter niet benut. De zege betekende de eerste drie punten voor de Groningers sinds 22 december.

Ajax en sc Heerenveen sloten de speelronde af. Al na zes minuten leek Fischer te scoren, maar zijn doelpunt werd wegens buitenspel afgekeurd. Even later werd De Jong onderuit gehaald, waardoor Ajax een penalty kreeg. Schöne bleef koelbloedig en faalde niet. Zes minuten later kreeg de thuisploeg opnieuw een strafschop, nu vanwege hands. Schöne benutte hem opnieuw. Na rust kregen beide ploegen kansen, maar Finnbogason en Ziyech (allebei naast) en Sigthórsson misten. In de slotfase maakte Schöne zijn derde treffer van de middag nadat Fischer hem de bal aangaf.

Tadić scoort de 2-0 voor Twente. (PRO SHOTS/Peter Lous)