D66 noemt verklaring Plasterk ongeloofwaardig

D66 vindt de Kamerbrief van minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) over het afluisterschandaal 'niet erg geloofwaardig'. Dat heeft Tweede Kamerlid Gerard Schouw maandag gezegd in een reactie.

"De antwoorden stemmen niet tot tevredenheid", reageert de D66'er. "Er is niet een logische verklaring gekomen voor het feit waarom hij de Nederlandse samenleving en de Tweede Kamer zo op het verkeerde been heeft gezet."

Dat Plasterk nu schrijft dat het een 'mogelijkheid' was dat de Amerikanen de metadata over 1,8 miljoen telefoontjes hadden verzameld, vindt Schouw 'een hele simpele uitvlucht'.

Schouw vindt het daarnaast 'zeer ernstig' dat Plasterk al op 22 november wist hoe de vork aan de steel zat maar dat tot vorige week onder de pet heeft gehouden. Schouw wil nog niet zeggen of hij de bewindsman nog geloofwaardig is. "Daar hebben we morgen een debat over en dat zullen we moeten afwachten."

De opstelling van D66 is van belang, omdat de partij van Alexander Pechtold het kabinet samen met ChristenUnie en SGP aan een meerderheid helpt in de Eerste Kamer. Ook de ChristenUnie reageert kritisch op de brief. Kamerlid Gert-Jan Segers noemt de brief 'nog niet bevredigend.'

Segers snapt onder meer niet waarom Plasterk de Kamer niet veel eerder heeft geïnformeerd dat hij het bij het verkeerde eind had. Segers voorspelt een 'zwaar debat' voor Plasterk. "Het kan alle kanten uitgaan."

SP en GroenLinks zijn ook niet tevreden over de antwoorden.