Nieuw gijzelvirus treft ook Nederlandse pc's

Een nieuwe variant op het beruchte gijzelvirus CryptoLocker heeft ook Nederlandse computers besmet. Dat meldt het beveiligingsbedrijf Intelcrawler tegenover de Britse ict-site The Register.

Het gaat om een kloon van de kwaadaardige software CryptoLocker die computers versleutelt tot er 'losgeld' wordt betaald. Slachtoffers moeten 150 dollar ophoesten om weer toegang tot de gegijzelde bestanden op hun computer te krijgen. De variant op CryptoLocker, dat iets soortgelijks doet en betaling in bitcoins eist, is sinds begin december actief.

De slachtoffers bevinden zich volgens IntelCrawler behalve in de VS, Turkije, Rusland en Duitsland ook in Nederland. Om hoeveel Nederlandse besmette pc's het gaat, is niet bekend, evenmin hoeveel de schade tot nu toe bedraagt. Betalen blijkt overigens niet nodig om weer toegang tot de gegijzelde bestanden te krijgen. IntelCrawler ontdekte een fout in de versleuteling, waardoor de bestanden weer zijn te kraken.

Het aantal aanvallen met dit soort 'ransomware' is de laatste jaren snel gestegen. Volgens beveiligingsbedrijf McAfee kwam het afgelopen kwartaal zeker driehonderdduizend keer voor.