Teeven getuige in zaak-Van Rey

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) wordt als getuige gehoord in het strafrechtelijk onderzoek rond de van corruptie verdachte oud-senator Jos van Rey. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie na berichtgeving hierover in De Telegraaf van dinsdag. Teeven moet opheldering geven over de inhoud van een telefoongesprek dat hij met zijn partijgenoot had.

Volgens De Telegraaf had justitie het gesprek afgeluisterd maar is de opname daarvan verdwenen. De woordvoerder weerspreekt dat. "Het gesprek is niet opgenomen vanwege een technische storing. Dat was wel de bedoeling geweest", aldus de zegsman.

Het OM bevestigt wel dat het telefoongesprek de aanleiding is om Teeven op te roepen als getuige. Over de inhoud wil justitie niets zeggen.

Bronnen rond het onderzoek zeggen tegen De Telegraaf dat Teeven en Van Rey telefonisch de politieke signatuur bespraken van Bryan Rookhuijzen, een van de kandidaten voor het burgemeesterschap in Roermond. Van Rey was adviseur van de vertrouwenscommissie die zich boog over de burgemeestersbenoeming. Hij wordt verdacht van ambtelijke corruptie en schending van zijn geheimhoudingsplicht.

Mocht Teeven zich hebben bemoeid met de burgemeestersbenoeming, dan schond hij daarmee het ambtsgeheim. Informatie over burgemeesterskandidaten is volgens de wet gebonden aan vertrouwelijkheid. Om diezelfde reden dient een rechtszaak tegen Ricardo Offermans, die ook burgemeesterskandidaat was. Hij kreeg ook een telefoontje van Van Rey.