FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 26 november 2013

[CL] Uitslagen Groepen E t/m H (26/11/2013)

Vanavond werd in de Champions League de vijfde groepswedstrijd in de groepen E t/m H afgewerkt.  In poule H won Ajax van FC Barcelona. Hieronder lees je de uitslagen, doelpuntenmakers, rode kaarten, eventuele bijzonderheden en de nieuwe standen. Morgen komen de ploegen uit de groepen A t/m D in actie.

Groep E

FC Basel (Zwi) - Chelsea (Eng) 1-0
 87' Salah 1-0

Steaua Boekarest (Roe) - Schalke 04 (Dui) 0-0 

Stand 

# Club Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Punten Doelsaldo
1 Chelsea * 5 3 0 2 9 11-3
2 FC Basel 5 2 2 1 8 5-4
3 Schalke 04 5 2 1 2 7 4-6
4 Steaua Boekarest + 5 0 3 2 2 2-9

Programma 11 december
Chelsea (Eng) - Steaua Boekarest (Roe)
Schalke 04 (Dui) - FC Basel (Zwi) 


Groep F

Borussia Dortmund (Dui) - Napoli (Ita) 3-1
 10' Reus (pen) 1-0
 60' Blaszczykowski 2-0
 71' Insigne 2-1
 78' Aubameyang 3-1

Arsenal (Eng) - Olympique Marseille (Fra) 2-0
 1' Wilshere 1-0
 65' Wilshere 2-0 

Stand

# Club Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Punten Doelsaldo
1 Arsenal 5 4 0 1 12 8-3
2 Borussia Dortmund 5 3 0 2 9 9-5
3 Napoli 5 3 0 2 9 8-9
4 Olympique Marseille + 5 0 0 5 0 4-12

Programma 11 december
Napoli - Arsenal
Olympique Marseille - Borussia Dortmund
  


Groep G

Zenit St. Petersburg (Rus) - Atletico Madrid (Spa) 1-1
 53' Adrian 0-1
 74' Alderweireld (e.d.)  1-1

FC Porto (Por) - Austria Wien (Oos) 1-1
 11' Kienast 0-1
 48' Martinez 1-1

Stand

# Club Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Punten Doelsaldo
1 Atlético Madrid * 5 4 1 0 13 13-3
2 Zenit St. Petersburg 5 1 3 1 6 4-5
3 FC Porto 5 1 2 2 5 4-5
4 Austria Wien 5 0 2 3 2 1-9

Programma 11 december
Atletico Madrid (Spa) - FC Porto (Por)
Austria Wien (Oos) - Zenit St. Petersburg (Rus) 


Groep H

AFC Ajax (NED) - FC Barcelona (Spa)  2-1
 19' Serero 1-0
 41' Hoesen 2-0
 48' Veltman
 49' Xavi  2-1

Celtic (Sco) - AC Milan (Ita) 0-3
 13' Kaká 0-1
 49' Zapata 0-2
 59' Balotelli 0-3

Stand

# Club Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Punten Doelsaldo
1 Barcelona * 5 3 1 1 10 10-4
2 AC Milan 5 2 2 1 8 8-5
3 Ajax 5 2 1 2 7 5-8
4 Celtic + 5 1 0 4 3 2-8

Programma 11 december
Barcelona (Spa) - Celtic (Sco)
AC Milan (Ita) - AFC Ajax (NED) 

* naar volgende ronde CL
+ uitgeschakeld

 

VIVA-award voor Greenpeace-activiste

Greenpeace-'activiste' Faiza Oulahsen heeft dinsdagavond een VIVA400-award gekregen. De Nederlandse 'actievoerster' kwam afgelopen vrijdag op borgtocht vrij nadat ze bijna 2,5 maand vastzat in een Russische cel wegens het overtreden van de wet. Oulahsen kreeg de onderscheiding voor de meest succesvolle vrouwen in ons land in de categorie Stoer.

Aangezien de activiste nog in Rusland moet blijven tot haar strafzaak dient, nam campagneleider Klimaat en Energie van Greenpeace, Jorien de Lege, de award voor haar in ontvangst. De onderscheidingen werden uitgereikt in het College Hotel Amsterdam. Een speciale jury selecteerde de vrouwen uit de jaarlijkse VIVA400-lijst, een initiatief van het gelijknamige weekblad. Uit een top-40 werden uiteindelijk de winaars gekozen.

Naast Oulahsen kreeg Anne-Marie de Brouwer, universitair hoofddocent bij het departement strafrecht in Tilburg, een award in de categorie Knappe Koppen. Zij zet zich in voor vrouwen en meisjes die in Rwanda het slachtoffer zijn van seksueel geweld. Schrijfster Myrthe van der Meer ging naar huis met de prijs in de categorie Creatief voor haar boek Paaz. De roman over haar opname op een psychiatrische afdeling van een ziekenhuis wordt bewerkt tot een tv-serie.

De vrouwen op de VIVA400-lijst hebben allemaal een eigen specialisme, van koken tot bloggen, van idealist tot zakenvrouw, van patholoog anatoom tot 'gekke-groentenactivist'. In totaal werden dinsdag in acht categorieën awards uitgereikt.

VIVA-award voor Greenpeace-activiste
VIVA-award voor Greenpeace-'activiste' (Foto: ANP)

CPB beperkt doorrekening programma's

Het Centraal Planbureau (CPB) beperkt de traditionele doorrekening van de verkiezingsprogramma's van politieke partijen. Alleen de voornaamste economische effecten worden nog onderzocht. Dat schrijft CPB-directeur Laura van Geest dinsdag in een brief aan alle partijen in de Tweede Kamer.

Het CPB berekent voortaan niet meer de gevolgen van de verkiezingsprogramma's voor bijvoorbeeld het aantal files, de huizenprijzen of de uitstoot van broeikasgassen. Wel worden nog de gevolgen onderzocht voor de overheidsfinanciën, de werkloosheid en de koopkracht.

Een andere beperking die het CPB zichzelf oplegt is dat voortaan alleen nog maatregelen worden bekeken waarmee minstens honderd miljoen euro is gemoeid. Nu ligt de grens op vijftig miljoen.

Volgens het CPB is de doorrekening in de loop der jaren te complex en daarmee te tijdrovend geworden voor het instituut. "Tot op heden zijn er geen grote fouten gemaakt, maar doorgaan op dezelfde weg maakt het risico hierop te groot", staat in de eveluatie van het vorige doorrekeningsproces.

[CL] Uitslag Ajax - FC Barcelona

Ajax heeft in de Champions League een historische overwinning geboekt. Ondanks dat het bijna de gehele tweede helft met tien man speelde won het de wedstrijd met 2-1.

Barcelona, dat al zeker was van de volgende ronde, moest het in Amsterdam doen zonder keeper Victor Valdez en sterspeler Lionel Messi. Desondanks konden de Catalanen nog steeds een sterk elftal opstellen en het was dan ook knap hoe dat in de eerste helft constant onder druk werd gezet door Ajax. Dat speelde in een hoog tempo en kreeg dan ook snel kansen om op voorsprong te komen. Fischer stuitte echter op doelman Pinto. Iets later was het wel raak, Serero scoorde na een voorzet van Van Rhijn.

Vlak voor rust werd de sensatie nog groter toen Danny Hoesen voor de 2-0 zorgde. Die zorgt daarmee voor een unicum. Hij is de eerste speler die in één seizoen scoort in zowel de Jupiler League, de Eredivisie en de Champions League. Ajax begon dan ook comfortabel aan de tweede helft, maar daarin ging het al snel mis. Van Rhijn ging in de fout bij een terugspeelbal waarna Veltman aan de noodrem trok. Hij kreeg rood en Barca een strafschop. Xavi benutte dat buitenkansje.

In de rest van de tweede helft was Ajax gedwongen zich te beperkten tot het verdedigen, maar Barcelona kwam ondanks het grote overwicht nauwelijks tot uitgespeelde kansen. Cillessen greep nog wel knap in bij een wippertje van Neymar, maar gescoord werd er uiteindelijk niet meer.

Ajax heeft door de zege plaatsing voor de volgende ronde van de Champions League nog altijd in eigen hand.


Daley Blind in duel met Carlos Puyol (Foto: Pro Shots)

AFC Ajax

2 - 1

FC Barcelona

 19' Serero
 41' Hoesen
   49' Xavi (pen) 
 
 Gele kaart: Schöne, v. Rhijn (AFC Ajax), Piqué, Fàbregas, Iniesta, Neymar, Montoya (FC Barcelona)
 Rode kaart: Veltman (48) (AFC Ajax)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 51.000
Arbiter: Královec (Tsj)
 
Opstelling:   Opstelling:
Cillessen
v. Rhijn
Veltman
Moisander
Boilesen (Poulsen/34)
Klaassen
Blind
Serero
Schöne (Denswil/51)
Hoesen (Duarte/84)
Fischer
  Pinto
Puyol (Patric/68)
Piqué
Mascherano
Montoya
Xavi (Roberto/74)
Song
Iniesta
Pedro
Fàbregas (Traoré/82)
Neymar

Excuses WHO voor hiv-flater

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft excuses aangeboden, omdat zij in september stelde dat de helft van het aantal nieuwe hiv-gevallen in Griekenland zou zijn toe te schrijven aan mensen die zich met opzet lieten infecteren om aanspraak te maken op een uitkering. De WHO zei pas dinsdag op de fout te zijn gewezen, toen journalisten ernaar vroegen.

"Dit was een grove redigeerfout waarvoor de WHO haar verontschuldigingen aanbiedt", aldus woordvoerder Gregory Hartl. In het rapport had moeten staan dat 'enkele' nieuwe gevallen het gevolg zijn van zelf toegebrachte infecties.

Ajax-supporter valt in ArenA van tribune

Een Ajax-supporter is dinsdagavond bij de voetbalwedstrijd Ajax-FC Barcelona in de Amsterdam ArenA vanaf de tribune in de 'gracht' om het voetbalveld gevallen. Dat heeft de politie gemeld. De fan, die op de eerste ring in de zogeheten F-side van fanatieke supporters zat, zou er slecht aan toe zijn. De man zou rond 21.30 uur tijdens het juichen zijn gevallen, meldden getuigen.

Op foto's op Twitter is te zien dat de man op zijn buik in de betonnen gracht ligt. Hoe hij eraan toe is, is niet bekend.

Een traumateam en twee ambulances zijn uitgerukt om de man te helpen. Volgens omstanders is hij "onder applaus" in de ambulance getild.

Tourorganisatie boekt hotelkamers in Zeeland

Tourorganisator ASO heeft duizend hotelkamers in Zeeland geboekt voor 5 juli 2015. Dat meldt Omroep Zeeland dinsdag. De berichten lijken er op te duiden dat de Tour de France, die dat jaar in Utrecht start, een etappeaankomst in Zeeland kent. Zeeuwse bestuurders proberen al jaren een touretappe naar hun provincie te halen.

Donderdag wordt het etappeschema van de Grand Départ van 2015 bekendgemaakt in Utrecht. Er is al bekend dat op zaterdag 4 juli de Tour van start gaat met een proloog in de Domstad. Dit jaar was er een gewone etappe en ook volgend jaar start de Tour met een rit in lijn.

Politie treedt op tegen betogers Caïro

De Egyptische politie heeft dinsdag voor het eerst de controversiële nieuwe wet toegepast die demonstraties zonder voorafgaande toestemming van de autoriteiten verbiedt. In Caïro werden waterkanonnen ingezet om enkele tientallen seculiere activisten te verspreiden die tegen de regering betoogden.

"Dit gedrag is een uitdaging van de staat en zijn prestige. De betogers willen de staat voor schut zetten. Maar de staat is capabel en tegen iedere samenscholing zonder vergunning zal overeenkomstig de wet worden opgetreden', zei een politiewoordvoerder tegen de televisiezender CBC.

De ongeveer honderd activisten waren in het centrum van Caïro samengekomen om een activist, Gaber Saleh of 'Gika', te gedenken die een jaar geleden bij een treffen met de politie om het leven kwam. De politie greep snel in en een agent sommeerde de groep uiteen te gaan. Hij waarschuwde twee keer, daarna kwamen de waterkanonnen in actie.

Hetzelfde tafereel speelde zich een paar uur later opnieuw af voor het parlementsgebouw, waar een groep protesteerde tegen voorstellen om burgers door militaire rechtbanken te laten berechten. Zeker 35 activisten werden door de politie opgepakt, zei Mohammed Abdzel-Aziz, een advocaat die onder de arrestanten was.

Elders in de hoofdstad werd dinsdag een demonstratie van aanhangers van de afgezette president Mohammed Morsi verwacht. Er was een grote politiemacht op de been, maar er kwamen maar weinig Morsi-aanhangers opdagen.

Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken sprak dinsdag zijn zorg uit over de nieuwe wet."Wij dringen er bij de interim-regering op aan rechten van individuen te eerbiedigen en zulke rechten in de nieuwe grondwet te beschermen", zei een woordvoerster. Amnesty International en Human Rights Watch hekelen de vage gronden waarop een vergunning om te demonstreren kan worden geweigerd, zoals 'bedreiging van de nationale veiligheid' of poging tot 'beïnvloeding van de rechtsgang'. Met de wet wordt de demonstratievrijheid die de Egyptenaren met de opstand tegen de autocratische president Hosni Mubarak in 2011 verwierven teruggedraaid, zegt HRW.

PvdA staat illegalenquotum toe

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) krijgt ruim baan om vast te houden aan het omstreden illegalenquotum voor de politie. Een voorstel om daar een stokje voor te steken kreeg dinsdag geen meerderheid in de Tweede Kamer, doordat de PvdA tegenstemde.

Teeven liet vorige week weten dat hij wil dat de politie ook volgend jaar streeft naar het oppakken van vierduizend illegale vreemdelingen. De PvdA, die verdeeld is over de omstreden kwestie, neemt daar genoegen mee. "De politie gaat niet op zoek naar mensen die alleen maar hier zijn zonder verblijfsvergunning. Daar is Teeven heel helder over geweest", zegt PvdA-Kamerlid Marit Maij.

PvdA-lid Sander Terphuis, die eerder een geruchtmakende motie over 'humaner asielbeleid' aangenomen wist te krijgen door het PvdA-congres, had de PvdA-fractie opgeroepen tegen het illegalenquotum te stemmen. Volgens Terphuis is het quotum discriminerend.

'Fix je Xbox One in drie stappen'

Dat enkele ongelukkige bezitters van een Xbox One problemen hebben met hun Blu-ray drive is ondertussen wel duidelijk. Dat Microsoft er alles aan doet om dit leed te verzachten is ondertussen bekend. Maar op YouTube is nu een hele vreemde manier gevonden om de problemen omtrent de drive op te lossen.

Door middel van een paar rake klappen schijn je (tijdelijk) je Blu-ray drive te kunnen repareren. Wij van FOK! raden dit natuurlijk niet aan, maar opmerkelijk is het wel.  

Politiek geweld Bangladesh eist zeven levens

Hevige onlusten tussen politieagenten, aanhangers van de oppositie en van de regering hebben in Bangladesh dinsdag minstens zeven mensen het leven gekost. De oppositie had versperringen opgeworpen op wegen, spoorlijnen en waterlopen uit protest tegen de aangekondigde parlementsverkiezingen.

De oppositie eist dat premier Sheikh Hasina voor de stembusgang van 5 januari plaatsmaakt voor een neutrale overgangsregering. De premier zou anders haar handen vrij hebben om de verkiezingen naar haar hand te zetten. Hasina weerspreekt die verdenking.

De oppositie, onder aanvoering van de Nationalistische Partij Bangladesh van oud-premier Khaleda Zia, dreigt de parlementsverkiezingen te boycotten als Hasina blijft weigeren het veld te ruimen. Zia heeft voor dinsdag en woensdag een algemene staking afgekondigd en tot blokkades opgeroepen.

De premier beweert dat een eerlijke stembusgang sinds ze een 'allepartijenregering' heeft gevormd al verzekerd is. Aan die regering van nationale eenheid nemen alleen bondgenoten van Hasina deel.

Tientallen kilo's drugs bij vijftien invallen

Bij invallen in vijftien woningen en bedrijfspanden in Emmen en de provincie Groningen heeft de politie dinsdag duizenden wietplanten, tientallen kilo's gedroogde hennep en harddrugs gevonden. Een 34-jarige man werd in zijn woning aangehouden op verdenking van drugshandel en drugsexport.

De zaak kwam aan het rollen toen bij de politie informatie binnenkwam over een transport van verdovende middelen van Nederland naar Duitsland. In het daaropvolgende onderzoek bleek sprake van het op grote schaal kweken, verwerken en transporteren van wiet naar dat land.

In het noorden van Duitsland werden ongeveer drie maanden geleden al een man en een vrouw uit Emmen aangehouden die wiet bij zich hadden. Het tweetal zit daar nog vast.

Bij de invallen werden dinsdag ook auto's, caravans en tienduizenden euro's in beslag genomen. De politie verwacht meer aanhoudingen te verrichten in de zaak.

Vijf arrestaties na overval in Groningen

Na maanden onderzoek heeft de politie vijf mannen opgepakt in verband met een overval afgelopen zomer op een woning in de stad Groningen. De 28-jarige bewoner is bij die overval mishandeld. De politie vermoedt dat het ging om drugshandel, waarbij de daders het slachtoffer voor een ander hebben aangezien.

Op de avond van 15 juli kreeg de man uit de Nieuwstraat een telefoontje van een vage bekende met de vraag of hij thuis was. Een kwartier later stapten vier mannen het huis binnen. De bewoner kreeg een klap in zijn gezicht met een vuurwapen. De vier eisten geld en spullen en dreigden de man te doden. Ze namen flink wat elektronische apparaten mee maar ook geld.

De verdachten (18 tot 35 jaar uit Groningen) zijn onder meer aan de hand van signalementen opgepakt. Twee zijn er weer op vrije voeten.

Vijf arrestaties na overval in Groningen
Vijf arrestaties na overval in Groningen (Foto: ANP)

FOK!toen: Open het Dorp

Vandaag gaan we in FOK!toen 51 jaar terug in de tijd. Het was namelijk op 26 en 27 november 1962 dat de inzamelingsactie Open het Dorp in een 23 uur durende marathonuitzending werd vertoond. Open het Dorp was één van de allereerste grote inzamelacties die op de Nederlandse televisie te zien was.

Uit het Limburgs Dagblad van 27 november 1962
Uit het Limburgs Dagblad van 27 november 1962

Vanuit de RAI in Amsterdam begon op 26 november om 20.30 uur de uitzending van de AVRO waarbij geld werd ingezameld voor het aanleggen van een woongemeenschapswijk en zorginstelling voor gehandicapten. De 23 uur durende uitzending werd zowel op de televisie als de radio uitgezonden. Het programma, dat werd geregisseerd door Theo Ordeman, werd gepresenteerd door Mies Bouwman. Voor de bouw van de woongemeenschap was een bedrag nodig van 25 miljoen en men verwachte met de marathonuitzending ongeveer 3 of 4 miljoen binnen te halen. Al voordat de uitzending was begonnen waren er al toezeggingen binnen voor een bedrag van 5 miljoen gulden.

Uit het advertentieblad Frisia van 29 november 1962
Uit het advertentieblad Frisia van 29 november 1962

De marathonuitzending begint

De avond begon met een documentaire van een uur waarin het Nederlandse volk te zien kreeg wat er allemaal mogelijk en onmogelijk was op het gebied van revalidatie voor lichamelijk gehandicapten. Na de documentaire dacht men dat er een geweldig showprogramma zou beginnen maar in plaats daarvan kwam Mies Bouwman vertellen dat het nu tijd was om met een met geld gevuld lucifersdoosje naar de lokale kruidenier moesten om daar de gulle gave in te leveren. De daaropvolgende drie kwartier was er op de televisie niet meer te zien dan het woord pauze. Men was namelijk bang dat niemand zijn huis zou verlaten als het programma door zou gaan.

Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 23 november 1962
Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 23 november 1962

Op de radio werd ondertussen vanaf allerlei locaties in het land de laatste stand van zaken doorgenomen. Vanuit een studio in Bussum presenteerde Ageeth Scherphuis een programma dat duidelijk aantoonde dat men in die tijd de actualiteiten en primeurs beter over kon laten aan de radio. Om 22.15 uur was het dan eindelijk tijd voor het show-programma op de televisie. Terwijl er tientallen geschenken en geldbedragen werden aangeboden zag Nederland optredens van Teddy en Henk Scholten, Mieke Telkamp, Hetty Blok, Carla en Loek de sprekende pop, het Nationaal Ballet van Sonia Gaskell en Alex de Haas. Vooral oudere kijkers moesten bij Open het Dorp veelvuldig terugdenken aan de radioactie Beurzen Open, Dijken Dicht, die was gehouden na de stormramp van 1953.

Mies Bouwman (telegraaf 27 november 1962)
Mies Bouwman (telegraaf 27 november 1962)

500 rookworsten en een niet ingeënte hond

Bij de actie voor Open het Dorp kreeg men niet alleen maar geld aangeboden. Ze kreeg de organisatie zo'n 100.000 kalkstenen en 20.000 gevelstenen. Dit waren nog redelijke giften maar er werden ook vreemdere aanbiedingen gedaan. Zo werden onder meer een complete bungalow, een ponywagen, 500 rookworsten en een niet ingeënte hond aangeboden. De KNVB gaf 25.000 gulden, een bejaard echtpaar betaalde 100 gulden voor elk kleinkind en een anonieme man bood zelfs 10.000 guldens. Wat volgde was een stormloop van volk dat de meest uiteenlopende giften in natura beloofden en deze ook werkelijk kwamen brengen. Al deze gulle gevers mochten het podium op om daar met een stralende Mies Bouwman een praatje te maken.

Uit de Telegraaf van 27 november 1962
Uit de Telegraaf van 27 november 1962

Het bedrag van 1 miljoen werd al voor middernacht behaald toen burgemeester C.G. Matser van Arnhem kwam vertellen dat de eigenaar van de bouwgrond had besloten om deze aan de organisatie te schenken. Er was al een contract met de eigenaar afgesloten, waarbij de koopsom was bepaald op 800.000 gulden, die nu geheel kwam te vervallen. Anderhalf uur later stond de teller inmiddels al op 4 miljoen gulden en was duidelijk dat de bouw definitief door zou gaan. In de Noordhal van de RAI was men ondertussen begonnen met het tellen van het geld uit de lucifersdoosjes. In de doosjes trof men niet alleen dubbeltjes, kwartjes en guldens aan, er waren veel doosjes met bankbiljetten en in sommige doosjes zaten zelfs meerdere briefjes van 100 gulden.

Uit de Leeuwarder Courant van 27 november 1962 2
Uit de Leeuwarder Courant van 27 november 1962

In andere doosjes trof men ongebruikte postzegels van hoge waarde aan en ook waren er doosjes met geld uit België, Duitsland, Frankrijk en Joegoslavië. Er werden ook obligaties aan toonder in de lucifersdoosjes gevonden en zelfs gouden horloges. Een jonge invalide vrouw in haar bruidsdagen besloot om het geld dat ze had opgespaard voor een trouwjurk te schenken aan de inzamelactie. Van een onbekend gebleven kijkster zou de jonge vrouw alsnog een fraaie trouwjurk krijgen, een Amsterdamse makelaar beloofde haar een huis en later werd haar ook nog de nodige inboedel toegezegd. Nederland liet zich weer eens van haar allerbeste kant zien.

Uit de Telegraaf van 27 november 1962 3
Uit de Telegraaf van 27 november 1962

Geen liedje, geen geld!

Net als bij elke gebeurtenis waarbij veel mensen betrokken zijn waren er bij Open het Dorp ook al 'grappenmakers'. Zo beloofde een man om 10.000 gulden over te maken en gaf een bekend hotel in Den Haag op als zijn woonadres. Bij navraag bleek de man echter niet te bestaan en had men ook nog nooit op dat adres van zijn firma gehoord. Een andere meneer belde met de vraag of Mies Bouwman een liedje voor hem zou kunnen zingen. Ze zou daar dan fl 12,50 voor ontvangen. "Ach meneer, geeft u het geld toch zo" probeerde de telefoniste nog, "Mies Bouwman heeft daar nu geen tijd voor" maar de man was niet om te halen. "Geen liedje, geen geld" zei de man en hing de telefoon op de haak.

Op de televisie ging het programma na middernacht verder met optredens van de populaire Johnny en Rijk en ging toen via Corry Brokken naar het hoogtepunt van de nachtuitzending. Het optreden van de Nederlandse Opera, een optreden van de Nederlandse Comedie en daarna Toon Hermans. In de ochtenduren was de mensen stroom al bijna niet meer te stuiten. Een veehouder kwam met een kalkoen en twee biggen, die tijdens de uitzending van Kleutertje Luister nog even gezellig mee gingen gillen. Een andere boer kwam met een kalf aan een stevig stuk touw. Gasfornuizen, rolstoelen, stofzuigers, koelkasten en nog veel meer praktische zaken werden naar de RAI gebracht.

Geld tellen voor Open het Dorp
Geld tellen voor Open het Dorp

De laatste loodjes

Tegen het middaguur was het bedrag al opgelopen tot 7,5 miljoen gulden. Een enorm applaus klonk door de hal toen de heer Feith, de voorzitter van de Nederlandse Sport Federatie, bekend maakte dat de NSF voor de aanleg van sportaccommodaties in het dorp fl 250.000 beschikbaar stelde. Mies Bouwman deed ondertussen een oproep aan het Nederlandse volk om niet meer naar de RAI te komen omdat men er simpelweg geen mens meer bij kon. Rond 15.00 uur was de teller de 8 miljoen inmiddels al gepasseerd. Met zo'n 50 politiemannen, acht bereden agenten en de nodige militairen moest men proberen om de orde te handhaven. De steeds aangroeiende stroom van mensen met gulle gaven zou er uiteindelijk voor zorgen dat de politie aan het einde van de middag uit veiligheidsoverwegingen moest gelasten om tijdelijk met de uitzending te stoppen en de hal te ontruimen.

Uit de Telegraaf van 28 november 1962
Uit de Telegraaf van 28 november 1962

Op dinsdagavond 27 november kwam er na 23 uur een einde aan de marathonuitzending. Terwijl haar stem oversloeg van alle spanningen sprak Mies Bouwman de legendarische woorden: "De stand voor de AVRO-actie Open het Dorp is nu ongeveer twaalf miljoen gulden" en dat was alleen de eindstand nog maar toen de presentatrice uit beeld en uit de ether verdween.

Eind januari 1963 werd bekend dat zo'n 90 procent van de Nederlandse bevolking zich had ingezet voor de inzamelingsactie, die in totaal 21.192.000 gulden zou opleveren. Met dat geld werd de woongemeenschapwijk en zorginstelling Het Dorp te Arnhem opgericht, dat in mei 1970 officieel werd geopend.

Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 29 november 1962
Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 29 november 1962

In 2011 werd besloten tot een grondige renovatie van Het Dorp. Op de flatgebouwen na zullen alle gebouwen afgebroken worden om daarna in de oorspronkelijke vorm herbouwd te worden. De ingrijpende renovatie zal in ongeveer vijf jaar voltooid worden.

Kamer afwachtend over atoomakkoord Iran

De Tweede Kamer is blij dat er een akkoord ligt over het atoomprogramma van Iran, maar het is te vroeg om te oordelen of het ook een historisch akkoord is. Dat bleek dinsdagavond tijdens het debat over de begroting van minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA).

De PvdA verwelkomt het akkoord, zei Michiel Servaes (PvdA). "Maar we moeten natuurlijk niet naïef zijn. Het moet blijken of de afspraken worden nagekomen." Harry van Bommel (SP) sprak van een 'belangrijke diplomatieke stap'. "Na jaren van oorlogsdreiging zijn voor het eerst afspraken gemaakt over het begrenzen van het nucleaire programma en het verlichten van de sancties", zei hij.

Volgens de socialist komt het nu aan op het vervolg. Hij wil weten of Timmermans vertrouwen heeft in dit akkoord. Ook Servaes vroeg naar de mening van de minister, net als Han ten Broeke (VVD). "Deze deal is niet historisch, maar het is ook geen historische vergissing", oordeelde de liberaal.

Ten Broeke maakt zich nog wel zorgen over het lichtere sanctieregime. Dit moet er niet toe leiden dat Iran Hezbollah, Hamas en andere terreurorganisaties weer gaat bewapenen, zei de liberaal. Ook is het de vraag of de VN-inspecteurs goed hun werk kunnen doen in de nucleaire installaties of dat het land de rest van de wereld weet te misleiden, aldus de VVD'er.

Iran bereikte zondag met de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad plus Duitsland een akkoord over zijn nucleaire programma. De economische sancties tegen Iran worden verlicht in ruil voor het beperken van het atoomprogramma van het land.

Visschedijk en Van Huêt worden niet warm van eten

In de nieuwe Nederlandse romkom Soof van Antoinette Beumer spelen eten en koken een belangrijke rol bij het verleiden en staat liefdesvoedsel centraal. De liefde van de man gaat immers door de maag. Een lekker oestertje of chocola met slagroom: het zouden echte afrodisiaca zijn. Voor de hoofdrolspelers hebben eten en seks echter maar weinig met elkaar te maken.

"Ik denk bij oesters niet meteen aan de liefde", zegt Lies Visschedijk, die de rol van keukenprinses Soof vertolkt, voor de camera van Novum Nieuws. "Ik word niet heel opgewonden van een slagroomsoes of zo."

Daar is Fedja van Huêt, die haar man Kasper speelt, het wel mee eens. "Ik ben een keer ontzettend ziek geworden van oesters. Daar heb ik geen romantische associaties meer bij."

In Soof, gebaseerd op de columns van culinair journaliste Sylvia Witteman, probeert hoofdpersoon Soof uit alle macht haar cateringbedrijf op poten te zetten. Kasper heeft echter een drukke baan en er lopen drie kinderen door het huis die aandacht vragen. Hun relatie lijdt er zwaar onder, en het is een kwestie van tijd voordat een van hen zwicht voor de avances van een ander.

"Ik vind eten een van de leukste dingen die er zijn, maar ik denk dan niet meteen aan seks", gaat de 39-jarige Visschedijk verder. Ook andere dingen die traditioneel gezien worden als romantisch zijn niets voor de actrice. "Als ik rozenblaadjes in bed zie denk ik: ach knul, neem een hobby."

De 40-jarige Van Huêt is iets pragmatischer. "Ik ben zeker te verleiden met lekker eten, maar het is niet zo dat ik een ruzie dan ineens vergeet. Daar heeft heel veel drinken dan ook niet zo veel zin, dan komt het de volgende ochtend extra hard terug."

Soof, met ook Chantal Janzen, Anneke Blok en Dan Karaty, draait vanaf 12 december in de Nederlandse bioscoop.


Visschedijk en Van Huêt worden niet warm van eten (Foto: Novum)

Tientallen doden in centrale deelstaat Nigeria

Bij aanvallen op vier dorpen in de centraal gelegen Nigeriaanse deelstaat Plateau zijn in de nacht van maandag op dinsdag 37 mensen doodgeschoten. Dat heeft een legerwoordvoerder gezegd.

Het zou gaan om een conflict tussen landbouwers en veedrijvers. Omdat de landbouwers christenen zijn en de veedrijvers moslims, bestaat de vrees dat islamitische extremisten uit het noordoosten van Nigeria zich er mee gaan bemoeien.

Merendeel 'moderne slaven' in EU is Europeaan

Ruim zestig procent van de slachtoffers van mensenhandelaars in de Europese Unie is zelf Europeaan. Het merendeel van deze 'hedendaagse slaven', die dwangarbeid verrichten of hun lichaam moeten verkopen, komt uit Roemenië of Bulgarije. Het aantal niet-Europeanen stijgt wel.

Deskundigen van de EU en van Europese politiekorpsen maakten de cijfers bekend op de conferentie Voorrang voor Slachtoffers die dinsdag in Warschau begon. In de afgelopen drie jaar telden zij ruim zevenduizend Europese vrouwen en meisjes en meer dan tweeduizend mannen en jongens die als slaaf of seksslaaf werden uitgebuit.

Meer dan 1300 slachtoffers, onder wie 94 mannen en jongens, waren afkomstig uit Afrika. Het gros van hen kwam uit Nigeria.

Mensenhandelaars richten zich volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) hoe langer hoe meer op dwangarbeid. "Een paar jaar geleden hadden we het vooral over seksuele uitbuiting, maar nu zien we meer en meer mensenhandel voor slavenarbeid", zei Bernd Hemingway van IOM.

De experts bepleitten in Warschau strengere wetgeving om mensenhandelaars te kunnen vervolgen. Ook moeten slachtoffers eerder worden herkend en hun recht op bescherming en genoegdoening beter worden gewaarborgd, menen de deskundigen. De EU-lidstaten moeten meer geld uittrekken voor hulporganisaties. Ook moeten opsporingsdiensten en gewone burgers attent worden gemaakt op het groeiende probleem van de mensenhandel.

Documentaire Uitgezet wint mensenrechtenprijs

De documentaireserie Uitgezet van de VARA krijgt in december de Clara Meijer Wichmann-Penning. Dat heeft de Liga voor de Rechten van de Mens dinsdag bekendgemaakt. De documentairereeks wordt geprezen om de 'belangrijke bijdrage aan de bescherming van de rechten van vluchtelingen'.

In de serie worden kinderen van vluchtelingen bezocht die in Nederland uitgeprocedeerd waren. De vierdelige serie was in september te zien op Nederland 2.

De Clara Meijer Wichmann-Penning werd vorig jaar gewonnen door Eric de Vroedt. Hij kreeg de prijs voor zijn theatervoorstelling Mighty Society. Ook advocate Liesbeth Zegveld won de prijs al eens.

De Liga voor de Rechten van de Mens reikt de penning uit in samenwerking met de stichting J'Accuse. De eerste penning werd in 1988 uitgedeeld. De prijs wordt op 10 december uitgereikt in de Vondelkerk in Amsterdam.

'E-sigaret in de ban'

Volgens een voorstel van de Europese Commissie, welke door de website Nicotine and Science Policy is onderschept, wordt er gewerkt aan nieuwe regels omtrent de E-sigaret. Door de regels zou een groot deel van de modellen E-sigaretten verboden worden.

Ondanks dat het Europees Parlement in oktober nog tegen de nieuwe regels heeft gestemd, is er afgelopen week toch een nieuw voorstel van de Europese Commissie opgedoken. Het voorstel zou onder meer de nicotine in E-sigaretten limiteren tot 10 milligram, hervulbare modellen verbieden en mag er geen reclame meer worden gemaakt.

Met dit nieuwe voorstel heeft de Europese Commissie de onderzoeken rond de E-sigaret, waaruit is gebleken dat de E-sigaret ruim 99 procent minder schadelijk is voor de gezondheid dan tabak, aan de kant geschoven. Daarnaast zijn er geen experts geraadpleegd voor dit nieuwe voorstel. 

De Europese Commissie heeft nog geen reactie gegeven op het voorstel. Als het voorstel de normale procedure zal volgen, dan zou het nog een aantal maanden kunnen duren voordat de nieuwe regels van kracht worden.

Dierentuin doodt ontsnapte wolven

Medewerkers van een Britse dierentuin hebben dinsdag drie wolven moeten doodschieten die uit hun kooi waren ontsnapt. Een vierde wolf kon met een verdovingspijltje worden uitgeschakeld en gevangen en een vijfde was zelf in de kooi teruggekeerd, liet Colchester Zoo in het zuidoosten van Engeland weten.

"Het zijn wilde dieren die in een onvoorspelbare situatie een gevaar voor het publiek hadden kunnen vormen."

De wolven waren ontsnapt door een gat in het hek om hun verblijf. De dierentuin onderzoekt hoe de beschadiging bij de dagelijkse controle onopgemerkt kon blijven.

Nederlandse zorgen om Duitse tolheffing

Burgemeester van de gemeente Losser Michael Sijbom vreest voor sluipverkeer als Nederlandse automobilisten vanaf volgend jaar op de Duitse snelweg tol moeten gaan betalen. Dat laat hij dinsdag weten. "Mensen gaan de Autobahn mijden en zullen lokale en provinciale wegen gebruiken."

Ook SP-Kamerlid Farshad Bashir is niet te spreken over de mogelijke tolheffing. In een reactie op Twitter noemt hij het 'dom van Duitsland om Nederlanders zo keihard te pakken met tol'. "Duitsland is nu nog een populair vakantieland. We krijgen stank voor dank." De ANWB is eveneens tegen de plannen, meldt een woordvoerder.

Als het aan de beoogde coalitiepartijen ligt gaan buitenlandse automobilisten vanaf volgend jaar op de Duitse snelweg tol betalen, meldden Duitse media dinsdag. De christendemocratische CDU/CSU van bondskanselier Angela Merkel en de sociaaldemocratische SPD zouden dat zijn overeengekomen in het coalitieakkoord dat zij woensdag in Berlijn willen presenteren.

Invoering van een tolvignet voor buitenlanders was voor de Beierse CSU, de zusterpartij van Merkels CDU, een breekpunt in de coalitiebesprekingen. CDU en SPD verzetten zich er lang tegen. Hoewel nog onbekend is hoe hoog de tol gaat worden, kan de invoering voor Nederlandse vakantiegangers, die veel gebruikmaken van de Duitse snelwegen, duur worden. Horst Seehofer, leider van de CSU, maakte de afgelopen maanden stemming tegen 'Nederlandse caravans die zorgen voor ellenlange files op de wegen in Beieren'.

Volgens burgemeester Sijbom maken Nederlandse inwoners van de grensstreek veel gebruik van de Duitse snelwegen. "Vanuit Emmen kom je bijvoorbeeld sneller naar Losser via Duitsland dan via de Nederlandse route. Die mensen betalen via de accijns op benzine nu al mee aan het Duitse wegennet." Sijbom hoopt dat in de uitwerking van de Duitse plannen rekening wordt gehouden met het grensverkeer. "Bijvoorbeeld door op de eerste twintig kilometer vanaf de grens nog af te zien van tol."

De ANWB stelt dat als Duitsland inderdaad tol wil gaan heffen, dit een slecht besluit is. Een ANWB-woordvoerder laat weten dat tolheffing gevolgen zal hebben voor Nederlandse vakantiegangers en Nederlanders die bijvoorbeeld werken in Duitsland. Hij wijst er daarbij op dat Nederlanders die tanken in Duitsland al via accijnzen betalen aan de overheid en dus bijdragen aan de Duitse infrastructuur. "Wij zijn benieuwd naar wat de Europese Unie hier van vindt. Als dit alleen voor buitenlanders gaat gelden, is het tegen de grondbeginselen van de EU, die vrij verkeer voorstaat."

Alcomobiliste verstopt zich na ongeluk in kofferbak

Uit vrees voor de Duitse politie heeft een 30-jarige vrouw zich na een ongeval in de kofferbak van haar auto verstopt en opgesloten. Pas na anderhalve dag werd zij in een garage door monteurs 'ontdekt'.

De vrouw was zaterdagavond in Bad Kreuznach in de deelstaat Rijnland-Palts tegen een muur gereden. Agenten vonden het verlaten ogende voertuig en lieten het weg takelen. De vrouw had tijdens de twee nachten in de garage wel eten en drinken want ze kon uit de kofferbak bij de passagiersruimte komen. Nadat zij was ontdekt, verklaarde zij dat zij op het moment van het ongeluk had gedronken en onder invloed van drugs was.

Haar rijbewijs is voorlopig ingenomen, aldus de krant Bild dinsdag.

Vrouw verstopt zich na ongeluk in kofferbak
Vrouw verstopt zich na ongeluk in kofferbak (Foto: ANP)

Bevallen? Tover je placenta om in een fotolijstje

De 25-jarige Britse Amanda Cotton vindt het zonde om afval weg te gooien. Ook menselijk afval, zoals placenta’s, kan volgens haar prima gerecycled worden. “Het is vrij normaal dat mensen de eerste spulletjes van hun baby bewaren. De placenta is één van de eerste creaties tussen moeder en kind. Waarom zou je dat niet vieren met een aandenken?

Amanda maakt van de moederkoek fotolijstjes waarin je bijvoorbeeld de eerste echo kunt bewaren. Het proces start door de placenta te koken en daarna in kleine stukjes te hakken. Daarna wordt deze in een vorm gegoten samen met hars en andere materialen.

Volgens Amanda heeft ze al veel positieve reacties gekregen op haar project en heeft ze zelfs al enkele bestellingen binnen gekregen. Amanda vertelt: “We moeten anders tegen afval aan gaan kijken. Waarom zouden we menselijk afval niet gebruiken als dat mogelijk is?” Ze snapt ook niet waarom mensen producten van hun lichaam walgelijk vinden en als afval beschouwen. Volgens haar zouden menselijke afvalproducten zowel een ‘esthetische als een materiële waarde’ bezitten.

F1-bolide besturen een eitje

Het besturen van een Formule 1-bolide wordt steeds makkelijker, zo kunnen inmiddels veel coureurs beamen. Door alle techniek is de auto beter onder controle te houden, maar het onthouden waar alle knopjes op het stuurwiel voor dienen is niet zo makkelijk meer.

Hadden de stuurtjes in het verleden slechts enkele knopjes, nu is het gehele stuurwiel volgepropt met allerlei knoppen en lampjes. Het Formule 1-team Sauber heeft bij een Tweet een foto geplaatst waarin alle functies op het stuurwiel uitgelegd worden. Dit zijn er in korte tijd veel meer geworden, zo toont een vergelijking met het stuurwiel uit een 2006-McLaren en een 2013-Sauber aan. De geplaatste foto's zijn klikbaar.

Het stuurwiel van de McLaren die in 2006 gebruikt werd (Foto: Pro Shots)

Bommenwerpers VS vlogen door veiligheidszone China

Twee Amerikaanse bommenwerpers zijn dinsdagochtend vroeg door de door China afgekondigde veiligheidszone boven de Oost-Chinese Zee gevlogen. De B-52's waren volgens medewerkers van het Amerikaanse ministerie van defensie op oefening.

De beide langeafstandsbommenwerpers maakten vanuit Guam een rondvlucht. Ze vlogen een klein uur door het gedeelte van het internationale luchtruim dat China afgelopen weekeinde tot Identificatiezone voor Luchtverdediging heeft bestempeld. Volgens de Pentagonmedewerkers was de oefening al lang geleden gepland en heeft die niets te maken met de maatregel van Beijing.

De door China afgekondigde veiligheidszone strekt zich uit boven een aantal door Japan en China betwiste eilanden in de Oost-Chinese Zee. China eist dat vliegtuigen die zich in het gebied begeven de Chinese autoriteiten inlichten.

Japan en de VS hebben gezegd zich niets aan te trekken van de 'eenzijdige' stappen van Beijing.

Lostprophets-zanger schuldig aan kindermisbruik

De zanger van de voormalige Britse rockband Lostprophets heeft bekend dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan kindermisbruik. Zo probeerde de 36-jarige Watkins onder meer een baby te verkrachten. Dat zei hij dinsdag in een rechtbank in Wales, meldt de BBC. Tot nu toe ontkende Watkins de aantijgingen.

Watkins geeft volgens de aanklager nu toe dat hij 'een vastberaden en overtuigd pedofiel' is. Hij bekende schuld aan een poging tot verkrachting en aanranding van een kind jonger dan 13 jaar. De zanger gaf ook toe kinderen te hebben aangerand en onzedelijke foto's van kinderen te hebben gemaakt.

De zanger vergreep zich onder anderen aan fans van zijn band en de kinderen van twee vrouwen. Die hadden hun kinderen daarvoor beschikbaar gesteld. De moeders waren dinsdag ook aanwezig in de rechtbank en bekenden eveneens gedeeltelijk schuld. De straffen worden op 18 december uitgesproken.

Watkins werd vorig jaar december gearresteerd. Hij was in 1997 medeoprichter van Lostprophets. De band stond op verschillende Nederlandse festivals en verkocht wereldwijd zo'n 3,5 miljoen albums. Lostprophets boekte zijn grootste succes met de plaat Liberation Transmission uit 2006. De band viel eerder dit jaar uit elkaar, omdat de andere leden er na Watkins arrestatie geen zin meer in hadden.

Hans Klok verliest tanden tijdens stunt

Bij Hans Klok zijn dinsdagmiddag aan aantal tanden uit zijn mond geslagen. Het oefenen van een stunt verliep niet volgens plan. Er kwam een ketting los, die tegen zijn gebit aansloeg.

"Toen lagen ze eruit", vertelde de illusionist in Show Vandaag. Het was niet de eerste keer dat hij zijn tanden van de grond moest rapen. "Toen heb ik heel snel mijn tandarts gebeld. Ik zeg: het is weer zover."

Klok moest een wortelkanaalbehandeling ondergaan, maar gaat inmiddels weer met een compleet gebit door het leven.

Gemeenten mogen bij Wmo niet naar inkomen kijken

Gemeenten mogen bij een aanvraag voor ondersteuning van mensen met een beperking niet kijken naar hun inkomen of vermogen. Dat blijkt uit drie uitspraken die de Centrale Raad van Beroep dinsdag deed. Volgens de hoogste rechter zouden de gemeenten daarmee inkomensbeleid voeren, wat niet de bedoeling is.

De raad erkent dat gemeenten rekening mogen houden met de eigen verantwoordelijkheid van burgers. Wie een aanvraag doet in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) heeft namelijk al te maken met een eigen bijdrage.

De drie uitspraken liepen uiteen van het weigeren van een traplift, het niet toelaten tot de Regiotaxi en een vrouw van wie werd bepaald dat ze de kosten van de huishoudelijke verzorging zelf kon dragen. Tegen het oordeel van de raad kan geen hoger beroep worden ingesteld.

Senaat: toch bescherming tegen godslastering

De Senaat gaat waarschijnlijk akkoord met het schrappen van het verbod op godslastering, maar wil wel dat burgers beschermd blijven tegen ernstige belediging van hun geloof. VVD, PvdA, CDA, SP en D66 dienden dinsdagavond een motie in waarin ze voorstellen een ander wetsartikel hiertoe aan te passen.

Op dit moment is 'smalende godslastering' volgens artikel 147 van het Wetboek van Strafrecht verboden. SP en D66 hebben in de Tweede Kamer het initiatief genomen voor afschaffing van deze bepaling. De partijen vinden dat godslastering niet in het strafrecht thuishoort. Hun voorstel werd in de Tweede Kamer met ruime meerderheid aangenomen.

Maar de Eerste Kamer heeft er moeite mee. De Senatoren sprongen dinsdag in de bres voor mensen die zich gekwetst voelen als hun geloof beledigd wordt.

VVD kritisch over VN-uitgaven

Regeringspartij VVD wil weten waarom het kabinet meer geld doneert aan VN-organisaties dan het verplicht is. Kamerlid Han ten Broeke eiste dinsdagavond tijdens het debat over de begroting van minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) een overzicht van alle afdrachten.

Volgens de liberaal maakt Nederland naar sommige organisaties 'tientallen miljoenen' meer over dan verplicht. Als voorbeeld noemde hij de Unesco. De verplichte bijdrage is vijf miljoen, maar in 2012 bedroeg de vrijwillige bijdrage maar liefst 24 miljoen euro, zei hij. Ook de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) kreeg de afgelopen jaren 58 miljoen euro bijgeschreven, waar de contributie zo'n vijf miljoen euro bedraagt.

"Welk belang heeft Nederland erbij om de vierde grootste donor van de ILO te zijn?", vroeg Ten Broeke zich af. Daarnaast zijn er bij de eigen inspectiedienst van het ministerie van Buitenlandse Zaken twijfels over de besteding van het geld dat richting de VN-organisaties gaat, weet het Kamerlid. Alle reden dus om er kritisch naar te kijken.

Ten Broeke toonde zich ook in andere opzichten kritisch over de VN. Hij wil dat de Veiligheidsraad wordt hervormd. Het 'misbruik' van het veto-recht is een 'vrijbrief' voor de inzet van chemische wapens, zei hij met een verwijzing naar de crisis in Syrië. De Veiligheidsraad kon het regime van Bashar Assad lange tijd niet aanpakken omdat de permanente leden China en Rusland dat dwarsboomden.

Hierdoor heeft de Veiligheidsraad zichzelf 'gedelegitimeerd'. Het Kamerlid wil dat de permanente leden van de Veiligheidsraad afzien van het veto als sprake is van de inzet van chemische wapens. Timmermans moet zich hiervoor hard maken.

'Aardbevingen Groningen mogelijk nog krachtiger'

Aardbevingen in Groningen kunnen nog krachtiger worden dan tot nu toe werd aangenomen. De betrokken instanties sluiten over een langere periode bevingen met een kracht van 4,5 tot 6 niet uit. Dat meldt de NOS dinsdagavond na het inzien van mailverkeer van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), het Staatstoezicht op de Mijnen (SODM) en het ministerie van Economische Zaken.

Eerder dit jaar werd nog bekend dat aardbevingen in Groningen met een kracht van 4 tot 5 mogelijk zijn. Voorheen werd aangenomen dat de bevingen niet sterker dan 3,9 kunnen zijn.

De NOS wijst er wel op dat niemand met zekerheid iets kan zeggen over de kracht van de bevingen, omdat die afhankelijk is van de hoeveelheid gas die uit het Groningen-gasveld wordt gehaald. Uit begin dit jaar gepubliceerde rapporten bleek al dat het aantal bevingen in de regio en de kracht daarvan samenhangt met de hoeveelheid gas die uit de grond wordt gehaald.

De SODM zou minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) in januari hebben geadviseerd zo snel mogelijk de gasproductie te verlagen. De instanties zouden hierover hebben gesproken na de aardbeving in Huizinge in augustus vorig jaar.

De aardbeving in het dorp Huizinge is de zwaarste beving die Groningen tot nu toe kende. Eerst werd er een kracht van 3,4 gemeten, na bijstelling kwam deze volgens het KNMI uit op 3,6.

Studenten sluiten zich aan bij protesten Kiev

Enkele duizenden Oekraïense studenten hebben zich dinsdag aangesloten bij de protesten in Kiev tegen het besluit van de regering om nauwere samenwerking met het Westen op de lange baan te schuiven en de banden met Moskou aan te halen. Op twee pleinen in het centrum van de stad hebben zich duizenden mensen verzameld om president Viktor Janoekovitsj op te roepen het geplande samenwerkingsakkoord met de EU vrijdag alsnog in Vilnius te ondertekenen.

Rusland heeft Oekraïne zwaar onder druk gezet om van diepere samenwerking met de EU af te zien. Moskou legde handelsbeperkingen op en dreigde met meer maatregelen. Volgens premier Mykola Azarov daalde hierdoor de export dit jaar met 4,8 miljard euro. Toch omschreef Azarov de relatie tussen Oekraïne en Rusland als 'volstrekt normaal'. Dat Kiev zich van Brussel heeft afgewend, komt volgens hem doordat de EU de noodlijdende Oekraïense economie niet financieel wilde ondersteunen.

"Laat ik het ronduit zeggen: de Europese Unie heeft ons hier geen hulp geboden, anders dan algemene verklaringen. Wij hebben geen concrete hulp gekregen", zei de premier tegen journalisten.

Azarov drong aan op trilateraal overleg tussen Rusland, Oekraïne en de EU. Hij zei dat het onderwerp van integratie van Oekraïne in de EU bij de volgende Europese Raad in het voorjaar weer op de agenda kan worden gezet, ofschoon Kiev zich vooralsnog zal concentreren op herstel van de relatie met Moskou. De EU heeft gezegd dat samenwerking met Oekraïne niet van de baan is.

'Plan vervoer chemische wapens Syrië rond'

De Verenigde Naties en de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) hebben een plan voor het vervoer van de Syrische voorraad chemische wapens rond. Het gevaarlijke spul wordt veilig verpakt en met gepantserde vrachtwagens uit verschillende locaties opgehaald en naar de havenstad Latakia gebracht. Het is de bedoeling dat de Syrische chemische wapens daar met schepen worden opgehaald voor vernietiging op zee.

Dit heeft Sigrid Kaag, de Nederlandse diplomate die de gemeenschappelijke missie van VN en OPCW in Syrië leidt, dinsdag gezegd in EenVandaag. De veiligheid blijft een reden tot zorg omdat de situatie op elk moment kan veranderen. In Syrië woedt al meer dan 2 jaar een burgeroorlog.

Pakistan laat drie gevangen Taliban vrij

Pakistan heeft dinsdag drie gevangen Taliban vrijgelaten om vredesonderhandelingen met de Afghaanse regering te faciliteren. Het gaat volgens Pakistaanse functionarissen om Mullah Abdul Ahad Jahangirwal, Mullah Abul Manan en Mullah Younis. Eerstgenoemde was ooit adviseur van Talibanleider Mullah Omar, de tweede ooit gouverneur van de provincie Helmand en de laatstgenoemde ooit een militaire commandant.

Volgens een Afghaanse functionaris heeft Pakistan in oktober in stilte een tiental Taliban van lagere rangen vrijgelaten.

Een Afghaanse delegatie was vorige week in Pakistan om te praten met de vroegere plaatsvervangende leider van de Taliban, Mullah Abdul Ghani Baradar. De voormalige nummer 2 zat jaren gevangen in Pakistan, maar kwam in september vrij.

Pakistan heeft in een jaar tijd bijna vijftig gevangen Taliban vrijgelaten om het vredesoverleg te bespoedigen. Er is echter geen enkele aanwijzing dat dit het vredesproces vooruit heeft geholpen. Sommige vrijgelaten Taliban zouden de strijd tegen de Afghaanse regering gewoon weer hebben opgevat.

De vrijlatingen hebben voor wrijving gezorgd met Afghanistan en de Verenigde Staten. Beide landen zeggen dat Pakistan de vrijgelaten gevangenen niet volgt en bijvoorbeeld niet weet waar zij uithangen en wat zij uitspoken. Bovendien weigeren de Taliban tot dusver rechtstreeks met de Afghaanse president Hamid Karzai, diens regering of haar vertegenwoordigers te praten.

DualShock 4 werkt met Remote Play

Een handige gebruiker op YouTube heeft ontdekt dat het mogelijk is om spellen via Remote Play te spelen middels de DualShock 4, de controller van de PlayStation 4. Hoewel elk spel op de PlayStation 4 via Remote Play te spelen is, werken ze niet allemaal even handig door het ontbreken van de triggers.

Er zit echter nog wel een rare glitch in: het werkt namelijk niet als je spellen speelt via het primaire account van je PlayStation 4, maar wel op een secundair account.

'Tour 2015 kent finishplaats in Zeeland'

De kans lijkt groot dat de Tour de France in 2015 langer dan één dag in Nederland zou zijn. Nadat eerder al bekend werd dat er een proloog in Utrecht zal worden gereden, lijkt het er nu op dat de tweede etappe naar in Zeeland zal gaan finishen.

De wielerorganisatie ASO heeft namelijk door de hele Zeeuwse provincie hotelkamers gereserveerd voor zondag 5 juli 2015. Bij de reserveringen werd aangegeven dat men ongeveer 1000 hotelkamers nodig had voor die dag in heel Zeeland.

Het zal niet de eerste keer zijn dat er een etappe van een grote ronde finisht in de provincie. In de Giro van 2010 was er al een finish in Middelburg, toen de inmiddels overleden Wouter Weylandt een sprintetappe wist te winnen. Hoe de definitieve start van de Tour in 2015 eruit zal zien wordt donderdag bekendgemaakt.

VN-commissie eensgezind achter privacyresolutie

De mensenrechtencommissie van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft eensgezind ingestemd met een resolutie die het recht op privacy verdedigt. De door Brazilië en Duitsland voorgedragen resolutie is gericht tegen de onwettige overheidsspionage, die welig tiert in de digitale wereld van nu. De regeringsleiders van die beide landen zijn vermoedelijk afgeluisterd door de Amerikaanse inlichtingendienst NSA.

De indieners van de resolutie en hun medestanders willen ieder mens het recht op privacy gunnen. Ze spreken hun diepe zorg uit over 'de negatieve weerslag' die afluister- en gluurpraktijken als die van de NSA 'kunnen hebben op de mensenrechten, zeker als het op zo grote schaal gebeurt'.

Uit de eensgezindheid van de mensenrechtencommissie valt op te maken dat de resolutie in december ook eenvoudig een meerderheid van de stemmen behaalt in de Algemene Vergadering. Een resolutie van de Algemene Vergadering is niet bindend, maar heeft als uitspraak van de internationale gemeenschap wel een groot moreel en politiek gewicht.

Schaars relativeert situatie PSV

Stijn Schaars staat met PSV op de achtste plaats in de Eredivisie. De aanvoerder van de Eindhovenaren relativeert de vermeende crisis. Tegenover de NOS is hij voorzichtig over het woord ‘crisis’. "Ik heb het woord crisis niet genoemd. Mij werd gevraagd of het crisis was. We moeten het allemaal niet groter maken dan het is", vertelt hij over de magere klassering van de topclub.

PSV speelde afgelopen zaterdag met 1-1 gelijk tegen sc Heerenveen. Dat deed het met één speler meer dan de Friezen. Joey van den Berg kreeg namelijk al na een kwartier spelen de rode kaart. Toch wist de ploeg van trainer Philip Cocu maar moeizaam te scoren. Pas in de extra speeltijd werd er gelijkgemaakt.

"Het moet niet alleen van mij komen. Ik ben dan wel aanvoerder, maar ik laat liever mijn voeten spreken", vertelt hij over zijn eigen rol binnen PSV. PSV speelt komende donderdag de Europa League-wedstrijd tegen Ludogorets, in Bulgarije. Bij een overwinning is PSV dichtbij overwintering in Europa.

Moordenaar ex-vrouw op lijst met zware jongens

De Libiër Hasèn Aksema komt op de zogenoemde nationale opsporingslijst. Dat meldt de politie dinsdag. Aksema werd in 2006 veroordeeld voor de moord op zijn ex-vrouw in het bijzijn van hun destijds 2-jarige dochtertje. Het is de tiende naam op de lijst.

Aksema vermoordde zijn ex-vrouw Marisse van der Burg in augustus 2004 in haar woning in het Twentse Goor. De 38-jarige man nam hun dochtertje na de moord mee naar Libië. Het televisieprogramma Opsporing Verzocht besteedt dinsdagavond aandacht aan de zaak.

Op de nationale opsporingslijst staan mensen die dringend door de politie worden gezocht omdat ze zijn veroordeeld voor ernstige misdrijven of daarvan worden verdacht. De lijst is te vinden op nationaleopsporingslijst.nl. De politie en het Openbaar Ministerie hopen ermee tips over degenen die erop staan te krijgen.

Begin 2010 ging de lijst, waarop veroordeelden en verdachten met naam en foto staan, online. Om op de lijst te komen, moet iemand aan bepaalde criteria voldoen. Zo moet op het misdrijf waar het om gaat een celstraf staan van ten minste acht jaar.

Double Fine krijgt rechten terug

Toen THQ over de kop ging zijn verschillende rechten van vele games terecht gekomen bij andere uitgevers/ontwikkelaars. Zo kocht Nordic Games de rechten over Costume Quest en Stacking. Nu heeft de uitgever deze rechten teruggeven aan de ontwikkelaar achter die spellen, Double Fine.

In ruil hiervoor zullenl begin 2014, voor een half jaar minimaal, de games Stacking, Costume Quest en Psychonauts uitgegeven worden in de retail door Nordic Games in Noord Amerika en Europa. De games worden uitgegeven in de retail voor Windows en Mac en voor Costume Quest en Stacking zal dit de eerste keer zijn dat er een fysieke kopie beschikbaar zal worden.

Double Fine is erg tevreden met de deal, ze houden graag de rechten voor hun spellen zoveel mogelijk binnen het bedrijf.

Geopereerde Janssen verrast met training

Een zware knieblessure leek een einde te maken aan het seizoen van Theo Janssen. Er gloort echter hoop voor de ervaren middenvelder. Dinsdagochtend verscheen Janssen tot verbazing van velen weer op het trainingsveld van Vitesse. Daar werkte hij enkele oefeningen af.

"Het ging wel oké", liet hij Omroep Gelderland na afloop weten. "Het is nu zeven weken geleden dat ik ben geopereerd en het balgevoel zal ik nog niet kwijt zijn, denk ik. Ik voel geen pijn, dat is positief. Wat ik voel is een beetje stijfheid overal. Vandaag liep ik afstanden van honderd, tweehonderd meter en dat heb ik natuurlijk een tijd niet gedaan. Dat voel je wel."

Of zijn opmerkelijke herstelcurve betekent dat Janssen dit seizoen nog kan aansluiten bij de hoofdmacht is vooralsnog raadselachtig. "Ik weet het ook niet", zei de Arnhemmer daar zelf over. "Dit is de eerste keer dat ik het heb, het gaat heel goed. Ik richt me nog steeds op volgend seizoen, maar alles wat daarvoor komt is meegenomen."

Voorts kwam Janssen te spreken over de goede vorm waarin zijn werkgever momenteel steekt. Zonder zijn hulp klom de ploeg naar de koppositie. "Vitesse is een ploeg, waar je vanaf het begin een stijgende lijn zag. Dat is ook logisch met heel veel nieuwe jongens. Vitesse wordt steeds beter en of dat nou met mij is of zonder mij, dat het beter zou worden stond vast. Daar zijn ze nu nog steeds mee bezig en daar geniet ik ook van. Het is altijd mooi om te zien dat een elftal goed speelt."

Sexy bewegingen met Just Dance 2014-DLC

Vanaf vandaag zijn de vijf onderstaande liedjes beschikbaar in Just Dance 2014 als DLC. Een liedje kost €2,99 voor de originele danspassen en het liedje. Heeft het liedje een andere choreografie dan betaal je €1,99. 

De liedjes zijn beschikbaar voor Wii U, PS3, PS4, Xbox 360 en Xbox One.

• “What About Love” by Austin Mahone
• “One Way or Another” by One Direction
• “Sexy and I Know It” by LMFAO
• “American Girl” by Bonnie McKee
• “Blurred Lines” by Robin Thicke Ft. Pharrell Williams (alternate choreography version)

Hoofdverdachten grote misdaadzaak nog vast

Danny K. en Dick V., die sinds mei vastzitten in een groot onderzoek naar georganiseerde misdaad, komen voorlopig niet vrij. Dat heeft de rechtbank in Haarlem dinsdag bepaald. K. en V. zitten sinds mei vast. In de zaak werden in totaal tien verdachten opgepakt, onder wie Willem Holleeder.

Het verzoek van de advocaten van Danny K. en Dick V. om de voorlopige hechtenis op te heffen, werd door de rechtbank afgewezen. De twee worden verdacht van het leiden van een criminele organisatie. De club zou zich schuldig zou hebben gemaakt aan witwassen, bedreigingen, afpersing en drugshandel. Holleeder werd in juli vrijgelaten, maar hij is nog wel verdachte in de zaak.

Danny K. en Dick V. werden eerder deze maand opnieuw aangehouden voor betrokkenheid bij de voorbereiding van de mislukte liquidatie van de vicepresident van Satudarah twee jaar geleden. Volgens justitie hebben K. en V. de mislukte aanslag samen beraamd. In de zaak werden ook drie andere verdachten opgepakt.

'Kabinet moet mogelijk meer bezuinigen'

Het kabinet moet mogelijk nog eens vierhonderd tot achthonderd miljoen euro bezuinigen. De NOS meldt dinsdag op basis van Haagse bronnen dat het kabinet honderden miljoenen zoekt om de aanpassing van de pensioenwet te betalen, waardoor nieuwe bezuinigingen onvermijdelijk lijken.

De VVD zou denken aan extra snijden in de uitgaven. De PvdA zou de belastingen iets willen verhogen.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) zei vorige week dinsdag nog dat een aangepast pensioenplan waarover het kabinet praat met een deel van de oppositie nog altijd 2,9 miljard euro moet opbrengen. Dijsselbloem wees erop dat de Europese Commissie heeft gezegd dat er geen marge in de begroting zit.

Dijsselbloem is al enige tijd in gesprek met een aantal oppositiepartijen over de pensioenen. Vorige maand bleek dat voor het huidige plan geen meerderheid is in de Eerste Kamer. Het plan hield in dat de belastingvrije pensioenopbouw omlaaggaat van 2,25 naar 1,75 procent.

De oppositie vindt de verlaging te drastisch, maar minder verlagen leidt automatisch tot meer bezuinigingen op andere terreinen, aldus Dijsselbloem. "Dat betekent nieuwe pijn op andere dossiers." Dat de pensioenopbouw omlaaggaat, staat volgens Dijsselbloem niet ter discussie. "Het gaat over de maatvoering."

Hockeyer Verga zes duels geschorst

De tuchtcommissie van hockeybond KNHB heeft Valentin Verga van Amsterdam voor zes duels geschorst. De 24-jarige international is gestraft voor een zware overtreding op Seve van Ass van Rotterdam, die hij met zijn stick hard op de mond raakte in het competitieduel op 10 november. De zoon van bondscoach Paul van Ass verloor daarbij zeven tanden en brak zijn kaak.

Amsterdam bracht de sanctie dinsdag naar buiten, omdat de hockeybond zelf doorgaans geen uitspraken van de tuchtcommissie openbaar maakt. De club had Verga zelf al voorlopig tot de winterstop geschorst na het incident. De hockeyer mag in maart weer spelen voor Amsterdam. 

"Het bestuur van Amsterdam betreurt het incident", aldus Erik Gerritsen, bestuurslid van de commissie tophockey. "We zijn blij dat met deze spoedige uitspraak van de tuchtcommissie deze zaak is afgerond en wensen Seve van Ass veel sterkte met zijn verdere herstel." 

"Ik ben enorm ontdaan door wat er gebeurd is en de gevolgen voor Seve hebben me zwaar geraakt", zegt Valentin Verga. "Ik hoop echt dat hij weer snel op het veld kan staan."

Blues Brothers-regisseur haalt uit naar studiobazen

John Landis, regisseur van onder meer The Blues Brothers uit 1980, ziet met lede ogen aan hoe de filmstudio's in Hollywood tegenwoordig werken. "Als je film niet in het eerste weekend binnenloopt, ben je meteen de pineut", zei hij tijdens het Mar del Plata-filmfestival, schrijft entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

"Die studio's zitten niet meer in het filmvak", vindt Landis, die ook Three Amigos uit 1986 en Coming to America uit 1988 op zijn conto heeft staan. "Ik heb nog geluk gehad, want ik begon in de jaren zeventig met films maken. Toen waren de studio's ook op sterven na dood, maar toen waren het in elk geval nog studio's."

Volgens de 63-jarige Landis gaat het de grote filmmaatschappijen alleen nog maar om geld. "Het zijn piraten, multinationals die meer geld hebben dan de meeste landen en niet eens belasting hoeven te betalen", zei Landis onomwonden. "Ik weet bij veel van die bedrijven niet eens wie de echte eigenaar is."

Landis hekelde ook de manier waarop Hollywood nog aan ideeën voor nieuwe films komt. "Het gaat allang niet meer om het originele idee, maar om de uitvoering van het idee. Niemand begrijpt echt waarom dit zo is. Niemand weet echt waarom het publiek wel of niet naar de bioscoop komt. En dan grijpen ze weer eens terug op 3D en maken de grootste shit."

Het heeft volgens Landis ook te maken met risico's durven nemen. "Dat doet geen van die studio's meer. Dat komt weer doordat die bedrijven zo gigantisch zijn." Zoals zo veel filmmakers ziet Landis vooral potentieel bij de televisiemakers. "Je ziet dat voor kabeltelevisie nog veel interessante dingen worden gemaakt. Zij kunnen nog wel risico's nemen."

Toch heeft ook Landis nog hoop op goede films. "Die zullen altijd worden gemaakt. Het wordt alleen steeds moeilijker. Maar uiteindelijk zijn de grote jongens ook geïnteresseerd in goede films. Zolang ze maar publiek trekken."

Als voorbeeld nam hij Avatar uit 2009 en het onlangs verschenen Gravity, met Sandra Bullock in de hoofdrol. "Het is prachtig om te zien. Is het een goede film? Nee. Maar het is zeker vermakelijk, spectaculair en technisch verbluffend."


Blues Brothers-regisseur haalt uit naar studiobazen (Foto: Novum)

Hollywood liegt over dierenleed

Veel makers van grote Amerikaanse films en tv-series zijn niet eerlijk over het dierenleed op hun set. Het keurmerk aan het eind van de meeste Amerikaanse producties, waarin valt te lezen dat geen van de dieren die gebruikt werden voor de opnames hebben geleden, is dan ook onzin. Dat schrijft The Hollywood Reporter op basis van eigen onderzoek.

Het Amerikaanse entertainmenttijdschrift wist de hand te leggen op een e-mail van een medewerker van de American Humane Association (AHA), de organisatie die zich inzet voor dierenwelzijn op filmsets, aan een collega. Uit die mail blijkt dat de beroemde tijger in het vorig jaar verschenen drama Life of Pi bijna verdronk tijdens opnames in een immense watertank.

De tijger werd vooral beroemd toen bekend werd dat de meeste scènes met het beest uit computeranimaties bestonden. Toch moesten enkele scènes met een levende tijger worden gefilmd.

"Zijn verzorger wist hem er uiteindelijk uit te slepen met een lus om zijn nek. Bijna verdronken. Het spreekt vanzelf dat je hierover geen woord mag zeggen, zeker niet op kantoor. Ik heb alles uit de kast gehaald om dit bagatelliseren", valt in de e-mail te lezen. Toch verscheen op de aftiteling van Life of Pi de bekende tekst dat geen enkel dier tijdens de opnames had geleden.

De AHA onderneemt meestal geen actie als niet onomstotelijk vaststaat dat de organisatie verantwoordelijk is voor het dierenleed. "Het is ironisch hoe op deze manier een organisatie die zich inzet voor dieren in feite medeplichtig wordt aan dierenleed", zegt een gepensioneerde Amerikaanse advocaat die de Animal Protection Unit in Los Angeles heeft opgericht.

Tijdens de opnames van Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl uit 2003 zouden door onderzeese explosies voor de film vele dode vissen zijn aangespoeld. De AHA hield vol dat niet kon worden bewezen dat de dode vissen het gevolg waren van de explosies.

Op de set van The Hobbit: An Unexpected Journey zouden 27 schapen en geiten zijn omgekomen door uitdroging en uitputting. De verzorger op de set informeerde de AHA, maar kreeg als antwoord dat er geen tastbaar bewijs was van de dode dieren. Toen hij vertelde dat hij de dieren persoonlijk had begraven en de locaties kon aanwijzen, stelde de woordvoerder dat de sterfgevallen hadden plaatsgevonden tijdens een onderbreking in de opnames en daardoor niet onder de verantwoordelijkheid vielen van de AHA.

Uiteindelijk werd de boodschap aan het eind van de film subtiel omgebouwd. Op de aftiteling viel te lezen dat de AHA alle opnames met dieren zorgvuldig had gemonitord en dat tijdens die opnames geen dierenleed had plaatsgevonden.
Op de set van de romkom Failure to Launch uit 2006 werd een eekhoornmarmot vermorzeld toen zijn verzorger per ongeluk op hem stapte. Maar omdat het incident een dag na de opnames plaatsvond en omdat er geen opzet in het spel was, besloot de AHA geen actie te ondernemen.

De AHA is zelfs bereid om medewerkers te ontslaan die deze incidenten niet verborgen willen houden. Tijdens de opnames van de tv-serie Luck over paardenrennen overleden vorig jaar vier paarden. De opnames werden daarom voortijdig stopgezet, maar toch verleende de AHA goedkeuring. Toen een medewerker van AHA toch naar de media wilde stappen, werd ze de laan uitgestuurd.

"Het allerergste is natuurlijk dat dit soort wantoestanden juist zouden moeten bijdragen aan het verbeteren van omstandigheden voor dieren op filmsets", zegt een anonieme medewerker van AHA. "Maar niemand steekt een poot uit."

Houwdegen wint presidentsverkiezingen Honduras

De Hondurese kiezers gunnen de regerende Nationale Partij een tweede kans. NP-kandidaat Juan Orlando Hernandez heeft de presidentsverkiezingen van zondag gewonnen. Nog niet alle stemmen zijn geteld, maar de kiesraad noemde Hernandez' voorsprong maandagavond al 'onoverbrugbaar'.

Hernandez' belangrijkste rivaal, Xiomara Castro, vocht de verkiezingsuitslag al bij voorbaat aan. De echtgenote van de in 2009 afgezette president Manuel Zelaya beweert dat zij de winnaar is. Zelaya liet weten dat hij, zijn vrouw en hun Liberale Partij de uitslag niet accepteren. Na de verklaring van de kiesraad bleef het echter rustig op straat.

De 45-jarige Hernandez heeft volgens de kiesraad 34 procent van de stemmen behaald. De 54-jarige Castro kreeg het vertrouwen van 29 procent van de kiezers. Opiniepeilers hadden een nek-aan-nekrace voorspeld.

Buitenlandse waarnemers noemen de stembusgang geslaagd. De Amerikaanse ambassadeur feliciteerde de Hondurezen met het vreedzame en eerlijke verloop van en de hoge opkomst bij de verkiezingen.

De voormalige parlementsvoorzitter Hernandez, die kiezers wierf met een pleidooi voor recht en orde, krijgt nu de kans zijn beloften waar te maken. Tijdens de ambtstermijn van zijn partijgenoot Porfirio Lobo zonk Honduras alleen maar verder weg in misdaad en armoede. Hij moet het wel zien te rooien met het eveneens nieuwe parlement, dat ernstig verdeeld is.

Met de overwinning van Hernandez is de hoop op een terugkeer in het centrum van de macht voor Zelaya vervlogen. De president werd in 2009 door zijn eigen partij geloosd nadat hij tegen de links-populistische Venezolaanse president Hugo Chavez was aangeschurkt. Hij werd gewapenderhand Honduras uit gezet.

WK-poging Burkina Faso strandt bij FIFA

De poging van Burkina Faso om met een protest bij de FIFA alsnog een WK-ticket te bemachtigen is mislukt. Het West-Afrikaanse land vond dat de Algerijnse aanvoerder Madjijd Bougherra bij de play-offwedstrijd in Algerije geschorst was en dus niet had mogen spelen. Volgens de wereldvoetbalbond ging alles volgens de regels.

Bougherra scoorde tijdens de wedstrijd eerder deze maand de enige treffer. De 1-0 nederlaag in Blida betekende dat Algerije op uitgoals het WK bereikte. In Burkina Faso was Algerije met 3-2 verslagen. Volgens Burkina Faso had Bougherra in dat eerste duel geel gekregen en dus geschorst moeten zijn.

Overigens had de FIFA de zaak sowieso niet in behandeling genomen omdat de bond van Burkina Faso zich niet aan de regels hield bij het indienen van het protest. Een beroep tegen het opstellen van een niet-speelgerechtigde speler moet volgens de reglementen binnen een uur na afloop van de wedstrijd ingediend zijn.

Tweede Kamer wil geen gokzender

De Tweede Kamer wil niets weten van de plannen van SBS om een gokzender op te zetten. Een meerderheid sprak dinsdag uit dat gokprogramma's op open tv-kanalen verboden moeten blijven.

SBS heeft plannen om een gokzender te beginnen, zo werd eerder deze maand bekend. De zender moet beginnen als vrouwenzender en een gokzender worden zodra het kabinet de regels voor online gokken heeft versoepeld. Dat zou in 2015 moeten gebeuren.

PvdA en ChristenUnie stelden dat het uitzenden van gokspelletjes op kanalen die niet achter een decoder zitten, ook onder de nieuwe gokregels verboden moet blijven. Een Kamermeerderheid schaarde zich hier dinsdag achter.

Strijd om Richard III verplaatst naar rechtbank

Het juridische getouwtrek over de voorlopig laatste rustplek van de Engelse koning Richard III, die eeuwen geleden in het harnas sneefde, heeft dinsdag een rechtbank in Londen bereikt. De eerste slag eindigde echter onbeslist. De rechter schortte het proces op om ook de gemeenteraad van de stad Leicester de gelegenheid te geven zich in de zaak te mengen.

Het gebeente van Richard werd vorig jaar aangetroffen onder een parkeerplaats in Leicester. Sindsdien wordt verwoed strijd geleverd over de vraag waar de botten ter aarde moeten worden besteld.

Verre nazaten van de koning vechten plannen aan om Richard in de kathedraal van Leicester onder te brengen en zien hem liever begraven in York.

Richard, van het Huis van York, vond in 1485 de dood in een veldslag nabij Leicester. Hij werd door het vijandige leger zonder doodskist in een anoniem graf gelegd.

GroenLinks wil inzicht in belastinggeld

Mensen hebben het recht om te weten waar hun belastinggeld naartoe gaat. Daarom moet op de belastingaanslag voortaan vermeld staan waaraan het geld wordt uitgegeven. Kamerlid Linda Voortman (GroenLinks) zal dit woensdag bepleiten tijdens het debat over de begroting van minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA), zo laat zij dinsdag weten.

Iemand die tienduizend euro aan inkomstenbelasting betaalt, zou dan kunnen zien dat daarvan 2939 euro aan zorg wordt uitgegeven en 180 euro aan ontwikkelingssamenwerking, geeft Voortman als voorbeeld. "Nu hebben mensen soms het gevoel dat hun betaalde belasting in een zwart gat verdwijnt. Maar dit is natuurlijk niet zo", zegt zij in een toelichting.

"Mensen hebben het recht om te weten waar hun belastinggeld naartoe gaat en het overheidsbeleid wordt transparanter als dat al op je belastingaanslag vermeld staat." In Groot-Brittannië zou een dergelijk systeem al bestaan.

Ook op een ander punt wil Voortman meer openheid: de politica wil af van de zogeheten oekaze-Kok, die ambtenaren verbiedt om direct contact te hebben met parlementariërs. Wat haar betreft wordt die vervangen door een oekaze-Plasterk, waarin 'transparantie en behulpzaamheid' centraal moeten staan in plaats van geheimhouding.

Door de richtlijn van voormalig premier Wim Kok (PvdA) af te schaffen moeten ambtenaren weer de mogelijkheid krijgen om parlementariërs te informeren over feitelijke informatie. Op gemeentelijk niveau zou dit al heel normaal zijn. Ook wil Voortman af van het principe dat rapporten en onderzoeken niet zonder advies van het kabinet naar de Kamer kunnen worden gestuurd.

Agent aangeklaagd in Britse 'plebsgate'

Een Britse politieagent wordt vervolgd wegens wangedrag, omdat hij ten onrechte zou hebben gezegd getuige te zijn geweest van een incident dat een politicus zijn baan kostte. Dat heeft het Britse openbaar ministerie gezegd.

De Conservatieve politicus Andrew Mitchell stapte vorig jaar op, omdat hij politieagenten zou hebben beledigd. Toen hij richting het kantoor van de premier fietste en hem bij het hek door agenten de toegang werd belet, beet hij ze toe 'plebs' te zijn. Mitchell ontkende het scheldwoord te hebben gebruikt, maar dat kon hem niet redden.

De agent die dinsdag is aangeklaagd, Keith Wallis, verstuurde later een e-mail waarin hij in strijd met de waarheid beweerde getuige te zijn geweest van het voorval. Volgens justitie heeft hij daarmee de integriteit van de Britse politiemacht in het geding gebracht.

Eigen doelpunt in hockey wordt afgeschaft

Vanaf 1 februari is het eigen doelpunt verleden tijd. Dat maakte de FIH maandagavond aan haar leden bekend. Voor Nederland betekent dit dat de regel op alle niveaus wordt geschrapt. Daarnaast wordt op het WK ook zonder de omstreden regel gespeeld.

De FIH heeft haar besluit genomen naar aanleiding van een inventarisatie onder verschillende betrokkenen, waaronder bonden, spelers, scheidsrechters. Volgens de KNHB is er 'geconcludeerd dat de regel spelers zou kunnen aanmoedigen tot het hard en blind slaan van de bal in de cirkel, wat volgens de FIH leidt tot gevaarlijke spelsituaties.'

Nieuw eurotientje komt begin volgend jaar

Hoe het nieuwe biljet van tien euro eruit komt te zien wordt 13 januari bekendgemaakt. Het nieuwe tientje wordt ergens na de zomer in omloop gebracht. Dat heeft de Europese Centrale Bank dinsdag bekendgemaakt. In mei werd al een nieuw vijfje geïntroduceerd.

De komende jaren worden alle eurobiljetten vervangen. Het hologram en het watermerk van de nieuwe serie tonen een beeltenis van Europa, een prinses uit de Griekse mythologie. De huidige biljetten zijn sinds 2002 in omloop.

De nieuwe en verbeterde echtheidskenmerken van de serie moeten beschermen tegen valsemunterij. Daarnaast zijn de lagere coupures duurzamer dankzij een beschermende laag. De bankbiljetten hoeven daarmee minder vaak te worden vervangen.

Arrestatie na vondst dode vrouw in Zutphen

Een 50-jarige Arnhemmer is dinsdag opgepakt vanwege de dood van een vrouw wier lichaam donderdag in Zutphen werd gevonden. Dat meldt de politie dinsdag.

Het stoffelijk overschot werd maandag door een familielid van de 44-jarige vrouw aangetroffen in de woning van de vrouw aan de Caro van Eycklaan. Aangezien de doodsoorzaak niet direct duidelijk was, begon de politie een onderzoek.

Er zijn aanwijzingen die op een misdrijf wijzen, maar de politie wil daar dinsdag verder niets over vertellen. De omstandigheden waaronder de vrouw is overleden, worden nog onderzocht.

PSV steunt Cocu: "Geven Phillip de tijd"

Phillip Cocu hoeft niet te vrezen voor zijn baan. De directie van PSV heeft het volste vertrouwen in de kwaliteiten van de 43-jarige oefenmeester. Dat meldt de directie bij monde van algemeen directeur Tiny Sanders.

Laatstgenoemde reageert daarmee op de kritiek waarmee Cocu steeds vaker te maken krijgt. De voormalige middenvelder zou ervaring ontberen, en daardoor mede debet zijn aan de teleurstellende prestaties.

"We geven Phillip de tijd en bekijken in de winterstop wat er veranderd kan worden", zo liet Sanders optekenen door Sp!ts. "Het is ook niet zo dat hij geen klankbord heeft in de persoon van een ervaren iemand. Phillip praat met genoeg mensen. Zo kwam Guus Hiddink vorige week nog langs en spart hij geregeld met Marcel Brands. Phillip twijfelt niet over zijn koers en wij hebben vertrouwen in hem."

Volgens Sanders is het ontbreken van enkele ervaren krachten de oorzaak van de slechte vorm waarin de Eindhovenaren verkeren. Uit de laatste vijf duels sprokkelde de ploeg slechts twee punten. "Over een aantal weken kunnen we hopelijk weer over Georginio Wijnaldum en Ji-Sung Park beschikken. Naast het feit dat ze uitstekend kunnen spelen, brengen ze ook de nodige ervaring met zich mee."

Debat over participatiesamenleving

De Tweede Kamer debatteert begin volgend jaar over de zogenoemde participatiesamenleving. Dat gebeurt op verzoek van fractieleider Arie Slob (ChristenUnie), die kon rekenen op brede steun voor zijn verzoek - ook van de coalitiefracties.

Slob zei dat de Kamer het nog niet uitgebreid heeft gehad over dit thema nadat koning Willem-Alexander in zijn eerste troonrede op Prinsjesdag zei dat de klassieke verzorgingsstaat verandert in een participatiesamenleving. Slob wil 'goed scherp' krijgen wat het kabinet er precies mee bedoelt, zei hij.

VVD en PvdA lijken namelijk verdeeld. PvdA-partijvoorzitter Hans Spekman nam er begin deze maand openlijk afstand van. Hij noemde de manier waarop het kabinet er nu invulling aan geeft 'onzinnig' en de interpretatie van premier Mark Rutte (VVD) te vrijblijvend. "Ieder zijn eigen verantwoordelijkheid en dan ben je het beste af. Dat is een definitie die ik onzinnig vind, waar ik me niet in herken", zei hij.

Eerder uitte ook voormalig partijleider Wouter Bos (PvdA) zich kritisch. Rutte verdedigde vorige maand tijdens de Willem Drees-lezing het begrip. Het gaat hem niet uitsluitend om bezuinigen, zei hij toen. Er vindt een verschuiving plaats in de samenleving en het beleid richt zich daar slechts naar.

[HWL] Hockeyheren treffen België en Australië in poulefase

De hockeymannen stuiten in de poulefase van de finaleronde van de Hockey World League (HWL) onder meer op België. Dinsdagmiddag maakte de wereldhockeyfederatie (FIH) het speelschema bekend voor het toernooi, dat van 10 tot en met 18 januari in het Indiase New Delhi wordt gehouden.

Nederland opent groep B met een duel tegen Argentinië. Als tweede wacht Australië en de groepsfase wordt afgesloten met een wedstrijd tegen België. De wedstrijden in de groepsfase bepalen alleen het speelschema van de kwartfinale, want alle landen gaan door naar de volgende ronde. De landen in groep A zijn Duitsland, Engeland, Nieuw-Zeeland en India.

De hockeydames spelen vanaf vrijdag al hun finaleronde van de HWL. De finale bij de dames heeft plaats in het Argentijnse San Miguel de Tucumán. De vrouwen spelen als eerste tegen Duitsland. 

Kamer wil regels voor gebruik drones

De regering moet regels opstellen voor het gebruik van drones. Daarbij moet specifiek worden gelet op privacybescherming. Dat wil de Tweede Kamer, die daartoe dinsdagmiddag een motie heeft aangenomen van Gerard Schouw (D66) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie).

De Kamer vindt met beide politici dat momenteel onvoldoende zicht bestaat op de 'knelpunten' van bestaande wet- en regelgeving voor het gebruik van onbemande vliegtuigen. Het kabinet moet daarom in kaart brengen wat in dat opzicht nog ontbreekt. Ook wil de Kamer onderzocht hebben wat de verwachte 'kansen en bedreigingen' zijn van drones voor de nationale veiligheid en criminaliteit.

Vorige week werd bekend dat Defensie vier Amerikaanse drones aanschaft die vanaf eind 2016 informatie vanuit de lucht gaat verzamelen. Deze grote MQ-9 Reapers kunnen 24 uur per dag vrijwel overal ter wereld worden ingezet.

Nederland beschikt al over andere, kleinere onbemande systemen, zoals de Raven en de Scan Eagle. Deze kunnen ook worden gebruikt boven Nederlands grondgebied, bijvoorbeeld bij de opsporing van criminelen of tijdens grote evenementen.

Blessure Ronaldo ernstiger dan verwacht

De dijbeenblessure die Cristiano Ronaldo afgelopen weekend opliep is ernstiger dan aanvankelijk verwacht. Het treffen met Galatasaray komt in ieder geval te vroeg.

Tijdens de 5-0 zege op Almería liet de Portugees zich voortijdig vervangen. Uit voorzorg, zo verzekerde hij later. Naar nu blijkt heeft hij toch schade opgelopen aan zijn dijbeen, en is deelname aan de Champions League-ontmoeting van woensdagavond met Galatasaray uitgesloten.

"Cristiano zal woensdag niet spelen, vanwege een lichte blessure", zo sprak Carlo Ancelotti dinsdag tijdens een persconferentie. "We zullen moeten afwachten of hij zaterdag wel inzetbaar is." Dan speelt Real tegen Real Valladolid.

Wie de sterspeler van De Koninklijke zal vervangen is vooralsnog onduidelijk. Ancelotti kiest tussen twee aanvallers. "Angél Di María en Jesé Rodríguez kunnen Ronaldo vervangen. We hebben twee opties en ik zal woensdag een beslissing nemen."

Inkomensgrens sociale huur naar 38.000 euro

De inkomensgrens voor sociale huurwoningen moet omhoog naar 38.000 euro. Minister voor Wonen en Rijksdienst Stef Blok (VVD) moet in Brussel gaan praten over verdere verhoging naar 43.000 euro. Dat heeft een meerderheid van de Tweede Kamer dinsdag bepaald.

De inkomensgrens ligt nu op 34.000 euro. Mensen met een inkomen net daarboven hebben vaak grote moeite een betaalbare huurwoning te vinden, omdat ze zijn aangewezen op de vrije sector. Daar liggen de huren voor deze groep veelal te hoog, stelde PvdA-Kamerlid Jacques Monasch, de eerste indiener van de motie.

Woningcorporaties moeten de mogelijkheid krijgen om twintig procent van hun woningen toe te wijzen aan inkomens tussen 34.000 en 43.000 euro, wil de Kamer verder. De inkomensgrens geldt sinds 2011 en vloeit voort uit Europese regels.

Ruim zes jaar cel voor Rotterdamse kunstroof

De hoofdverdachte van de kunstroof in Rotterdam moet zes jaar en acht maanden de cel in. Dat heeft de rechtbank in Boekarest dinsdag bepaald. De Roemeense officier van justitie eiste vorige week de maximale celstraf van achttien jaar tegen Radu Dogaru voor de roof van zeven waardevolle doeken uit de Rotterdamse Kunsthal.

Medeverdachte Eugen Darie kreeg dezelfde straf. Ook tegen hem was achttien jaar geëist. De twee waren dinsdag niet in de rechtszaal aanwezig. Dogaru en Darie kunnen tegen de uitspraak in beroep gaan.

Zowel Dogaru als Darie bekende betrokkenheid bij de diefstal van de schilderijen van onder anderen Picasso, Monet en Matisse. In totaal staan zes verdachten terecht voor de kunstroof uit de expositieruimte in Rotterdam.

Advocaat Catalin Dancu zei eerder te verwachten dat de twee verdachten zeven jaar zouden krijgen voor hun daad. Naast hun bekentenissen hebben ze meegeholpen met het strafrechtelijk onderzoek. De derde hoofdverdachte, Adrian Procop, is nog steeds voortvluchtig.

De maximale straf voor diefstal in Roemenië is vijftien jaar cel. Justitie eiste daar drie jaar bovenop omdat het gaat om kunst met een grote culturele en financiële waarde.

De werken zijn nooit teruggevonden. De moeder van Dogaru zei tegen de aanklagers de werken te hebben verbrand, maar trok die verklaring later in. In haar oven werden asresten gevonden, mogelijk van drie van de gestolen schilderijen. Zij staat samen met de andere verdachten in december terecht.

De zaak naar de grootscheepse kunstroof liep herhaaldelijk vertraging op. Een aantal zittingen werd uitgesteld vanwege vormfouten en ontevredenheid van advocaten over het onderzoek. De rechter liet eerder deze maand weten de hele zaak in december te willen afronden.

De moeder van Dogaru wordt verdacht van het vernietigen van de werken. De zaak tegen haar en de drie andere verdachten gaat op 3 december verder.

Piazon droomt van titel met Vitesse

Vitesse draait tot dusver een uitstekend seizoen en gaat aan kop in de Eredivisie. Huurling en uitblinker Lucas Piazon gaat voor het hoogst haalbare met de Arnhemmers. Na veertien wedstrijden gaat de ploeg van trainer Peter Bosz aan kop met 27 punten.

Afgelopen zondag was Vitesse met 3-0 te sterk voor Go Ahead Eagles. Piazon was twee keer trefzeker vanaf de stip. Piazon kwam afgelopen zomer over van Chelsea en is de revelatie van Vitesse. De Braziliaanse middenvelder hoopt op het kampioenschap. "Natuurlijk, als ik er niet in geloof, wie dan wel. Ik hoop dat we geschiedenis schrijven", zegt Piazon tegen De Gelderlander.

Marko Vejinovic wil nog niet te ver vooruit kijken. "Eigenlijk kun je er nog geen zinnig woord over zeggen, maar het gevoel is goed. Wij blaken van het zelfvertrouwen. Elke keer word ik verrast door de uitslagen op teletekst. Nu is het Feyenoord weer, dat van RKC verliest. Vitesse kampioen? Zeg nooit nooit."

Josje heeft alwéér nieuw neukertje

Na half Nederland al te hebben afgewerkt, doet Josje Huisman nu een Belg. Dit heeft het management van 'die blonde van K3' vandaag bevestigd aan RTL Boulevard.

Nummer zoveel in de rij neukertjes van Josje is Kevin Janssens. Hij is wereldberoemd bij onze zuiderburen als acteur.

Een Vlaams roddelblad pakte vandaag uit met het nieuws dat de domineesdochter nu op de Belgische tour gaat. "Ze steken hun liefde voor elkaar absoluut niet onder stoelen of banken", schrijft Dag Allemaal. "Kusjes geven en elkaar vastpakken en zo. Ze zien er altijd bijzonder gelukkig uit. Verliefd tot en met."

Eerder is Josje al uitgewoond door onder anderen Johnny de Mol, Levi van Kempen en Gert Verhulst. Of Samson ook heeft meegedaan, is helaas niet bekend.

Nederlands vissersschip op borgtocht vrij

Het Nederlandse vissersschip dat in Ierland werd geënterd op verdenking van het overboord gooien van kleine vis is op borgtocht vrij. Dinsdag werd een borgsom van 250.000 euro betaald. Dat bevestigt de eigenaar van het schip, Parlevliet en Van der Plas. Het schip is al vertrokken naar de visgronden om verder te gaan met vissen.

De schipper van het de Annelies Ilena wordt verdacht van highgrading, waarbij gevangen vis wordt teruggegooid omdat de waarde te laag is. Door de vis overboord te gooien telt die niet mee voor het visquotum waar vissers zich aan moeten houden. De Katwijkse rederij noemde de aanklacht van de Ierse inspectie maandag ongegrond en disproportioneel.

Controleurs zouden aan boord van het schip vijftig kilo horsmakreel hebben gevonden. Daarvan wordt vermoed dat de vis zou worden teruggestort in de zee. Het schip werd vrijdag geënterd door de Ierse marine. De rechtszaak tegen het vissersschip dient 10 december.

Kamer wil stopcontact in tweede klas

Er moeten stopcontacten komen in de tweede klas van de trein. De Tweede Kamer heeft dinsdagmiddag een motie van Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) hiertoe aangenomen.

De politica schrijft in haar motie dat niet alleen betaalbaarheid en betrouwbaarheid van treinen een reden is om te kiezen voor het openbaar vervoer, maar dat ook het comfort van belang is. En die moeten in de 'huidige digitale samenleving' niet alleen zijn voorbehouden aan passagiers die eerste klas reizen.

De stopcontacten moeten worden ingebouwd wanneer de treinen worden gerenoveerd. Nieuwe treinen moeten standaard van een stopcontact worden voorzien.

Bouw WK-stadions achter op schema

De bouw van de WK-stadions in Brazilië is in volle gang, maar het lijkt erop dat een aantal projecten in tijdnood komt. Volgens de BBC is bijvoorbeeld de Arena Pantanal in Cuiabá nog lang niet klaar.

De stoelen moeten bijvoorbeeld nog geplaatst worden, maar problematischer is dat het veld er nog niet in ligt. Volgens de FIFA moeten de stadions op 1 januari 2014 af zijn, maar dat wordt een lastig verhaal.

Projectleider Mauricio Guimaraes laat weten dat de FIFA-deadline niet haalbaar is. "We zullen klaar zijn tussen 15 en 20 januari", aldus Guimaraes. Daarnaast wijst hij op nog een probleem. "Er zijn dan nog niet genoeg hotelkamers voor de fans, maar dat zal de stad wel oplossen", aldus de projectleider.

Ook in andere steden komt men in tijdnood. Zo moet er in de Arena Amazonia in Manaus nog volop gewerkt worden aan de dakconstructie en zijn ook lang niet alle stoeltjes geplaatst. Het WK gaat op 12 juni van start. Gastland Brazilië opent het toernooi. De tegenstander wordt tijdens de loting van 6 december bekend.

Nieuwe coach voor Sijsling

Michael Koning is de nieuwe coach van tennisser Igor Sijsling. Dit heeft Koning vandaag laten weten aan tennis.nl. Hij zal de Spanjaard Joaquin Muñoz opvolgen, met wie Sijsling eerder dit jaar brak. 

De 29-jarige Koning was zelf ook actief als proftennisser. Hij kwam tot de 229e plaats op de wereldranglijst. In 2002 won hij met Bas van der Valk het juniorentoernooi van de US Open. In 2008 won hij de titel op de Nationale Masters. 

De samenwerking is voorlopig voor een half jaar. Daarna zal er geëvalueerd worden. Koning gaat mee naar Australië, waar Sijsling binnenkort zijn seizoen begint. 

Morning-afterpil werkt niet bij dikkertjes

De morning-afterpil Norlevo werkt niet bij vrouwen van boven de tachtig kilo. Bij vrouwen die zwaarder zijn dan 75 kilo is de pil minder effectief dan gedacht. Die waarschuwing heeft de Franse medicijnfabrikant HRA Pharma dinsdag uitgebracht.

Uit een onderzoek naar levonorgestrel, de werkzame stof in Norlevo, is gebleken dat de anticonceptiepil voor spoedgevallen onbetrouwbaar is. Datzelfde geldt voor de Plan B One-Step van het farmaceutisch bedrijf Teva.

Directeur Frederique Welgryn van de afdeling gezondheidszorg voor vrouwen van HRA Pharma liet dinsdag weten dat het bedrijf klanten gaat waarschuwen dat Norlevo minder of zelfs helemaal niet kan werken. Volgend jaar komt de waarschuwing op de verpakking van de pil.

Norlevo is sinds 1999 op de markt en wordt in meer dan vijftig landen verkocht. In Frankrijk gaan er ieder jaar anderhalf miljoen stuks over de toonbank.

Einde aan royale bonussen

Bonussen in de financiële sector worden met ingang van 2015 beperkt tot maximaal twintig procent van het vaste salaris. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) heeft dat dinsdag aangekondigd in een brief aan de Tweede Kamer.

De nieuwe wet gaat gelden voor iedereen die in de financiële sector werkt. "Perverse beloningsprikkels worden wereldwijd gezien als een van de oorzaken van de financiële crisis", schrijft Dijsselbloem, die met zijn voorstel aanzienlijk verder gaat dan nieuwe Europese richtlijnen.

Blatter boos op Betis-fans na racisme eigen speler

Sepp Blatter heeft met afschuw kennis gekomen van het discrimineren van een eigen speler door supporters van Real Betis. De voorzitter van de wereldvoetbalbond zegt dinsdag op Twitter 'hun acties te veroordelen'. Op televisiebeelden is te zien dat Betis-supporters zondagavond racistische gebaren en geluiden maakten naar verdediger Paulo.

Racisme is geen nieuw fenomeen in de voetballerij. Dat supporters ook spelers van hun eigen club discrimineren komt echter minder vaak voor. Blatter pleit dan ook voor een zware straf. "Het is onzin om racisme te bestrijden met boetes. Dit moet getackeld worden door alle competitieorganisatoren."

De donkere Paulo werd in de stadsderby tegen Sevilla vlak voor rust van het veld werd gestuurd. Betis verloor het duel met 4-0 en staat daardoor nog altijd laatste in de Primera Division.

Hunger Games 2 beste Nederlandse opening dit jaar

De film The Hunger Games: Catching Fire heeft het beste openingsweekend van het jaar beleefd in Nederland. De avonturenfilm met Jennifer Lawrence en Josh Hutcherson ging donderdag in première en bracht tot en met zondag ruim 1,95 miljoen euro op. Dat laat distributeur Independent Films dinsdag weten. Het vorige record was in handen van Fast & Furious 6, dat in mei in zijn eerste weekend 1,89 miljoen opbracht.

Catching Fire, gebaseerd op de gelijknamige bestseller van schrijfster Suzanne Collins, is het vervolg op de film The Hunger Games. In de eerste vier dagen bracht deel twee al meer dan de helft op van de totale opbrengst van de eerste film. Die bracht in totaal in Nederland 3,67 miljoen euro op.

Catching Fire, met ook Liam Hemsworth, Woody Harrelson en Donald Sutherland, draait momenteel in 118 Nederlandse bioscoopzalen.


Hunger Games 2 beste Nederlandse opening dit jaar (Foto: Novum)

Dak fabriek China stort in: negen doden

Het dak van een voedselverwerkingsbedrijf in de stad Mudanjiang, in het noordoosten van China, is maandag als gevolg van een sneeuwstorm ingestort. Negen mensen kwamen daarbij om het leven. Dat heeft het Chinese staatspersbureau Xinhua dinsdag gemeld.

De negen slachtoffers waren vermoedelijk aan het lunchen toen het dak naar beneden kwam. De lokale autoriteiten gaan in de stad veiligheidscontroles uitvoeren in verband met de zware sneeuwval. Door de sneeuwval zijn in het noordoosten wegen dicht en diverse vluchten werden geannuleerd.

Frankrijk wil 'hoerenlopers' streng straffen

De Franse regering is van plan om strenge wetgeving tegen prostitutie en vrouwenhandel in te voeren. Woensdag wordt een wetsvoorstel voorgelegd aan het parlement. Voorstanders van de nieuwe wet hopen dat deze ertoe zal leiden dat prostituees worden beschermd en de klant juist bestraft. Onder de Franse bevolking is er echter veel verzet. Zo hebben zestig Franse beroemdheden, onder wie filmster Catherine Deneuve en zanger Charles Aznavour, een petitie getekend waarin het criminaliseren van zowel mensen die seks kopen als degenen die zich voor seks laten betalen wordt verworpen.

Prostitutie is legaal in Frankrijk, maar bordelen, tippelen en souteneren zijn verboden. Het wetsvoorstel voor het strafbaar stellen van prostitueebezoek heeft in Frankrijk, dat bekendstaat als libertijns met een vleugje macho, de tongen losgemaakt. Tegelijkertijd is er meer aandacht gekomen voor de seksindustrie. In Frankrijk is het aantal buitenlandse dames van lichte zeden de afgelopen jaren fors toegenomen. De meesten zijn afkomstig uit Azië en Oost-Europa.

In het wetsvoorstel staat dat een klant van een prostituee een boete van vijftienhonderd euro kan krijgen. Dat loopt op tot drieduizend euro als de hoerenloper in kwestie voor de tweede keer wordt gesnapt. Ook kan de klant verplicht worden een cursus te volgen waarin duidelijk wordt gemaakt wat de schadelijke gevolgen van prostitutie kunnen zijn.

Aan de andere kant voorziet de wet ook in een plan om de ongeveer veertigduizend prostituees te helpen. Een wet uit 2003, waaronder tippelen verboden is, moet worden geschrapt en de illegale vrouwen komen in aanmerking voor een verblijfsvergunning, mits ze uit de seksindustrie stappen. Een van de initiatiefnemers van de wet, Maud Olivier, zei dat deze erop gericht is 'de gevolgen van de ongelijke en archaïsche verhouding tussen man en vrouw' aan te pakken.

De 57-jarige Rosen Hicher, die van 1988 tot 2009 prostituee was, hoopt dat de wet vrouwenhandel tegengaat. "De huidige wet staat niet aan onze kant, dus we zitten vast in het systeem. De klant weet dat en speelt daar mee. (...) Ik zie prostitutie nog steeds als geweld tegen vrouwen en we kunnen dit geweld niet langer tolereren."

De tegenstanders beweren juist het tegenovergestelde. Volgens hen heeft de nieuwe wet tot gevolg dat prostituees juist in gevaarlijke situaties belanden. Ze zouden meer aan de genade van pooiers en gewelddadige klanten zijn overgeleverd en ze zouden gedwongen worden zich te verstoppen. Ook zouden ze geen toegang meer hebben tot organisaties die in het leven zijn geroepen om de vrouwen te helpen.

"Meer clandestien werken betekent dat we naar afgelegen plekken moeten en daardoor meer risico op geweld lopen", meent de 31-jarige Thierry Schaffauser die werkt als escort. Bovendien kan de wet tot gevolg hebben dat de prostituees minder verdienen en daardoor klanten accepteren die ze normaal niet zouden meenemen. Het komt er volgens hem op neer dat 'je iets doet, wat je voorheen niet zou doen'.

Anderen landen, zoals Duitsland, Zwitserland, maar ook Nederland, waar prostitutie legaal is, zijn benieuwd naar de effectiviteit van de wet. "Als Frankrijk de wet invoert, dan kan dat wel eens een keerpunt zijn voor andere Europese landen", zei Gregoire Thery van de Mouvement du Nid, een organisatie die jaarlijks vijfduizend prostituees helpt.

Zweden kent al sinds 1999 een strenge wet tegen prostitutie. Uit een rapport blijkt dat het aantal mensen dat betrokken is bij tippelen sinds de invoering van de wet fors is gedaald. Tegelijkertijd nam echter de straatprostitutie in de buurlanden Noorwegen en Denemarken toe.

Agent schiet hond inbreker neer

De politie heeft maandagavond in Sint Willebrord de hond van een inbreker neergeschoten. Het dier viel een politiehond aan en wilde niet meer loslaten. De bullmastiff heeft het schot overleefd en is na een operatie naar een asiel gebracht.

Agenten gingen af op een melding van een inbraak bij een cafetaria aan het Emmausplein in de Brabantse plaats. Ze zagen een man en een hond de bosjes in vluchten. De man had een tv onder zijn arm. Hij weigerde tevoorschijn te komen. Zijn hond reageerde wel en beet de diensthond in de nek.

De 25-jarige verdachte liep bij zijn arrestatie een bijtwond in zijn been op. Na behandeling in het ziekenhuis werd hij meegenomen naar het bureau.

Nederlands stel vast voor mishandeling 39 honden

De Spaanse politie heeft een Nederlands stel gearresteerd omdat zij 39 zwaar verwaarloosde honden hielden op hun terrein in de provincie Zaragoza. De zieke, uitgedroogde en ondervoede dieren werden niet verzorgd door de 34-jarige man en zijn 24-jarige vrouw. Dat melden lokale media dinsdag.

Sommige honden zaten met kettingen aan bomen geketend. De Guardia Civil trof ook drie dode honden aan, evenals een geïmproviseerde crematieplek voor overleden dieren.

De dierenbescherming had aangifte gedaan. Het stel hield de honden om ze in andere EU-landen te laten adopteren, maar wordt nu aangeklaagd voor dierenmishandeling. Nadat de honden zijn verzorgd en opgeknapt worden ze alsnog aangeboden voor adoptie.

'Vrouwen steeds sletteriger'

Vrouwen blijken er steeds meer een losse seksuele moraal op na te houden. In slechts twintig jaar tijd is het aantal sekspartners van een vrouw verdubbeld.

Het University College Londen heeft een enorm onderzoek gehouden naar het seksleven van de huidige mens. Hieraan hebben meer dan 15.000 volwassenen deelgenomen. Met schokkende conclusies.

Zo is het steeds moeilijker om een vrouw te vinden die geen afgelikte boterham is. Dames ontvangen namelijk steeds meer mannen tussen hun dijen. Was de gemiddelde vrouw in de jaren negentig nog uitgewoond door vier kerels, tegenwoordig zijn er al acht mannen overheen geweest.

Wel leuk: de kans dat een vrouwtje een lesbisch avontuurtje beleeft, is nu vier keer zo groot als in de geile nineties. Dat terwijl een tienermeisje tegenwoordig zestien lentes is als haar vliesje wordt doorboord.

Ondanks alles wordt er helaas wel minder geneukt dan vroeger. Slechts driemaal per maand mag de man erop, terwijl dit twintig jaar geleden nog vijf keer per maand was. Volgens profesoor Kaye Wellings komt dit omdat we in bed tegenwoordig liever werken dan de liefde bedrijven.

Seksscènes nog steeds ongemakkelijk voor Carice

Carice van Houten heeft ondanks al haar ervaring nog altijd moeite met seksscènes. Sterker nog, naarmate de jaren toenemen worden de intieme momenten voor de camera steeds lastiger voor haar om te spelen. Dat onthult de 37-jarige actrice in Grazia.

"Seksscènes zijn nooit heel leuk, hoe ouder je wordt, hoe minder graag je ze wil doen, maar het is nu eenmaal onderdeel van mijn vak", zegt Carice in het tijdschrift. In Nederlandse producties lukt het de actrice nog wel eens om de spanning weg te nemen met een paar grappen. "Dat doe ik in het buitenland niet, dat ligt daar veel te gevoelig."

Grote antidrugsactie in Groningen en Drenthe

De politie heeft dinsdag bij invallen in Groningen en Drenthe meerdere wietkwekerijen ontdekt. Een man van 34 uit Emmen is aangehouden. Hij wordt verdacht van drugshandel, laat de politie weten.

De invallen werden gedaan in woningen en bedrijfspanden in onder meer Ter Apel, Stadskanaal en Emmen. Er zijn honderden wietplanten gevonden. Ook is geld in beslag genomen.

De politie verwacht aan het eind van de middag klaar te zijn met de actie.

Onafhankelijk Schotland wil pond en queen houden

De Schotse regering heeft in een 670 pagina's tellend document, een zogeheten 'White Paper', haar toekomstplan ontvouwd voor een onafhankelijk Schotland. De Schotse bevolking kan de onafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk in september volgend jaar met een ja-stem afdwingen.

Volgens de regering van premier Alex Salmond zijn er drie redenen om het Verenigd Koninkrijk te verlaten: onafhankelijkheid zorgt voor een democratischer Schotland, een welvarender Schotland en een eerlijker Schotland.

De nationalistische SNP van Salmond is van plan om de kwalijkste aspecten van het Britse beleid in Londen voor de welvaartsstaat teniet te doen en een sociaal zekerheidsstelsel op poten te zetten dat 'voldoet aan onze behoeftes en doelen'. Zij wil bovendien een einde maken aan een belastingmaatregel die momenteel geldt en huishoudens kort op woningtoeslagen als zij leegstaande kamers in hun woningen hebben. Verder wil de regering het minimumloon laten stijgen met het inflatiecijfer. Voorts moet uitbreiding van gratis kinderopvang vrouwen aan het werk krijgen en bijdragen aan de groei van de Schotse economie.

Salmond wil vasthouden aan het pond als wettig betaalmiddel. "Het pond is net zo goed de Schotse valuta als elders in het land." Vasthouden aan het pond zou voor continuïteit moeten zorgen. Ook de Britse koningin Elizabeth II moet staatshoofd blijven.

"Een onafhankelijk Schotland zal een constitutionele monarchie zijn", aldus het toekomstplan. "Zodra de onafhankelijkheid in 2016 in werking treedt zal Hare Majesteit de Koningin staatshoofd zijn." Als de bevolking voor onafhankelijkheid stemt zal die op 24 maart 2016 moeten worden uitgeroepen. In mei van dat jaar moeten parlementsverkiezingen worden gehouden.

De datum van 24 maart is een symbolische. Het is de dag waarop in 1603 een verdrag in werking trad waarmee de versmelting van de kronen van Engeland en Schotland met de troonsbestrijging van James VI (James I in Engeland en Ierland) een feit was. Volgend jaar, het jaar van het referendum, is het bovendien zevenhonderd jaar geleden dat de slag bij Bannockburn (de Battle of Bannockburn) plaatsvond, toen een Schots leger onder leiding van Robert the Bruce een veel grotere Engelse strijdmacht bij Stirling in de pan hakte.

De regering wil verder dat een onafhankelijk Schotland lid blijft van de Europese Unie. Daarbij moet een proces op gang worden gezet waarin een soepele transitie naar volledig EU-lidmaatschap kan plaatsvinden op de dag dat Schotland onafhankelijk wordt. Een lidmaatschap van de eurozone is echter vanwege de wens met het pond te blijven betalen niet aan de orde.

De SNP zegt na de onafhankelijkheid geen belastingen te zullen verhogen. Het land staat er volgens de regering financieel gezien gunstiger voor dan de rest van het Verenigd Koninkrijk. Maar volgens de Britse minister van Schotse aangelegenheden Alistair Carmichael is het 'zeer onwaarschijnlijk' dat het land het pond en de samenwerking met de Bank of England kan behouden. Een 'plan B' is vereist, zegt hij.

Een ander doel van de regering in Edinburgh is het land zo snel mogelijk te ontdoen van de Trident-kernwapens die liggen opgeslagen op een militaire basis aan de rivier de Clyde. Dat plan is onverenigbaar met Schotlands andere doelstelling om onafhankelijk lid te zijn van de NAVO, zeggen critici.

'Steeds meer leerlingen per leraar'

Het aantal leerlingen per docent is in het basis-, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs de afgelopen vier jaar toegenomen. Dat meldt de Algemene Onderwijsbond (AOb) dinsdag. Volgens de vakbond is een klas van 28 leerlingen geen uitzondering in het basisonderwijs. Docenten zouden steen en been klagen over de XL-klassen.

De leerling-leraarratio is in het basisonderwijs volgens cijfers van de AOb toegenomen van een gemiddelde van 17,6 in 2009 tot 18,8 in 2012. In het voortgezet onderwijs steeg het cijfer van 14,0 in 2009 naar 15,3 in 2012 en in het mbo steeg het van 22,0 in 2009 naar 23,5 in 2012.

Volgens de docentenvakbond zijn de klassen in het voortgezet onderwijs groter geworden omdat het aantal leerlingen blijft stijgen, terwijl het aantal werknemers in het onderwijs is afgenomen. Volgens de bond is het onmogelijk om goed onderwijs te geven als de klassen te groot zijn.

Uit een eerdere enquête van de AOb bleek dat een op de zes klassen in het basis- en voortgezet onderwijs dertig leerlingen of meer telt. Lerarenvakbonden voeren al een tijd actie tegen grote klassen. Een petitie van de vakbond Leraren in Actie (LIA) tegen volle klassen werd deze maand door ruim veertigduizend mensen ondertekend.

Eerder deze maand bleek dat acht op de tien middelbare scholieren willen dat de overheid een grens stelt aan het aantal leerlingen per klas. Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) liet in een reactie weten niets te zien in een wettelijk maximum. "Ik wil scholen juist aanmoedigen om te innoveren met lesvormen", zei hij toen. Wel is een onderzoek ingesteld.

Fiscus krijgt parkeergegevens niet

De Belastingdienst krijgt voorlopig geen parkeergegevens van klanten van het bedrijf SMS Parking in handen. De rechtbank in Den Bosch stak daar dinsdag in een kort geding een stokje voor omdat het een te grote inbreuk op de privacy van burgers zou zijn.

De fiscus had de zaak aangespannen omdat het parkeerbedrijf geen gegevens wilde overdragen omdat het de privacy van klanten wil garanderen. De Belastingdienst wil met de gegevens controleren of leaserijders niet meer privékilometers maken dan ze via hun rittenadministratie opgeven.

SMS Parking betoogde eerder dat de fiscus lang niet alle gegevens nodig heeft. Het bedrijf betwijfelde bovendien of het wettelijk wel mogelijk is alle informatie op te vragen. Andere parkeerdiensten verstrekten de Belastindienst wel de opgevraagde gegevens.

Volgens de voorzieningenrechter mag de Belastingdienst gegevens opvragen die van belang kunnen zijn voor de belastingheffing. Dat maakt de weg echter niet vrij om SMS Parking alle gegevens te laten verstrekken, zo stelt de rechter. Alleen als de fiscus 'zwaarwegende redenen' heeft mag het inbreuk maken op de privacy van burgers. Daar is nu onvoldoende sprake van, waardoor het verzoek van de Belastingdienst te ver gaat.

De rechter wil dat een nieuw evenwicht wordt gevonden tussen de wens van de Belastingdienst om gegevens en de inbreuk op hun privacy die burgers bij controles moeten aanvaarden. Dat is echter niet aan de rechtbank, zo staat in de uitspraak.

De Belastingdienst laat in een reactie weten in hoger beroep te gaan.

Bollegraf: "De meiden sluipen omhoog"

Manon Bollegraf, scheidend bondscoach van het Fed Cupteam, zag de afgelopen jaren vele meisjes en dames passeren. De staat van het Nederlandse vrouwentennis was onder haar leiderschap niet altijd stabiel. Ze is wel positief over de toekomst. 

"We zijn af en toe door diepe dalen gegaan, maar dat hoort erbij in de sport. In al die jaren hebben we altijd een aantal vaste waardes gehad. Ook nu sluipen er een aantal speelsters omhoog op de ranglijst. Misschien gaat het niet snel, maar als ze er maar komen. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden", aldus Bollegraf. 

De tennissters hebben in 2013 behoorlijk wisselvallig gepresteerd. Dit kwam mede door blessures en hogere verwachtingen. Een voorbeeld is kopvrouw Kiki Bertens. Zij kampte heel lang met een slepende enkelblessure. "Bovendien heeft zij in het circuit ook een andere rol gekregen, want er wordt nu veel meer naar haar gekeken", verklaart de 49-jarige Bollegraf. "Je legt je eigen lat ook hoger. Als je dan een paar keer verliest, gaat je vertrouwen weg. Je wapens werken niet meer. Je wordt dan aangeschoten wild. Het is dan zaak om die knop weer om te zetten. Ik denk alleen maar dat ze hier sterker uit komt."

Arantxa Rus heeft na een slecht begin van het jaar de weg omhoog weer gevonden. "Ze staat op dit moment echt weer heel goed te spelen en heeft de stijgende lijn weer te pakken. Ik denk dat Kiki en Arantxa er allebei veel zin in hebben om aan het nieuwe seizoen te beginnen. Kiki weet nu ook wat ze de afgelopen maanden heeft gemist en voor Arantxa is het een mooie uitdaging dat ze straks weer op het hoogste niveau kan meedoen." Ze hoopt ook dat Michaëlla Krajicek op de ranglijst weer de weg omhoog vindt. "Dan kan ze nog van grote waarde zijn."

Bollegraf is ook blij met de ontwikkelingen achter deze drie dames. "In de achterhoede is een aantal speelsters van plaats 600 richting 300-200 gestegen. Ook Richel Hogenkamp, Indy de Vroome en Lesley Kerkhove hebben stappen gezet. Ze spelen kwalificaties op de WTA-tour en weten zich af en toe voor een hoofdtoernooi te plaatsen. Misschien willen we allemaal dat het sneller gaat, maar in Nederland blijft dat moeilijk. Die meiden moeten toch altijd eerst hun school afmaken en dat is terecht."

Bollegraf stopt gedwongen als captain. De KNLTB wil vanaf 2014 het Fed Cupteam intensiever begeleiden. Bollegraf kan dat als alleenstaande ouder niet combineren met haar gezin. "Als ik dan moet kiezen, kies ik voor mijn dochter. Ik vind het wel erg jammer, want ik had nog graag door willen gaan. Het is geweldig om met de meiden te mogen werken en had ze met mijn ervaring graag nog langer willen helpen."

'Federer kan door tot zijn 60e'

Roger Federer moet blijven tennissen zolang hij zelf wil. Dit zei Ilie Nastase, voormalig nummer 1 van de wereld, dinsdag in de Roemeense media. Nastase ergert zich eraan dat steeds vaker wordt geroepen dat de 32-jarige Zwitser moet stoppen.

"Mensen moeten hier mee ophouden. Federer moet spelen zolang hij zelf wil. Ik vind ook niet dat hij er op zijn hoogtepunt mee moet ophouden. Hij heeft niets meer te bewijzen, maar als hij dat wil, kan hij door gaan tot zijn 60e."

Federer won in zijn loopbaan 17 grandslamtoernooien. Dit seizoen pakte hij maar één titel en zakte op de wereldranglijst van de tweede naar de zesde plek. "Roger hoeft er nu echt niet mee op te houden omdat hij niet meer de nummer 1 van de wereld is. Hij is nog steeds één van de beste spelers in het circuit", meent Nastase. De Roemeen stopte zelf toen hij 39 jaar was.

'Federer kan door tot zijn 60e'
'Federer kan door tot zijn 60e' (Foto: ANP)

Twitter checkt leeftijd bij alcoholvolgers

Niet alleen voor het kopen van alcohol, maar ook voor het volgen van een alcoholisch merk via Twitter is de juiste leeftijd vereist. Het sociale medium wil sinds maandagnacht weten hoe oud een gebruiker is die merken als Heineken en Bacardi wil volgen. Daarbij gelden de leeftijdsbeperkingen in het land van de gebruiker.

Zo mag een negentienjarige Nederlander Heineken wel volgen, terwijl een Amerikaan moet wachten tot hij 21 jaar oud is. De leeftijdscontrole geldt behalve voor Heineken en Bacardi voor Jim Beam, Knob Creek en Bud Light. Andere merken volgen binnenkort. De bedrijven gebruiken een zelfde controle op hun websites.

Wanneer gebruikers een alcoholmerk willen volgen, moeten ze in de app of met een link in een speciaal verstuurd privébericht hun leeftijd opgeven. Wie te jong is mag het merk niet volgen. Twitter zegt de ingevoerde geboortedata niet op te slaan.

Twitter voert de leeftijdscontrole in om bedrijven de mogelijkheid te geven zich op een specifieker publiek te richten. Bestaande volgers hoeven de leeftijdscontrole niet te doorlopen. Daarnaast is het beveiligingssysteem, net als op de websites van de alcoholmerken, gemakkelijk te omzeilen door te liegen over de leeftijd.

FOK!filmtip van de dag: The Day Kennedy Died (2013)

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films. Valt er vandaag nog wat te zien? Je leest het op FOK!

The Day Kennedy Died

De FOK!filmtip van de dag is vandaag een documentaire die vandaag maar liefst tweemaal wordt vertoond op de zender Canvas. Zowel om 16.00 uur als 21.05 uur is op die zender de gloednieuwe documentaire The Day Kennedy Died te zien. In de documentaire van Regisseur Leslie Woodhead gaan we terug naar 22 november 1963, de dag waarop de jonge Amerikaanse president John Fitzgerald Kennedy werd vermoord.

In The Day Kennedy Died zien we de uren die aan de aanslag vooraf gingen, maar ook de directe nasleep van het gebeuren; de chaos, de race naar het hospitaal en de klopjacht op verdachte Lee Harvey Oswald. Wat meteen opvalt bij het bekijken van deze documentaire is het feit dat er die bewuste dag ontzettend veel op film is vastgelegd. Hierdoor kon men echter wel een zeer gedetailleerd beeld geven van wat er allemaal gebeurde op die inktzwarte dag in de Amerikaanse geschiedenis.

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

'Assange niet vervolgd in VS'

Aanklagers in de Verenigde Staten zien geen brood meer in de vervolging van Julian Assange, de Australiër die verantwoordelijk is voor de publicatie via WikiLeaks van een kolossale hoeveelheid vertrouwelijke informatie van de Amerikaanse overheid. The Washington Post meldde dinsdag dat bronnen bij justitie hebben gezegd dat de zaak te veel problemen met zich mee zou brengen als die wordt gericht op vervolging van de publicatie van geheimen.

Het zou er onder meer toe leiden dat ook journalisten en nieuwsmedia in de beklaagdenbank terechtkomen, omdat zij de informatie verder hebben verspreid. Officieel is geen besluit genomen over de vervolging van Assange, maar betrokkenen zeiden tegen de 'Post' dat het er waarschijnlijk nooit van komt.

'Aanklacht tegen Assange gestrand'
'Aanklacht tegen Assange gestrand' (Foto: ANP)

Vitesse en Reis ontbinden contract

Jonathan Reis is bezig aan zijn laatste dagen als contractspeler van Vitesse. Per 1 december wordt de samenwerking tussen beide partijen beëindigd. Dat melden de Arnhemmers via de officiële clubsite.

Het contract van de Braziliaan, dat pas medio 2016 ten einde zou lopen, wordt met ingang van 1 december ontbonden. Dat besluit is in goed overleg tussen speler en club tot stand gekomen. "Er was voor Jonathan bij Vitesse te weinig perspectief op sportief gebied", licht technisch directeur Mohammed Allach toe.

"Zoals bekend maakte Jonathan tijdelijk geen deel meer uit van de A-selectie. Daarbij speelt het verlangen op om terug te keren naar Brazilië. Die twee aspecten samen maken dat een tussentijds vertrek voor zowel Jonathan als Vitesse beter is."

"In Brazilië kan hij een nieuwe start maken en hopelijk zijn oude niveau weer benaderen. Wij wensen Jonathan alle goeds, zowel privé als in zijn verdere voetbalcarrière. We nemen nu afscheid van de voetballer Jonathan Reis, maar voor de persoon Jonathan staat de deur in Arnhem altijd open."

Reis zelf kijkt uit naar zijn terugkeer naar zijn geboorteland. "De belangrijkste reden voor mijn vroegtijdige vertrek bij Vitesse is dat ik met mijn gezin terug wil naar Brazilië. Ook sportief gezien heb ik daar meer kansen om te spelen in een eerste elftal."

Ofschoon hij zijn belofte bij achtereenvolgens PSV en Vitesse nooit heeft kunnen waarmaken, vertrekt de aanvaller met een goed gevoel. "Ik kijk met een goed gevoel terug op mijn tijd bij Vitesse. Deze club gaf mij het vertrouwen na mijn zware blessure en revalidatieperiode. Jammer genoeg heb ik niet zoveel voor de club kunnen betekenen als ik had gewild. Nu gaat mijn weg terug naar Brazilië en dat is goed. Ik wens Vitesse heel veel succes en blijf de club natuurlijk volgen."

Van der Vaart eerder terug dan verwacht

Rafael van der Vaart kan sneller zijn rentree maken bij Hamburger SV dan verwacht. De Nederlandse international raakte vorige week geblesseerd tijdens de oefeninterland tegen Colombia. Verwacht werd dat hij zeker zes weken aan de kant zou staan. Maar Van der Vaart kan mogelijk volgende week zijn rentree al maken.

Technisch directeur Oliver Kreuzer is optimistisch over het herstel van de sterspeler van HSV. "Het ziet er goed uit, hij boekt veel progressie", aldus Kreuzer in de Duitse media. "Ik hoop dat Van der Vaart volgende week dinsdag al in actie kan komen in het bekerduel met 1. FC Köln."

Van der Vaart zelf hoopt ook weer snel in actie te komen. "Ik voel me veel beter. Het is afwachten hoe de komende dagen verlopen", zei Van der Vaart eerder.

Overtoom wil weg bij AZ met oog op WK

Willie Overtoom denkt aan een vertrek bij AZ. De middenvelder moet met oog op het WK aan speelminuten komen, iets waar hij in Alkmaar niet op kan rekenen. Overtoom maakte aan het begin van dit jaar de overstap van Heracles Almelo naar AZ. Sindsdien is hij er niet in geslaagd om een vaste basisplaats te veroveren.

De international van Kameroen denkt nu aan een verhuur. "Ik sta voor alles open en wil gewoon weer voetballen", zegt Overtoom tegen RTV Noord-Holland. "Het is moeilijk om positief te blijven. Het is een lastige situatie, maar ik zit er wel mee. Ik wil gewoon niet mijn geld verdienen met het op de bank zitten. Ik wil mijn geld verdienen door gewoon lekker te voetballen. Ik train goed en doe keihard mijn best voor het tweede team hoe moeilijk dat ook is."

Onder Gertjan Verbeek had Overtoom het al moeilijk en sinds de komst van Dick Advocaat staat de middenvelder op een zijspoor. "Het was voor mij al snel duidelijk. Toen Advocaat kwam belandde ik meteen op de tribune. Ik heb nog wel mijn best gedaan, maar op een bepaald moment leg je je er wel bij neer. Ik moet nu fit blijven en kijk dan wel hoe ver ik nog kom."

"Ik maak nog kans op dat WK. Ik ben 27 jaar en moet nu gewoon voetballen. Voor de laatste interland heb ik nog contact gehad met de staf van Kameroen. Ze volgen mij en ik moet mijn best doen", aldus Overtoom.

Veelbesproken Makkelie fluit Feyenoord - PSV

Danny Makkelie heeft zondag de leiding over Feyenoord - PSV. Dat heeft de KNVB dinsdag bekendgemaakt. De aanstelling is verrassend, aangezien Makkelie zondag nog veel kritiek te verwerken kreeg bij Go Ahead Eagles - Vitesse. Aanleiding waren een aantal nadrukkelijke beslissingen in het voordeel van de Arnhemmers.

De fans van de thuisploeg lieten zondag hun onvrede blijken over Makkelies functioneren. Voor de supporters van Go Ahead was de maat vol toen Vitesse vijf minuten voor rust voor de tweede maal een strafschop kreeg. Eerder had de 30-jarige Dordtenaar Deniz Türüç al weggezonden.

Supporters gooiden vuurwerk op het veld en richtten spreekkoren aan het adres van Makkelie. Bovendien betrad een supporter het veld. Makkelie legde daarop de wedstrijd stil. Na een korte afkoelingsperiode werd het duel hervat.

De wedstrijd tussen Feyenoord en PSV mag door het matige presteren van beide clubs nauwelijks meer een topper worden genoemd. De Rotterdammers staan zevende, gevolgd door PSV op de achtste plaats.

Emancipatie: ik wil huisvrouw worden!

Hoe staat het eigenlijk met de emancipatie van de vrouw in Nederland? Op het eerste gezicht lijkt het best oké: want hoe vaak speelt deze vraag een rol? Alleen Neelie Kroes lijkt deze vraag nog zo nu en dan in het publieke debat te stellen. De glazen plafonds worden nog keurig gewassen, maar verder lijkt de vrouw vrij te zijn om te doen en te bereiken wat zij wil. Van de man is het intussen ook redelijk normaal dat hij op de carrièreladder mag degraderen naar een deeltijd huisvader.

F-side duldt geen t-shirts van FC Barcelona

F-side, de harde supporterskern van Ajax, waarschuwt voetbalfans die van plan zijn om vanavond met een shirt van Barcelona naar de Champions League-wedstrijd te gaan. Dit meldt f-side.nl

Vooral in de vakken 125 tot en met 129 worden de shirts van Barcelona niet geaccepteerd. "Een gewaarschuwd mens telt voor twee", melden de fans. De 'dagjesmensen' kunnen wel gewoon zonder problemen naar de wedstrijd toe gaan. "Prima als die mensen lekker teveel voor een kaartje willen betalen. Prima als die mensen niet eens weten wie er bij Ajax op het veld staat. Prima als die mensen gaan schreeuwen om Messi (terwijl die niet eens meespeelt)", meldt de F-side.

Apple staat Zwarte Piet-app alsnog toe

Apple heeft de fotoapplicatie waarin iPhone-bezitters foto's met Sinterklaas en Zwarte Piet kunnen nemen alsnog toegelaten tot de App Store. De applicatie is sinds dinsdagochtend gratis te downloaden. Volgens het Amsterdamse softwarebedrijf Brand Cam gaat het om een aangepaste versie van de app waarin de Pieten ietwat naar de achtergrond zijn geplaatst.

De Pieten zijn met opzet niet uit de app verwijderd. "De toevoeging van Zwarte Piet maakt deze app veel leuker", zei topman Steven Roest van het softwarebedrijf desgevraagd. Waarom Apple de applicatie nu wel heeft goedgekeurd, is echter niet duidelijk.

Maandag werd bekend dat Apple de applicatie had geweigerd omdat er Zwarte Pieten te zien zijn in de app. De zwart geschminkte gezichten van de Pieten zouden aanstootgevend zijn. Hoewel Apple deze specifieke app weigerde, zijn er genoeg andere apps te vinden waarin Zwarte Pieten verwerkt zijn.

Sarota: "Heerlijk om weer te spelen"

Adam Sarota is opgelucht dat hij eindelijk weer een wedstrijd heeft kunnen voetballen. De middenvelder uit Australië stond bijna tien maanden langs de kant vanwege een zware knieblessure. Sarota maakte gisteravond zijn rentree bij de beloften. "Het was heerlijk om weer aan spelen toe te komen", meldde de international vandaag op de website van zijn management. 

De 24-jarige Australiër speelde alleen het eerste half uur tegen Jong Sparta. "Het ging best lekker. Ik heb helemaal nergens last van gehad,” vertelde de middenvelder die begin dit jaar zijn kruisband in zijn rechterknie scheurde. "Ik heb met de medische staf van Utrecht keihard gewerkt om terug te komen. Dan voelt eindelijk weer aan voetballen toekomen als een bekroning van alle inspanningen."

Varkenskop in tuin burgemeester Nijmegen

Onbekenden hebben een varkenskop in de tuin van burgemeester van Nijmegen Hubert Bruls (CDA) gegooid. Dat bevestigt een woordvoerder van de burgemeester dinsdag.

Het incident gebeurde al enkele weken geleden maar Bruls besloot er toen bewust geen ruchtbaarheid aan te geven. De politie onderzoekt wie de kop heeft neergelegd.

De woordvoerder wil niet speculeren over de mogelijke daders. Volgens De Gelderlander gaat het mogelijk om een protest van NEC-fans vanwege Bruls' voornemen een supporterscafé te sluiten.

Bruls spreekt in een reactie tegenover de regionale krant van 'een smakeloze actie die geen enkel doel dient'.

NS skipt dagelijks negen stations

Treinen van de NS slaan gemiddeld negen keer per dag een station over. Dat heeft staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld (PvdA) dinsdag aan de Tweede Kamer laten weten. Meestal gaat het om kleine stations.

"In het overgrote deel van de gevallen is het overslaan van een station een bijsturingsmaatregel die NS inzet als grote groepen reizigers gedupeerd dreigen te raken als gevolg van een vertraging", schrijft Mansveld. "Eén ernstig vertraagde stoptrein kan tot gevolg hebben dat grote groepen reizigers in diverse opvolgende treinen en zelfs op andere trajecten hinder ondervinden door vertraging of het missen van aansluitingen."

Het overslaan van stations komt vooral voor op de trajecten Nijmegen-Arnhem, Bergen op Zoom-Vlissingen en Utrecht-Hilversum. Station Arnhem-Zuid werd dit jaar het vaakst overgeslagen: 376 keer.

Mansveld is niet van plan maatregelen te nemen om een einde te maken aan het overslaan van stations. Wel heeft ze de NS erop aangesproken dat reizigers vooraf geïnformeerd moeten worden als een trein een station overslaat. Dat geldt voor reizigers die in de trein zitten en voor mensen die op het station staan te wachten. Verder moet de NS jaarlijks een overzicht geven van stations die zijn overgeslagen.

Terugkeer naar Eredivisie optie voor Maduro

Hedwiges Maduro sluit een terugkeer naar de Eredivisie niet uit. De 28-jarige middenvelder verwacht in januari te vertrekken bij Sevilla en de Nederlandse competitie is zeker een optie om zijn loopbaan te vervolgen. "Ik zeg niet direct nee tegen clubs uit Nederland", stelt de oud-Ajacied in een interview met Sport1. "Ik sta in principe voor alles open."

Maduro zegt in een land te willen voetballen 'waar de competitie nog echt goed is'. "Ik heb een voorkeur voor Duitsland of Engeland. Spanje natuurlijk ook wel, maar dat zal lastig worden." Een terugkeer naar Nederland behoort volgens Maduro tot de mogelijkheden. "Als ik maar aan spelen toekom, dat is het belangrijkste. Het liefst bij een club die goed voetbal speelt."

De zeventienvoudig international, die eerder voor Ajax en Valencia speelde, is bereid salaris in te leveren. "Daar wil ik best over praten. Dat is geen probleem."

Maduro's situatie bij Sevilla is momenteel uitzichtloos. Hij heeft geen rugnummer gekregen en is daardoor niet speelgerechtigd voor de competitie. Het is voor de Almeerder een uitgemaakte zaak dat hij de komende transferperiode van club wisselt. "Dat is honderd procent zeker. Alleen heb ik nu wel een halfjaar vergooid."

Jochem van Gelder licht kijkers op

Het SBS-programma Pas Oplichters, een Nederlandse versie van The Real Hustle, neemt het zelf ook niet zo nauw met de waarheid. Het programma van Jochem van Gelder licht namelijk ook de kijker op.

In het programma lichten vier acteurs nietsvermoedende slachtoffers op met aanbetalingstrucjes of zielige verhalen over een zus in het ziekenhuis. En dat alles gefilmd met de verborgen camera's. Alleen zijn die verborgen camera's allemaal zo opgesteld op plekken waar in een ander shot te zien is dat er helemaal geen verborgen camera's op die plek kunnen staan. Bovendien zijn deze beelden allemaal van te goede kwaliteit om een verborgen camera te kunnen zijn opgenomen. En hoe komt een van de slachtoffers, die even daarvoor nog een aanbetaling deed, ineens aan een cameraatje in zijn knoopsgat?

Een ander bewijs dat Pas Oplichters de kijkers nept is het feit dat de slachtoffers herkend worden uit andere producties. Zo is Jasper Aukema gewoon professioneel figurant, zo ontdekte www.glamora.ma.  Of het de kijker uitmaakt of ze worden opgelicht door Van Gelder weten we maandagochtend. De kijkcijfers van de eerste aflevering waren goed, er keken bijna een miljoen mensen.

A'dammer rookt, drinkt en blowt meer

Amsterdammers roken, drinken en blowen meer dan mensen in andere plaatsen van Nederland. Ook hebben ze vaker ernstige psychische klachten en zijn ze vaker eenzaam dan de gemiddelde Nederlander. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerd onderzoek van de GGD.

Van de volwassen Amsterdammers rookt 28 procent. Het landelijk gemiddelde is 23 procent. De afgelopen jaren zijn bovendien meer mannen en jongvolwassenen tussen de 19 en 34 in Amsterdam gaan roken. Ruim honderdduizend Amsterdammers (zeventien procent) drinken te veel alcohol. Onder hen zijn 44 duizend probleemdrinkers.

Eenzaamheid is een groeiend probleem in de stad, blijkt verder uit het onderzoek. Elf procent van de volwassen Amsterdammers is zeer eenzaam. Dat zijn zo'n 65 duizend mensen. 45 duizend Amsterdammers (zeven procent) kampen met ernstige psychische klachten en ongeveer evenveel hebben het laatste jaar aan zelfmoord gedacht.

Aan het onderzoek, dat de GGD iedere vier jaar doet, werkten 7200 volwassen Amsterdammers mee. Ze vulden een vragenlijst in over hun lichamelijke en psychische gezondheid, leefgewoonten en zorggebruik.

Terpstra volgend jaar weer met Keisse in Rotterdam

Begin volgend jaar zal Niki Terpstra weer met de Belg Iljo Keisse aan de start staan van de Zesdaagse van Rotterdam. Het duo was dit jaar ook al de sterkste op de belangrijke baanwedstrijd. 

Ook de Denen Michael Mörköv en Alex Rasmussen vormen vanaf 2 januari een koppel. Dat heeft de organisatie vandaag bekend gemaakt. Daarnaast zullen de Franse mondiale kampioenen Vivien Brisse en Morgan Kneisky in de Ahoy weer meestrijden om de titel. Ook mag er van de duo's Nick Stöpler/Yoeri Havik en Jens Mouris/Wim Stroetinga wat verwacht worden. 

Van Marwijk vindt WK in Qatar maar niets

Oud-bondscoach Bert van Marwijk vindt het maar niets dat het WK van 2022 in Qatar gehouden zal worden. "Zo'n toernooi moet gehouden worden in een land met een voetbalcultuur. Dit is een enorme fout, heel erg jammer", vertelde de coach van Hamburger SV gisteravond.

De 61-jarige Van Marwijk kan er niet bij dat de FIFA het WK heeft toegewezen aan een land als Qatar. "Het is daar 40 tot 50 graden, dat vind ik slecht.' Volgens de oud-bondscoach is Duitsland uitermate geschikt om dit soort toernooien te organiseren. "Hier klopt namelijk alles. De stadions zijn modern en goed te bereiken en het klimaat is uitermate geschikt voor voetbal."

Baines heeft gebroken teen

Everton kan waarschijnlijk de rest van het jaar geen gebruik meer maken van Leighton Baines. In de stadsderby tegen Liverpool (3-3) heeft de linksback zijn teen in zijn rechtervoet gebroken, bleek uit een scan. Dat heeft de ploeg uit de Premier League vandaag bekend gemaakt.

Hoe lang Baines zal ontbreken is nog onduidelijk. "We moeten kijken hoe de breuk zich herstelt. Afhankelijk daarvan zijn we hem tussen de tien dagen en zes weken kwijt,” meldt coach Roberto Martinez. 

 

'Ozb gemiddeld 2,3 procent omhoog'

Huiseigenaren zijn volgend jaar gemiddeld zes euro oftewel 2,3 procent meer kwijt aan onroerendezaakbelasting (ozb). Dat meldt Vereniging Eigen Huis (VEH) dinsdag op basis van een inventarisatie in 109 gemeenten.

De stijging van de ozb lijkt hiermee onder de maximale verhoging van 2,45 procent te blijven die het rijk heeft afgesproken met de gemeenten. Vereniging Eigen Huis reageert hier 'met instemming op', na twee eerdere jaren van overschrijding van de norm.

Tussen de onderzochte gemeenten bestaan wel grote verschillen, constateert de belangenorganisatie. Zo laat de gemeente Koggenland de ozb met 23 procent stijgen. De gemeente heeft hiermee nog wel een van de laagste ozb-tarieven, tekent VEH aan. Velzen en Groningen verhogen de ozb met ongeveer tien procent. Aan de andere kant daalt het ozb-tarief in Beverwijk met 5,8 procent.

De ozb is niet de enige woonlast voor huiseigenaren. Ook de riool- en afvalstoffenheffing moet door hen worden opbracht. Alle woonlasten gezamenlijk stijgen met een procent, omgerekend acht euro. De toename wordt gedrukt door de gemiddelde daling van de afvalstoffenheffing met één procent en een stijging van de rioolheffing met 2,2 procent.

Gemiddeld betalen eigenwoningbezitters volgend jaar 715 euro aan gemeentelijke woonlasten. Dit jaar is dat gemiddeld 707 euro. De gemeente Bergen is de duurste gemeente met woonlasten van 1038 euro. Inwoners van Tilburg zijn het goedkoopste uit met gemiddeld 530 euro aan woonlasten.

Gesink start voor het eerst in Tour Down Under

Robert Gesink zal het nieuwe seizoen in Australië gaan starten. De renner van Belkin doet voor het eerst mee aan de Tour Down Under. Dat liet Gesink weten op zijn fanclubdag. "Ik doe het altijd goed ver van huis," zei Gesink lachend tegen CyclingNews

Al eerder dit jaar won Gesink onder andere de GP van Quebec. In 2011 won hij de Ronde van Oman. Die ronde staat in 2014 weer op het programma van Gesink. Direct na de Tour in Australië zal hij verdergaan in de oliestaat. Na de Ronde van Oman zal alles in het teken staan van de Tour de France. Ook de Amstel Gold Race en de Tirreno-Adriatico zullen op het programma staan van de 27-jarige Varssevelder. 

Kentekenbewijs vanaf januari op creditcardformaat

Het kentekenbewijs wordt vanaf 1 januari een kaartje op creditcardformaat. De nieuwe vorm vervangt het tweedelige papieren kentekenbewijs. Volgens minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen is het kaartje gebruiksvriendelijker en minder fraudegevoelig.

"Binnenkort hoeft niemand meer die papieren in de auto te hebben. Het nieuwe kentekenbewijs past gewoon in je portemonnee", aldus Schultz in een verklaring. "En het is niet alleen veel handzamer: de kaart is ook lastiger na te maken en daarmee minder gevoelig voor fraude."

Op het nieuwe kentekenbewijs zit een chip met de gegevens van zowel het voertuig als de kentekenhouder. Wie een auto koopt krijgt een zogenoemde tenaamstellingscode, die nodig is als het voertuig later van eigenaar wisselt of bijvoorbeeld wordt gesloopt.

De kaart zorgt er verder voor dat criminelen moeilijker een voertuig kunnen klonen. Bij klonen krijgt een gestolen auto hetzelfde kenteken als een auto van hetzelfde merk en type.

Het ministerie verwacht dat pas in 2019 alle papieren kentekenbewijzen zijn vervangen door kaartjes. De wijziging gaat op termijn voor een flinke besparing op de administratieve lasten zorgen, denkt Schultz. Het gaat in totaal om een jaarlijkse besparing van 24 miljoen euro.

'Ontslagrecht wordt niet soepeler'

Het nieuwe ontslagrecht is, anders dan veel politici steeds roepen, helemaal niet soepeler dan het huidige systeem. De positie van vaste werknemers wordt in het nieuwe ontslagrecht juist verstevigd, waardoor het in de toekomst alleen maar moeilijker wordt om hen te ontslaan. Dat stellen verschillende arbeidsrechtexperts dinsdag in Het Financieele Dagblad.

De deskundigen doen die uitspraken op grond van wat zij hebben gezien van het wetsvoorstel dat volgens de krant vrijdag in de ministerraad wordt besproken. Dat voorstel komt voort uit het sociaal akkoord dat het kabinet eerder dit jaar met werkgevers en werknemers sloot en moet een einde maken aan de hoge ontslagbescherming in Nederland.

Anders dan de politici beweren, wordt het met de nieuwe wet echter niet gemakkelijker om te worden ontslagen, zo stelt arbeidsrechtadvocaat en buitengewoon hoogleraar Rogier Duk. "Werkgevers moeten nog steeds aan dossieropbouw doen en hun werknemers een verbetertraject hebben aangeboden voor ze tot ontslag mogen overgaan", legt hij uit.

Bovendien kunnen werknemers na het ingaan van de wet in juli 2015 in hoger beroep en cassatie gaan tegen hun ontslag. Dat recht hebben ze tot nu toe nog niet. "Werknemers zullen veel langer dwarsliggen bij ontslag, want ze hebben niets te verliezen", zo verwacht Duk. Ontslagprocedures kunnen daardoor tot wel twee jaar duren, tegen twee maanden nu.

VNO-NCW en MKB-Nederland laten dinsdag in een gezamenlijke reactie weten dat het ontslagrecht in hun ogen wel sneller en goedkoper wordt. "Beroep is alleen maar in uitzonderlijke gevallen mogelijk", stellen belangenverenigingen. De beweringen van de arbeidsjuristen zijn volgens hen dan ook 'voorspelbaar en onjuist'.

Ook wijzen de werkgeversorganisaties erop dat in het wetsvoorstel een limiet wordt gesteld aan de maximale vertrekvergoeding. Vanaf halverwege 2015 mag die niet hoger zijn dan 75 duizend euro of een jaarsalaris. De arbeidsjuristen verwachten echter niet dat deze limiet het ontslag bevordert. "Ik hoor nu zelden dat de vergoeding een bezwaar is om te ontslaan", zegt Duk in de krant.

Frankrijk stuurt troepenmacht naar CAR

Frankrijk stuurt duizend militairen naar de Centraal-Afrikaanse Republiek om te voorkomen dat het land afglijdt naar totale chaos. Dat heeft de Franse minister van defensie Jean-Yves le Drian dinsdag gezegd. "We kunnen niet toestaan dat het land instort", aldus Le Drian. De Franse militairen voegen zich bij een vredesmacht van de Afrikaanse Unie die al in de CAR is.

Het is de tweede keer dit jaar dat Frankrijk militairen naar een voormalige kolonie stuurt. Eerder al werden 2800 militairen in Mali gestationeerd.

Maandagavond zei Jan Eliasson, plaatsvervangend secretaris-generaal van de Verenigde Naties, al dat er daadkrachtig moet worden opgetreden om de vredesmissie van de AU te steunen totdat een missie van de VN het roer kan overnemen om de chaos een halt toe te roepen.

In maart bundelden diverse rebellengroepen in de CAR onder de naam Seleka de krachten en wipten de president uit het zadel. Sindsdien verkeert het land in chaos. De leider van de rebellenalliantie, Michel Djotodia, riep zich uit tot president en ontbond Seleka na de machtsgreep, maar een groot aantal rebellen legde de wapens niet neer, voegde zich niet in de gelederen van Djotodia's leger en opereert nu zonder zich door de president iets te laten gezeggen. Volgens mensenrechtenorganisaties maken de rebellenstrijders zich schuldig aan wreedheden.

Eliasson zei maandag dat vrijwel de hele bevolking, zo'n 4,6 miljoen zielen, ernstig te lijden heeft onder de anarchie in het land. Ze hebben dringend 'voedsel, bescherming, zorg, water, sanitaire voorzieningen en een dak boven het hoofd' nodig. Hij dringt aan op snel ingrijpen. Het land is volgens hem een 'broedplaats van extremisten en gewapende groeperingen' en hij vreest dat een VN-vredesmacht wel eens de enige optie kan zijn.

De Franse VN-ambassadeur Gérard Araud zei maandag een conceptvoorstel naar de Veiligheidsraad te sturen. Hij wil daarin aandringen op het uitbreiden van de AU-missie. Ook gaat hij bekijken in hoeverre de AU-macht kan worden omgevormd tot VN-vredesmissie. In de resolutie zal Frankrijk tevens aandringen op verkiezingen, die in 2015 moeten plaatshebben.

Volgens Ahmad Allam-mi, secretaris-generaal van de Economische Gemeenschap van Centraal-Afrikaanse Staten, zijn verkiezingen niet genoeg. "We moeten de wortel van het conflict aaanpakken", zei hij. Daarvoor is het volgens hem nodig een legitieme en representatieve democratie te vestigen die de belangen van alle burgers behartigt en niet alleen van bepaalde stammen, etnische groepen of religies.

Teeven getuige in zaak-Van Rey

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) wordt als getuige gehoord in het strafrechtelijk onderzoek rond de van corruptie verdachte oud-senator Jos van Rey. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie na berichtgeving hierover in De Telegraaf van dinsdag. Teeven moet opheldering geven over de inhoud van een telefoongesprek dat hij met zijn partijgenoot had.

Volgens De Telegraaf had justitie het gesprek afgeluisterd maar is de opname daarvan verdwenen. De woordvoerder weerspreekt dat. "Het gesprek is niet opgenomen vanwege een technische storing. Dat was wel de bedoeling geweest", aldus de zegsman.

Het OM bevestigt wel dat het telefoongesprek de aanleiding is om Teeven op te roepen als getuige. Over de inhoud wil justitie niets zeggen.

Bronnen rond het onderzoek zeggen tegen De Telegraaf dat Teeven en Van Rey telefonisch de politieke signatuur bespraken van Bryan Rookhuijzen, een van de kandidaten voor het burgemeesterschap in Roermond. Van Rey was adviseur van de vertrouwenscommissie die zich boog over de burgemeestersbenoeming. Hij wordt verdacht van ambtelijke corruptie en schending van zijn geheimhoudingsplicht.

Mocht Teeven zich hebben bemoeid met de burgemeestersbenoeming, dan schond hij daarmee het ambtsgeheim. Informatie over burgemeesterskandidaten is volgens de wet gebonden aan vertrouwelijkheid. Om diezelfde reden dient een rechtszaak tegen Ricardo Offermans, die ook burgemeesterskandidaat was. Hij kreeg ook een telefoontje van Van Rey.

Katja Römer-Schuurman viert hele jaar Sinterklaas

Katja Römer-Schuurman is het hele jaar bezig met Sinterklaas. De presentatrice wordt door haar 3-jarige dochtertje Sammie gedwongen elke avond sinterklaasliedjes te zingen, ook in de zomer.

"Dan zeg ik tegen Sammie: wil je niet leuk Slaap Kindje Slaap zingen", vertelt de 38-jarige Römer-Schuurman in Flair. "Maar nee hoor, elke avond wil ze Zwarte Piet Ging Uit Fietsen. Vreselijk."

Katja's vader en moeder, die afkomstig zijn van Curaçao en ook Surinaams en Chinees bloed hebben, hadden lang een aversie tegen het sinterklaasfeest. "Ze vonden het een belachelijk racistisch concept", aldus Römer-Schuurman. "Uiteindelijk hebben ze het voor ons natuurlijk altijd met veel overgave gevierd. En nu Sammie er de leeftijd voor heeft, vinden ze het nog veel leuker."

Luierfotograaf klaagt Pink en man aan

Een paparazzo is naar de rechter gestapt naar aanleiding van een incident met zangeres Pink en haar man Carey Hart. De fotograaf beweert dat hij klappen kreeg en dat Hart hem onder meer uitschold voor pedofiel toen hij een foto probeerde te maken van Pink die haar kind verschoonde. Dat schrijft entertainmentsite TMZ.

De paparazzo werd naar eigen zeggen tegen zijn schenen en voeten geschopt door een vriend van Hart. Ook kreeg hij een trap in zijn kruis en raakten zijn cameraspullen beschadigd. De politie werd ingeschakeld na het incident, maar niemand werd gearresteerd.

[NBA] Pacers en Spurs denderen door

Indiana Pacers en San Antonio Spurs blijven ongenaakbaar in de NBA. De teams boekten maandag plaatselijke tijd beide hun dertiende overwinning in veertien duels. De Pacers rekenden af met Minnesota Timberwolves (98-84), terwijl de Spurs wonnen van New Orleans Pelicans: 112-93.

Bij de Pacers blonken George Hill en Paul George uit. Zij scoorden beiden 26 punten. De ploeg won zodoende voor de vierde keer op rij en gaat momenteel fier aan kop in de Eastern Conference.

De Spurs kunnen nog betere cijfers overleggen. Zij boekten alweer de elfde opeenvolgende zege. De koploper van het westen had liefst zeven spelers in de dubbele cijfers, waarvan Manu Ginobili met zestien punten het meest productief was.

Overige uitslagen
Charlotte Bobcats - Boston Celtics 86-96
Detroit Pistons - Milwaukee Bucks 113-94
Miami Heat - Phoenix Suns 107-92
Memphis Grizzlies - Houston Rockets 86-93
Dallas Mavericks - Denver Nuggets 96-110
Utah Jazz - Chicago Bulls 89-83
Portland Trail Blazers - New York Knicks 102-91

Kovalainen: "Moeilijkheid niet verwacht"

Heikki Kovalainen maakte de laatste twee Formule 1-races van het seizoen 2013 zijn rentree als vervanger van landgenoot Kimi Räikkönen. De Fin mocht instappen bij Lotus, maar kon geen indruk maken. Het kan zelfs zijn kansen voor het seizoen 2014 hebben geschaad.

Kovalainen sprak hierover met het Finse Turun Sanomat. "De Lotus E21 is geweldig, maar het lukte mij maar niet om die snelheid te vinden. Ik had geanticipeerd dat het makkelijker zou zijn om terug te keren en competitief te zijn. Deze twee races waren niet best. Ik wist dat het een risico was om tijdens het seizoen ergens in te stappen, maar ik had niet verwacht dat het zo moeilijk zou zijn."

De Fin sprak ook met MTV3 over het komende seizoen. Zelf hoopt hij weer bij Caterham in te kunnen stappen, al is er nog niets getekend.

Complete chaos in Braziliaanse voetbalcompetitie

Nog maar zeven maanden te gaan voor het WK voetbal in 2014 en er heerst complete chaos in de voetbalcompetitie in Brazilië. Daaruit blijkt dat de problemen waar het land tijdens de Confederations Cup al mee kampte nog steeds niet van de baan zijn. Destijds kwamen delen van de bevolking de straten op om te protesteren tegen de sociale wantoestanden in het land.

Ook de voetballers laten inmiddels merken dat zij ontevreden zijn. Het gaat hier vooral om het te drukke wedstrijdschema. Zo gingen de spelers van Vasco da Gama en Cruzeiro vlak voor de wedstrijd 'gewoon' een minuut op de grond zitten. Er is ook een beweging ontstaan, genaamd: "Bom Senso FC", oftwel "FC Gezond Verstand". Deze beweging is uit solidariteit ontstaan tussen de drie hoogste divisies in de Braziliaanse competitie.

Gemiddeld spelen Brazilianen twintig wedstrijden meer dan hun collega's in Europa. Ook willen ze dat er een systeem in het leven wordt geroepen van financiële fairplay. Daarnaast willen ze zeker één maand vakantie ná het seizoen. 

Vorige week uitten de spelers van Sao Paulo en Flamengo op een andere manier hun woede. De voetballers begonnen hun wedstrijd door wat passes naar elkaar te geven en verder geen stap te verzetten. Dat is te zien in de video hieronder.


Het protest van de spelers. (Bron: YouTube) 

Nederlandse bobbers gaan voor Sochi

Voor de bobsleeërs ligt straks in Calgary de eerste kans om zich te kwalificeren voor de Winterspelen. Edwin van Calker en Esmé Kamphuis hebben beide een nominatie op zak voor de tweemansbob. Beiden moeten ze een keer bij de top tien eindigen (geschoonde lijst, maximaal 3 deelnemers per land) om zichzelf te verzekeren van deelname in Sochi. 

Van Calker heeft geen nominatie voor de viermansbob. Ivo de Bruin heeft samen met Sybren Jansma in de tweemansbob ook nog geen nominatie op zak. Vrijdag hoopt De Bruin te starten met Jansma, mocht Jansma fit genoeg zijn. Voor kwalificatie is dan een top acht-klassering nodig.

Van Calker: "Natuurlijk hoop je dat zo snel mogelijk te bereiken. Dan ben je overal van af. Maar we hebben een laag startnummer na afgelopen seizoen. Dat wordt dus moeilijk. Doel is dus vooral een goed resultaat neer te zetten zodat we in de volgende wedstrijden weer in de eerste startgroep komen."

Cancellara droomt van werelduurrecord in 2014

Wielrenner Fabian Cancellara gaat komend seizoen proberen het werelduurrecord te verbeteren. Dat zegt Luca Guercilena, teammanager bij Cancellara's werkgever Trek, dinsdag in de Spaanse krant AS. "Fabians droom voor 2014 is het aanvallen van het werelduurrecord."

Eerder lieten ook Bradley Wiggins en Tony Martin al weten het scherper stellen van het werelduurrecord hoog op het verlanglijstje te hebben staan. "Als zijn concurrenten het gaan doen, wil Fabian het ook proberen", zegt Guercilena.

Sinds 2000 mogen geen geavanceerde frames meer worden gebruikt. Daardoor kreeg Eddy Merckx aanvankelijk zijn record uit 1972 terug. De Belgische wielerlegende werd in 2005 uit de boeken gereden door de Tsjech Ondrej Sosenka, die in Moskou tot een afstand van 49,7 kilometer kwam.

Dat record kwam als een verrassing, omdat Sosenka tot dat moment een betrekkelijk anonieme wielrenner was. Drie jaar later werd de Tsjech betrapt op het gebruik van doping. Hij heeft het record nog wel in handen.

Frank de Boer blijft bij Danny Hoesen

Frank de Boer zal vanavond in de Champions League-wedstrijd tegen FC Barcelona hetzelfde elftal behouden als in de winnende wedstrijd tegen Heracles (3-0) afgelopen weekend. Ajax start dus met Danny Hoesen in de spits terwijl Davy Klaassen gewoon in het middenveld zal spelen samen met Serero en Daley Blind.

De Boer wierp gisteren nog een rookgordijn op. Zoals bekend is, ontbreken de geblesseerde Siem de Jong en Kolbeinn Sigthórsson in de voorste linie en dacht De Boer ook nog over Lasse Schöne en Klaassen in de spits. "Ik ben over alledrie tevreden", zei de trainer, die besloot om Hoesen te laten staan.

De aanvaller scoorde afgelopen zaterdag al na twee minuten, maar zakte later in de wedstrijd weer weg. Hoesen sprak na de zege uit dat hij hoopte dat hij nog wat langer kon blijven staan. De Limburger baalde dat hij een plekje was gezakt toen Sigthórsson door De Boer op de flank werd geplaatst en Siem de Jong de nummer een werd.

Nu de beide heren geblesseerd zijn krijgt Hoesen weer een kans. In Camp Nou verraste De Boer met Bojan Krkic in de spits. Ajax beschikt nog steeds niet over de geblesseerde huurling van Barcelona. Vanavond is Lerin Duarte er wel weer bij. 

120.000 euro AOW van dode teruggevorderd

De AOW die 10 jaar lang is uitgekeerd aan een Rotterdamse vrouw die al die tijd dood in haar woning bleek te liggen, wordt teruggevorderd. Dat meldde dinsdag een woordvoerster van de Sociale Verzekeringsbank (SVB), de instantie die over de uitkering gaat. Het gaat om een bedrag van rond de 120.000 euro, zo bevestigde ze een bericht in het AD.

De terugvorderingsprocedure wordt door de SVB standaard toegepast als een uitkeringsgerechtigde blijkt te zijn overleden. "Alleen in dit geval gaat het om een exceptioneel lange periode", aldus de woordvoerster.

De instantie stuurt een brief over de terugvordering naar het adres van de overleden vrouw. De brief komt dan terecht bij degene die de zaken van de overledene verder afwikkelt en eventueel ook andere schuldeisers moet betalen. ,,Dan wordt het afwachten wat het voor ons oplevert.’’

120.000 euro AOW van dode teruggevorderd
120.000 euro AOW van dode teruggevorderd (Foto: ANP)

Anouk haalt uit naar fans

Anouk heeft geen goed woord over voor de fans die klaagden over haar late afzegging bij haar eerste Symphonica in Rosso-concert. "Ik heb echt zoiets van: blijf vooral weg. Pleur op", reageerde de zangeres maandagavond in Pauw & Witteman. "Kom op, ik ben geen bloody robot."

Vorige maand zegde de zangeres twee van haar drie shows in het Gelredome af. Een optreden werd al ingehaald, voor het andere concert zijn twee vervangende data geprikt in december in de Amsterdamse Ziggo Dome.

Anouk cancelde de eerste show naar eigen zeggen pas op het laatste moment omdat ze eigenlijk gewoon wilde optreden. "Omdat ik dacht: ik ga het toch doen. Dit soort opmerkingen gaat toch helemaal nergens over", reageerde ze op mensen die zeiden dat ze geen zin hadden om nog een keer een dagje vrij te nemen voor haar optreden. "Sorry, maar ik vind dat soort opmerkingen echt een 'no-go'. Ziek is ziek."

Na haar afgezegde shows raakte de 38-jarige Anouk vorige maand opnieuw in opspraak. Ze hield op Facebook een tirade over mensen die zich racistisch uitlieten over Zwarte Piet. Naar eigen zeggen ontving ze honderden bedreigingen. "Ik heb een aantal van die mensen mijn adres gegeven, mensen die bijvoorbeeld zeiden: ik ga je omleggen. Ik zei: daar woon ik en ik zie je graag", vertelde Anouk. "Kom het maar eens gewoon in mijn gezicht zeggen. Er is niemand geweest."

Achteraf vond de zangeres de actie niet zo handig. "Het was natuurlijk niet zo'n slimme move. Maar ik dacht: ik kan ook bij de politie aangifte gaan doen, dan zit ik daar urenlang in een hokje."

Kopschopper kanshebber woord van het jaar

Kopschopper, voedselsjoemel en kweekburger zijn de kanshebbers om het Van Dale Woord van het Jaar 2013 te worden. Ook selfie, sletvrees en koningslied zijn genomineerd. Dat heeft de woordenboekenmaker dinsdag bekendgemaakt. De lijst wordt gecompleteerd door boekface, comakijken, knikkebolziekte en socialbesitas.

De afgelopen weken konden nieuwe woorden worden ingestuurd in de categorieën jongerentaal, lifestyle, economie, politiek en sport/amusement. Daaruit koos Van Dale er tien waarop nu kan worden gestemd via woordvanhetjaar.nl. Per categorie zijn nog eens vijf woorden genomineerd. Ook daaruit wordt uiteindelijk een winnaar gekozen.

Het winnende woord wordt op 17 december bekendgemaakt, de stembussen sluiten een dag eerder. Vorig jaar won Project X-feest. Eerdere winnaars waren onder meer tuigdorp (2011) en gedoogregering (2010).

De leden van het Genootschap Onze Taal riepen eerder deze maand al participatiesamenleving uit tot woord van het jaar. Dat woord zit niet bij de tien kanshebbers van Van Dale maar is wel genomineerd in de subcategorie politiek. Participatiesamenleving kreeg de voorkeur boven pietitie en socialbesitas.

Geplaagde Allegri is boos op media

Het gaat slecht binnen AC Milan. De Italiaanse topclub die normaal gesproken gewend is aan het winnen van prijzen staat in de Serie A slechts op de dertiende plaats. In de Champions League zal het team van Massimiliano Allegri alles op alles moeten zetten om de knock-outfase te bereiken. Aan de vooravond van de wedstrijd tegen Celtic moet Allegri nog even een mediabrandje blussen.

In de Italiaanse media was namelijk het bericht verschenen dat een vijftal spelers te laat zou zijn gekomen op de training. Hier zouden onder andere Mario Balotelli en Robinho bij zitten. Allegri ontkent alles. "Er doen valse geruchten de ronde. Het is volledig onjuist dat vijf spelers te laat zouden zijn gekomen. Ik wil weten wie deze verhalen de wereld in heeft geholpen," meldt een geplaagde Allegri.

Gerets: "Niet bewust van hersenbloeding"

Gisteravond maakte PSV-icoon Eric Gerets bekend in het Belgische tv-programma 'Karakters' dat hij vorig jaar in Qatar een hersenbloeding heeft gehad. De coach van Lekhwiya, met wie hij vierde staat in de Stars League, voelde 's ochtends plotseling iets in zijn been. Na onderzoek in het ziekenhuis is gebleken dat het een hersenbloeding is geweest.

"Op een ochtend stond ik op en vroeg ik me af wat ik aan mijn rechterbeen had", vertelde Gerets. "Ik was me er niet van bewust dat ik een hersen­bloeding had gehad. We waren toen net op hotel met de ploeg. Ik kwam beneden en de ploegdokter liet meteen een ­ambulance komen om me naar een ziekenhuis te voeren. Daar bleek dat ik inderdaad een lichte hersenbloeding had ­gehad."

Drie weken rust was hem voorgeschreven, maar al na één week besloot hij, ondanks het advies van de dokter, het vliegtuig te nemen om verder te herstellen in België.  "Als ik ergens geopereerd moest worden, wilde ik dat alleen in België laten doen." Dat was de reden waarom de oud-trainer van onder andere PSV en FC Luik vorig jaar lange tijd in België verbleef.

Gerets: "De hersenbloeding heeft me geleerd dat je nog meer moet genieten van elke dag dat je leeft. Voor je weet, kan het voorbij zijn. Als mijn laatste contract erop zit, wil ik rustig uitbollen met de mensen die me ­dierbaar zijn. Als ik het zo nog een paar jaar kan uitzingen, denk ik niet dat ik ontevreden kan zijn."

Gerets heeft nog als doel om in vijf landen kampioen te worden. Op dit moment staat dat op vier: België, Nederland, Turkije en Saoedi-Arabië. 

Gratis game voor eigenaren defecte Xbox One

Gamers die een defecte Xbox One gekocht hebben krijgen van Microsoft een gratis game als compensatie voor het ongemak, zo laten medewerkers van Xbox support weten. Een onbekend aantal consoles heeft last van een defecte blu-raylezer.

Volgens mails die Polygon in handen heeft, krijgen de pechvogels met een kapotte Xbox One de keuze uit één van vier games: Dead Rising 3, Forza Motorsport 5, Ryse: Son of Rome of Zoo Tycoon. Deze games kunnen dan via het Xbox Live-netwerk gedownload worden, zodat mensen die te kampen hebben met een niet-werkende blu-raylezer de game alsnog kunnen spelen.

"Terwijl een vervangende console onderweg is, willen we er voor zorgen dat deze klanten kunnen blijven spelen," zo laat een woordvoerder van Microsoft weten. "We zullen deze klanten voorzien van een gratis digitale download van een van de lanceertitels uitgegeven door Microsoft Studios."

Na de release van de console in een select aantal landen afgelopen vrijdag liet Microsoft al weten dat ze hun klanten die te maken hadden met hardwareproblemen zouden helpen. Microsoft zei overigens dat de problemen "een zeer klein aantal spelers heeft getroffen."

Kerst in Saints Row IV

Saints Row IV komt in de kerstsferen met de dlc How The Saints Save Christmas. De uitbreiding is vanaf 11 december te koop voor pc, PlayStation 3 en Xbox 360. De dlc is gratis voor Season Pass-houders en kost 7 dollar voor mensen zonder Season Pass.

How The Saints Save Christmas bevat drie nieuwe missies, twee nieuwe voertuigen (Flying Reindeer en Santa's Sleigh) en drie nieuwe wapens (Red Rider BB Gun, Christmas Dubstep Gun en The North Pole).

De uitbreiding volgt het verhaal van de Kerstman die vast zit in de Matrixachtige simulatie in de game. De baas van de Saints geeft niet zoveel om Kerst en is dus niet van plan om de Kerstman te redden. De rest van de Saints zullen de 'the president of the United States' moeten overhalen door hem op te vrolijken met de ware aard van Kerstmis.

Saints Row 4 - kerstdlc

Zorgen over 'popjihad' jonge moslims

Europese inlichtingendiensten maken zich zorgen over een groeiend aantal moslimjongeren dat flirt met symbolen van Al-Qaida. Jongeren zouden daardoor razendsnel kunnen radicaliseren. Dat schrijft de Volkskrant dinsdag.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) vindt de jihad als lifestyle 'buitengewoon zorgwekkend'. Cijfers over het aantal zogenoemde popjihadi's heeft de NCTV niet, maar het gaat om 'een niet onaanzienlijk aantal'.

De jongeren verspreiden de symbolen vooral via sociale media. Sommigen van hen vertrekken naar Syrië om te vechten. Het gaat niet alleen om jongeren uit de Randstad, maar ook uit andere delen van het land. Volgens bronnen van de Volkskrant verzwijgen veel ouders het vertrek van hun kinderen uit angst voor stigmatisering.

FOK!filmblik: Casablanca (1942)

Vandaag komen we in het FOK!filmblik een prachtige oorlogsfilm tegen die op 26 november 1942 in New York in première ging. Casablanca werd geregisseerd door Michael Curtiz en kende een ijzersterke cast met Humphrey Bogart, Ingrid Bergman en Paul Henreid in de belangrijkste rollen.

 Casablanca

Bogey is in de film te zien als Rick Blaine, een Amerikaan die uit zijn land verbannen is en een bar runt in Casablanca ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Door omstandigheden komt Rick in het bezit van belangrijke douane-papieren. Als de nazi-majoor Heinrich Strasser (Conrad Veidt) in de stad arriveert doet de plaatselijke agent Louis Renault (Claude Rains) alles om zijn Duitse gast te plezieren. Zo belooft hij om te zorgen dat de Tsjecho-Slowaakse verzetsleider Victor Laszlo (Paul Henreid) de stad niet zal kunnen verlaten om zo naar de Verenigde Staten te vluchten. Tot Rick's grote verrassing heeft Laszlo een oude bekende van hem bij zich; zijn oude liefde Ilsa Lund (Ingrid Bergman).

Casablanca 1
Of all the gin joints, in all the towns, in all the world, she walks into mine.

Casablanca van Michael Curtiz is een zeldzaam mooi cineastisch pareltje dat zelfs na dik zeventig jaar nog niks aan kracht heeft ingeboet. De film wordt door vele kenners als één van de beste films uit de veertiger jaren bekeken en komt, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Sunset Blvd en The Best Years Of Our Lives, absoluut niet gedateerd over. De acteurs die in deze film te zien zijn als nazi's zijn trouwens uit Duitsland gevluchte joodse acteurs.

In de tachtiger jaren werd het script van Casablanca onder de oorspronkelijke titel Everybody Comes to Rick's naar een aantal grote filmstudio's verzonden. Slechts een enkeling herkende het verhaal, anderen lieten weten dat het verhaal niet geschikt was voor een goede film, dat het gedateerd was, teveel dialoog bevatte en te weinig seks. Casablanca werd in 1943 genomineerd voor acht Oscars waarvan een drietal beeldjes mee naar huis mochten.


Play it, Sam. Play 'As Time Goes By'

Nederlanders steken minder tijd in huishouden

Nederlanders van 12 jaar en ouder zijn de afgelopen jaren ruim twintig minuten per dag minder tijd gaan besteden aan het huishouden. Aan afwassen, stofzuigen, koken en schoonmaken werd wekelijks gemiddeld bijna tweeënhalf uur minder besteed. Het huishouden nam in 2011 nog bijna achttien uur per week in beslag.

Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Mensen tussen de 20 en 65 jaar hielden zich zelfs 2,7 uur per week minder bezig met koken, schoonmaken en de was doen. Bij deze groep nam de totale 'verplichte' tijd af van 46,7 uur naar 45,9 uur per week.

Zowel vrouwen als mannen waren minder tijd kwijt aan huishoudelijke taken. In uren gemeten bezuinigden vrouwen hier meer op dan mannen, maar zij doen ook beduidend meer in het huishouden. Volgens de onderzoekers is geen sprake van een gelijkere taakverdeling tussen vrouwen en mannen.

Nederlanders besteedden in 2011 gemiddeld 41,2 uur per week aan verplichtingen als werk, onderwijs, huishouden en zorgtaken. In 2006 was dat wekelijks nog ruim anderhalf uur meer. Deze trend is niet eerder gesignaleerd in de tijdsbestedingsonderzoeken die sinds 1975 worden uitgevoerd.

Vier op de tien mensen voelden zich in 2011 minstens een dag per week opgejaagd en een op de tien bijna permanent. Van de vrouwen tussen de 20 en 65 jaar had 46 procent in 2011 minstens een dag per week dat gevoel. Bij de mannen was dat 35 procent, blijkt verder uit het SCP-rapport Met het Oog op de Tijd, Een Blik op de Tijdsbesteding van Nederlanders.

De tijd die werd besteed aan werk, ontspanning, boodschappen doen en maatschappelijke activiteiten als vrijwilligerswerk bleven vrijwel gelijk. Dat het tijdsbeslag van betaald werk afnam, is waarschijnlijk het gevolg van de economische crisis.

Nederlanders boven de 11 jaar hebben in een gemiddelde week 47,8 uur vrije tijd, die voor het grootste deel wordt besteed aan de media. Alleen mensen met een voltijdbaan zagen hun aantal vrije uren met bijna twee uur per week teruglopen. Tussen 2006 en 2011 steeg het mediagebruik van Nederlanders naar bijna 21 uur per week, terwijl dat decennialang negentien uur was.

Voor internet, computer en televisiekijken werd meer tijd uitgetrokken, maar het lezen van gedrukte media nam verder af, van 3,9 uur naar 2,5 uur per week. De onderzoekers noemen het opvallend dat de televisiekijktijd na een eerdere daling tussen 2006 en 2011 toenam van 12,7 uur naar veertien uur per week.

Voor sociale contacten werd minder tijd uitgetrokken. Wel ging wat meer tijd naar feestjes thuis en etentjes met vrienden. Ook het onderhouden van online sociale contacten is in bescheiden mate toegenomen.

Nederlanders zijn voor hun dagelijkse bezigheden gemiddeld negen uur per week onderweg. Het openbaar vervoer won iets ten opzichte van de auto. Woon-werkverkeer nam in 2011 iets meer tijd in beslag dan vijf jaar eerder.

Een op drie agenten privé betrokken bij geweld

Een op de drie agenten wordt buiten werktijd wel eens geconfronteerd met geweld vanwege hun baan bij de politie. Het gaat om fysiek geweld maar ook om bedreigingen en intimidaties. Dat meldt Eenvandaag op basis van een onderzoek van politievakbond ACP.

Veel agenten krijgen met geweld te maken als reactie op hun optreden na bijvoorbeeld een aanhouding. Van alle ondervraagde politiemensen ervaart 38 procent druk op het gezinsleven of de relatie en 28 procent kampt met ernstige emotionele problemen.

Volgens ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp is het probleem tot nu toe onderbelicht. "Je ziet dat mensen niet schromen om in het privéleven van politiemensen te treden en hen persoonlijk te raken met intimidatie of geweld. Niet tegen de politie als instituut maar op de persoon gericht. Dat is voor ons onaanvaardbaar. Daar moet heel hard tegen opgetreden worden."

Korpschef van de Nationale Politie Gerard Bouman zegt in een reactie zich kapot geschrokken te zijn van de resultaten. "Ik wil verder onderzoek hoe dit precies zit en wat erachter zit. Maar maatregelen komen er. Van politiemensen en zeker hun gezinnen blijf je af", zegt hij.

EU en VS: 'Nieuw ACTA is geen ACTA, écht!'

Het door Wikileaks eerder al gelekte nieuwe ACTA handelsverdrag, dat nu de naam TTIP heeft gekregen, is - als het aan de spindoctors van de Europese Commissie ligt, helemaal geen ACTA. Althans, dat moet de media zo luidkeels mogelijk duidelijk worden gemaakt, zo blijkt uit de inhoud van het communicatieplan van de EU mbt het Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP).

ACTA was het eerste gedrocht. In het diepste geheim werd daar gewerkt aan een verdrag dat in één klap nagenoeg alle burgers criminaliseerde, de weg openzette voor verregaande vormen van censuur en Amerikaanse boetepraktijken. Providers zouden verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor inbreuk door hun klanten en de wetten omtrent octrooien op onder meer medicijnen zouden worden aangescherpt, met als resultaat vooral veel meer civiele en strafrechtelijke zaken, miljoenenboetes voor burgers die een mp3-tje delen en sterk stijgende tarieven in de medische-, biologische-, voedsel- en technologiesectoren.

TTIP is in feite hetzelfde als ACTA, maar nu probeert de EU dus te bewerkstelligen dat die nadelen vooral zoveel mogelijk worden verzwegen. Dit plan moet voorkomen dat de Europeanen opnieuw massaal in opstand komen tegen de nieuwe versie van ACTA.

Alle communicatie moet er op gericht zijn om de brede boodschap van economische groei en banenwinst te benadrukken. Ook moeten er andere organisaties worden ingeschakeld om bij het publiek brede steun te verwerven. Daarnaast moet de Europese Unie zoveel mogelijk met één stem spreken, zo weet Webwereld te melden. "Alleen de voordelen moeten worden genoemd en daarvoor moeten de mainstream media worden ingeschakeld. Die hebben toch alleen maar oog voor de economie en het creëren van banen. Daar wordt in de communicatie vanuit de Brusselse wandelgangen dan ook de nadruk op gelegd."

Ongeluk A4 tussen Den Haag en A'Dam

De A4 tussen Amsterdam en Den Haag is dinsdagochtend afgesloten na een ongeluk met twee vrachtwagens. Een van de vrachtwagens is een tankwagen die geladen was met gevaarlijke stoffen, meldt de Verkeersinformatiedienst (VID).

Het ongeluk gebeurde ter hoogte van Hoogmade. De tankwagen is inmiddels leeg. Wat de lading was, is niet bekend. Volgens Rijkswaterstaat zijn er geen gewonden gevallen. Wel is de vangrail beschadigd.

De weg was in eerste instantie in beide richtingen afgesloten maar even voor 07.00 uur werden de rijbanen richting Amsterdam weer vrijgegeven. De weg richting Den Haag tussen de afritten Hoogmade en Zoeterwoude-Rijndijk is nog altijd dicht. Weggebruikers moeten voorlopig omrijden via de A44 of via Utrecht over de A12 en A2.

Het is nog niet duidelijk hoe lang de afsluiting gaat duren. Het ongeluk zorgt in beide richtingen voor files.

Kijkers Family Guy geschokt (spoiler!)

De aflevering van Family Guy die gisteren in de V.S. is uitgezonden en inmiddels ook op internet verkrijgbaar is heeft fans van de serie wereldwijd doen schrikken.

Mocht je de aflevering nog niet gezien hebben en je een vaste kijker zijn, dan is het aan te raden om hier even te stoppen met lezen. Hieronder even wat vulmateriaal om niet teveel te spoileren


(Family Guy Intro)
 


De Family Guy-cast (Afbeelding: FOK!Games / Family Guy: Back to the Multiverse)

In de aflevering "Life of Brian" kwam Brian Griffin, een van de hoofdpersonages van de serie om het leven. Hij is overreden door een auto voor het huis van de Griffins. Stewie, die eerder in die aflevering zijn tijdmachine doelbewust gesloopt heeft omdat die alleen maar voor problemen zorgde, was buiten zinnen. Pogingen om zijn maatje te redden doormiddel van bijvoorbeeld het bouwen van een nieuwe tijdmachine waren tevergeefs.

Fans en kijkers over de hele wereld reageren geschokt op het nieuws, en het internet ontplofte nog tijdens de aflevering. Veel twitteraars geloven het niet en hopen alsnog op een goede afloop:

Sommigen zijn teleurgesteld in Seth MacFarlane, de schrijver van de serie en de stemacteur achter veel stemmen uit Family Guy, waaronder Brian en Stewie:

Meteen na de uitzending liet FOX, het station dat Family Guy in de Verenigde Staten uitzendt een "Farewell to Brian Griffin"-video zien. Of Brian nog terugkomt in de serie is in ieder geval nog maar de vraag.

 

† Brian Griffin
1999 - 2013

Ontruiming na brand in Oss

Door een brand in Oss (Noord-Brabant) zijn in de nacht van maandag op dinsdag zo'n 25 woningen ontruimd. Dat stelde een woordvoerder van de politie.

Het is nog onduidelijk wat precies in brand staat bij de Beukenstraat. Volgens de politiewoordvoerder gaat het vermoedelijk om een schuur. Het is nog onduidelijk of zich gevaarlijke stoffen bevinden in het gebouw. "Het is een pand waarvan we niet weten wat erin zit", legde de woordvoerder uit.

Of de branden in Oss en Den Haag wat met elkaar te maken hebben is onbekend, maar ook erg onwaarschijnlijk. 

Woningen ontruimd door brand in Oss
Woningen ontruimd door brand in Oss (Foto: ANP)

Ontruiming na brand in Den Haag

Een brand op de zolderetage van een complex met woningen in Den Haag heeft maandagavond veel schade veroorzaakt. De hulpdiensten ontdekten na het blussen van het vuur een hennepkwekerij op de zolder van het gebouw aan de Rijklof van Goensstraat, meldde de brandweer dinsdag.

De hulpdiensten ontruimden tijdens de brand zes omliggende woningen. De geëvacueerde omwonenden werden opgevangen door medewerkers van de gemeente. Ze moeten de nacht volgens de brandweer ergens anders doorbrengen. De meeste woningen zijn inmiddels weer vrijgegeven. Niemand raakte gewond.

Bewoners van een woning op de begane grond ontdekten de brand maandagavond en waarschuwden de hulpdiensten, maar de rook kwam toen al uit het dak. Het vuur veroorzaakte veel schade voordat het geblust kon worden. De zolderetage brandde uit, onderliggende woningen liepen door het bluswater forse schade op.

Branden bij hennepkwekerijen zijn de brandweer een doorn in het oog. Zo'n 10 procent van de branden in woningen heeft volgens de hulpdienst te maken met hennepteelt. De oorzaak van de brand aan de Rijklof van Goensstraat is overigens nog onbekend.

[PD] Bilbao verdient drie punten bij Malaga

Athletic Bilbao heeft maandag gewonnen van Malaga in de Primera Division. In Zuid-Spanje werd het 2-1 voor de bezoekers uit Baskenland. De zege van Athletic kwam pas in de slotfase tot stand toen Malaga na rood voor Francisco Portillo met tien man kwam te staan. De winnende treffer kwam vijf minuten voor tijd van Iker Muniain.

Malaga kwam voor rust nog wel op voorsprong. Juanmi kopte in de 38e minuut de 1-0 raak. In de tweede helft was het Mikel San Jose die Athletic langszij kopte. Vervolgens eiste Portillo een negatieve hoofdrol voor zich op met gele kaarten in de 76e en 83e minuut. Muniain profiteerde vrijwel meteen van het overtal.

Door de zege blijft Bilbao meedoen in de strijd om Europees voetbal. Met 26 punten uit veertien duels is de club vijfde op een punt achter nummer vier Villarreal. Malaga heeft dertien punten en staat vijftiende. Van de vijf lager geklasseerde clubs hebben er echter vier twaalf punten waardoor de degradatiezone angstvallig dichtbij is voor Malaga.

FOK! wat een weer... Weinig verandering

Mogge! In vergelijking met de afgelopen dagen komt er ook vandaag geen verandering in het weerbeeld. Wolkenvelden, af en toe wat zon en een enkel licht buitje.

In het oosten van het land zijn de nachten fris met minima die iets onder het vriespunt liggen. Langs de kust is het uiteraard wat minder koud. Overdag ligt de temperatuur gemiddeld rond de  6 of 7 graden. Dat wil zeggen dat het in de oostelijke provincies wat frisser is en aan zee wat zachter. De noordelijke wind is matig. Tot aan het weekend blijft het weer zo maar wat aanmodderen, maar in het weekend neemt de kans op regen tijdelijk toe.

Nog steeds is het erg slecht weer in het zuidoosten van Europa en op de Balkan. De rest van het continent heeft te maken met het uitgestrekte hogedrukgebied.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 

 ZB
DDX maakte vanuit Sint-Maartensvlotbrug (NH) deze schitterende foto. We zien hoe de zon letterlijk een gat in het wolkendek aan het branden is. Dit geeft een prachtig effect.

Gron
Ook een zeer fraai plaatje vanuit Groningen van Moonkin. Wolkenvelden en opklaringen. Zo hebben velen het weer ervaren.

 

 

 

 

 

 

Woef Side Story grote winnaar Musical Awards

Woef Side Story heeft gisteravond vijf Musical Awards in de wacht gesleept. De productie van het Ro Theater, over verliefde en ruziënde honden, is daarmee de grote winnaar van de avond. Hij Gelooft in Mij, de musical over André Hazes, volgt met vier prijzen.

Woef Side Story werd onder meer uitgeroepen tot beste kleine musical. Alex Klaasen vertolkte de beste mannelijke hoofdrol in een kleine productie, Arjan Ederveen de beste mannelijke bijrol. Martin Snip werd bovendien uitgeroepen tot aanstormend talent. Daarnaast zette Woef Side Story met zijn kostuums de beste creatieve prestatie neer in een kleine musical.

Hij Gelooft in Mij is de beste grote musical. Martijn Fischer als de volkszanger en Chantal Janzen als zijn weduwe Rachel mogen zich respectievelijk beste mannelijk hoofdrolspeler en beste vrouwelijk hoofdrolspeler in en grote productie noemen. Doris Baaten, die Rachels moeder speelt pakte de Musical Awards voor beste vrouwelijke bijrol in een grote musical.

Shrek de Musical viel twee keer in de prijzen: in de categorie beste mannelijke bijrol voor Paul Groots vertolking van Heer Farquaad en in de categorie beste creatieve prestatie (groot) voor het licht. Maaike Martens vertolkte in HEMA de Musical de beste vrouwelijke hoofdrol in een kleine musical, Maaike Widdershoven vertolkte in Aspects of Love de beste vrouwelijke bijrol in een kleine musical.

'Geweld tegen journalisten moet kunnen'

Uit een peiling op de Frontpage blijkt dat een meerderheid van ruim 53 procent geweld tegen journalisten min of meer geoorloofd vindt. Van de ondervraagden vindt 8 procent dat het altijd kan en 45 procent als de betreffende journalist hinderlijk blijft doorvragen.

44 procent zegt geweld tegen verslaggevers, irritant of niet, altijd af te keuren. 2 Procent heeft geen of een andere mening. Uit de commentaren en toelichtingen blijkt een gevarieerd beeld. Noppie2000 en piderman314 trappen af met de nuance dat geweld alleen is toegestaan ter zelfverdediging. Gebruiker belsen vindt het een gevalletje eigen schuld dikke bult en SickPuppiesNeedLove2 is van mening dat als je van PowNews bent je er om vraagt, tegen verslaggevers van andere media vindt hij geweld niet kunnen.

Yi-Long vindt PowNews wel regelmatig kinderachtig in hun opstelling maar vindt het wel goed dat er journalisten zijn die doorvragen en geen genoegen nemen met niets zeggende standaard verklaringen.

Bule1305 heeft wat moeite met de definitie van geweld en RickT stelt dat journalisten blij mogen zijn dat het in Nederland niet het wilde westen is waar je wordt doodgeschoten bij het stellen van lastige vragen.

'Sterke geur' velt agenten in Amsterdam

Zeker twee agenten zijn maandagavond laat onwel geworden door een "sterke geur" in een Amsterdamse printshop. De dienders en een medewerkster van het bedrijf aan het Bijlmerplein zijn afgevoerd naar het ziekenhuis, meldde de brandweer.

De politiemensen gingen op onderzoek uit na een melding dat de medewerkster onwel was geworden. "Zij werden toen ook misselijk", vertelde een woordvoerster van de brandweer.

Twee agenten zijn volgens de woordvoerster naar het ziekenhuis gebracht. Een aantal andere politiemensen liet zich later uit voorzorg controleren. De brandweer werd ingeschakeld om metingen uit te voeren in en rond de printshop, maar vond geen gevaarlijke stoffen.

"We hebben gemeten in de printshop en in panden in de omgeving", vertelde de zegsvrouw. De sterke lucht zou inmiddels zijn verdwenen "We weten niet wat de oorzaak was", erkende de woordvoerster.

Timmermans dreigt Afghanistan om stenigingplan

Als in Afghanistan overspel weer net zoals vroeger bestraft dient te worden met steniging, dan heeft dat gevolgen voor de relatie van Nederland met Afghanistan. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) maandagavond in het televisieprogramma Nieuwsuur. "Als dit plan wordt doorgezet, zal dit niet zonder gevolgen blijven voor de relaties die we hebben met Afghanistan."

Maandag meldde mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) dat een werkgroep van het Afghaanse ministerie van justitie vindt dat overspel weer bestraft dient te worden met steniging. HRW betoogde dat de internationale donoren van Afghanistan president Hamid Karzai in niet mis te verstane bewoordingen duidelijk moeten maken dat herinvoering van steniging als straf onmiddellijk negatieve gevolgen voor hun financiële steun aan zijn regering heeft.

Volgens het voorstel dat HRW zou hebben gezien, moeten overspeligen als een van hen is getrouwd, beiden in het openbaar worden gestenigd tot de dood erop volgt. Als de betrokkenen niet getrouwd zijn dienen ze te worden bestraft met honderd zweepslagen.

'Greenpeace-activisten blijven actievoeren'

De twee Nederlandse Greenpeace-activisten die gevangen zaten in een Russische cel, zijn niet van plan te stoppen met actievoeren. In een interview met Nieuwsuur zegt machinist van het Greenpeace-schip Arctic Sunrise Mannes Ubels maandagavond dat wat hem is overkomen niet als reden te zien om te stoppen, meldt de NOS.

Actievoerder Faiza Oulahsen stelt dat de bereidheid tot actievoeren zelfs is toegenomen. "Ik ben alleen maar daadkrachtiger geworden. In het begin was ik bezorgd, maar toen ik me daar overheen had gezet, dacht ik: ik laat me niet intimideren."

In totaal zaten dertig Greenpeace-activisten vast, nadat de Arctic Sunrise op 19 september tijdens een protestactie bij een boorplatform in de Petsjorazee door de Russen werd geënterd en opgebracht. Inmiddels zijn 29 activisten op borgtocht vrij, een Australische activist zit echter nog vast.

Oulahsen geeft aan dat van tevoren al werd gedreigd met geweld, maar dat ze dat een onwaarschijnlijk scenario vond, aangezien de actie geen aanklacht was tegen het Russische regime. "We demonstreerden tegen Gazprom. En we bevonden ons in internationale wateren op een Nederlands schip."

De Nederlanders zeggen dat ze in de gevangenis redelijk zijn behandeld. De activisten zaten eerst vast in Moermansk, maar werden later overgebracht naar Sint-Petersburg. Vooral in Moermansk ging het wel. "Het is natuurlijk niet luxe, maar het is er uit te houden", aldus Oulahsen. In Sint-Petersburg hoorden ze van veel gevangenen dat ze regelmatig door celgenoten of bewakers mishandeld zouden worden, maar dat zou de activisten niet zijn overkomen.

De activisten aan wie borgtocht is verleend kunnen totdat het onderzoek naar ze is afgerond Rusland niet verlaten, gaf de Russische federale migratiedienst eerder aan. Oulahsen hoopt voor oud en nieuw weer thuis te zijn, Ubels geeft aan al blij te zijn als hij voor de Olympische Winterspelen, die 7 februari beginnen, terug is. Ubels denkt niet dat ze worden veroordeeld. "Ik ga er nog steeds van uit dat het recht zijn loop zal krijgen."

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.