Spotprenten: Erdogan wil persvrijheid indammen
De Turkse premier Erdogan vindt dat de persvrijheid in West-Europa te ver is doorgeschoten. De internationale rel rond de Deense spotprenten over de islamitische profeet Mohammed, toont volgens hem aan dat paal en perk moet worden gesteld aan die persvrijheid. ''De cartoons over de profeet Mohammed zijn een aanval op onze spirituele waarden. Persvrijheid moet zijn grenzen hebben. Er wordt een conflict gecreëerd in een tijd waarin verschillende beschavingen juist bij elkaar proberen te komen. Dat vindt ik onaanvaardbaar'', zo liet de Turkse premier donderdag weten.
Lot van Theo van Gogh
In Groot-Brittannië liet een groep moslims weten dat de Denen voor het hetzelfde lot moet vrezen als dat van de vermoorde Theo van Gogh. De radicale islamieten van de beweging 'Al Ghurabaa' beriepen zich op de Koran, waarin zou staan dat iedereen moet worden gedood die een profeet beledigt. De beweging, die Londen als thuisbasis heeft, wil vrijdag voor de Deense ambassade in de Britse hoofdstad demonstreren.
Ontslag
De Jordaanse hoofdredacteur Jihad al-Momani die gisteren het lef had om drie van de spotprenten te plaatsen, is op staande voet ontslagen. De eigenaren van het blad Shihan stuurden hem weg omdat hij ''het bedrijf en degenen die er voor verantwoordelijk zijn geschokt heeft'', aldus het Jordaanse staatspersbureau Petra. De Jordaanse regering veroordeelde de publicatie en zei dat het blad een grote fout heeft gemaakt door enkele van de spotprenten nogmaals af te drukken. De regering beschouwt deze kwestie als zeer schadelijk en eist een onmiddellijke verontschuldiging. Ook worden juridische stappen overwogen.
Wilders
In Nederland liet het Meldpunt Internet Discriminatie (MDI) weten een aantal klachten te hebben gekregen over de website van Tweede Kamerlid Geert Wilders. Die publiceerde gisteren op zijn site de omstreden spotprenten. Onder meer vaste FOK!-bezoeker Meki diende naar eigen zeggen een klacht in.
Het MDI laat weten dat het onderzoekt of de cartoons mogelijk in strijd zijn met de anti-discriminatie artikelen uit het Wetboek van Strafrecht. Zodra meer bekend is, zal het MDI daarover een bericht op de website plaatsen. voorlopig staan de spottende prenten nog gewoon on-line op de site van het Kamerlid.
België
Een aantal Vlaamse kranten zal morgen een paar van de spotprenten afdrukken. Dit doen ze om steun te betuigen aan de Franse hoofdredacteur van France Soir, die ontslagen werd vanwege de publicatie van de cartoons. Aan de solidariteitsactie doen De Standaard, Het Nieuwsblad en Het Volk mee. ''We doen dit niet bij wijze van provocatie. Maar onze persvrijheid is in gevaar, en daar moeten we op kunnen reageren'', aldus de hoofdredacteur van De Standaard.