Wolven doodschieten mag niet

Wolven zijn een streng beschermde diersoort. Het afschieten van de beesten is dan ook verboden. Dat zei de Wageningse onderzoeker Geert Groot Bruinderink woensdag. "Het is aan de wolf waar hij wil gaan zitten. Wie zegt dat we de wolf aan de grens moeten afschieten is direct zwaar in overtreding."

De woorden van Groot Bruinderink verwijzen naar uitspraken van Johan Houwers. Het later in verband met een integriteitskwestie afgetreden VVD-Kamerlid pleitte begin vorige maand voor het afschieten van wolven. Dat was net na de vondst van de wolf in Luttelgeest.

Nederland is verplicht mee te werken aan de 'gunstige staat van instandhouding' van de wolf. De terugkeer van de wolf dwingt tot nadenken over hoe in Nederland wordt omgegaan met wolven, zo benadrukte de onderzoeker van Alterra woensdag op een persconferentie in Naarden.

Een wolf die in de buurt komt van mensen heeft zijn natuurlijke schuwheid blijkbaar afgelegd. Dat gebeurt als het beest bijvoorbeeld lijdt aan hondsdolheid of als het gewend is om voer te krijgen van mensen. Dat kan wel degelijk gevaarlijk zijn, zegt Groot Bruinderink.

Wanneer de veiligheid van de mens in het geding is, kunnen beleidsmakers ervoor kiezen dat dan toch mag worden ingegrepen. Als een wolf rondwaart in bewoond gebied zou je het zo kunnen regelen dat de burgemeester daar snel een beslissing over neemt, zegt Groot Bruinderink.

De onderzoeker werkt bij Alterra in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en de provincies aan een wolvenplan. In het advies wordt onder meer aandacht besteed aan de gevolgen voor wet- en regelgeving en over zaken die verband houden met schadepreventie, compensatie en informatievoorziening aan de bevolking. Zelf is hij geen beleidsmaker, zo benadrukt hij. Dat zijn de politici.

Het wolvenplan, dat 1 november af moet zijn, zal ook ingaan op de gevolgen voor boeren die hun veestapel bedreigd zien. Het Faunafonds, de derde opdrachtgever voor het advies, kan bij schade door inheemse diersoorten een vergoeding uitkeren aan boeren. Een eis zou kunnen zijn dat boeren genoeg doen om schade te beperken. Dan zou je kunnen denken aan elektrische rasters om een schapenkudde, aldus Groot Bruinderink.

Groot Bruinderink ziet ook nog mogelijkheden in Europa. Zo moet Nederland meewerken aan de gunstige staat van instandhouding, maar is niet duidelijk op welk niveau dat moet. "Je zou op het punt kunnen komen dat de hele populatie in Nederland, Duitsland en Polen het afschieten van wolven wel kan hebben. Maar als Europa zegt: je mag alleen kijken naar je eigen land, dan ben je de pineut."

Collega-onderzoeker Leo Linnartz van Wolven in Nederland beaamt dit. "De belanghebbende partijen in Nederland zijn nu bezig om met elkaar af te stemmen. Daarna zal de politiek nog iets moeten vinden, en dan moeten ze kijken hoe het in Europa kan worden afgestemd. Maar de populatie in Nederland en Duitsland is nog niet in een gunstige staat van instandhouding."