'Wolf gevonden in Noordoostpolder'

In de Noordoostpolder is donderdagochtend mogelijk een wilde Europese wolf aangetroffen. Een doodgereden beest met sterke kenmerken van een wolf lag in de berm aan de Uiterdijkenweg in Luttelgeest. Mocht het inderdaad gaan om een wolf, dan is het de eerste die in anderhalve eeuw tijd in Nederland is aangetroffen.

Leo Linnartz, ecoloog bij ARK Natuurontwikkeling, denkt dat het gaat om een wolf van Duitse afkomst. "Duitse experts verifiëren mijn vermoeden. We moeten echter nog een slag om de arm houden." Dna van het dier is opgestuurd naar een bureau in Duitsland. De uitslag van dat onderzoek moet worden afgewacht.

Het zou volgens Linnartz namelijk ook om een kruising tussen een wolf en een hond kunnen gaan. "Wolfshonden kunnen wat uiterlijke kenmerken betreft verdacht veel lijken op wolven." Waar het gevonden beest nu is wil Linnartz niet zeggen.

De wilde Europese wolf is al ruim anderhalve eeuw niet in Nederland aangetroffen. Wel wordt de kans steeds groter dat hij wordt aangetroffen, omdat Duitse en Poolse roedels steeds verder oprukken naar de Nederlandse grens. In april zou nog een wolf gefotografeerd zijn bij Meppen, vijftien kilometer over de Duitse grens.