Bits of Freedom eist meer info over telefoontaps

De cijfers over het aantal internettaps die minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) vrijdag bekendmaakte, zijn onvolledig en onbruikbaar. Bovendien zegt het niets over de zorgvuldigheid van opsporings- en geheime diensten. Dat stelt digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom in een reactie.

Volgens Bits of Freedom is aan de cijfers niet te zien om wat voor taps het gaat en hoe groot de inbreuk op de privacy is. "De vraag om het bankrekeningnummer waarmee de laatste factuur voor het bellen is betaald, is natuurlijk een heel andere dan de vraag om een dump van een compleet Facebook-profiel", aldus de organisatie in een verklaring.

Opstelten geeft daarnaast geen duidelijkheid over hoe zorgvuldig er met de gegevens wordt omgesprongen. Verder zijn de naar eigen zeggen drie miljoen aanvragen van het Centraal Informatiepunt Onderzoek Telecommunicatie (CIOT) niet meegenomen, aldus Bits of Freedom.

Het aantal internettaps is volgens de minister vorig jaar ruim vervijfvoudigd naar 16.676 stuks. De toename is volgens Opstelten te danken aan de opmars van smartphones. Daarvoor wordt zowel een telefoontap als een internettap gebruikt.

Bits of Freedom pleit al langer voor meer transparantie van de overheid wat betreft internettaps. De organisatie wil dat er betere controle komt op opsporings- en geheime diensten.