Politie VS registreert kentekens auto's

Politiekorpsen in de hele VS registreren op grote schaal kentekens van auto's. Daardoor kunnen ze alle bewegingen van de voertuigen controleren. De gegevens worden soms jarenlang bewaard. Dat stelt de Amerikaanse burgerrechtenorganisatie ACLU in een woensdag verschenen rapport. De ACLU baseert zich op gegevens van 293 politiekorpsen.

De politie gebruikt voor de registratie mobiele en vaste camera's. Niet alleen voorbijrijdende auto's worden geregistreerd, ook geparkeerde. Volgens de autoriteiten helpt de registratie onder meer bij de opsporing van verdachte voertuigen, het aanpakken van drugscriminaliteit en het opsporen van ontvoerde kinderen.

In 2012 oordeelde het Hooggerechtshof dat het gebruik van gps bij het opsporen van een auto alleen mocht na toestemming van de rechter. Voor het gebruik van de huidige systemen is echter geen wettelijke beperking. Volgens Catherine Crump, een aan de ACLU verbonden juriste, gaat het nu om de fundamentele vraag of de Amerikanen in een samenleving willen leven waarin dit soort 'bewakingssystemen' routine worden of niet.

Volgens de ACLU moeten alle opgeslagen gegevens die geen betrekking hebben op auto's die betrokken waren bij een misdaad, vernietigd worden. De ACLU bracht boven water dat bijvoorbeeld in Minneapolis tien camera's gedurende de eerste acht maanden van vorig jaar 4,9 miljoen kentekens vastlegden. In Maryland registreerden agenten gedurende hun dienst van acht uur zevenduizend nummerborden. In Jersey City, een stad met 250 duizend inwoners, worden jaarlijks twee miljoen kentekenplaten gefotografeerd.