Leaseauto's verbruiken meer dan voorgespiegeld

Leaseauto's blijken in de praktijk minder zuinig dan op papier. Onderzoek van TNO in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu wijst uit dat personenauto's in zakelijk gebruik dertig tot vijftig procent meer brandstof te gebruiken en CO2 uitstoten dan de fabrikant aangeeft.

Het verschil tussen het daadwerkelijke verbruik en het normverbruik is de afgelopen jaren sterk toegenomen, aldus TNO. Leaseauto's stoten veertig tot zestig gram meer CO2 uit per kilometer dan de tests van autofabrikanten aangeven. TNO noemt het aannemelijk dat dit ook voor personenauto's geldt die privé worden gebruikt.

Over semi-elektrische auto's concludeert TNO dat de geanalyseerde modellen plug-inauto's gemiddeld de zuinigste auto's op de Nederlandse markt zijn. Geschat wordt dat plug-invoertuigen gemiddeld een kwart van alle kilometers elektrisch rijden.

Naar aanleiding van het onderzoek schrijft staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld (PvdA) aan de Tweede Kamer dat auto's in de praktijk net zo zuinig moeten worden als tijdens de tests die fabrikanten uitvoeren. Zij wil dit onder meer bereiken door de CO2-normen periodiek aan te scherpen.

Het rapport van TNO onderschrijft volgens Mansveld dat er zo snel mogelijk een nieuwe testmethode moet komen voor auto's. Op 1 januari 2017 moet deze nieuwe procedure gereed zijn. Met name het toenemend gebruik van de marges in de meetmethodes verdient volgens de staatssecretaris aandacht. Volgens haar zijn er echter geen signalen dat fabrikanten frauderen met de metingen.

Mansveld ziet de de plug-inmodellen als wegbereiders voor 'duurzame elektrische mobiliteit'. Dat plug-inauto's nu gemiddeld een kwart van alle kilometers elektrisch rijden vind Mansveld een prima prestatie.

Volgens belangenbehartiger van autofabrikanten RAI is het goed te verklaren dat het praktijkgebruik van leaseauto's afwijkt van de norm. De test die gehanteerd wordt is veertig jaar oud en stamt nog uit de tijd dat auto's geen airconditioning hadden, stellen zij in een verklaring. RAI is het wel met Mansveld eens dat de internationale test moet worden aangepast.