Uitslag China - Nederland

Vanmiddag werd om 14:00 uur in Peking afgetrapt voor de tweede oefeninterland van Nederland in Azië. Ditmaal was China de tegenstander. Oranje won met 0-2. Robin van Persie opende al na elf minuten de score vanaf de penaltystip. Wesley Sneijder verdubbelde halverwege de tweede helft met een sublieme hakbal de stand.

Oranje, dat met onder meer Michel Vorm, Dwight Tiendalli, Miquel Nelom en Jens Toornstra in de basis begon, startte nerveus aan het duel tegen de Chinezen Na tien minuten spelen verdiende Arjen Robben echter een strafschop nadat hij onderuit werd getrapt door Zhang Linpeng. Robin van Persie wist wel raad met dit buitenkansje en scoorde de 0-1. Daarmee kwam hij op gelijke hoogte met Ruud van Nistelrooy en Faas Wilkes. Alleen Patrick Kluivert en Dennis Bergkamp scoorden vaker in Oranje.

Drie minuten later kreeg Qin Sheng een rode kaart na een tackle met gestrekt been op Jonathan de Guzman. Dit is de snelste rode kaart tegen Oranje ooit. Rudi Völler had tot vandaag het record in handen. Tijdens het WK 1990 pakte de Duitser in de 22e minuut een rode prent. In het restant van de eerste helft speelde Oranje matig, kreeg het wel voldoende kansen, maar incasseerde het ook veel harde tackles van de Chinezen.

Robin van Persie zet Oranje op 0-1 (Foto: Pro Shots)

Bondscoach Louis van Gaal greep de rust opnieuw aan om te wisselen. Zo kwamen Wesley Sneijder, Erik Pieters en Daryl Janmaat binnen de lijnen. Binnen dertig seconden na rust raakte Oranje twee keer het houtwerk. Eerst wist Van Persie de bal op de paal te mikken, terwijl Robben in de rebound de lat raakte. Sneijder liet vervolgens zien dat hij nog altijd over voldoende klasse beschikt. Met een mooie stift verschalkte hij bijna de chinese goalie en niet veel later zette hij voor op Van Persie, die de bal verkeerd raakte.

Na een klein uur spelen verliet Sun Xhiang het veld. Hij speelde in het seizoen 2006/07 een aantal wedstrijden voor PSV. Ook maakte hij destijds als eerste Chinees zijn opwachting in de Champions League. Kort na deze wissel kreeg Jeremain Lens een enorme mogelijkheid om Oranje op 0-2 te zetten, maar de PSV'er faalde oog in oog met de Chinese doelman. Kort daarna kreeg China zowaar een kans op de gelijkmaker. Vorm wist echter de poging in twee instanties te keren.

In de 65e minuut kwam Oranje dan toch op 0-2. Na een aanval via onder meer Sneijder, Van Persie en Robben was het Sneijder die met een schitterende hakbal achterlangs het standbeen de Chinese goalie kansloos liet. Vijf minuten later maakten ook Ruben Schaken en Dirk Kuijt hun opwachting. Laatstgenoemde werd direct gevaarlijk, maar het schot van de aanvaller werd gepakt door Zeng Cheng. In de slotfase leken beide landen het wel goed te vinden en vielen er nauwelijks kansen te noteren.

Karakteristieken:

China

0 - 2

Nederland

11' Van Persie (pen)