Boston-bomber kan nog niet worden ondervraagd

De verdachte van de bomaanslagen in Boston kan nog niet worden ondervraagd. De 19-jarige Dzjochar Tsarnajev ligt in kritieke toestand en onder zware bewaking in het ziekenhuis. Hij werd vrijdagavond na een grote klopjacht gearresteerd.

Het is nog onduidelijk hoe de aanklacht tegen de hem zal luiden. De zwaarste aanklacht zou het inzetten van een massavernietigingswapen kunnen zijn, waarvoor in de Verenigde Staten de doodstraf kan worden geven. De staat Massachusetts kent de doodstraf niet. Bij twee explosies bij de marathon van Boston kwamen maandag drie personen om het leven. Meer dan 170 mensen raakten gewond, van wie drie nog altijd in kritieke toestand in het ziekenhuis liggen.

Bronnen bij de Amerikaanse autoriteiten zeiden dat een speciaal ondervragingsteam Tsarnajev niet eerst op zijn recht om te zwijgen en zijn recht op een advocaat zal wijzen. Deze uitzondering is toegestaan in een beperkt aantal gevallen wanneer de bevolking in direct gevaar is, zoals wanneer bommen zijn geplaatst die af kunnen gaan. De American Civil Liberties Union, een niet-gouvernementele organisatie die opkomt voor de vrijheden en rechten van Amerikaanse burgers, heeft haar zorgen over de gang van zaken uitgesproken.

Het motief voor de daad van Dzjochar en zijn broer Tamerlan (26), die vrijdag omkwam bij zijn poging om aan de politie te ontkomen, is nog onduidelijk. Het lijkt er op dat vooral Tamerlan verbitterd was en zijn islamitische geloof steeds sterker uitdroeg. Hij leek een hekel te hebben aan de Amerikaanse regering. Beide broers, afkomstig uit Tsjetsjenië, woonden ongeveer tien jaar in de VS.

De Russische federale veiligheidsdienst FSB gaf de Amerikaanse FBI in 2011 informatie over Tamerlan, waaruit bleek dat hij een aanhanger van de radicale islam zou zijn, aldus bronnen bij de Amerikaanse autoriteiten. De FBI zei dat Tamerlan is ondervraagd, maar dat er geen reden was aan te nemen dat hij zich bezighield met terrorisme.

Een oom van de broers, Ruslan Tsarni, zei dat hij gebrouilleerd raakte met Tamerlan over diens islamisering. Tamerlan vertelde zijn oom in 2009 dat hij ervoor had gekozen om de 'zaak van God' boven werk en school te stellen. Tsarni zei zeker te weten dat Dzjochar niet het brein achter de aanslagen was. Volgens hem is Dzjochar 'verpest door zijn oudere broer'. "Hij heeft hem gebruikt. Hij heeft hem gebruikt voor wat hij heeft gedaan", aldus Tsarni.