Wilde staking Amsterdamse brandweer

Vincent had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Algemeen Een groep van ongeveer 125 brandweerlieden heeft zich vanochtend collectief ziekgemeld. Hun dienst ging eigenlijk om 8.00 uur in. Het gaat om een wilde staking, wat wil zeggen dat de vakbonden de actie niet ondersteunen. Bovendien hebben de stakers volgens de Amsterdamse brandweer geen woordvoerder.

Om de veiligheid in de hoofdstad te kunnen garanderen, is de ploeg die vanochtend vroeg nog dienst had gebleven. Die ploeg had er al een dienst van 24 uur op zitten, maar zal nog tot morgenochtend blijven. Voor de periode daarna wordt nog naar een oplossing gezocht. Hiervoor wordt onder andere overleg gevoerd met burgemeester Cohen.

Het doel van de actie is volgens een woordvoerder van de brandweer nog onduidelijk, aangezien de groep 'zieken' geen woordvoerder heeft. "Maar het zal wel om het functioneel leeftijdsontslag gaan", aldus de woordvoerder van de brandweer.

Het funtioneel leeftijdsontslag (FLO) is de laatste tijd al vaker inzet geweest van allerlei stakingen en acties. Volgens de FLO-regeling mogen werknemers die zwaar werk doen eerder met pensioen, op hun 55e. De werkgevers willen echter van de regeling af, wat op grote weerstand van de werknemers stuit.