Kilimanjaro binnenkort sneeuwvrij

De ijskap op de 5895 meter hoge Kilimanjaro in Tanzania is over 15 jaar geheel gesmolten. Op de 'National Conference on Climate Change' in Johannesburg spraken vele wetenschappers hun bezorgdheid uit over de klimaatverandering, die Afrika buitengewoon hard lijkt te treffen. Het werelddeel stoot in vergelijking met de rest van de wereld maar weinig broeikasgassen uit, maar ondervind wel de ergste consequenties van de opwarming van de aarde.

Er is een toename van verwoestijning, droogte en extreme weersomstandigheden. De komende eeuw worden meer catastrofes verwacht, zoals mislukte oogsten, uitbraak van epidemieën en het verdwijnen van bepaalde plant- en diersoorten zoals de sabelantilope, elandantilope en gemsbok. Marthinus van Schalkwyk, minister van Milieu in Zuid-Afrika, riep de Verenigde Staten en andere landen die het Kyoto-verdrag niet hebben ondertekend, alvast nadrukkelijk op om deze mondiale klimaatovereenkomst alsnog te ondertekenen.

Het verdwijnen van de sneeuw op Afrika's hoogste berg betekent ook het einde van het unieke ecosysteem. De Kilimanjaro ligt vlakbij de evenaar en geniet onder ecologen een zekere faam. De voet van de berg ligt in een tropische zone waar giraffen, olifanten en andere savannnebewoners rondlopen, terwijl de top nu nog een alpine klimaat kent met 'eeuwige' sneeuw.

Kilimanjaro