'Diane-35 verbieden heeft risico's'

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) blijft weigeren de Diane-35-pil uit de handel te nemen. Vrouwen die de pil slikken, zouden dan moeten overschakelen op een andere pil en daar zijn ook risico's aan verbonden, zei Schippers dinsdag in het vragenuur in de Tweede Kamer.

"Als Diane-35 uit de handel wordt gehaald, zullen veel gebruiksters van pil wisselen. Die alternatieven zijn ook niet zonder risico's. Ook zullen we een toename zien van het aantal ongewenste zwangerschappen, waarbij ook kans is op trombose", betoogde Schippers. Ze wil eerst een Europees onderzoek naar de bijwerkingen van de pil afwachten. Dat komt naar verwachting eind mei.

SP-Kamerlid Henk van Gerven had Schippers opgeroepen de pil uit de handel te nemen. Dat de minister dat weigert, bewijst volgens Van Gerven dat niet de volksgezondheid vooropstaat maar de belangen van de producent, de farmaciereus Bayer. "De minister moet het belang van de jonge vrouwen die deze pil slikken voorop stellen en zich niet verschuilen achter allerlei procedures."

De Diane-35-pil dient officieel voor de behandeling van acne, lichte overbeharing en een vette huid, maar werkt ook als anticonceptiepil. Schippers zei er rekening mee te houden dat Diane-35 ook wordt voorgeschreven als anticonceptiepil, ook al is dat niet toegestaan. Ze riep artsen op dit niet te doen. Diane-35 zit in het basispakket, lichtere anticonceptiepillen niet.

Frankrijk wil de pil uit de handel nemen, naar aanleiding van het overlijden van diverse gebruiksters. In Nederland zijn mogelijk elf vrouwen overleden door de pil. In bijna alle gevallen gaat het om zeer jonge vrouwen die overleden aan trombose of een longembolie. Huisartsen mogen de pil voorlopig niet meer voorschrijven aan nieuwe patiënten, omdat de risico's het grootst zijn in de eerste maanden van het gebruik.