FNV: geen verslechtering WW of ontslagrecht

De FNV wil alleen onderhandelen over de WW en het ontslagrecht als dat tot verbeteringen leidt. Dat heeft voorzitter Ton Heerts maandag gezegd na afloop van de vergadering met de Federatieraad over de inzet voor het sociaal overleg met werkgevers en werknemers. Heerts moet van de vakcentrale echter vooral onderhandelen over de eigen agenda, waaronder het stoppen van de doorgeschoten flexibilisering.

Het ledenparlement van FNV, dat een adviserende rol heeft, vergaderde vrijdag over het sociale overleg. De Federatieraad heeft het advies van het ledenparlement meegewogen in de beslissing.

Vakbonden, werkgevers en kabinet vergaderen de komende tijd over sociale onderwerpen in de hoop tot een akkoord te komen. Vakbonden stelden eerder al dat de bezuinigingsmaatregelen van het kabinet, zoals de nullijn in de zorg, het overleg bemoeilijken. Om mee te kunnen in de Voorjaarsnota moet er voor 1 april een akkoord liggen tussen de drie partijen.

De FNV gaat nu 'snel' om tafel met de werkgevers en pas daarna met het kabinet, zei Heerts. "Daar wacht de zware klus om hun rampzalige plannen om te buigen naar plannen die Nederland vooruit helpen. Werk moet daarbij op nummer één staan.?

Er zijn mogelijkheden om de kortere WW-duur te verzachten, maar de maatregel kan niet van tafel, maakte minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (Pvda) maandag duidelijk. "Wat ons betreft is het bespreekbaar." Voorwaarde is wel dat de uiteindelijke afspraken goed zijn voor de arbeidsmarkt, de banen en de overheidsfinanciën.

Het kabinet wil met de sociale partners een akkoord sluiten over al deze maatregelen. Hij deed een beroep op de verantwoordelijkheid van werkgevers en werknemers."Nu zijn we met elkaar verantwoordelijk om die veranderingen door te voeren die onvermijdelijk zijn om te behouden waar we trots op zijn."