Ophokplicht ingesteld in Duitsland

De Duitse regering heeft besloten dat alle pluimvee in het land vanaf zaterdag binnen moet blijven. Dit naar aanleiding van de dodelijke vogelgriep, die inmiddels in meerdere Europese landen is geconstateerd. De ophokplicht geldt tot zeker 15 december.

In Duitsland heerst de angst dat trekvogels uit West-Rusland de voor mensen gevaarlijke virusvariant H5N1 meebrengen. Dit virus is ook al geconstateerd in Turkije en Roemenië, mogelijk heerst het ook in Macedonië en Griekenland. De Nederlandse regering vond afgelopen zomer het risico al te groot en stelde enige tijd de ophokplicht in. Andere landen vonden dat destijds overdreven, onder druk van de EU mochten de kippen uiteindelijk weer naar buiten

Door de Europese Unie zal binnenkort een griepepidemie gesimuleerd worden waarbij getest wordt of de verschillende Europese landen op dit gebied goed samenwerken. Het Nederlandse farmacie- en chemieconcern Akzo Nobel is inmiddels begonnen met het ontwikkelen van een menselijk vaccin tegen het virus.