Live: PlayStation 4 onthulling

Om 0.00 uur vannacht houdt Sony een event waarop ze, hoogstwaarschijnlijk, de PlayStation 4 gaan onthullen aan het grote publiek. De afgelopen dagen zijn er een flink aantal hype-treinen vertrokken en hopelijk komen ze op tijd aan.

FOK!games zal er alles aan doen om jullie up-to-date te houden en zoveel mogelijk bijhouden wat Sony te vertellen heeft. Blijf jij ook wakker?

ps423.42 uur: Er zijn verschillende locaties waar je het event live kunt kijken. Zo is er de site van PlayStation zelf, maar ook GameKings en GameTrailers zenden het uit.

23.52 uur: Je kunt nu nog even wat te drinken inschenken en een plaspauze houden. Het gaat over een aantal minuten los.

23.58 uur: De eerste beelden vanuit de zaal duiken op

ps4

0.00 uur: Het begint! 

0.02 uur: PlayStation wants to win the war against reality. Dat lijkt het thema van het openingsfilmpje van het event. Kippenvel begint stiekem al te komen!

0.04 uur: Andrew House is de eerste persoon on stage en hij heeft een hippe sik. Sick.

0.06 uur: De speler staat centraal, niet het apparaat. Mobiliteit en het delen van de ervaring zijn belangrijke speerpunten van PlayStation op dit moment en in de toekomst.

0.07 uur: Vita is krachtig blabla. Toch nog wat aandacht voor de minder-populair-dan-gedachte handheld van Sony.

0.08 uur: ZzZzZz

0.10 uur: Het is officieel: De opvolger van PlayStation 3 heet PlayStation 4

0.11 uur: De eerste gastspreker komt on stage; Mark Cerny. Hij is de bedenker van Marble Madness en hielp mee met o.a. Jak & Daxter.

0.16 uur: Het apparaat is een supercharged pc met een X86 CPU en een pc GPU. De PS4 heeft 8GB aan RAM-geheugen.

0.17 uur: De eerder uitgelekte plaatjes van de controller waren echt. De Dual Shock 4 ziet eruit als een controller uit 1995, maar nu met touch pad, een share-knop en een gekleurde lichtbalk achterop. Er wordt een dual-camera meegeleverd die de diepte van camera tot controller kan meten. Ook kun je jouw koptelefoon in de controller steken.

0.20 uur: Er zijn wat mini tech demo's getoond, allemaal real time bla bla. Mark laat tevens de eerste beelden van zijn nieuwe game zien. We zien oorlogsbeelden, maar dan in de stijl van bijvoorbeeld Pixar. De game heet Knack en heeft in de hoofdrol een figuurtje genaamd Mac of Knack, of Nek. Het heeft wat weg van Ratchet & Clank.

0.24 uur: Je kunt de power knop indrukken tijdens het gamen om de game op pauze te zetten en de console in standby. Vergelijkbaar met 3DS en Vita.

0.25 uur: Het is mogelijk om tijdens het gamen video's te uploaden van jouw gameplay. Tevens is het mogelijk om in een game van een vriend de controller over te nemen en hem of haar te helpen. Hulp of afstand, afgekeken van Windows 95 zeg maar.

0.27 uur: De PlayStation 4 leert jou kennen en kan voorspellen welke toekomstige games je kunt gaan kopen. Games kunnen zo voorgeladen worden. 

0.30 uur: David Perry, de CEO van Gaikai, komt on stage. Gaikai is een gaming streaming service.

0.33 uur: Gaikai op PS4 kan gekoppeld worden aan Facebook en Ustream

0.36 uur: Remote Play wordt nog belangrijker en Vita is een belangrijke partner voor PS4. Knack kun je bijvoorbeeld direct via Remote Play op je Vita spelen. Vita has games!

0.38 uur: Netflix (in Nederland ook wel bekend als Notflix), Hulu Plus, etc komen ook allemaal naar PS4

0.40 uur: Er komen verschillende Cloud Services beschikbaar. Niet allemaal tegelijk en David kan er nog niet al te veel over vertellen.

0.41 uur: Verschillende developers vertellen hoe tof het hele gebeuren is. Enkele kernwoorden van de verschillende developers: Simpel. Elegant. Balans. Persoonlijk.

0.45 uur: Michael Denny nu on stage. Hij geeft aan dat PlayStation 4 nieuwe mogelijkheden biedt aan developers zodat ze niet meer gelimiteerd worden door bijvoorbeeld hardware. Guerrilla Studio is nu on stage. Tijd voor Killzone 4 dus! Neerlands trots op PlayStation.

0.48 uur: De eerste beelden van Killzone Shadowfall worden getoond. Net als bij PlayStation 3 wordt de Killzone-franchise dus gebruikt om de kracht van PlayStation te tonen. Dit keer is het echter vele malen kleurrijker dan in eerdere delen van de serie. 

0.52 uur: In de beelden die we zien gebeurt ontzettend veel. Overal wordt geschoten, zijn er explosies en staan er zaken in de fik. Het laat goed zien wat de next-gen PlayStation 4 kan op grafisch gebied.

0.56 uur: Driveclub wordt aangekondigd. De gaafste auto's in de mooiste omgevingen. De makers hebben gewacht op hardware die hun ideeën kun waarmaken, de naam is al jaren geleden geregistreerd. De game druipt van de sociale features en het is de bedoeling dat je in groepen gaat spelen.

1.01 uur: Het detail in Driveclub is ontzettend hoog, tot aan de stof in de stoel en het vastklikken van je gordel.

1.03 uur: De eerste gameplaybeelden van Driveclub worden getoond. Het is een first person racer en kent talloze mogelijkheden om via de sociale features van PS4 zaken te delen.

1.07 uur: Weer een nieuwe game. Sucker Punch presenteert inFamous Second Son, exclusief voor PS4. In deze game draait het allemaal om onze 'veiligheid' en wat we er voor op moeten geven: onze vrijheid.

1.09 uur: Er wordt nu gesproken over The Witness. In deze game los je puzzels op en de makers geven aan de er geen filler content is en de puzzels niet zomaar verplicht zijn maar zorgen voor een diepere gameplay. Er wordt direct een trailer getoond.

1.15 uur: De sfeer in de trailer doet denken aan een combinatie van Zelda: Windwaker en Riven. 

1.15 uur: David Cage van Quantic Dream (Heavy Rain) nu on stage. Uiteraard begint hij over emotie en de intensiteit van een game. Vanaf de stomme film tot aan de huidige techniek probeert iedere filmmaker of gamedeveloper de gamer te raken.

1.20 uur: We zien een oude man, gerenderd door PlayStation 4. Het detail is zo groot dat developers meer detail en emotie dan ooit in een game kunnen stoppen. The only limit is your own imagination.

1.22 uur: Media Molecule (LittleBigPlanet) nu on stage. Ze zijn verliefd op Move.

1.24 uur: Dankzij Move is het nu gemakkelijker dan ooit om gamers iets te laten maken. User generated content gaat verder dan ooit. Ze bewijzen dit met een dansscène tussen twee in 'game' personages.

1.27 uur: Yoshinori Ono (Capcom) komt op terwijl er muziek van God of War speelt. Ono gaat NIET praten over Street Fighter.

1.28 uur: We gaan snel door de geschiedenis van Capcom op PlayStation heen en beginnen met Resident Evil op PSOne. Vervolgens zien we de Emotion Engine van PS2 die terugkomt in bijvoorbeeld Onimusha. Via Monster Hunter op PSP en Resident Evil 5 op PS3 komen we aan bij PlayStation 4.

1.31 uur: Onder code name Panta Rhei werkt Capcom aan een engine die games tot een geheel nieuw niveau moet tillen. Allemaal dankzij de kracht van PS4. De eerste game die draait op Panta Rhei wordt getoond en heet Deep Down (werktitel). We zien een groep krijgers door een grot lopen en daar het gevecht aan gaan met een enorme draak. Spirituele opvolger van Dragon's Dogma?

1.35 uur: Square Enix is nu aan de beurt.

1.36 uur: Square Enix toont een tech demo die we al eerder hebben gezien en de Luminous Engine laat zien.

1.40 uur: Square Enix heeft ook iets nieuws. Shinji Hashimoto vertelt ons dat men werkt aan een Final Fantasy. Deze laten ze zien op de komende E3. Nog even geduld dus.

1.43 uur: Ubisoft in de vorm van Yves Guilemont on stage nu. 

1.45 uur: Watch Dogs komt naar PlayStation 4, zoals we eigenlijk allemaal al wel verwacht hadden. We krijgen nieuwe beelden van de game te zien. 

1.52 uur: Na Ubisoft is het nu de beurt aan Blizzard. De eerste keer dat ze iets presenteren voor een console. Voorheen was Blizzard eigenlijk enkel pc-only.

1.54 uur: Blizzard brengt Diablo III naar PS4. Ook naar PS3 trouwens.

1.57 uur: Activision nu. Ze komen met meerdere franchises naar PS4 en zetten er eentje in de spotlights: Bungie.

1.59 uur: Bungie is zoals we weten bezig met Destiny en deze game komt dus ook naar PlayStation 4. Dit is natuurlijk een flinke stap nadat ze met Halo exclusief voor Xbox ontwikkelden.

2.05 uur: En dat was het. PlayStation 4 komt tijdens de feestdagen, rond december dus. Welterusten!