Middeleeuws schip gevonden in Utrecht

Bij graafwerkzaamheden in het centrum van Utrecht zijn resten aangetroffen van een middeleeuws schip. Het gaat om een zogeheten rivieraak van zo'n acht meter lang en tweeënhalve meter breed. Het houten schip stamt uit de periode tussen 500 en 1000 na Christus, maakte de gemeente Utrecht dinsdag bekend.

De resten werden gevonden bij het graven van een nieuw riool aan de Catharijnesingel. Het schip ligt in een oude restgeul van de Rijn. Het schip werd in het verleden in meerdere delen gesneden doordat op de locatie damwanden werden geplaatst. "De rivieraak kan daarom niet meer in één stuk uit de bouwput worden gehaald", licht een gemeentezegsvrouw toe.

Archeologen van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed onderzoeken het schip dinsdag. Woensdag wordt de boot in zijn geheel verwijderd. "Het schip wordt nu opgemeten, er worden tekeningen gemaakt en er worden monsters genomen. Het schip in zijn geheel tentoonstellen zit er naar alle waarschijnlijkheid niet in", aldus de woordvoerder.

In de Utrechtse binnenstad zijn eerder soortgelijke schepen gevonden. Dat gebeurde onder meer in een oude bedding van de Vecht en op verschillende locaties in de Vinex-wijk Leidsche Rijn. De vondst levert volgens de gemeente geen vertraging op voor de bouwwerkzaamheden op de Catharijnesingel.