'Blok moet toezicht op Vestia onderzoeken'

Minister voor Wonen Stef Blok (VVD) moet onderzoeken of het toezicht op woningcorporatie Vestia gefaald heeft. "Er lijkt geen enkele trek te bestaan om na te gaan hoe twee miljard euro zomaar kon verdwijnen", stelt CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt zaterdag.

Met partijgenoot Raymond Knops had Omtzigt Kamervragen gesteld over het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW). Het Financieele Dagblad had geschreven dat het WSW de risico's bij Vestia had genegeerd. De Kamerleden willen weten of dat zo is. Het WSW staat garant voor leningen van woningcorporaties en dreigde mee te worden gesleurd in de problemen die bij Vestia waren ontstaan door beleggingen in derivaten.

Bevredigend is het antwoord van Blok allerminst, stelt Omtzigt. De minister schrijft in zijn antwoorden dat het WSW meldt dat het zijn eigen regels heeft nageleefd. "Ik wil niet weten wat het WSW van zijn eigen werk vindt, ik wil natuurlijk weten wat de minister vindt en ik wil weten of het WSW zich als toezichthouder aan zijn wettelijke taken heeft gehouden", reageert Omtzigt.

Het Kamerlid wijst erop dat het zes weken duurde voordat hij vrijdag een 'leeg antwoord' kreeg. "Je mag na al die tijd toch meer verwachten dan de mededeling dat de toezichthouder denkt dat alles juist is gegaan. Er is twee miljard euro verdwenen. Het lukt de regering wel om binnen twee dagen twee miljard euro aan huurverhogingen door te voeren. Waarom moet dit dan zo lang duren?"

Als het WSW zich niet aan zijn wettelijke taak heeft gehouden, wil Omtzigt weten of iemand aansprakelijk is te stellen voor het afgeven van de garanties. "Ergens is gedacht dat de risico's wel meevallen, maar dat hebben we geweten." Het Kamerlid kondigt vervolgvragen aan.

Vestia kwam een jaar geleden in de problemen nadat het ruim twee miljard had moeten bijstorten op renteverzekeringen, zogeheten derivaten. Daarmee had de corporatie gegokt op rentestijgingen, maar de rente was juist gedaald. Justitie doet onderzoek naar de handel in derivaten bij Vestia. Vestia wordt onder begeleiding van het Centraal Fonds Volkshuisvesting ontmanteld.