FOK! wat een weer...Aanhoudend wisselvallig

Goedemorgen! Het is al een behoorlijke tijd wisselvallig weer en erg veel verandering zit er voorlopig ook niet aan te komen. Zware onweersbuien trokken rond zaterdagavond laat met name over Haarlem en omgeving, maar hier kom ik zo nog even op terug. Gisteren was het een bewolkte dag en vooral in de 2e helft van de middag kwam de regen soms weer met bakken uit de lucht vallen. Ook vandaag kun je de regenjas en paraplu beter niet thuis laten liggen als je op de fiets gaat.

Het is overwegend bewolkt en er valt af en toe regen. Misschien dat het later op de dag van het zuidwesten uit wat droger gaat worden en misschien breekt dan de zon nog eventjes door. De wind neemt vandaag geleidelijk af en draait naar een westelijke richting en is matig in het binnenland tot (vrij) krachtig langs de kust, maar ook daar zal de wind wel iets gaan afnemen. Vanmiddag loopt de temperatuur op naar ongeveer 10 graden. Morgen lijkt het tijdelijk even wat beter weer te gaan worden. Er is dan wel kans op mist, maar het lijkt overdag wel overwegend droog te blijven met af en toe zon.

Ik zou graag nog even willen terugkomen op de zware onweersbuien die zowel vrijdag-als zaterdagnacht behoorlijk huis hielden in het westen van het land. Als gevolg van relatief warm zeewater en een koude bovenlucht onstonden deze buien vaak erg spontaan. Op beide avonden was er tot diep in de avond weinig aan de hand totdat er plotseling voor de kustlijn 2 actieve onweerslijnen ontstonden. De lijn van zaterdagavond was wel smal, maar trok in zijn volledige lengte over en gedurende 2 uur was er ook steeds weer sprake van aangroei. Zodoende heeft het hier bij mij dus lange tijd geonweerd en heb ik van diverse mensen gehoord dat het soms erg angstaanjagend was.

Ook kwamen er soms zware hagelbuien voor en door de koude nacht bleef de hagel tot in de ochtend liggen. Voor mij persoonlijk was het te gevaarlijk om naar buiten te gaan, maar buiten de buienwolken om waren er elders in het land maar heel weinig wolken. 'Mijn' buien waren zelfs tot over de landsgrenzen zichtbaar!  Vanuit alle delen van het land stuurde men foto's in en dit leverde ontzettend veel mooie plaatjes op. Arjan Kuiten zag het in Zoetermeer allemaal gebeuren en maakte dan ook de onderstaande foto. De zwaarste ontlading sloeg op 150 meter afstand van mijn huis in. Ik herken hem duidelijk omdat ik op een bepaald moment 4 snoeiharde klappen vrijwel tegelijkertijd hoorde. Na half 2 zakten de buien als een plumpudding in elkaar en konden we rustig gaan slapen.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

BlikseminslagArjan Kuiten zag in Zoetermeer de bliksem inslaan op 50 kilometer afstand. Schitterend!