[update] Wim Duisenberg (70) overleden

Wim Duisenberg is op 70-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de Franse politie bekendgemaakt. Duisenberg werd dood gevonden in zijn villa in het zuidoosten van Frankrijk. Over de doodsoorzaak is nog niets bekend.

Duisenberg was een bekend figuur in politiek en economisch Nederland. Hij was onder andere van 1973 tot 1977 minister van Financiën voor de PvdA. Na die periode was hij nog Tweede-Kamerlid, maar hij verruilde die functie al snel voor de Rabobank, waar hij president werd.

Van 1982 tot 1997 werd Duisenberg vooral bekend als de president van de Nederlandse Bank. Daarna werd hij van 1998 tot 2003 de eerste president van de Europese Centrale Bank, in welke functie hij verantwoordelijk was voor de invoering van de euro.

Update 22.26 uur
Inmiddels is het duidelijk geworden dat Duisenberg is verdronken in zijn zwembad door hartproblemen. De officier van justitie van het Franse Carpentras heeft dit bekendgemaakt. Een misdrijf zou 'volledig uitgesloten' zijn.

Duisenberg werd vanochtend rond 11.30 uur in zijn zwembad gevonden. Zijn vrouw Gretta belde zelf het alarmnummer. De toegesnelde hulpverleners hebben nog geprobeerd om hem te reanimeren, maar dit mocht niet meer baten.

Ondertussen is er geschokt gereageerd op het overlijden van de oud-president van de Europese Centrale Bank (ECB). "Nederland heeft een persoonlijkheid verloren met een grote internationale reputatie", aldus premier Balkenende. Ook oud-premier Wim Kok liet weten geschokt te zijn. "De sterke euro is in hoge mate te danken aan Duisenberg. Voor mij belichaamde hij de onafhankelijkheid van de ECB."


Wim Duisenberg werd 70 jaar