Veel EU-burgers zien Turkije niet zitten als EU-lid
Veel Europeanen zien een toetreding van Turkije tot de Europese Unie niet zitten. Dat blijkt uit een opinieonderzoek dat de Europese Commissie heeft laten verrichten onder EU-burgers. Van de vier landen die op de nominatie staan om tot de EU toe te treden, is Turkije het minst favoriet. Ruim 52% van de EU-burgers is tegen toetreding van het grotendeels Aziatische land. Vooral in de vijftien oude lidstaten is men er op tegen. In de tien nieuwe lidstaten van de Unie hebben de mensen er minder problemen mee. Een minderheid van 35% van de Europeaanse burgers is vóór toetreding van Turkije en 13% weet het niet of heeft geen mening.
Minister Ben Bot van Buitenlandse Zaken heeft de resultaten van het onderzoek voor kennisgeving aangenomen. Dat een meerderheid van de EU-burgers tegen de Turkse toetreding is in dit onderzoek, ''daar heb ik niets mee te maken'', aldus Bot: ''We houden ons aan de afspraken die we gemaakt hebben met Turkije. De onderhandelingen gaan minstens tien jaar duren. Dan zullen we wel zien hoe Turkije ervoor staat.''
Druk op Turkije
Bot heeft wel zijn verbazing uitgesproken over het feit dat Turkije maar blijft treuzelen met de ondertekening van een bepaald EU-verdrag. In dat associatieverdrag wordt ook Cyprus genoemd als EU-lidstaat. Iets waar de Turken schijnbaar grote moeite mee hebben, omdat het in feite een impliciete erkenning van Cyprus is. De Turken hebben zichzelf te pakken als ze die handtekening niet vlug zetten, zo stelt minister Bot, want dan zullen op 3 oktober de echte toetredingsonderhandelingen met Turkije niet van start gaan.
Er zijn ook geluiden dat Turkije onder voorwaarde wil ondertekenen. Bot daarover: ''Als het inderdaad zou kloppen dat de Turken overwegen om naast hun handtekening ook een verklaring af te geven waarin ze aangeven dat dit niet betekent dat ze Cyprus erkennen, dan hebben ze een groot probleem. Dan is het in Europa bonje''.