Europa keurt Spaanse noodsteun Bankia goed

De Europese Commissie heeft groen licht gegeven voor de noodsteun van de Spaanse regering aan de noodlijdende spaarbank Bankia. Dat liet Europees commissaris van mededinging Joaquin Almunia woensdag weten.

De steun behelst de omzetting van preferente aandelen van de Spaanse staat ter waarde van 4,5 miljard euro in eigen vermogen voor Bankia, en een liquiditeitsgarantie van negentien miljard euro voor de moedermaatschappij van de bank. Almunia stelt als voorwaarde voor de goedkeuring van de steun dat Spanje binnen zes maanden met een herstructureringsplan voor Bankia komt.

"Bankia moet een grondige herstructurering ondergaan om weer levensvatbaar te worden zonder afhankelijk te zijn van voortdurende staatssteun", aldus Almunia. De goedkeuring van de staatssteun heeft nog geen betrekking op de liquiditeitsinjectie van negentien miljard euro waar Bankia de Spaanse overheid eerder deze maand om vroeg.

Die aanvraag noopte Spanje in Brussel aan te kloppen voor een bedrag van maximaal honderd miljard euro aan noodsteun voor zijn banken. Die dreigen zonder noodhulp failliet te gaan, omdat ze lijden onder grote aantallen slechte vastgoedleningen.

Een dezer dagen moet officieel bekend worden hoeveel steun de Spaanse banken in totaal nodig hebben. Naar schatting gaat het om een bedrag van 62 miljard euro.


Europa keurt Spaanse noodsteun Bankia goed (Foto: Novum)