CDA zet in op economische groei

Het CDA wil de komende vijf jaar vol inzetten op economische groei. In het vrijdag gepresenteerde verkiezingsprogramma ligt de nadruk op economisch herstel.

De partij doet tien aanbevelingen om Nederland 'sterker uit de crisis' te krijgen. Het programma heet 'Iedereen' en borduurt grotendeels voort op de uitkomsten van het strategisch beraad, zei partijvoorzitter Ruth Peetoom bij de presentatie.

De christendemocraten willen de lasten voor ondernemers verlichten en regels schrappen. "Zij moeten het geld verdienen voor de toekomst", lichtte voorzitter van de programmacommissie Paul Doop toe. De partij kiest ook voor 'solide overheidsfinanciën' en wil dat er in 2017 een begrotingsevenwicht is.

Er moet een einde komen aan de zelfverrijking en bonuscultuur in het bankwezen. Als het aan het CDA ligt mogen de bonussen van bankiers niet hoger zijn dan drie maandsalarissen. Ook moeten bankiers een eed afleggen waarin ze beloven integer te zullen handelen.

Het CDA wil ook dat het belastingstelsel op de schop gaat. De partij pleit voor een 'sociale vlaktaks'. Dit betekent dat voor iedereen hetzelfde belastingtarief van 35 procent geldt. Hoge inkomens betalen een zogenoemde solidariteitsheffing.

Het CDA haalt ook het plan van de kilometerheffing weer van stal. Dit betekent dat de belasting op autobezit omlaaggaat en wordt betaald per gereden kilometer. Het plan hangt al jaren in de lucht, maar toenmalig minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) trok zijn handen er begin 2010 vanaf toen bleek dat er geen draagvlak voor was.

Daarnaast wordt in het programma aandacht besteed aan het gezin. Het CDA wil de kinderbijslag en het kindgebonden budget in stand houden. Het zwangerschaps-, bevallings- en vaderschapsverlof wordt uitgebreid.

De norm dat 0,7 procent van het bruto binnenlands product naar ontwikkelingssamenwerking moet gaan wordt losgelaten. In plaats daarvan komt de effectiviteit van de hulp centraal te staan, legde partijleider Sybrand van Haersma Buma uit. "De norm van 0,7 procent is tot 2015 geldig. Daarna gelden nieuwe internationale afspraken. Daar zullen wij ons uiteraard aan houden."

Het programma is nog niet doorgerekend. Het Centraal Planbureau zal dit niet voor het einde van deze maand hebben gedaan. Op het partijcongres op 29 en 30 juni moeten de CDA-leden hun goedkeuring aan het programma geven.