Van Haersma Buma wil Keijzer als running mate

De vrijdag verkozen CDA-lijsttrekker, Sybrand van Haersma Buma, wil dat zijn voornaamste uitdager Mona Keijzer een prominente plaats op de kandidatenlijst krijgt. "Ik kan me voorstellen dat ik de komende tijd met haar het land intrek", zei hij in het televisieprogramma Eva Jinek op Zondag.

Van Haersma Buma haalde in één ronde meer dan de helft van de stemmen. De Purmerendse wethouder Keijzer behaalde 26 procent. "Zij heeft als wethouder last van regels die in Den Haag worden gemaakt en wil daarom naar de Tweede Kamer om dat aan te pakken. Zij heeft echt een verhaal", zei Van Haersma Buma.

Na zijn overwinning zei hij vrijdag al dat de tot voor kort relatief onbekende Keijzer in korte tijd de harten van alle Nederlanders heeft gewonnen. De ervaring die zij als bestuurder in een gemeente heeft kan volgens hem in Den Haag goed worden gebruikt.

Hij benadrukte in de uitzending dat het aan het partijbestuur is om de kandidatenlijst samen te stellen. "Maar ik hoop dat zij er in hun wijsheid voor kiezen haar heel hoog op de lijst te zetten." Hij doelde daarmee op de tweede plaats.

Keijzer kondigde zaterdag in het Nederlands Dagblad al aan plaats te nemen in het campagneteam van de nieuwe leider. Ook zei ze voor het Kamerlidmaatschap te gaan en te hopen op een hoge plaats op de kandidatenlijst.

Hij zei verder de discussie over het al dan niet 'besmette' verleden van politici die met de PVV hebben samengewerkt niet de kop in te willen drukken. "Ik heb een mandaat van meer dan de helft, maar niet van honderd procent. Ik wil met iedereen in gesprek, ook met de critici." Van Haersma Buma zei te begrijpen dat mensen hiermee bezig zijn. "Het heeft geen enkele zin om dat toe te dekken."


Van Haersma Buma wil Keijzer als running mate (Foto: Novum)